Reisverhaal «Jeonju»

Azië - deel 3 | Zuid Korea | 0 Reacties 24 Juli 2014 - Laatste Aanpassing 11 Oktober 2014

Jeonju is een provinciestad met 654.000 inwoners, die bekend is om zijn locale keuken en historische gebouwen.

Bij aankomst maakt de stad onmiddellijk een oudere en wat minder verzorgde indruk. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, terwijl we naar ons hotel zoeken. We doen hierover meer dan 1 uur, want niemand weet het juist zijn. Men stuurt ons verder en verder weg van de bushalte waar we afstapten op aanraden van het toerismekantoortje aan de busterminal. Een winkelier belt het hotel en begeleidt ons ernaartoe … om de hoek van deze bushalte.

Na weerom een snikhete dag, met gevoelstemperaturen van 42 °C, worden we in de late namiddag getrakteerd met onophoudelijke stortregen en onweer.

Van op de stadsbussen zien we veel kerken, soms vrij groot en in eenvoudige klassieke stijl met rode bakstenen torens. Voor ons Europeanen zijn deze niet zo bijzonder.

De locale keuken in Jeonju is door Unesco erkend. Restaurantjes zijn er nochtans niet zeer veel. Meestal bieden ze de locale keuken met veel kleine potjes groenten op tafel en een vuurtje waarop men zelf het vlees bereidt. We deden dit tweemaal met onze vrienden Teresa en Youngmin uit Busan. De meeste groenten zijn gemarineerd met één of andere kruidenmix, vaak vrij kruidig of in ’t zuur opgelegd. Voor ons goed om eens te proeven, herhaling trekt ons niet aan.

Oude Hanok buurt
Hanok Maeul
is een vrij goed bewaarde oude stadswijk, met 800 traditionele Hanok huizen uit de Joseon periode (1392 – 1910). Men tracht er de aloude tradities te behouden, terwijl de omringende buurten langzaamaan moderniseren. Een typisch kenmerk aan deze huizen zijn de grijze pannendaken, waarvan de nok lichtjes omhoog buigt.

Ook zien we hier opnieuw het vernuftige oude systeem van vloerverwarming. Wat zeer populair werd in Zuid Korea, omdat de bewoners zo graag op de vloer zitten bij alles wat ze doen, rusten, eten, slapen, ... Deze holte onder de woonruimtes geeft in de zomer een aangenaam koel effect.

In een aantal van de oude gebouwen wordt de mogelijkheid geboden tot overnachten en/of deel te nemen aan het traditionele leven van de Hanok. We vinden het jammer dat deze buurt zo toeristisch is uitgebouwd, met overal winkeltjes die souvenirs, drank en zoetigheden verkopen. Enkele huizen zijn niet conform de traditionele stijl wat het uitzicht van op de heuvel stoort.

We bezoeken er de Gyeonggijeon hall (letterlijk vertaald: koninklijk paleis, gebouwd in een plaats vol vreugde), die werd opgericht om het enige overblijvende portret van koning Taejo te bewaren. Hij was de stichter van de Joseon dynastie. Hier bevindt zich tevens het Koninklijke portrettenmuseum, met meer informatie over de geschiedenis hiervan.

Het is vrij rustig binnen de tuinmuren van deze hal, aangenaam kuieren tussen de oude gebouwtjes, om zo eventjes te ontsnappen aan de zaterdagdrukte in de omgeving.

Tempeltjes in de schaduw van hoge rotspieken
Een wandeling in het Maisan provincial park brengt ons langs enkele tempeltjes tussen de rotsen. En dat is uiteindelijk de reden van onze uitstap, twee immense afgeronde rotspieken die hoog boven hun omgeving uittorenen. Amaibong, de vrouwelijke, is 680 meter hoog, Sutmaibong, de mannelijke piek, meet 686 meter. Men beweert dat hier in de winter het water in een emmer bevriest met een mysterieus punt erop …

We volgen het asfaltweggetje dat ons eerst naar een tempelgebouw in de stellingen brengt, … dat hebben we dan weer gehad voor vandaag. Een meertje met pedalo’s in de vorm van reusachtige eenden krijgt weinig aandacht, geen enkele is in gebruik.

Een eindje verder bevindt zich tempel 2, die op de promotiefoto’s staat voor dit gebied. De tempelgebouwtjes bevinden zich op een helling tussen steile rotswanden. Ertussenin staan vele beelden en stenenmannetjes, klein en groot. Wat rommelig, maar leuk om zien.

Stilaan klimmen we verder tot we bij de derde tempel, aan voet van de twee immense rotsen staat. Ditmaal een klassieke Koreaanse tempel.

Via een trap waar geen einde aan lijkt te komen, klimmen we in de kloof tussen de twee mastodontrotsen omhoog. Aan de splitsing waar de trappen afdalen naar de zuidelijke parking of verder klimmen tot op de hoogste rotstop, blijkt dit laatste pad afgesloten. Jammer.

De terugweg kan langs alternatieve paden die op en af hun weg zoeken door een doodgewoon bos.

Historische begraafplaats
Gochang Dolmen Site is een door Unesco erkende locatie waar zich zo’n 450 dolmens bevinden. Zuid Korea is één beschikt over één van de grootste populaties dolmen ter wereld. Men beweert dat deze hier gebouwd werden tussen de 10de en de 8ste eeuw voor Chr., het Bronzen tijdperk.
In de omgeving van Gochang zijn ze gegroepeerd op 6 plaatsen. Deze herdenkingsstenen werden meestal bovenop een graf geplaatst.

Eerst bezoeken we het bijhorende museum waar men toelicht hoe immense rotsblokken ooit tot dolmen werden opgebouwd. We staan ervan te kijken hoe inventief dit volk in de bronstijd was.

Dikke rotsblokken werden ‘op maat’ voorbereid, door er bovenaan grote pinnen in te kloppen. In de barsten werd water gegoten, waarna de rots afbrak. Klaar om te beginnen met de verplaatsing. Dat deden ze door deze over ronde balkjes te trekken, het aloude soort rolsysteem.
Dolmen draagpeilers in de daarvoor voorziene putten kieperen, zodat ze op hun kant stonden, tot daaraan toe. Maar hoe het bovenblad erop krijgen ?
De rechtopstaande rotsblokken werden eerst begraven onder een hoge zandhoop, die emmertje per emmertje groeide. Daarop kon men het horizontale ‘tafelblad’ naar boven trekken met gebruik van het rolsysteem … eenmaal op zijn plaats, werd het zand eronder weg gegraven.
En de dolmen stond er voor eeuwen !

Met temperaturen van 39 °C, wandelen we naar de dolmensites, onderaan een heuvel. Schaduw is hier niet en al puffend komen we er aan. Tegen onze verwachtingen in hebben slechts een klein aantal van de vele reusachtige rotsblokken de vorm van een klassieke dolmentafel, een enorme rots die horizontaal op zware rotspoten ligt. De meeste die we hier zien, lijken slechts gewone rotsblokken die hier verspreid liggen. Misschien zit een deel ervan onder de grond.

ACCOMMODATIE:
GOODSTAY WOOSHIN HOTEL
97, Jeonju Geaksa 5-gil, Wansan-gu, Jeonju-si, Jeonju
PRIJS: 48.500 KRW per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 2/5
Onaangenaam hotel, we vermoeden dat dit voorheen een motel is geweest (die hebben in Zuid Korea de reputatie donker te zijn, love hotels), wat aangepast en de naam veranderd. Gelukkig hebben we maar 1 nacht geboekt, we verhuizen de volgende ochtend naar een ander hotel in dezelfde prijscategorie dat er veel beter uitziet.
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: +82 (063) 273 2232
COMMENTAAR: Ongezellige tweepersoonskamer met een dubbel bed (vrij harde maar goeie matras, persoonlijk hebben we er geen last van), badkamer met toilet en open douche.
In de kamer: zetel, salontafel, bureau, 1 stoeltje, gratis PC (zeer traag), LAN en WIFI, telefoon, haardroger, grote flatscreen TV (Engelse posten), waterkoker, koelkast, A/C, ventilator, gratis drinkwater, fruitsap, koffie, thee. Voldoende handdoeken, kimono kamerjassen, een gans assortiment aan verzorgingsproducten ter beschikking (haarlak, gel, aftershave, reinigingsproducten, shampoo, haar verzorging, douche gel, …).
Inkomhal aan de kamer, sas met 2 deuren zodat eventuele geluiden uit de gang worden gedempt.
Raam kan worden geopend, muggengaas.
Redelijk proper.
Aan de receptie staat een microgolfoventje.
Lift. Parking.
Vriendelijk en behulpzaam, men spreekt geen Engels.
Centraal gelegen, aan een winkelbuurt met voetgangersstraten.
Minpunten: Donkere gangen, onaantrekkelijke ingang en receptie, zeer donkere kamer met weinig verlichting (onvoldoende om te lezen ‘s avonds). Spotjes in het plafond die van kleur veranderen (?).
Dekbed en kimono’s ruiken niet fris, we vragen een ander dekbed, wat geen probleem is, ditmaal ruikt het gewassen.
BOEKING: via Agoda, www.agoda.nl

Het eerste hotel is goed gelegen, maar bevalt ons niet omdat het zo donker is. De motelstijl (zeer donker in lift, gangen en kamers, overal gekleurde lichtjes die aan en uitgaan) doet ons denken dat men een poging deed dit tot hotel om te bouwen. We beslissen te verhuizen naar een ander hotel. Dit is weliswaar minder goed gelegen, maar de bushalte om de hoek maakt veel goed.

JEONJU HOTEL
31, Sanjeong 2-gil, Deokjin-gu, Jeonju
PRIJS: 48.000 KRW per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 3/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: +82 (063) 247 3333
COMMENTAAR: Ruime tweepersoonskamer met een dubbel bed en een enkel bed (vrij harde maar goeie matras, persoonlijk hebben we er geen last van), badkamer met toilet (met verschillende geluid en watersproei functies) en open douche (gewone en regendouche).
In de kamer: Koreaanse stijl lage eettafel met 2 zitjes op de grond, bureau, 3 stoelen, gratis PC met internet, LAN en WIFI, telefoon, haardroger, grote flatscreen TV (Engelse posten), waterkoker, koelkast, A/C, ventilator, gratis drinkwater, fruitsap, koffie, thee. Voldoende handdoeken, kimono kamerjassen, een gans assortiment aan verzorgingsproducten ter beschikking (haarlak, gel, aftershave, reinigingsproducten, shampoo, haar verzorging, douche gel, …).
Inkomhal aan de kamer, sas met 2 deuren zodat eventuele geluiden uit de gang worden gedempt.
Raam kan worden geopend, muggengaas.
Voldoende proper. Er wordt niet dagelijks gepoetst. Droge handdoeken vragen we aan de receptie.
Aan de receptie staat een microgolfoventje.
Lift. Parking.
Vriendelijk en behulpzaam, men spreekt geen Engels.
Minder goed gelegen, in een verouderde woonbuurt. Stadsbushalte om de hoek (opletten voor uurrooster !). Op wandelafstand van het station, +/- 15 min.
Minpunten: Geen verlichting aan het bed.
BOEKING: via Agoda, www.agoda.nl

OPENBAAR VERVOER:
In de stad rijden veel taxi’s, wat meestal betekent dat deze niet zo duur zijn.

Er is tevens een uitgebreid netwerk van stadsbussen doorheen de stad.
We moeten echter wel ondervinden dat niet elk busnummer een regelmatig uurrooster heeft. Sommigen rijden slechts een zeer beperkt aantal keren per dag. Aan de bushokjes staan vaak elektronische infoborden met toetsen, waarmee men het uurrooster per busnummer kan opvragen. We hebben de indruk dat veel busnummers op dezelfde trajecten rijden, met kleine verschillen. Alternatieve nummers zijn dan ook meestal beschikbaar op andere uren.
Persoonlijk zoeken we via Google maps welke bussen we kunnen nemen naar onze bestemming, aan de bushokjes zoeken we hun uurroosters op, zo weten we hoelang we moeten wachten. Indien ons dit te lang duurt, zou een taxi een goed alternatief zijn.

Er zijn twee busterminals op wandelafstand van elkaar, de intercity en de express busterminal. Het is ons niet duidelijk welke bussen waar vertrekken. Aan de straatkant boven de Express busterminal staat een toerismekantoortje, waar men de informatie kan geven.

ERNAARTOE:
Stadsbus n° 1 Andong stationsbuurt – Intercity busterminal, 1.200 KRW pp., 25 min.
Express bus Andong – Daejeon, 15.000 KRW pp., 2 u 10 min.
Express bus Daejeon – Jeonju, 6.900 KRW pp., 1 u 25 min.
Stadsbus n° 79 Jeonju Express busterminal – Central church / University of Broadcasting, 1.200 KRW pp., 10 min.

EXCURSIES:
JEONJU HANOK MAEUL
Zeer toeristische oude stadswijk, ten zuidoosten van de stad Jeonju.
Het is weekend en zeer druk, misschien is dit de reden dat we er echt niet zo veel aan vinden.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
Gyeonggijeon hall, inkom: 1.000 KRW pp.
Rustige tuin, met oude gebouwen en museum over de Koninklijke portretten uit de Joseon dynastie.
ERNAARTOE EN TERUG:
Stadsbus n° 871 Jeonju hotel – Hanok village, 1.200 KRW pp., 20 min. (een hele reeks stadsbussen rijdt op dit traject, doch allen met beperkt uurrooster).

MAISAN PROVINCIAL PARK
Wandelgebied tussen hoge rotsformaties, waartussen wat tempelgebouwtjes staan.
SCORE: 4/5
INKOM: 3.000 KRW pp.
Bij het infokantoortje voor de ingang, zijn summiere wandelkaartjes verkrijgbaar van het gebied.
ERNAARTOE:
Bus Jeonju stationsbuurt – Maisan zuid parking, 4.950 KRW pp., 40 min.
Bij het toerismekantoortje aan het station en krijgen volgende info:
heenrit op volgende uren: 9.30 u, 11.50 u, 15.30 u,18.00 u,
terugrit op volgende uren: 11.00 u, 14.30 u, 17.00 u.
TERUG:
We zouden de rechtstreekse bus terug nemen om 14.30 u,
maar ter plaatse weet men te vertellen dat ze niet (meer ?) rijdt.
Bus Maisan zuid parking – Jinan busterminal, 1.300 KRW pp., 15 min. (14.05 u),
Bus Jinan busterminal – Jeonju centrum, 4.600 KRW pp., 30 min.
Er rijden ook bussen van en naar de zuid parking.

GOCHANG DOLMEN SITE
We bezoeken eerst het museum, waar men aantoont d.m.v. tekeningen, tekenfilm, maquettes, … over de dolmen en de bijhorende graven. Niet zeer groot, maar interessant. Daarna wandelen we naar de dolmen zelf, omdat we er te voet dichterbij komen en meer tijd hebben om ze te bekijken. Op het terrein staan een groot aantal dolmen, aan de voet van een groene heuvel, in 5 sites verdeeld, op 700 meter afstand van het museum. Afstand site 1 – 5, 1,8 km. Dolmen site 1 en 2 vinden we de mooiste. Hier rijdt ook een treintje naartoe.
Dolmen site 6 is gelegen aan de andere kant van het museum op 500 meter afstand. Op een foto in het museum ziet hij er mooi uit. We hebben geen tijd om ernaartoe te gaan, want dan moeten we 3 uren wachten op de volgende bus.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis wanneer men enkel naar de dolmen zelf wandelt.Museum: 3.000 KRW pp.
Sightseeing train: 1.000 KRW pp., rijdt op vaste uren, gedurende ½ u.
We betalen voor het museum slechts 50 % van de prijs. Waarom ? De dame aan het loket wijst naar een bordje met uitleg hierover, maar deze is in het Koreaans.
ERNAARTOE EN TERUG:

Stadsbus n° 79 Jeonju station – intercity busstation, 1.200 KRW pp., 10 min.
Bus Jeonju – Gochang, 6.400 KRW pp., 1 u 55 min.
Stadsbus n° 1 Gochang busterminal – dolmen site, 1.300 KRW pp., 10 min.
Op heenweg worden we door stadsbus n° 1 afgezet op een kruispunt (geen halte), op 700 meter van de dolmen site. De chauffeur nam ons mee, omdat er niet onmiddellijk een bus tot aan de site reedt. Op terugweg nemen we de bus aan de site, stadsbus n° 10-2. Deze rijdt slechts enkele keren per dag.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Jeonju»

Jeonju (23)

24 Juli 2014 | Azië - deel 3 | Zuid Korea | Laatste Aanpassing 11 Oktober 2014

  • Maisan provincial park, Chin ji ston tower, hemel
  • Gochang Dolmen site
  • Jeonju, Hanok Village
  • Jeonju, Hanok Village - Gyeonggijeon Hall
  • Jeonju, op een plein vlakbij Hanok Village

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking