Reisverhaal «Sapa»

Azië - deel 2 | Vietnam | 0 Reacties 27 November 2011 - Laatste Aanpassing 01 Januari 2012

Sapa (36.200 inwoners) is een bergdorp, gelegen op 1.650 meter hoogte. Dit bergstation dat in 1922 door de Fransen werd opgericht, is het enige dorp in het noorden van Vietnam dat zo toeristisch werd uitgebouwd. Het concept ervan is zo opgevat dat men optimaal kan genieten van prachtige uitzichten op de omringende bergen en rijstterrassen. Ondertussen wordt er maar verder aangebouwd (vooral grote hotelgebouwen), alle logica gaat jammer genoeg verloren.
Het dorp wordt door het centrale plein en de kerk opgesplitst in 2 delen. Het is tevens een belangrijke marktplaats voor de bergbevolking (vooral H’Mong en Red Dzao stammen) uit de omringende kleine authentieke dorpjes, die het stadje opfleuren met hun kleurrijke traditionele uitdossing. Door de opkomst van het overvloedige toerisme is het leven van de bergstammen danig veranderd.
De koudste maanden hier zijn januari en februari, wanneer er echt een winter heerst (soms durft het wel eens te sneeuwen).
 
Met de nachttrein reizen we van Hanoi naar Sapa, een nieuwe ervaring die ons iets minder bevalt door het sterke wiebelen van de trein. Toch komen we redelijk uitgeslapen aan in de prachtige bergomgeving. Het dorp zelf is niet echt aantrekkelijk. De vele lelijke betonnen gebouwen met hotel accommodatie tussen kleinere exemplaren in meer koloniale stijl maken er echt een kakofonie van.
 
Bij aankomst in Sapa wordt ons busje onmiddellijk omringd door een groepje kleine vrouwtjes (oud en jong, vaak met baby op de rug), uitgedost in hun kleurrijke traditionele klederdracht. We kunnen verschillende stijlen onderscheiden, afhankelijk van hun dorp en stam van afkomst. Wanneer we uitstappen komen ze ons vriendelijk begroeten en spreken ons aan, elke toerist heeft er al vlug enkele aan zijn been … Hierbij stellen ze allemaal dezelfde vragen, die we proberen te blijven beantwoorden met evenveel geduld. ‘Waar kom je vandaan ?’, ‘Wat is je naam ?’, ‘Hoe oud ben je ?’, … en zo maar door. Ze spreken beter Engels dan vele andere Vietnamezen.
Eerst begrijpen we het niet goed, er volgt geen enkele vorm van ‘verkopen’. Wanneer we later op de dag het dorpje gaan verkennen, zijn ze er weer. Toch wel eigenaardig … maar na een tijdje evolueert soms het gesprek: ‘Wil je mijn dorp gaan bezoeken ?’, ‘Later shoppen, hé ?’ en sommigen durven zelfs metalen armbanden en handwerken aan te bieden. We vermoeden dat ze hier in het stadje geen souvenirs mogen verkopen aan toeristen buiten de markt, vandaar hun voorzichtige ‘commerciële’ aanpak ...
Hier worden we weerom met ongelooflijk veel toeristen geconfronteerd, zoals op de meeste plaatsen in Vietnam, maar de vrouwtjes zijn nog met veel meer ...
 
We gaan ons informeren in het toerismekantoor, wat de naam heeft niet commercieel te zijn, een uitzondering in Vietnam. Hier verkoopt men wandelkaarten … wandelen in het dorp is ok, maar wie meer dan enkele km ver wil gaan heeft zeker een gids nodig, wordt hier beweerd. Met informatie zijn ze echt niet gul … of hadden we de verkeerde persoon tegenover ons ?
 
Aan de hand van een wandelkaart stippelen we een wandelroute uit, langs enkele kleine authentieke dorpjes, tussen de mooiste rijstterrassen door. En we nemen het risico … gaan erop uit zonder gids !
Aanvankelijk worden we weer door de vrouwtjes gevolgd, die we na een tijdje proberen duidelijk te maken dat we graag alleen wandelen en dat we niets zullen kopen. Het duurt even, maar ze druipen uiteindelijk teleurgesteld af ... misschien omdat ze ons wandeltempo niet kunnen volgen met hun kleine pasjes.
Enkele keren moeten we dit verhaal herhalen, omdat we steeds opnieuw door een groepje vrouwtjes worden ‘ontdekt’.
Onderweg zien we zeer weinig toeristen, de enkelingen die we tegenkomen hebben een privégids mee. Groepen zien we helemaal niet op dit traject. Bij twijfel, vragen we de weg aan de locale mensen die hier en daar opduiken. Het blijkt uiteindelijk te werken !
We zijn zeer tevreden over ons gekozen traject en genieten van de mooie wandeling tussen de vele prachtige rijstterrassen. Jammer dat deze niet groen zijn … verkeerde seizoen.
Na een kleine 20 km (misschien is dit de reden dat we zo weinig toeristen tegenkomen), keren we terug naar de weg. We komen uit aan een zeer toeristisch dorpje dat wordt overspoeld door de toeristen … de ganse weg vonden we nergens vuil langs het pad of in dorpjes, hier ligt het er vol van … vooral de papiertjes van het snoepgoed dat door vele toeristen gul wordt uitgedeeld aan de locale kinderen.
Zonder probleem vinden we hier 2 (taxi)brommertjes die ons achterop meenemen naar Sapa.
 
Verkleumd van de kou zoeken we voor het avondeten een restaurantje waar de open haard brandt. Op de middag is het hier slechts 15 °C … Gelukkig vond Marc een hotelkamer met elektrische dekens, zodat we ons wat kunnen opwarmen ’s nachts.
 

Ernaartoe:
taxi hotel – treinstation: 20.000 VND, taxi met taximeter, de chauffeur werd de les gespeld door de hotelreceptioniste dat hij in rechte lijn van het hotel naar het treinstation moest rijden
nachtslaaptrein Hanoi – Lao Cai: 28 USD pp, 8 ½ uren onderweg, 4 personen per slaapcompartiment
minibus Lao Cai – Sapa: 40.000 VND pp (normale prijs is 50.000 VND), 45 min onderweg  

Overnachtingen:
Pumpkin hotel: 10 USD per nacht voor een ruime nette 2 persoonskamer met eigen sanitair (warm water), kamer met zijzicht op de rijstterrassen, TV, WIFI, elektrische dekens, gemeenschappelijk balkon, restaurant aanwezig, tours worden aangeboden, ook niet commerciële informatie voor tochten beschikbaar, tel. 020 38 72 350, 42 Cau May street, [email protected], vriendelijk en behulpzaam onthaal, beoordeling 4/5

Excursies:
dagwandeling in de omgeving:
we verlaten het dorp aan de zuidkant en nemen een dalende weg. Het eerste deel van dit traject gaat langs een smalle rijweg, waar naar onze zin te veel verkeer is. Na een 3-tal km nemen we een dalend pad rechtsaf (richting dorpje Y Ling Ho), om na wat bochtenwerk beneden aan de rivier uit te komen, die we oversteken via een smalle houten brug. Eens over de rivier, wandelen we een klein eindje naar rechts, waar we aan het dorpje komen. We keren op onze stappen terug om het linkerpad te volgen dat min of meer evenwijdig met de rivier loopt, op en af. Onderweg komen we nog enkele kleine dorpjes tegen, zoals Lao Chai Sang, Ly Lao Chai, Ta Van. Wanneer we het schoolgebouwtje van Lao Chai voorbij zijn, dalen we af naar de rivier. Hier komen we in het toeristische Ta Chai terecht, we bevinden ons duidelijk in de buurt van de weg. We kijken even rond vooraleer het brede pad te nemen naar de brug, die aan de overkant opklimt naar de weg. Aan de huisjes hier worden (taxi)brommertjes met chauffeur aangeboden die ons terugbrengen naar Sapa.
Aan de kleine huisjes onderweg kan je hier en daar zeer beperkt drankjes kopen, op 1 plaats wordt zelfs een maaltijd aangeboden.

Ticket sightseeing: 40.000 VND pp., te kopen aan een loket langs de weg voor de eerste afslag.
Wandelkaart 1:100.000 : 30.000 VND (dit was de enige kaart die we vonden in het dorp)

Brommertje met chauffeur Ta Chai – Sapa: 50.000 VND pp. (helm inbegrepen) 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Sapa»

Sapa (15)

27 November 2011 | Azië - deel 2 | Vietnam | Laatste Aanpassing 01 Januari 2012

  • rijstterrassen tijdens de wandeling
  • een actieve kip tijdens onze wandeling
  • rijstterrassen tijdens de wandeling
  • rijstplanten
  • rijstterrassen tijdens de wandeling

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking