Reisverhaal «Zuid-Korea - Algemeen»

Azië - deel 3 | Zuid Korea | 0 Reacties 10 Augustus 2014 - Laatste Aanpassing 23 Oktober 2014

ZUID KOREA – ALGEMEEN

Onze trip doorheen Zuid-Korea vormt het einde van een lange reis door Azië. Er is nog voldoende tijd voor dit land, we zullen het rustig aandoen. Ook verkiezen we om zo weinig mogelijk verplaatsingen met onze bagage te moeten doen. In dit land is het perfect mogelijk om vanuit enkele belangrijke locaties telkens de ganse regio te bezoeken.

Achteraf bekeken zouden we hier minder lang blijven, we zijn niet echt onder de indruk van het land en wat het te bieden heeft. Er zijn wel mooie oude dorpjes, tempels en paleizen, maar hun stijl is telkens dezelfde. Ook qua natuur zijn we niet echt onder de indruk. Is het de vermoeidheid, hebben we al teveel gezien, te veel indrukken nog te verwerken van deze lange reis, … of mochten we niet eerst Japan hebben bezocht.

REISROUTE

Busan – Gyeongju regio* – Andong – Jeonju – Seoul

(*) We zouden onze basis kiezen in de 5 vermelde locaties. Doch onze gastvrouw uit Busan neemt ons mee met de auto voor een daguitstap in de Gyeongju regio. Hier zouden we zelf wat meer plaatsen hebben bezocht. Doch we vinden het niet nodig om er nog een extra stop te maken, aangezien we de belangrijkste bezienswaardigheden hebben gezien.

ZUID-KOREA – ALGEMEEN

Zuid-Korea is gelegen in het noordoosten van Azië en op het zuidelijk deel van het Koreaanse schiereiland. Het bestaat uit een 3.000-tal eilanden, waarvan de meeste klein en onbewoond zijn, en telt ongeveer 50 miljoen inwoners. Noord-Korea is het enige buurland.

Het land heeft een zeer bewogen geschiedenis, waarbij de haatliefde relatie met de noordelijke buur Noord-Korea een belangrijke rol speelt. Enerzijds willen beide landen, die ooit één waren, zich opnieuw verenigen. Anderzijds zijn er de nog steeds opflakkerende spanningen.

Alles begon toen de 35 jarige Japanse heerschappij over het land Korea werd overgenomen aan het einde van de 2de wereldoorlog. Het noorden kwam onder Russisch bewind, in het zuiden heersten de Verenigde Staten. Beide landsdelen bleven sindsdien gescheiden.

ENKELE WEETJES
Zuid-Korea wordt door de inwoners gewoon Korea genoemd.

In de Koreaanse oorlog van 1950 – 1953 vochten noord tegen zuid. Taiwan (ROC) steunde hierbij Noord Korea.

Opvallend is het lage percentage van bewoners met een religieuze overtuiging in Zuid-Korea.
46,5 % van de bevolking is niet gelovig. 29,5 % is christen (2/3 protestant, 1/3 katholiek), 23 % boeddhist, 1 % belijdt een ander geloof.

KLIMAAT
Er heerst een gematigd klimaat met 4 seizoenen. In juni en juli is het zeer warm en vochtig, door overvloedige regenval. De winters zijn extreem koud, tot – 22° C in het binnenland. Tijdens de lente heersen er aangename temperaturen, dit is echter de periode dat er vaak fijn geel stof uit de Gobi woestijn komt overwaaien. De beste reisperiode is het najaar.

Zelf reizen we hier in de tweede helft van de zomermaand juli, het is enorm warm en vochtig. Af en toe regent het, maar dit is echt niet storend.

REISPERIODE
In Zuid-Korea nemen velen vakantie vanaf +/- 10 juli tot +/- 20 augustus. Dan is het zeer druk door de vele binnenlandse toeristen. Zuid-Koreanen reizen zeer graag.

ZUID-KOREA – HOE WIJ HET ERVAREN

BEVOLKING
Al van in het begin missen we de zo typische stralende glimlach, die we gewend zijn van de mensen uit de meeste Aziatische landen. Maar tijdens een gesprek, verdwijnt deze terughoudendheid al vlug.

De Zuid-Koreaanse bevolking is doorgaans zeer vriendelijk en behulpzaam. We krijgen ook wel eens te maken met stroeve mensen, die eerder onvriendelijk overkomen. Vooral in het westen van het land is dit opvallend. Op zulke momenten hebben we het gevoel niet welkom te zijn in hun land. Gelukkig is dit geen algemeen gedrag.

Voetgangers kijken niet naar anderen, lopen gewoon door, ook al hinderen ze elkaar hierbij. Wet van de sterkste ? Ook al is het zeer druk, ze botsen niet met elkaar. Voor ons soms irritant, omdat we steeds opnieuw vlug opzij moeten gaan. Wanneer we eens proberen ook gewoon ons pad te volgen en doorlopen, wordt er gebotst. Dan kijkt men ons aan met een uitdrukking ‘wat doe je nu ?’.

85 % van de bevolking wonen in de grootste steden, vooral in en rond Seoul, maar ook Busan en Daegu zijn dichtbevolkt.

KLEDIJ
De Zuid-Koreaan is fier en houdt van merkenkledij. Op straat gaat men meestal vrij klassiek, de (jonge) dames steeds koket gekleed, dit vooral in de grotere steden.

Anderzijds houdt men van sport en beweging, waarbij men moderne buitensportkledij draagt met de meest klinkende namen.

GEBRUIKEN
Fooien worden niet gegeven in Zuid-Korea, ook niet door de locale bevolking. Doch wanneer een toerist iets toestopt aan een taxichauffeur, kamermeisje of bewaker, zal dit niet geweigerd worden.

Afdingen is niet gebruikelijk. Men kan dit proberen in buitensportwinkels, door te vragen of het niet goedkoper kan. Een bedrag voorstellen doet men niet. Na tweemaal de vraag te stellen, krijgt men soms een korting van enkele dollars. Veel brengt het echt niet op.

Stop nooit je chopsticks rechtop in de voeding. Dit wordt enkel gedaan bij rijstoffers ter gelegenheid van een overlijden.

Een populair weekend tijdsbesteding voor de Koreanen zijn de Jjimjilbang. Grote publieke badhuizen met meerdere soorten baadmogelijkheden, zoals hete- en warme baden, douches, sauna, stoomcabines, … te combineren met warmtekamers, ijsruimtes, restaurants, ontspanning- en relaxatieruimtes met vloerverwarming. Soms kan men er overnachten, in gescheiden slaapruimtes voor vrouwen en mannen. Dit is inbegrepen in de prijs van de baden, die vrij laag is.

TAAL
De officiële taal is het Koreaans.

Het Zuid-Koreaans is niet te verstaan en klinkt nogal hard, soms lijkt het voor ons eerder op ‘vloeken’.

De geschreven taal is mooi en eenvoudig. Het komt erop neer dat het een soort alfabetische, fonetische taal is. Eenmaal men de taal spreekt, is het slechts een kleine stap om ze te leren lezen en/of schrijven. Wanneer Youngmin ons in Busan enkele schrijfoefeningen laat maken, zijn we er tot haar plezier vlug mee weg. Maar verstaan doen we het echter niet.

Tegen onze verwachtingen in, wordt ook in dit Aziatisch land, bekend om zijn hoogtechnologische voorsprong, door weinigen Engels gesproken.

ARMOEDE
Armoede zien we niet tijdens onze reis.

HYGIËNE – POLLUTIE – GELUIDSOVERLAST
We vinden Zuid-Korea niet steeds even proper en verzorgd.

Vooral in de straten, zelfs van de grote steden, ligt vaak afval en zwerfvuil.

Hotelkamers zijn proper, maar niet spic-en-span.

WINKELEN
In de steden vindt men zowat alle artikelen die we in het westen kennen. Voor de prijzen moet men hier echter niet naartoe komen, die zijn vergelijkbaar met deze in Europa, soms ietsje lager.

Hypermoderne shopping centra en aantrekkelijke winkels bieden de nieuwste elektronica snufjes, modekledij al dan niet van exclusieve merken, bekende buitensportwinkels, …

VOEDING
Overal bieden bakkers met Frans klinkende namen een uitgebreid gamma aan brood en zoetigheden. In de vele moderne koffieshops kan men deze proeven met een heerlijke tas koffie naar keuze.

De grotere supermarkten bieden zowat alles aan, net als bij ons. Wel is het af en toe wat zoeken, tussen de locale merken.

In de typisch Koreaanse restaurants hangt boven de tafel meestal een afzuigsysteem, waaronder de eters zelf hun gerecht naar smaak bakken op een hete plaat. Naast de porties rauwe vlees en/of vis, verschijnen er massa’s kleine potjes op tafel, met soms ondefinieerbare bereidingen van groenten en fruit, veelal sterk gekruid.

VEILIGHEID
Zuid-Korea is een zeer veilig land, net als de meeste Aziatische landen. Op geen enkel moment voelt dit anders aan.

VERKEER
In het verkeer is men niet steeds even voorzichtig, eerder vrij nonchalant. Maar de chauffeurs onderling zijn hieraan gewend. Ongevallen gebeuren niet vaak. Meer dan oppervlakkige blikschade aan vele wagens zien we niet.

ANEKDOTES – TOESTANDEN – SITUATIES
Aan de voetgangersverkeerslichten hangt een bakje met duwknop. Herlinde duwt hier telkens op, wanneer we een straat willen oversteken. Ze is verwonderd dat niemand dit doet en dat de mensen haar verbaasd toekijken. Telkens klinkt een stem, wanneer het licht op groen springt, wordt dit door een piepgeluid begeleid. Nadien krijgen we te horen dat deze knop dient voor de blinden. Bij het indrukken ervan, krijgen ze de naam van de oversteekplaats te horen. Zo weten ze waar ze zich bevinden. Het piepgeluid wordt op deze manier eveneens geactiveerd tijdens het volgende groene licht.

Het valt ons maar al te vaak op hoe graag Koreanen elkaar helpen.
Wanneer we de bus willen nemen om terug te keren van het Sobaeksan NP, rijdt deze na aankomst onmiddellijk verder. We hebben niet de kans om op te stappen. Onze vriendin Teresa stopt een auto met twee wandelaars op terugweg. De chauffeur aarzelt geen moment, we mogen plaatsnemen op de achterbank … wat krap met zijn 4. Hij praat de ganse weg honderduit met onze vriendinnen, brengt ons tot aan het station van de volgende stad.

Wanneer we naar een winkelcomplex willen gaan vanuit de metro, komen we door een hal met enkele winkeltjes. Verder geraken we niet, er staan overal aanwijzingsborden, maar er is geen enkele doorgang te vinden. Aan enkele mensen van een reisbureautje, die er werkeloos bijstaan, willen we vragen hoe we in het winkelcomplex kunnen geraken. We beginnen met de vraag of ze Engels spreken. In plaats van te antwoorden, kijken ze naar elkaar en lachen … wij krijgen enkel een bordje onder onze neus geduwd ‘we zijn geen toeristische informatiedienst’. Een echt welkom gevoel geeft dit ons niet !

Overal in wachtruimtes en toiletten hangen grote spiegels, waarin zowel mannen als vrouwen zichzelf al te graag bewonderen. En dat kan lang duren.

’s Ochtends vroeg zien we in de straten een grote wolk hangen. Het lijkt een brandje. Verwonderd krijgen we de opmerking ‘dit is muggenspray, doen ze dit dan niet bij jullie ?’.

INDRUKKEN PER PROVINCIE / LOCATIE
Na onze aankomst in Busan, zien we een aantal mooie plaatsen. Echt onder de indruk zijn we niet, maar dat komt misschien omdat we al te lang in deze uithoek van Azië reizen. Toch kunnen we hiervan genieten. Ook Andong en zijn omgeving vinden we aangenaam om te reizen.

Doch eenmaal we het land doorkruisen, naar Jeonju in het westen van het land, zijn we eerder teleurgesteld. We zien hier niet echt nog verrassende plekjes, de stijl van de historische plaatsen lijkt ons eerder herhaling. Andere plaatsen zijn eerder teleurstellend. Misschien verwachten we te veel. Of blijven we te lang in dit land ?

Ook Seoul, een stad die veel variatie te bieden heeft, kan ons niet echt bekoren. Al zijn er wel indrukwekkende paleizen te zien, hun stijl is herhaling van de tempels en forten die we eerder in het land bezochten.

Bovendien laten de mensen in het oosten een vrolijkere en vriendelijkere indruk bij ons achter. Mogelijks zijn we beïnvloed door onze lieve gastvrouw in Busan en haar vrienden.

ZUID-KOREA – PRAKTISCH

VISA
Een visum voor Zuid-Korea hoeven we als Belg niet op voorhand aan te vragen. Bij aankomst in het land krijgen we een stempel in onze paspoorten, goed voor 3 maanden verblijf.

VALUTA
1.000 KRW (South Korean Won) = 0,728830 EUR (dd. 05/07/2014)

1 EUR = 1.372,06 KRW (dd. 05/07/2014)

We kunnen zonder problemen met onze Maestro card en kredietkaarten geldopnames doen uit de vele beschikbare automaten in de steden.

ONS REISBUDGET
Zuid Korea is geen goedkoop Aziatisch land om te reizen.

We schalen het in naast Japan, met een levensduurte die iets onder de Europese ligt. Ook hier zijn groenten en fruit allesbehalve goedkoop en niet steeds heel aantrekkelijk. Middelmatige hotels zijn vrij duur voor wat ze bieden. De prijzen van het openbare vervoer vallen redelijk goed mee. Locale restaurants zijn best betaalbaar.

OPENBAAR VERVOER
Openbaar vervoer is voldoende voorzien in Zuid-Korea. De prijzen zijn redelijk.

Nabij trein- en busstations zijn telkens toeristische informatiekantoortjes voorzien. Zij kunnen de nodige inlichtingen verstrekken in verband met verplaatsingen, doch vaak slechts beperkt tot hun eigen regio. Men spreekt er Engels.

Tussen de grotere steden zijn – al dan niet hoge snelheid – treinlijnen voorzien, alsook busdiensten. Zoals overal zijn de hoge snelheidstreinen zeer duur.

In de grotere steden rijden voldoende stadsbussen, vaak is er ook een metronetwerk.

Taxi’s zijn vrij duur, ze maken gebruik van een meter, zonder probleem.

ACCOMMODATIE
Er is een voldoende uitgebreid aanbod van accommodatie in Zuid-Korea, vooral in de toeristische plaatsen en grote steden. Doch de prijzen liggen vrij hoog.

Hotels zijn vrij duur naar Aziatische normen. In de kamers wordt vaak een gans assortiment van verzorgingsproducten ter beschikking gesteld, alsook een kamerjas.

De goedkopere hotels zijn vaak omgebouwde motels, zeer donker en kitscherig ingericht, waarvoor men een hogere prijs vraagt. De inkom is meestal onaantrekkelijk.

Motels raadt men ons niet aan, omdat ze ongezellig, donker en niet proper zouden zijn. De kamers worden meestal per uur verhuurd, als love hotels.

Hostels en guesthouses komen we niet vaak tegen, deze vorm van accommodatie zou minder populair zijn in Zuid-Korea dan in de rest van Azië.

Wel wordt op vele plaatsen Homestay aangeboden, meestal een vrij dure vorm van B&B.

In grotere tempels kan men ook overnachten.

Zelf zoeken we via Airbnb naar logement. Er is een ruim aanbod aan privékamers in Zuid-Korea, doch hiervan zijn de meest interessante reeds ruim op voorhand volgeboekt. Zeker tijdens de Koreaanse vakantieperiode. Voor ons vallen reeds een aantal kamers weg, omdat ze een typische slaapplaats op een slaapmat aanbieden, of nadrukkelijk vermelden dat ze roken op de kamer toelaten.

ELEKTRICITEIT
Men gebruikt overal dezelfde stekkers als in België.

INTERNET
Op vele plaatsen kan men gebruik maken van (gratis) WIFI.

Hotels hebben vaak een computer en/of WIFI op de kamers. Ook staat er meestal een computer aan de receptie die door de klanten kan gebruikt worden.

In de restaurants en drankgelegenheden zien we geen aanbod voor het gratis gebruik van WIFI.

GEZONDHEID
We zijn nooit ziek geweest in Zuid-Korea. Qua voedingshygiëne is het een veilig land.

INFORMATIE
Tijdens onze reis gebruiken we de reisgids Lonely Planet, deze kochten we onderweg in Azië, andere Engelstalige reisgidsen zijn moeilijk te vinden onderweg.

Toeristen infokantoortjes zijn te vinden in de trein- en busstations. Men spreek er Engels en is steeds vriendelijk en behulpzaam. De informatie is meestal beperkt tot de eigen regio.

We gebruiken dagelijks het internet, ter voorbereiding van het vervolg van onze reis. Enkele nuttige websites zijn:

Tangatanga reisblogs: www.tangatanga.com

Wegwijzer reisinformatie: www.wegwijzer.be

Wisselkoersen: www.xe.com

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Zuid Korea

Zuid-Korea - Algemeen (2)

10 Augustus 2014 | Azië - deel 3 | Zuid Korea | Laatste Aanpassing 23 Oktober 2014

  • onbegrensd vertrouwen bij de spoorwegmaatschappij
  • de bovenste vlag is deze van Zuid-Korea

Seoul (35)

31 Juli 2014 | Azië - deel 3 | Zuid Korea | Laatste Aanpassing 12 Oktober 2014

  • Seoul, Cheonggyecheon stream, relax wandelen langs
  • Suwon
  • Seoul, Chang Deok Gung palace, Huwon Secret garden
  • Seoul, Chang Deok Gung palace
  • Suwon, fortmuur Hwaseong

Jeonju (23)

24 Juli 2014 | Azië - deel 3 | Zuid Korea | Laatste Aanpassing 11 Oktober 2014

  • Maisan provincial park
  • Maisan provincial park, Chin ji ston tower, hemel
  • Jeonju, uitzicht op Hanok Village
  • Jeonju
  • Maisan provincial park

Andong (55)

15 Juli 2014 | Azië - deel 3 | Zuid Korea | Laatste Aanpassing 10 Oktober 2014

  • Andong, Hahoe folk village, traditionele maskerdan
  • Andong, rivier aan de rand van Hahoe folk village
  • Andong Folk Village, felgroene kikkertjes spelen r
  • Sobaeksan NP, wandeling
  • Andong, Hahoe folk village

Busan (101)

05 Juli 2014 | Azië - deel 3 | Zuid Korea | Laatste Aanpassing 10 Oktober 2014

  • Busan, Oryukdo trail
  • Busan, buurt vismarkt
  • Gyeongju regio - Bulguksa tempel
  • Gyeongju regio - Bulguksa tempel
  • Busan, Geumjeongsanseong fort, oostelijke poort

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking