Reisverhaal «Seoul»

Azië - deel 3 | Zuid Korea | 1 Reacties 31 Juli 2014 - Laatste Aanpassing 12 Oktober 2014

Seoul is de hoofdstad van Zuid Korea, met bijna 12 miljoen inwoners, de grootste stad van het land. Als 4de rijkste stad van Azië, kent deze een sterk groeiende economie, die zich bevindt onder de meest vooraanstaande ter wereld op gebied van hoogtechnologische hoogstandjes.

Het is een stad van contrasten, die op toeristisch vlak veel te bieden heeft. Historische sites met oude tempels, forten, paleizen en musea, moderne en oude architectuur, maar ook grijze betonnen appartementsblokken. Omringd door bergen, waar de natuurliefhebber zijn gading vindt. Shopping centra, uitgaansbuurten, levendige straten met etenskraampjes volgens aloude traditie, workshops rond ambachten en kunstwerken.

Bekroond tot meest geliefde reisbestemming voor Chinezen, Thai en Japanners, met meer dan 12 miljoen internationale bezoekers in 2013, is dit de meest bezochte stad van Azië.

Aankomst in de hoofdstad
Wat we van Seoul mogen verwachten, geen idee. We hopen alvast op onze laatste locatie in dit land opnieuw wat meer sfeer en aantrekkelijkheid te vinden dan in Jeonju.

Accommodatie vinden was niet evident, midden in de Koreaanse vakantieperiode. We zagen de prijzen in deze periode zelfs verdubbelen, want de vraag is enorm. Het werd een lange zoektocht op het internet, hotelkamers zijn reeds lang volgeboekt. Net als de geschikte Airbnb kamers, behalve deze met stapelbedden, slaapmatten of eenpersoonsbedden (aangeboden voor 2 personen), rokerskamers, gedeelde slaapruimtes, … goed voor enkele nachten, maar we blijven hiervoor te lang. Uiteindelijk huren we een 2 slaapkamer appartementje met alles erop en eraan, privé. We kijken uit naar deze vrijheid.

De buurt waar we aankomen is druk en net als onze vorige steden in Zuid Korea, sterk verouderd. Het huis waarin ons appartementje zich bevindt is oud, de entree oogt onaantrekkelijk, de muren vuil. We moeten ernaartoe via een smal steegje, waar vuilniszakjes dagelijks worden gedeponeerd, ze scheuren, de inhoud wordt rondgestrooid. Maar het belangrijkste is dat ons appartementje proper is, dat we er alles vinden wat we nodig hebben.

Eigenlijk is dit typerend voor Zuid Korea, we zien er weinig recente stadswijken. De straten zijn er minder proper als in de omringende landen, China, Taiwan, Japan. Dit hadden we anders verwacht, in een land met de reputatie ver voor te staan op technologisch gebied. Ons logementadres bevindt zich in de expat zone, vele van de buitenlanders die in Seoul werken zijn hier gehuisvest. Meestal zijn dit de betere wijken in een stad.

Na onze aankomst gaan we onmiddellijk op zoek naar een supermarkt, waar we wat etenswaren kunnen opslaan voor de komende dagen. Eigen potje koken … altijd leuk tijdens een langdurige reis.

Zuid Korea door de eeuwen heen
Het Nationale museum van Zuid Korea bevindt zich in een enorm gebouw, ideaal om te bezoeken tijdens een regenachtige dag. Hier zien we de geschiedenis van Korea aan de hand van de klassieke oude vondsten. Van stenen gereedschappen als speerpunten, over bronzen en porseleinen vaatwerk, tot kaligrafie en tekeningen die verhalen vertellen.

Apart om zien is de collectie van mooi bewerkte daktegels, hun verschillen in de omringende landen. Boeiend is de evolutie in vorm van de Boeddhabeelden, uit India overgenomen bij de invoering van het Boeddhisme, maar langzaamaan gewijzigd in een eigen stijl. Interessant is de opbouw van de Koninklijke graftombes, waarbij een heuse grafkelder wordt bedolven onder stenen en aarde, tot een bolronde vorm en met gras bedekt. Dergelijke tombes bezochten we in Gyeongju (zie verhaal Busan).

Een leuke montage van tekeningen in Chinese stijl toont landschappen doorheen het jaar, waarbij wat bewegende elementen zijn toegevoegd (enkele vogels, reizigers met paarden, stroming van het rivierwater, regen, sneeuw, een rokende schoorsteen in de winter, verlichte ramen). De bomen krijgen bladeren, ze worden groener, nadien rood, … Eenvoudig, maar mooi.

Koninklijke paleizen en schrijnen
In Seoul bevinden zich 5 Koninklijke paleizen, Deoksugung, Gyeongbokgung, Changdeokgung, Changgyeonggung, Gyeonghuigung. Onze vriendinnen in Busan raadden aan er slechts eentje te bezoeken, ze gelijken allen op elkaar. We kiezen voor het door Unesco erkende Changdeokgung paleis, met de eraan grenzende ‘geheime’ tuin en de Koninklijke schrijn.

Als eerste bezoeken we de eveneens door Unesco erkende Jongmyo royal shrine, een confuciaanse schrijn, opgericht in 1395. Deze werd door branden verwoest tijdens de Japanse invasie in 1592, herbouwd in 1608. In de Koninklijke kamers worden de gedenkstenen van koningen en koninginnen uit de Joseon dynastie bewaard, een soort platen met inscriptie. Deze werden hiernaartoe verhuisd na het verloop van de gebruikelijke rouwperiode van 3 jaren in het paleis.

De verschillende schrijngebouwen staan verspreid in een groot schaduwrijk park, aangenaam rustig om wandelen. In twee ervan bevinden zich de Koninklijke kamers, telkens aan een groot binnenplein. Zeer eenvoudig om zien, jammer dat al die donkerrode poorten gesloten zijn. Een vrijwilliger toont ons foto’s genomen op de eerste zondag van mei. Dan worden hier ceremonies gehouden en zijn de kamers open voor publiek, zeer kleurrijk en bijzonder mooi. Vandaag moeten we tevreden zijn met wat beeldmateriaal en een kamerreplica als voorbeeld, in één van de bijgebouwtjes.

Al ligt het Changdeokgung paleis net achter de schrijn en is er een doorgang voorzien, op zaterdag wordt deze afgesloten. We moeten opnieuw de tuin door en een grote omweg maken. Hierdoor wordt onze tijd beperkt en beslissen we om een bezoek aan dit schitterende paleis uit te stellen tot een volgende dag.

Bukchon Hanok village is een oude stadswijk gelegen nabij het Changdeokgung paleis. De traditionele huizen worden op heden veelal gebruikt als pension, restaurant, theehuis, cultureel centrum, … om de vele toeristen een nadere kennismaking met het verleden van deze 600 jaar oude buurt te bieden. Het is rustig wandelen in de smalle straatjes en steegjes, de huizen zijn eenvoudig, veelal met tegeltjes bezet. Hier maken we een korte wandeling, vooraleer ons te begeven naar het Changdeokgung paleis, waar we hebben gereserveerd om de tuin te kunnen bezoeken.

Huwon secret garden is een uitbreiding die later aan het Changdeokgung palace werd toegevoegd. In de tuin, die enkel via poortjes in de hoge paleismuur is te bereiken, bevinden zich eveneens een aantal gebouwen.

Driemaal daags wordt een Engelstalige rondleiding in deze geheimzinnige tuin georganiseerd. We vinden het jammer dat we er niet vrij mogen rondwandelen, maar het is niet anders. Dus maakten we op voorhand een boeking, om zeker naar binnen te geraken. Per groep worden 100 mensen toegelaten en we maken ons geen illusies, de groepen zijn steeds volgeboekt.

Zoals verwacht is het een drukte van jewelste tijdens ons tuinbezoek. Slechts 1 gids met zoveel toehoorders, die allen drummen om vooraan te geraken en willen horen wat gezegd wordt. Al vlug beslissen we ons te laten afzakken naar het staartje van de groep. Zo horen we de gids niet, maar het laat ons toe in alle rust de tuin te bewonderen en foto’s te nemen zonder de vele andere deelnemers erop.

We horen nog de introductie van onze gids, die verkondigt dat deze tuin bijzonder wordt gewaardeerd omdat de oorspronkelijke vegetatie is behouden. Persoonlijk zouden we dit dan ook geen tuin noemen, maar een park. We genieten van de 90 minuten durende wandeling in het bos, dat zich uitstrekt over enkele heuvels. Een aantal oude woningen die we op het einde tegenkomen, zijn mooi bewaard. Hun stijl doet wat Japans aan. Interessant zijn de vrouwen- en mannenverblijven die gescheiden zijn door een hoge dwarse muur in het midden. Een centraal gebouw zorgt voor een verbinding via vele opeenvolgende deuropeningen, waardoorheen we de andere kant zien.

Changdeokgung palace dateert uit 1405. Tijdens de Japanse invasie (1592 – 1598) werd het vernield. Het in 1610 heropgebouwde paleis werd gedurende 270 jaren het hoofdpaleis van de Joseon dynastie (1392 – 1897) in Korea. Men noemt het wel eens uniek.

We kunnen alleen maar beamen dat dit een bijzondere plek is, het paleis bestaat uit vele gebouwen, gegroepeerd naargelang hun gebruik. Ze zijn weerom in diezelfde eenvoudige stijl opgetrokken, niet echt verfijnd, die we in gans Zuid Korea tegengekomen zijn, vooral ook bij onze tempelbezoeken. Toch vinden we dit bezoek boeiend, omwille van het samenspel van de vele gebouwen, verspreid over het enorme domein.

Een eigenaardig diertje laat zich graag fotograferen tussen de paleisgebouwtjes. We vragen ons af wat dit wezentje met zijn vossenkop is, want daar houdt elke vergelijking op. Bij het verlaten van het paleis, tonen we een foto aan een bewaker, die onmiddellijk zijn smartphone neemt en de naam vertaalt. Het blijkt een wasbeertje te zijn.

Enkel aan de ingangspoort van het Deoksugung palace staan Koninklijke wachters, die ceremonieel worden afgelost in traditionele stijl. Reden om er een kijkje te nemen. Er wordt een heuse show opgevoerd, een lange rij kleurrijk uitgedoste soldaten komen het plein op ter begeleiding van de nieuwe wachters. Luid tromgeroffel geeft een speciaal effect bij de symbolische overhandiging van een houten kistje met de poortsleutel.

Aan de overkant van de straat bevindt zich de voormalige City hall, nu gebruikt als bibliotheek. Een bijzonder glazen gebouw uit het begin van de 20ste eeuw, met wat accenten van renaissance. Vooral de daktuinen zijn mooi, ze bieden uitzicht op de omgeving.

Voor we terugkeren naar ons appartementje maken we een wandeling in de omringende straten. Het is er aangenaam rustig en mooi om zien. Glazen hoogbouw, verzorgde pleintjes, met ertussenin eenvoudige gebouwen uit begin de jaren 1900. We vinden dit persoonlijk de meest aantrekkelijk buurt die we in Seoul hebben bezocht.

Winkelen en wandelen
Centraal in Seoul bevindt zich de Cheonggyecheon stroom, een smal helder riviertje dat enkele meters onder het straatniveau de stad doorsnijdt. Op beide oevers van het riviertje werden in 2005 wandelpaden en wat groen aangelegd. Het dure project kreeg in eerste instantie veel protest van de stadsbevolking. Buurtbewoners komen er ondertussen rust zoeken, vinden verkoeling in de schaduw van de bruggen. Kinderen spelen in het ondiepe water en op de stapstenen naar de overkant.

In de Myeongdong stadsbuurt maken we een wandeling langs het stadsriviertje. Een leuk project, jammer dat het groen op de oevers niet beter is onderhouden, het onkruid staat hoog. We bevinden ons in een wat recenter stadsdeel met glazen hoogbouw. De winkelstraatjes wat verderop bieden voor elk wat wils, exclusieve merken, goedkopere winkelketens (o.a. Zara, H&M, …), straatventers, …

Wandelen op de oude fortmuren van Suwon
Omdat Suwon met de metro bereikbaar is, gaan we ernaartoe als daguitstap vanuit Seoul. Deze stad voelt wat luchtiger aan, meer als een provinciestad. Het is regenachtig, toch willen we een wandeling maken op de door Unesco erkende Hwaseong fortmuren. Dit fort werd gebouwd op het einde van de Joseon dynastie (1393 – 1897), het is dus niet zo heel oud.

We starten onze wandeling aan de Paldalmun, de mooie zuidelijke poort, die nu een rond punt vormt. Trappen brengen ons naar het hoogste punt van de fortmuur, waarop we langzaamaan afdalen terwijl we rondom de stad wandelen. Op de muur passeren we een aantal kleine en grotere wachthokjes, die nu worden gebruikt door wandelaars als rustplaats of om te schuilen voor de felle zonnestralen of regen. Opmerkelijk zijn de hoofden die op de meeste van deze houten gebouwtjes zijn geschilderd, telkens met 3 naast elkaar op de zijwanden.

Vooral de grote Suwon Hwaseonmun torenpoort is prachtig, dit 2 verdiepen hoge gebouw wordt omringd door een dubbele fortmuur. Ook het Bukdongporu bastion is een pareltje, gelegen aan de stroom die het fort doorkruist. We wandelen tot bij de Dongbuk Gongsimdon observatietoren waar we even toekijken hoe een aantal boogschutters hun pijlen op een enorme schietschijf in de verte richten. Ze vliegen met enorme vaart hoog door de lucht, maar waar deze pijlen uitkomen, is niet te zien op deze afstand.

Binnen de fortmuren bevindt zich het Hwaseong Hwaenggung paleis, eveneens door Unesco erkend. We kijken even rond bij de paleispoort, maar het trekt ons niet aan om naar binnen te gaan. Nadien zien we het van op de hoge fortmuren in de diepte liggen. De eenvoudige gebouwen aan het rechthoekige binnenplein lijken inderdaad weinig voor te stellen, na ons bezoek aan het enorme Changdeokgung paleis in Seoul.

Havenstad Incheon – Wolmido island
Ook Incheon is met de metro vanuit Seoul bereikbaar, wat het voor ons aantrekkelijk maakt om het als daguitstap te bezoeken. Zo moeten we niet meer sjouwen met onze bagage tijdens de laatste dagen van onze reis. Het wordt opnieuw een lange metrorit, maar dat vinden we niet erg.

Opnieuw komen we in een totaal verschillende omgeving terecht. Toeristisch is het hier zeker wel … en we ruiken de nabijheid van de zee. Eerst begeven we ons naar het kleine Wolmido Island, de wandelpromenade aan zee lijkt eerder een recreatiepark, met enkele grote kermisattracties, een reuzenrad, fonteinen, ... Boven onze hoofden loopt het spoor van de monorail wat het pretpark gevoel compleet maakt.

Voor het strand moet men hier niet komen, we bevinden ons in een havenstad. Op de rand van de kade staan wat vissers hun kansen te wagen. Baden is er echter niet bij.

Al vlug richten we onze passen naar de groene heuvel wat verderop. Bovenop de uitzichttoren hebben we rondom zicht op de haven en de stad. Lange bruggen verbinden de verschillende eilanden. Enkele grote sluizen leiden de zeeschepen naar de binnenhaven. Leuk om zien.

Incheon – Wandeling stationsbuurt
We keren terug naar de stad om een wandeling te maken in de stationsbuurt, vertrekkende in China Town. Het eerste wat we hier horen, is dat het geen echte China Town is, maar ‘men kan er wel noodles eten’. Het zijn de woorden van een Koreaan die pas naar huis terugkeerde uit Amerika, waar hij jarenlang woonde. We worden prompt uitgenodigd om binnen te komen en iets fris te drinken op deze zeer warme dag.

En persoonlijk vinden we inderdaad deze straten weinig typisch Chinees hebben. Al vlug duiken we het achterliggende park in, waar het aangenaam wandelen is ondanks de drukte. Boven hebben we opnieuw een uitzicht over de stad. We dalen af door de tuin van een oud Koreaans huis, om verder te wandelen door wat enkele straten in Japanse stijl, langs moderne architectuur, musea, een kerkje, met tekeningen betegelde muren, … kortom een mix van stijlen en kleuren, wat niet echt een geheel vormt.

ACCOMMODATIE:
ITAEWON, 2 BEDROOM ENTIRE FLAT #101
210-18 Bogwang-dong, Yongsan-gu, Seoul
PRIJS: 47,6 EUR per nacht (incl. AirBnb service fee + schoonmaak), privé appartement met 2 slaapkamers, sanitair (warm water)
SCORE: 3/5
E-MAIL: [email protected] (Peter), [email protected] (Judy)
WEBSITE: http://guest.penmedia.co.kr/about_us
TEL: +82 010 2846 7015 (Judy), +82 010 9543 9170 (Peter)
COMMENTAAR:
Klein privé appartement, gelegen op de ½ eerste verdieping in een oud huis. Het is vrij goed onderhouden en proper, maar wat ouderwets en ongezellig. Alle ramen hebben muggengaas, maar kijken uit op muren.
Er is WIFI beschikbaar, gans het appartement heeft vloerverwarming met gas.
Slaapkamer 1: 2 persoonsbed met lakens, kleine kleerkast, sofa, bureautje met stoel, bijzettafeltje met lamp, Samsung tablet, groot raam, A/C.
Slaapkamer 2: 2 persoonsbed met lakens, kleine open kleerkast, laden blok, bijzettafeltje, groot raam, A/C.
Keuken: eettafel met 5 stoelen, koelkast met aparte diepvries, microgolf oventje, koffiezet, waterkoker, broodrooster, rijstkoker, gasfornuis met 2 branders, dubbele gootsteen, afdruiprek, kasten met potten en pannen, serviesgoed, alles voldoende om eenvoudig te kunnen koken. Groot raam. Droogrek. Ventilator.
Badkamertje: WC, lavabo, douchekraan, wasmachine, kastje met voldoende kleine handdoeken, haardroger.
Huisregel: schoenen moeten uit binnenshuis (Koreaanse gewoonte).
We communiceren in het Engels met de eigenaars via de website Airbnb. Ze mailen ons de deurcode en het WIFI paswoord, alsook richtlijnen i.v.m. de huur van het appartement en de buurt. Ook in het appartement ligt een uitgebreide en nuttige handleiding. We ontmoeten hen niet.
Gelegen in de wijk naast Itaewon, op 1,2 km van de gelijknamige metrohalte. Stadsbussen tussen de metro en het appartement, komen tot op 300 meter van het appartement. Er zijn enkele kleine supermarktjes in de omgeving, waar men voldoende etenswaren kan vinden om te koken. Alsook een bakker.
Minpunten: Ongezellig. Ramen kijken uit op muren. Ruikt een beetje vochtig, verbetert tijdens ons verblijf. Lawaai van de andere appartementen, vb. stromend water, mensen in de gang en op de trap. Kleine badkamer, bij het douchen wordt alles nat. Niet voor lichte slapers, overal in het appartement branden lichtjes van de toestellen, de A/C maakt vrij veel lawaai en slaat regelmatig aan en uit.
Dit appartement en wat men biedt vinden we te duur voor 2 personen, de drukke vakantieperiode maakt dat er geen beter aanbod is te vinden in Seoul en wijde omgeving.
BOEKING: via Airbnb, www.airbnb.com

ERNAARTOE:
Taxi Jeonju hotel – station, 2.900 KRW, 5 min.
Trein Mugunghwa n° 1504 Jeonju – Seoul Yongsan station, 16.800 KRW pp., 3 u 27 min. onderweg, oude trein die nogal onstabiel rijdt, veel stops onderweg.
Metro Seoul Yongsan station – lijn 1 – Ichon station – lijn 4 – Samgakji station – lijn 6 – Itaewon station, 1.150 KRW pp., 30 min.
Stadsbus n° 412 Iteawon station – Bogwang-Dong Community Center, 1.300 KRW pp., 5 min., halte om de hoek van exit n° 4.

TERUGKEER NAAR BELGIË:
Taxi huurappartement – Itaewon station, 3.000 KRW, 5 min.
Metro Itaewon station – lijn 6 – Gongdeok – lijn 5 – Gimpo Airport, 1.450 KRW pp., 45 min.
Vlucht CZ318 Seoul (Zuid Korea) – Beijing (China), 1 u 55 min.,
vlucht CZ345 Beijing (China) – Amsterdam (NL), 10 u 50 min.,
vlucht KL1721 Alsterdam (NL) – Brussel (B), 45 min.,
met China Southern Airlines, 567,85 EUR pp., geboekt via www.kajak.com
Omdat we een lange wachttijd hebben in Beijing, +/- 9 u, wordt ons door China Southern een gratis comfortabele hotelkamer in de buurt aangeboden (Beijing Aulympic Airportel, www.azgyid.com).

OPENBAAR VERVOER:
METRO
Seoul beschikt over een uitgebreid metronetwerk,dat de meeste belangrijke toeristische locaties verbindt, alsook de luchthavens en omringende steden. Prijzen variëren naargelang de afstand tussen 1.150 – 1.450 – 1.750 KRW per rit. Handige metroplannetjes zijn beschikbaar in toerismekantoortjes of grotere metrostations.

Het is nuttig een logementadres te vinden nabij een metrostation om hier optimaal gebruik van te kunnen maken.

STADSBUSSEN
Ook de stadsbussen zijn goed vertegenwoordigd in Seoul. Een stadsrit kost 1.300 KRW.

Persoonlijk vinden we het minder handig om ons met een stadsbus te verplaatsen, een duidelijk overzichtsplan van de busroutes hebben we niet gevonden. Dat maakt het moeilijk om de juiste bus te vinden, de juiste halte om af te stappen.

EXCURSIES:
NATIONALE MUSEUM VAN KOREA
Eenvoudige voorstelling van de geschiedenis van het land met een collectie die niet gaat vervelen door teveel van hetzelfde. Doch heel veel nieuwigheden zien we dan ook weer niet. De Koreaanse oudheid verschilt slechts lichtjes in stijl van de omringende landen. We vermoeden sterk dat de meeste tentoongestelde artikelen replica zijn, ze zien er niet echt opgegraven uit. Men kan meerdere uren doorbrengen in de enorme tentoonstellingsruimte die 3 verdiepingen beslaat.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
Extra tijdelijke tentoonstellingen in het gebouw kunnen bezocht worden tegen betaling.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van logement adres naar metro Iteawon station, 1,2 km, 20 min.
Metro Itaewon station – lijn 6 – Samgakji – lijn 4 – Ichon, 1.150 KRW pp., 20 min., exit 2 komt uit op het museumterrein.

JONGMYO ROYAL SHRINE
Unesco. We bezoeken de Koninklijke schrijn op zaterdag, zodat we er in alle vrijheid kunnen rondkijken. Het is er onverwacht rustig. Groot wandelpark/bos waarin de gebouwen verspreid liggen. Mooi, maar sober. Jammer dat de Koninklijke kamers gesloten zijn (enkel op de 1ste zondag van mei open voor publiek), een vrijwilliger toont ons foto’s, ’t zou een enorme meerwaarde aan dit bezoek betekenen.
SCORE: 4/5
INKOM: 1.000 KRW pp.
Toegang enkel onder begeleiding, duurt 1 uur (Engels: 10.00 u – 12.00 u – 14.00 u – 16.00 u).
Op zaterdag mag men vrij rondwandelen, dan is echter de doorgang naar het Changgyeonggung Palace gesloten en moet men terugkeren naar de ingang en via de straat (> 20 min.).
Dinsdag gesloten.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van logement adres naar metro Iteawon station, 1,2 km, 20 min.
Metro Itaewon station – lijn 6 – Dongmyo – lijn 3 – Jongno, 1.150 KRW pp., 25 min.

BUKCHON HANOK VILLAGE
Oude toeristische stadswijk in de buurt van Changdeokgung palace, met traditionele huizen in eenvoudige stijl. Aangenaam om te wandelen, omdat we wat tijd over hebben.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van logement adres naar metro Iteawon station, 1,2 km, 20 min.
Metro Itaewon station – lijn 6 – Yaksu – lijn 3 – Anguk, 1.150 KRW pp., 20 min.

HUWON SECRET GARDEN
Unesco. Groot park dat hoort bij het Changdeokgung palace, men kan enkel naar binnen via het paleis.
SCORE: 4/5
INKOM: 5.000 KRW pp.
Maandag gesloten.
Wie de tuin wil bezoeken, moet ook een ticket voor het paleis kopen, waar men doorheen moet wandelen om de tuin te bereiken.
Enkel met gids te bezoeken, volgens vast uurrooster per taalgroep (Engelstalig: 11.30 u, 13.30 u, 15.30 u). Per keer worden max. 100 bezoekers toegelaten, waarvan 50 reservaties via internet of telefoon, 50 tickets worden verkocht aan het loket van het Changdeokgung paleis. We vragen in een toerismekantoor de dag voordien om dit bezoek voor ons te boeken, krijgen een boekingsdocument, waarmee we onze tickets moeten kopen aan de kassa de dag zelf. We zijn een half uur te vroeg en zien dat er geen tickets meer te koop zijn voor onze groep. Wel nog voor deze van 15.30 u. Dit zou geen probleem zijn, men kan de wachttijd zeker besteden in het paleis zelf.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van Anguk metro station.

CHANGDEOKGUNG PALACE
Unesco. Uitgestrekt paleis, dat mooi is door het samenspel van vele paleisgebouwen in meerdere groepen. We vinden weerom de eenvoudige stijl terug die we overal in het land tegenkomen, van houten beschilderde dakluifels, ramen die bestaan uit papier over een raster gespannen (vgl. Japan), luiken, grijze pannendaken, ... Toch heeft dit paleis iets.
SCORE: 5/5
INKOM: 3.000 KRW pp.
Hier kan men vrij rondwandelen, of deelnemen aan een geleide wandeling, naar keuze.
Engelstalige geleide wandelingen: 10.30 u, 14.30 u.
Maandag gesloten.
TERUG:
Te voet naar metrostation Anguk.
Metro Anguk station – lijn 3 – Yaksu – lijn 6 – Itaewon station, 1.150 KRW pp., 20 min.
Te voet naar logement adres van metro Iteawon station, 1,2 km, 20 min.

DEOKSUGUNG PALACE – DAECHANMUN GATE
Aflossing van de wacht voor de paleispoort. Een kleurrijk spektakel in de oude traditionele stijl.
Vindt dagelijks plaats om: 11.00 u, 14.00 u, 15.30 u, niet op maandag.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
Om de aflossing van de wachters te zien, hoeft men het paleis niet binnen te gaan.
ERNAARTOE:
Te voet van logement adres naar metro Iteawon station, 1,2 km, 20 min.
Metro Itaewon stat. – lijn 6 – Samgakji – lijn 4 – Seoul stat. – lijn 1 – City hall, 1.150 KRW pp., 25 min.

CITY HALL EN OMGEVING
Bezoek aan de oude city hall, nu bibliotheek, met uitkijk van op de daktuinen. Wandeling in de omgeving. Een modernere buurt van Seoul, aangenaam rustig.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
TERUG:
Metro Seodaemun – lijn 5 – Gongdeok – lijn 6 – Itaewon station, 1.150 KRW pp., 25 min.
Te voet naar logement adres van metro Iteawon station, 1,2 km, 20 min.

CHEONGGYECHEON STREAM
Helder ondiep stroompje dwars door de stad, waar men verkoeling en rust komt opzoeken. Eerder een soort park voor de bewoners. Zou ’s avonds mooi verlicht zijn.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van logement adres naar metro Iteawon station, 1,2 km, 20 min.
Metro Itaewon station – lijn 6 – Sindang – lijn2 – Eulljiro-1Ga, 1.150 KRW pp., 25 min.

MYEONGDONG WINKELBUURT
Drukke winkelbuurt, met boetieks en winkelcomplexen, van exclusieve merken tot goedkope makelij. De prijzen van bekende merkenartikelen zijn niet goedkoper dan in Europa. Doch locale merken maken een verschil. Bijvoorbeeld in buitensportwinkels betaalt men evenveel, zelfs meer dan in België voor dezelfde artikelen.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
ERNAARTOE:
Te voet van Cheonggyecheon stream.
TERUG:
Metro Myeongdong – lijn 4 – Samgakji – lijn 6 – Itaewon station, 1.150 KRW pp., 20 min.
Te voet naar logement adres van metro Iteawon station, 1,2 km, 20 min.

SUWON – HWASEONG HAENGGUNG
Unesco. Paleis dat bij het oude fort hoorde. Aan de poort kijken we naar binnen, het kan ons niet aantrekken om hier een bezoek te brengen. Van op de fortmuren hebben we er nadien een overzicht op, we blijven dezelfde mening behouden.
SCORE: 2/5
INKOM: 1.500 KRW pp.
Om 15 u wordt op het plein voor het paleis een opvoering gedaan van Martial Art, hiervoor hoeft men de inkom niet te betalen. Het komt niet goed uit, we willen op de fortmuren gaan wandelen, dus laten we dit over. Zou mooi kunnen zijn, van op de fortmuren zien we de mannen in hun rode traditionele kledij ronddansen. We weten niet of dit dagelijks wordt gebracht, te checken in het toerismekantoor.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van Paldalmun bushalte.

SUWON – HWASEONG FORTMUREN
Unesco. Gerestaureerde fortmuren, die er weliswaar vrij recent uitzien, maar toch mooi en vooral rustig om te wandelen. Voortdurend uitzicht op de stad. Vele wachthuisjes onderweg, nu gebruikt door wandelaars als prieeltje om uit te rusten.
We wandelen van de south gate (Paldalmun) tot de Dongbukgongsimdon wachttoren.
SCORE: 4/5
INKOM: 1.000 KRW pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van logement adres naar metro Iteawon station, 1,2 km, 20 min.
Metro Itaewon station – lijn 6 – Samgakji – lijn 4 – Geumjeong – lijn P1 – Suwon station, 1.750 KRW pp., 1 u 20 min.
Stadsbus n° 39 (of 11, 13, 36) Suwon station (iets verderop) – Paldalmun, 1.200 KRW pp., 10 min.

Terug naar metrohalte Suwon station:
Stadsbus n° 66 (of 66-4, 660, 60, 700-2) Dongbukgongsimdon wachttoren – Suwon station, 1.200 KRW pp., 15 min.

INCHEON – WOLMIDO ISLAND
Toeristisch eiland tussen verschillende haven- en stadsdelen van Incheon in. De wandelpromenade langs de kust lijkt op een pretpark. Boven een groene heuvel staat een observatietoren, met uitzicht rondom op zee, haven en de stad.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van logement adres naar metro Iteawon station, 1,2 km, 20 min.
Metro Itaewon station – lijn 6 – Gongdeok – lijn 5 – Singil – lijn 1 – Incheon statoin, 1.750 KRW pp., 1 u 30 min.
Stadsbus n° 25 (of 2, 45) Incheon station (iets verderop) – Wolmido island, 1.300 KRW pp., 5 min.

INCHEON - RONDWANDELING
Aan het station van Incheon ligt de wijk China Town, het begin van de wandeling. We wandelen het achterliggend park in, klimmen naar het uitzicht boven op de helling. Dalen af naar de andere kant, wandelen door oude straten, met kunst, musea, nieuwe architectuur, … terug naar China Town en het Incheon station. Mengelmoes van stijlen en kleuren, we zien niets echt unieks, maar het is een leuke wandeling. We volgen min of meer de beschrijving van de wandeling uit reisgids Lonely Planet.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE:
Stadsbus n° 45 (of 2, 25) Wolmido Island – Incheon station, 1.300 KRW pp., 5 min.
TERUG:
Metro Incheon station – lijn 1 – Singil – lijn 5 – Gongdeok – lijn 6 – Itaewon station, 1.750 KRW pp., 1 u 30 min.
Te voet naar logement adres van metro Iteawon station, 1,2 km, 20 min.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Seoul»

Seoul (35)

31 Juli 2014 | Azië - deel 3 | Zuid Korea | Laatste Aanpassing 12 Oktober 2014

  • Seoul, old city hall, zicht van de daktuin
  • Seoul, Chang Deok Gung palace
  • Suwon
  • Suwon, fortmuur Hwaseong
  • Seoul, Chang Deok Gung palace

 

Plaats een Reactie

Marie-Hélène en Paul Proficiat!! Wat een pak werk!!! Nog niet alles gelezen maar zeker als we die kanten ook eens zouden gaan is het wel nuttige info!!! groeten van M-Hélène en Paul Geplaatst op 21 November 2014

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking