Reisverhaal «Andong»

Azië - deel 3 | Zuid Korea | 0 Reacties 15 Juli 2014 - Laatste Aanpassing 10 Oktober 2014

Het bloeiende provinciestadje Andong is gelegen aan de Nakdong rivier en telt zo’n 168.000 inwoners. In het verleden kende men hier een trend tot migratie naar de grotere steden, zoals Seoul. Daarbij daalde het bevolkingsaantal met 70.000. Hier bevindt zich het verkoopscentrum voor de omringende landbouwgebieden. Overal ziet men serres en grote velden met watermeloenen, aubergines, tomaten, komkommers, … Deze streek is ook bekend om zijn appelboomgaarden.

De omgeving is vooral bekend om zijn rijke culturele verleden, waarin houten maskers een belangrijke rol speelden. Een aantal oude dorpen zijn goed bewaard gebleven en geopend als toeristische attractie.

Vanaf het moment dat de Joseon dynastie de troon besteeg in Korea (1392 – 1897), werd Andong het centrum van het confucianisme en zijn hiertoe een aantal belangrijke instituten opgericht.

Ook om zijn gevarieerde keuken is het stadje gekend. Gerechten met kip, steak of makreel worden aangevuld met vele groenten, rijst, noodles en een speciale kruidenmix. Een locale variant van de gezouten pannenkoek is voor ons quasi onherkenbaar, maar oogt aantrekkelijk door de vele groentjes die erin verwerkt zijn.

Aangename ambiance
Met de trein komen we vanuit Busan hiernaartoe, een relaxte manier van reizen. Ons hotel is amper enkele minuutjes stappen van het station verwijderd, dit kan niet gemakkelijker. En we zijn positief verrast over de buurt waarin we terecht komen. Zo vlakbij een station is het meestal druk en minder aangenaam verblijven. Maar hier in Andong heerst een rustige sfeer, de straatjes zijn deels autovrij, voorzien van tafeltjes, waterpartijen, beelden, … omringd door moderne winkels.

Al tijdens onze eerste avondwandeling om de buurt te verkennen, wordt Herlinde verleid tot het kopen van een kleedje. Wie haar beter kent, weet dat dit een klein wonder is, want winkelen is niet aan haar besteed.

Traditionele maskerdans in zijn omgeving
In het toerismekantoor aan het stationsplein is men prima georganiseerd. Wanneer we er binnengaan voor een stadsplannetje, krijgen we er meteen een overzichtelijke Engelstalige brochure bij, met alle belangrijke bezienswaardigheden uit de streek en de busroosters om deze te bezoeken.

Men raadt ons aan om het door Unesco erkende Hahoe folk village de volgende dag meteen te bezoeken, dan wordt daar een traditioneel maskerdans optreden getoond. Dit lijkt ons interessant om zien, dus we volgen het advies op.

We vertrekken vroeg naar dit traditionele dorpje uit de periode van de Joseon dynastie, dat zich in een meander van een brede rivier nestelt. De schitterende omgeving wordt opgefleurd door frisgroene rijstveldjes. Langs een mooi lotuspondje, waar de grote witte bloemen volop in bloei staan, bereiken we de eerste huizen. Het kleine oord ligt er rustig bij, de oude huizen zijn prachtig gerenoveerd, de meeste nog bewoond. Een combinatie van huizen met grijze pannen- en strodaken, op gele kleimuren. Ondanks dat het zeer mooi om zien is, lijkt alles ons wat artificieel proper en verzorgd. Aan het einde van onze rondwandeling, zoeken we wat verkoeling onder de hoge pijnbomen, aan een strandje langs de rivier. Een mooie hoge klif aan de overkant kan worden beklommen voor het uitzicht. Hier moeten we een keuze maken, want als we die beklimmen, zullen we het dansoptreden missen. De grote hitte doet ons kiezen voor het laatste …

Wanneer we op de trappen van het ronde, open theater zitten te wachten, vraagt een vriendelijke jongeman zich af of we Koreaans begrijpen, … waarom we dan naar het dansoptreden komen ?
Al vlug begrijpen we zijn reactie. Er wordt een soort toneeltje opgevoerd, waarbij één of ander verhaal wordt verteld. De gemaskerde figuren springen in het rond op de klanken van wat slagwerk. Muziek zouden we dat niet durven noemen. Stilletjes denken we aan de klif …

Oude brug naar verplaatste huizen
De houten Wolyeong bridge, letterlijk vertaald ‘maanlicht brug’, is met 387 meter Korea‘s langste wandelbrug, ze is 3,6 meter breed. Volgens ons ziet deze er niet echt zeer oud uit, op het paviljoentje in het midden na. Daar pauzeren we eventjes om van de uitzichten rondom te genieten. Dit is een ideale plaats om het maanlicht mooi weerspiegeld te zien in de rivier. Er rijden ’s avonds geen bussen naartoe, zo’n romantisch moment is er dus voor ons niet bij.

Aan de overkant van de Wolyeong bridge, bezoeken we het Andong folk village, een aantal huizen die werden verplaatst vóór de enorme Andong Dam hun oorspronkelijke vallei liet onderlopen. De meeste huizen dateren uit de 18de eeuw en bestaan vaak uit enkele gebouwtjes met meerdere kamertjes. Ze hebben daken van stro en muren van klei. De huizen zijn open, zodat we er een kijkje binnenin kunnen nemen, een soort Bokrijk in het klein.

Opmerkelijk is het verwarmingssysteem dat in deze oude gebouwen te zien is, een soort voorloper van de vloerverwarming zoals we die nu nog steeds kennen. Het is nog steeds een populaire verwarmingsmethode in Zuid Korea. In één van de uiterste kamers, die lager gelegen is dan de andere, wordt een vuur gestookt in een soort kleioven. Deze zit onderaan in een binnenmuur verwerkt. De andere kamervloeren zijn wat hoger gebouwd. Daaronder zit een buizensysteem waarin de warme lucht (rook) van de oven wordt rondgeleid. Zo worden alle kamers opgewarmd. Aan het andere uiteinde van het gebouw zitten onderaan in een buitenmuur gaten, waardoor de rook naar buiten komt.

Verrassingsbezoek
Wanneer we ‘s namiddags in het hotel aankomen, vinden we een e-mail bericht van Teresa. Ze komt ons vandaag achterna gereisd, in het gezelschap van nichtje Youngmin, om samen nog enkele dagen door te brengen.

Al onmiddellijk wil ze ons trakteren op Andong Jjimdak, een heerlijke lokale kippenschotel met gemarineerde groenten, rijst en noodles. Al is deze vrij sterk gekruid, we wagen het erop … gelukkig zonder maagproblemen als gevolg.

Rondrit in de omgeving
Opnieuw ervaren we de luxe van het vervoer per auto. Wanneer Teresa onderweg een boer aanspreekt om de weg te vragen, worden we prompt uitgenodigd om een kijkje in zijn serres te nemen. Hij kweekt er watermeloenen. Onze vriendinnen rijden bewust naar plaatsjes die we zelf met het openbaar vervoer niet kunnen bereiken.

Chauffeur Teresa rijdt een smalle kronkelende weg op, door een prachtige bosrijke omgeving tot boven op de berg. Wanneer we echt beginnen te denken aan het einde van de wereld, stopt de weg bij een oud gerestaureerd gebouw, Jirye artist’s college. Kunstenaars, noch hun werken zijn hier te zien.

Rondom de binnenplaats staan enkele gebouwen waar men kan logeren op aloude wijze, zonder enige vorm van hedendaags comfort. De eigenaar toont ons de piepkleine kamertjes met uitzicht op de vallei. We schatten ze zo’n 2,5 bij 2,5 meter groot. Matten en dekens zijn beschikbaar voor het slapen op de vloerbekleding. Sanitaire voorzieningen bevinden zich in een klein gebouwtje achterin de tuin.

Oorspronkelijk was dit een gedenkplaats, hoofdhal Jichon Jaecheong werd gebouwd in 1712. In een tweede ommuurd deel, staat de oude confuciaanse academie, Jisanseodang. Een prachtig houten gebouw, mooi onderhouden. Wanneer we de deuren openmaken, zien we dat er een bibliotheek in is ondergebracht. Deze bleef bestaan nadat het gebouw te klein werd om de studenten te herbergen.

Voor we verder rijden, genieten we nog van het schitterende uitzicht op de vallei, terwijl we even verpozen onder een doorsteek van het gebouw. We krijgen een heerlijk koel pruimendrankje aangeboden. Op de helling onder het gebouw bevindt zich een klein theaterpodium, dat regelmatig wordt gebruikt voor optredens. Maandelijks worden hier kooklessen gegeven, alsook opleiding in kaligrafie.

Na een korte pauze in het hotel – de dames hebben een siësta nodig – trekken we er opnieuw op uit met de wagen. Ondertussen maken wij gebruik van deze pauze om even langs de bank te gaan, die om 16 u sluit op vrijdag en pas na het weekend weer open is.

Ditmaal rijden we naar de Bongjeongsa tempel, een Koreaanse boeddhistische tempel, die zich op de helling van de Mount Cheondeung bevindt. Het is de grootste tempel in Andong, die uit meerdere gebouwen bestaat, waaronder het oudste houten gebouw van Korea, Geungnakjeon. Op het terrein van de tempel worden overnachtingsmogelijkheden geboden, ‘temple stay’.

Ook dit is een mooie kleurrijk tempelsite, midden in een bos. Al vinden we het historische gebouw weerom niet echt oud te noemen. De mooi beschilderde steunbalken en dakranden ogen inderdaad zeer oud, maar de wanden en houten vloer zien er veel recenter uit.

Beklimming met een staartje
Vroeg in de ochtend nemen we samen met onze vrienden de trein naar het Sobaeksan Nationaal Park. Een dicht bebost berggebied, met een netwerk van wandelpaden.

Ondanks het minder mooie weer, genieten we van onze wandeling door het dichte diepgroene woud met zijn rotspartijen en stroompjes. Het positieve hiervan is, dat we minder last hebben van de grote hitte tijdens deze zware inspanning. De zomer in Zuid Korea is echt tropisch te noemen, met dagelijks temperaturen die een stuk boven de 30 °C uitstijgen, gevoelstemperaturen van om en bij de 40 °C. Niet aan ons besteed …

We klimmen de bijna 1.100 meter naar Birobong peak (1.439 meter hoog) in één keer. Dit is het hoogste punt in dit grote natuurgebied. Boven komen we op een enorme grasvlakte, een aaneenschakeling van toppen. Jammer van de mist, die ons het uitzicht beneemt. Tijdens het picknicken op de top, krijgen we het koud en beslissen vlug af te dalen langs een ander, vrij steil pad. Dit doen we rustig aan, om onze knieën zo weinig mogelijk te belasten met schokken. De jonge Youngmin, die het steeds moeilijk heeft ons bij te houden tijdens het klimmen, verliezen we nu al vlug uit het oog. Dalen is voor haar blijkbaar geen probleem. Wanneer we beneden aankomen, is ze nergens te zien. Het duurt een hele poos voor we haar vinden. Nadien blijkt dat we haar zijn voorbij gelopen terwijl ze een pauze nam in een tempeltje. Teresa is hier echt niet over te spreken, beschaamd dat we door haar werden opgehouden.

Muurschilderingen in Andong
Vanuit ons hotel is het niet ver wandelen naar een iets hogerop gelegen straatje, met mooi beschilderde huisgevels. Sommige met prachtige portretten, andere ludiek. Zulke kleurrijke muurschilderingen vinden we steeds leuk om zien.

ACCOMMODATIE:
ANDONG HOTEL
40 – 11 Culture gwangian-gil, Andong-si, Gyeongsangbuk-do, Korea
PRIJS: 48.498 KRW per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
Later verlengen we ons verblijf, betalen hiervoor aan de hotelreceptie slechts 40.000 KRW per nacht.
SCORE: 5/5
E-MAIL: /
WEBSITE: www.andonghotel.net
TEL: +82 0 54 858 1166
COMMENTAAR:
Gezellige tweepersoonskamer met een dubbel bed (vrij harde maar goeie matras, persoonlijk hebben we er geen last van), badkamer met toilet (met bedieningsknoppen voor geluid en watersproeier) en open douche.
In de kamer: bureau, gratis PC, LAN en WIFI, telefoon, haardroger, grote flatscreen TV (meerdere Engelse posten), waterkoker, koelkast, A/C, ventilator, gratis drinkwater, fruitsap, koffie, thee. Voldoende handdoeken, kimono kamerjassen, een gans assortiment aan verzorgingsproducten ter beschikking (haarlak, gel, aftershave, reinigingsproducten, shampoo, haar verzorging, douche gel, …).
Inkomhal aan de kamer, sas met 2 deuren zodat eventuele geluiden uit de gang worden gedempt.
Raam kan worden geopend, muggengaas.
Proper, wordt dagelijks gepoetst.
Aan de receptie, gratis: lekkere koffie (machientje met bonen), WIFI, PC.
Lift. Parking. Schaduwrijke zitplaatsen voor het hotel.
Vriendelijk en behulpzaam, men spreekt geen Engels.
Centraal gelegen, wandelafstand treinstation, bushaltes, toerismekantoor.
In aangenaam rustige buurt met winkels en restaurantjes.
Minpunten: geen afscherming douche, slechts 1 stoel.
BOEKING: via Agoda, www.agoda.nl / bijboeking aan de hotelreceptie.

ERNAARTOE:
Metro Munhyeon – Seomyeon – Busan station, 1.300 KRW pp., 20 min.
Hoge snelheidstrein KTX142 Busan – Dongdaegu, 46 min., +/- 300 km/u,
Gewone trein n° 4410 Dongdaegu – Andong, 1 u 58 min, langzame oude trein die enorm wiebelt, 19.600 KRW pp. voor beide treintrajecten samen.

EXCURSIES:
HAHOE VILLAGE
Unesco. Oud dorp in een grote rivierbocht, in een groene omgeving. Aangenaam om rond te wandelen, rustig. Wat te goed gerenoveerd en onderhouden naar onze zin, ietwat onwerkelijk. Toch een mooie uitstap.
Met een bootje kan men de rivier oversteken naar een rotsklif, waar men naar boven kan wandelen voor het uitzicht. We doen dit niet, omdat we onvoldoende tijd over hebben, voor het dansoptreden start.
Internationaal maskermuseum: we gaan hier niet naar binnen, nadat we op een wereldkaart de maskers zien, ze lijken ons niet echt representatief. Op een TV scherm krijgen we een idee over het museum zelf, wat ons niet echt aantrekt.
Traditionele maskerdans: op woensdag, vrijdag, zaterdag, zondag, om 14.00 u., vinden we niet veel bijzonders.
SCORE: 5/5
INKOM: 3.000 KRW pp. (1.000 KRW voor Koreanen),
Gratis shuttlebus inbegrepen, over korte afstand.
Traditionele maskerdans: gratis, achter de parking. Na de dans mogen we met onze tickets terugkeren in het dorp.
Overzetbootje naar de rotsklif: 2.000 KRW pp., aan de rand van het dorp, langs de rivier.
Internationaal maskermuseum: 2.000 KRW pp., tussen de parking en de ingang van het dorp.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bus n° 46 Andong – Hahou village, 1.200 KRW pp., 55 min., vertrekt in de straat van het station, niet ver van het toerismekantoor.

ANDONG FOLK VILLAGE – WOLYEONG BRIDGE
Mooie wandelbrug, de langste van Korea (387 m lang), met midden erop een oud prieeltje.
Vlakbij is het Bokrijk van Andong, een aantal oude huizen werden verplaatst voor de Andong dam werd gebouwd, die de vallei deed onderlopen. Ze werden in deze vallei vlakbij heropgebouwd. Deze huizen dateren uit de 18de eeuw, zijn open voor bezichtiging. Mooi en rustig.
SCORE:
5/5 voor het dorp,
4/5 voor de brug.
INKOM: Gratis.
We zijn niet zeker dat dit zo zal blijven, men bouwt volop aan een park en nieuwe gebouwtjes onderaan het dorp naast de parking.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bus n° 3 Andong station – Wolyeong bridge, 1.200 KRW pp., 10 min.

JIRYE ARTIST’S COLLEGE
Plaats waar men tot rust kan komen, met mooi gerenoveerde oude gebouwen, midden in een prachtige natuur. Prachtige omgeving, aan het einde van een smalle weg.
In tegenstelling van wat de naam doet vermoeden, zijn hier geen kunstenaars of kunstwerken te zien. Wel een oud woonhuis, dat uit meerdere kamers bestaat, die worden verhuurd. Ook een klein oud Confucius instituut, waarin nog steeds de oude bibliotheek bewaard is.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Men kan hier overnachten in zeer basis, maar propere accommodatie (piepkleine kamertjes, slapen op matjes, sanitair gebouwtje achteraan in de tuin), goed om te relaxen ver weg van alle drukte.
Website: www.jirye.com, E-mail: [email protected], Tel: 054 822 2590. Mogelijkheid om afgehaald te worden aan het station van Andong, voor wie hier een verblijf boekt.
Men kan deelnemen aan de culturele workshops (o.a. koken, kaligrafie) die hier maandelijks worden gegeven.
ERNAARTOE EN TERUG:
Auto van onze Aairbnb gastvrouw en vriendin Teresa, uit Busan, 30 min. rijden vanuit Andong. Niet bereikbaar met openbaar vervoer.

BONGJEONGSA TEMPEL
Typische tempel in een mooie groene omgeving. Hier bevindt zich het oudste houten gebouw van Korea. Volgens ons zijn enkel de steunbalken en dakstructuur authentiek, de rest oogt recenter. Toch een mooie plaats om te bezoeken.
SCORE: 5/5
INKOM: 2.000 KRW pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
Auto van onze Aairbnb gastvrouw en vriendin Teresa, uit Busan,30 min. rijden vanuit Andong.

SOBEAKSAN NP
Bergachtig natuurgebied, begroeid met dichte bossen. Het is er mooi en rustig wandelen. De top bestaat uit een heuvelachtige hoogvlakte. De mist belemmerde ons elk uitzicht.
In het park zijn hier en daar toiletten voorzien, met drinkbaar waterkraantjes.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Rondom het park zijn campings, waar men tenten kan huren.
ERNAARTOE EN TERUG:
Heen:
Trein n° 1602 Andong – Danyang, 4.800 KRW pp., 1 u 10 min., rit door mooie natuur.
Taxi Danyang – Sobeaksan NP north office, 13.300 KRW, te delen met 4 personen.
Terug:
Auto Samga parking Sobeaksan NP – Yeonglu treinstation, 20 min., vriendelijk aangeboden door een andere wandelaar, nadat de bus aankomt en onmiddellijk verder rijdt zonder ons de kans te geven op te stappen.
Trein n° 1607 Yeonglu – Andong, 2.600 KRW pp., 35 min.
(er rijden ook bussen naar Andong van aan de busterminal in Yeonglu)

MUURSCHILDERINGEN IN ANDONG
Straatje waar meerdere huizen en muren mooi zijn beschilderd. De moeite om het korte wandelingetje naartoe te maken.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet, staat aangeduid op het plannetje van het toerismekantoor.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Andong»

Andong (55)

15 Juli 2014 | Azië - deel 3 | Zuid Korea | Laatste Aanpassing 10 Oktober 2014

  • Andong, Jirye artist's colony, uitzicht op de tuin
  • Andong, Hahoe folk village
  • Andong, muurschilderingen wijk
  • Andong, kerkje aan de rand van Hahoe folk village
  • Andong, muurschilderingen wijk

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking