Reisverhaal «Utah, Scenice byway 12 »

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 24 Oktober 2018 - Laatste Aanpassing 14 Februari 2019

24 – 27 oktober 2018     

Traject: Bryce Canyon City – Cannonville – Kodachrome Basin SP – Grand Staircase-Escalante NM, Grosvenor Arch – Dry Fork Slot Canyons – Devils Garden – Lower Calf Creek Falls – Boulder     

Scenic Byway 12     
Vanuit Bryce Canyon NP, volgen we verder Scenic Byway 12. Deze mooie weg loopt doorheen een prachtig natuurgebied, waarlangs een aantal locaties het bezoeken waard zijn. We komen nu langs de noordrand van het Grand Staircase-Escalante National Monument, een uniek natuurgebied waarin we 2 jaren geleden meerdere mooie wandelingen maakten aan de zuidkant. We zouden hier enkele dagen geleden dwars doorheen gereden zijn via de Cottonwood Road, die het gebied van zuid naar noord doorsnijdt ... Mocht deze onverharde en niet onderhouden weg niet door overtollige regen onberijdbaar en gesloten zijn.

Kodachrome Basin SP
Aan het noordelijke uiteinde van Cottonwood Road, bevindt zich het bijzonder kleurrijke Kodachrome Basin State Park.

Hier maken we een prachtige gevarieerde wandeling, Panorama Trail. We bewonderen Indian Cave, met overal handafdrukken op de rode zandstenen wanden. Het verst gelegen punt, is Cool Cave. De koude komt ons al tegemoet, voor we er aankomen. Wat we hier te zien krijgen loont de moeite, een hoge rode grot, met een opening bovenaan, waarin een andere hoge rode rots prijkt. Panorama Pointligt aan het einde van een andere zijweg, bovenop een hoge heuvel. Hier hebben we een adembenemend overzicht op de ganse omgeving, met overal rotspilaren in de vlakte, omringd door rotswanden in verschillende kleuren. De witte rotsen met groene schijn, steken mooi af tegen deze met diep oranjerode kleur. Droge grijsgroene struiken en bomen vormen hiermee een prachtig contrast. Schitterend gewoonweg!

Aan het einde van de parkweg, rijden we nog naar een uitzicht, met een hoge madonna-achtige, ranke rotszuil. Daarna nemen we de onverharde zijweg, naar Chimney Rock. Ook deze weg ligt er modderig bij, met vele diepe geulen, uitgewassen door de regen. Al van ver zien we de immense rotszuil, die indrukwekkend hoog boven het landschap uittorent.

Eenmaal uit het park, rijden we toch de modderige Cottonwood Roadin, om er een slaapplaatsje met uitzicht te kiezen. Op een bord staat vermeld dat de weg wat verderop is afgesloten.

Grosvenor Arch
Ondanks zijn toestand, rijden we verder de Cottonwood Road in. Deze is nu open tot bij de Grosvenor Arch, we zijn nieuwsgierig. De zandweg ligt nog vrij modderig, vooral bij de kreken die we moeten dwarsen. Diepe geulen bevinden zich in het wegdek, zowel dwars als met de rijrichting mee. Het is dus opletten, maar al bij al genieten we van de rit. De weg slingert doorheen het mooie landschap, klimt steil over rotsbergen die boven het landschap uitsteken.

De immense Grosvenor Archis al van ver te zien, hoog boven de vlakte. Wat is deze dubbele rotsboog prachtig, met zijn vele rotskleuren.

Na de middag keren we terug en volgen verder Scenic Byway 12, we geraken niet uitgekeken op de prachtige natuur eromheen.

Dry Fork Slot Canyons
Bij het Visitor Center in Escalante informeren we over de toestand van de Hole-in-the-Rock Road. Veel wijzer worden we niet, maar op het moment dat we Grosvenor Arch aan Cottonwood Road vernoemen, zegt de jongeman glimlachend dat we zeker deze weg kunnen rijden.

Inderdaad, dit is een gemakkelijke en brede zandweg, die enkel wat hobbelig ligt, met op het einde dwars ribbels. Dat is niet leuk, doch ook niet moeilijk. Na 44 km komen we bij de afslag naar de Dry Fork Slot Canyonswandeling. Een korte zijweg brengt ons op de wandelparking, deze ligt akelig schuin.

Van hieruit wandelen we naar 2 veelbelovende smalle rotskloven. Een pad is er niet, steenmannetjes duiden de route aan. Eerst moet worden afgedaald van een rotsplateau, via een steile schuine wand, die er gladgelopen bij ligt. Daarna moeten we door een modderige rivierbedding, een zogenaamde ‘wash-out’.
Eerst wandelen we naar Spooky Canyon, een zeer smalle, kronkelige doorgang tussen hoge rotswanden. We moeten er grotendeels zijwaarts tussendoor. Verderop zijn hoogteverschillen te overbruggen, niet evident in die enge kloof. Halfweg zitten een man en een tiener in een kleine holte. Ze vertellen dat de man niet meer verder geraakt, vanwege claustrofobie. De doorgang is te smal, hij weet niet hoe erdoorheen te komen, probeerde al terug te keren, maar ook dat lukt niet meer. Ze waren met een groepje vrienden, de anderen zijn een harnas en touwen gaan halen om hem via de bovenkant te komen redden. Ook dat lijkt ons niet echt gemakkelijk … Samen met een andere man proberen we hem te overtuigen dat de uitgang echt niet ver af is. Maar het lukt niet.
Voor de mooie ingang van Peek-a-Boo Canyonligt een grote modderpoel. Verder inwaarts ligt nog meer modder. Deze kloof vinden we minder mooi, omdat ze al vlug niet veel hoogte meer heeft. Ook hier is het wat klauteren en zijn er smalle doorgangen, doch deze lopen breder uit naar boven, zodat het enkel lastig is om de voeten te plaatsen.

Eenmaal op de parking, zien we 3 voertuigen ‘Sheriff – Rescue’ aankomen, eentje heeft op het dak een reddingsbedje mee. We denken terug aan de man die vast zat … het wordt al snel donker.

Devils Garden
Op terugweg de volgende ochtend, stoppen we nog aan Devils Garden, waar we een poosje rondwandelen tussen de prachtige rotsformaties, zoals hoodoos, rotsbogen, … Opnieuw met een mooi horizontale lijnenpatroon, dat golven vormt in gele-oranje-rode kleuren.

Lower Calf Creek Falls
Verder oostwaarts klimt Scenic Byway 12 bochtig naar grote hoogte, we genieten weerom van uitzichten op mooie rotsformaties in de uitgestrekte vlakte. Bomen in felgele herfsttinten geven een extra accent aan de omgeving. Bijna boven, volgt de weg een stukje de loop van Calf Creek.

Langs dit glasheldere stroompje, wandelen we naar de prachtige 38,4 meter hoge Lower Calf Creek Falls. De waterval waaiert uit over de klifwand, van een grote rotskom. Een schitterende omgeving, waar het ’s zomers wellicht leuk is, een verfrissende duik te nemen in de poel aan zijn voet.

Onderweg zien we hoog tegen een verticale rotswand enkele oude klifwoningen, uit de periode 700 AD – 1300 AD. Ze dateren uit de Fremont cultuur. Verder zijn op een rotswand enkele Fremont Art tekeningen te zien, met 3 figuren die elkaars hand vasthouden. In een zijvallei bevindt zich langs de rotswand een voorraadkamer.

OVERNACHTINGEN:
GRAND STAIRCASE-ESCALANTE NATIONAL MONUMENT / BLM – COTTONWOOD ROAD
Coördinaten: 37.496051 – 111.977621
PRIJS:Gratis mits permit, aan te vragen bij de BLM Visitor Centers aan de buitenrand van het gebied, op een aantal plaatsen is zelfregistratie mogelijk, daar hangt dan een box met invulformulieren.
Dit uitgestrekt natuurgebied wordt beheerd door de nationale BLM organisatie.
BLM gebieden in de USA zijn – vaak uitgestrekte – natuurgebieden, in nationaal beheer. Ze staan ter beschikking van het volk, voor allerlei gebruik. Zo mag men er meestal vrij kamperen.
SCORE:5/5
COMMENTAAR:
Kampeerplaatsjes met vuurplaats, verspreid langs een zijweg van de onverharde Cottonwood Road. Ligt er na regen zeer modderig bij. Uiterst rustig, mooie uitzichten. Geen voorzieningen.
We vragen aan de ingang van Kodachrome Basin Statepark of er een alternatief is voor de camping in het park, die volzet is. De man zendt ons naar het eraan grenzende Grand Staircase-Escalante National Monument gebied, volgens hem is het geen probleem om aan het begin van de Cottonwood Road zonder permit te overnachten.
Minpunten: /

SCENIC BYWAY 12 – DIXIE NATIONAL FOREST
Coördinaten: 37.695156 – 111.797189
PRIJS:Gratis.
Vrij kamperen is toegestaan in dit uitgestrekte National Forest gebied.
SCORE:4/5
COMMENTAAR:
Mooi plekje aan een kruising van twee zandwegen, niet ver van de doorgaande asfaltweg. Uiterst rustig, Scenic Byway 12 is geen drukke weg. Niet ver van het plaatsje Escalante. Geen voorzieningen.
Minpunten: Zichtbaar van op de weg, maar het is perfect toegelaten. Geluiden van de weg, al zijn die vrij beperkt.

GRAND STAIRCASE-ESCALANTE NATIONAL MONUMENT / BLM – DRY FORK ROAD
Coördinaten: 37.465400 – 111.211431
PRIJS:Gratis mits permit.
Zelfregistratie mogelijk, invulformulieren te vinden in een box aan het begin van het wandelpad.
Dit uitgestrekt natuurgebied wordt beheerd door de nationale BLM organisatie.
BLM gebieden in de USA zijn – vaak uitgestrekte – natuurgebieden, in nationaal beheer. Ze staan ter beschikking van het volk, voor allerlei gebruik. Zo mag men er meestal vrij kamperen.
SCORE:5/5
COMMENTAAR:
Kampeerplaats aan de rand van de eerste parking langs Dry Fork Road, bij vuurplaats. Uiterst rustig. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

HELL’S BACKBONE ROAD – DIXIE NATIONAL FOREST
Coördinaten: 37.893865 – 111.470223
PRIJS:Gratis.
Vrij kamperen is toegestaan in dit uitgestrekte National Forest gebied.
SCORE:5/5
COMMENTAAR:
Mooie plekje vooraan in een smalle onverharde bosweg (ligt er niet zeer goed bij, diepe sporen, grote keien, weinig ruimte om te manoeuvreren) die afslaat van Hell’s Backbone Road, niet ver van Scenic Byway 12. Uiterst rustig, Hell’s Backbone Road is geen drukke weg. Niet ver voor het plaatsje Boulder. Mooi uitzicht, schitterende rode zonsondergang. Geen voorzieningen.
Minpunten: Vrij smal en bochtig weggetje, met diepe geulen en grote rotsstenen. Kleine plaatsjes.

GEREDEN TRAJECT:
Bryce Canyon City – Cannonville – Kodachrome Basin SP – Grand Staircase-Escalante, noord Cottonwood Road, 48 km
Zeer mooie route, doorheen een prachtige natuur. De weg naar Kodachrome Badin SP, is tevens het noordelijke beginpunt van de Cottonwood Road. Tot daar is de weg geasfalteerd, alsook de hoofdweg in het Statepark. De Cottonwood Road is gesloten, dat gebeurt regelmatig, omdat deze na overvloedige regen zelfs met 4x4 niet te rijden is.

Grand Staircase-Escalante, noord Cottonwood Road – Grosvenor Arch – Cannonville – Scenic Byway 12, Dixie NF, 77 km
Prachtige route, doorheen een schitterende natuur.
Cottonwood Road is een zandweg, die door het landschap slingert, steile en bochtige stukken gaan over rotsbergen heen, regelmatig moeten wash-outs (droge zanderige kreekbeddingen) worden gekruist, verderop wordt erdoorheen gereden. Kan zeer modderig liggen, vooral na regen. Wie deze weg wil rijden, heeft een hoge ophanging nodig. Wanneer deze ook maar een klein beetje vochtig ligt, wordt 4x4 noodzakelijk.
De volledige weg was afgesloten na overvloedige regen, ondertussen het noordelijke stukje tot Grosvenor Arch open, 17 km. Nog modderig hier en daar, maar de wielsporen zijn al vrij goed aan het opdrogen. Modderige wash-outs zijn ietwat moeilijker te kruisen, veel diepe geulen op het wegdek, zowel in de lengte als in dwarsrichting.
De andere wegen liggen er zeer goed bij, vooral Scenic Byway 12 is een mooie weg, die door het mooie rotsgebergte slingert.

Dixie NF – Scenic Byway 12 – Escalante – Grand Staircase-Escalante NM, Hole-in-the-Rock Road – Dry Fork Road, 72 km
Mooi route, doorheen een schitterende natuur. Scenic Byway 12 is een prima asfaltweg, die door het mooie rotsgebergte slingert.
Hole-in-the-Rock Road is een goed te rijden, brede zandweg die regelmatig wordt onderhouden. Men raadt hoge ophanging aan, volgens ons niet echt nodig als de weg droog ligt (enkel op de laatste 1,5 km van Dry Fork Road, kan worden gewandeld). Van zodra deze weg wat nat ligt, is 4x4 nodig. Het wegdek ligt hobbelig, waar de ‘grader’ nog niet is gepasseerd sinds de laatste regen. Daarna vlot te rijden, wat opletten voor dikke keien. Het laatste stuk is wash-board, onaangenaam.
Dry Fork Road is een korte zijweg, naar het begin van de Dry Fork Slot Canyons wandeling. Deze zandweg is smal en ligt zeer schuin. Velen stoppen op de eerste parking, verder gaat het nog schuiner, naast diepe geulen die door het water zijn uitgewassen. Al is er een gemakkelijke alternatieve weg naast gevormd … tot net voor de parking, waar het eventjes moeilijk wordt.

Grand Staircase-Escalante NM, Dry Fork Road –Hole-in-the-Rock Road – Scenic Byway 12 – Hell’s Backbone Road – Dixie NF, 75 km
Mooi route, doorheen een schitterende natuur. Terugweg over Hole-in-the-Rock Road, om Scenic Byway 12 verder te volgen in westelijke richting. Dit is een prima asfaltweg, die door het mooie rotsgebergte slingert, tot boven op een kam met aan weerszijden uitzichten op prachtige rotsvalleien.
Hell’s Backbone Road is een goede asfaltweg gedurende het korte stukje dat wij erin rijden.

EXCURSIES:
KODACHROME BASIN – STATE PARK
Prachtig natuurgebied, met bijzondere rotsformaties in meerdere mooie kleuren. Vrij veel variatie.
Verplaatsingen in het park:
Doorheen het park loopt een geasfalteerde weg, waarlangs wandelingen starten, zich een wasserette en camping bevindt, met aan het einde een uitzicht.
Een zanderige zijweg gaat naar Chimney Rock (coördinaten: 37.524166 – 111.967849), een indrukwekkend hoge stenen zuil. Deze weg ligt er modderig bij na regen, waarbij vele geulen worden uitgewassen. Een zijweg hiervan leidt naar een wandeling, deze ziet er nog meer modderig uit.
In dit eerder kleine park zijn 5 wandelingen voorzien:
Wanneer we het park bezoeken, zijn overal in de regio problemen na overvloedige regen. De paden liggen er vrij modderig bij. We wandelen het langste pad, volgens de ranger het minst modderige. Panorama Trail: 9,7 km rondwandeling met enkele zijpaden.
Vertrekt tegenover een ruime parking langs de parkweg, coördinaten: 37.522688 – 111.991772.
Ook toegankelijk voor paarden en mountainbikes.
Wellicht de mooiste en meest gevarieerde wandeling in het park. Het pad klimt en daalt, doch nooit grote hoogteverschillen. Behalve het zijpad naar Panorama Point, dat tot boven op een hoge rots klimt. Na regen duurt het een poosje voor de paden zijn opgedroogd, hier en daar moet een modderige ‘wash-out’ worden overgestoken, wat het wandelen wat zwaarder maakt. Aanrader!
Grand Parade Trail:2,4 km rondwandeling.
Vertrekt tegenover de Panorama Trail, aan de rand van de parking.
Angel’s Palace Trail:2,4 km retour.
Vertrekt tegenover de parking voor de Basin Campground.
Nature Trail: 0,8 km rondwandeling, asfaltpad.
Vertrek aan de rand van de parking voor de Basin Campground.
Shakespeare Arch / Sentinel Trail:2,7 km rondwandeling, wat moeilijker.
Vertrekt aan het einde van een onverharde weg, die er nogal modderig kan bijliggen na regen.
SCORE:5/5
INKOM:8 USD per dag, per voertuig (max 8 personen).
ACCOMMODATIE:
Wasserette aanwezig in het park, 4 wasmachines en 4 droogkasten, allen nieuw sinds zomer 2018.
Blokhutten voor 6 personen:
Te reserveren.
Basin Campground:
34 reserveerbare plaatsen, waarvan 14 met voorzieningen (elektriciteit, water en dump),
2 plaatsen voor wie eerst komt (max. 14 dagen).
RV dump station, drinkwater.
Sanitaire blok met gratis warme douches (coördinaten: 37.530630 – 111.991798), kunnen vrij worden gebruikt door alle parkbezoekers.
Prijs: 30 USD per nacht.
Bryce View Campground:
11 reserveerbare plaatsen, basis.
Sanitaire blok met toiletten, drinkwater.
Prijs: 20 USD per nacht.
Arch Campground:
Camping voor groepen, met 6 plaatsen, basis.
Sanitaire blok met toiletten, drinkwater.
Reserveren:
Tel. (800) 322-3770
Website: www.stateparks.utah.gov
INFORMATIE:
Klein Visitor Center aan de parkingang, we bezoeken dit niet.
Coördinaten Visitor Center: 37.514532 – 111.988563
Bij het inrijden van het park, moet de day-use fee worden betaald, hierbij krijgt men een gekopieerde brochure. Daarin is wat basis informatie te vinden, alsook een overzichtskaartje met de parkwegen en 5 wandelingen + kleine omschrijving.
PARKING:
Aan uitzichten en bij wandelingen.

GROSVENOR ARCH – GRAND STAIRCASE-EXCALANTE NM
Hoog boven het landschap prijkt deze immense rotsboog, met 2 openingen, met grote variatie aan kleuren. Aanrader!
SCORE:5/5
INKOM:Gratis.
INFORMATIE:
Zie vorig verhaal, Grand Staircase-Escalante NM.
PARKING:
Parking met toiletten, picknicktafels en –banken.
Gelegen aan het begin van een kort verhard paadje naar de rotsboog.
Te bereiken via de onverharde Cottonwood Road, 17 km verwijderd van het noordelijke uiteinde. Coördinaten: 37.454403 – 111.833030

DRY FORK SLOT CANYONS – GRAND STAIRCASE-EXCALANTE NM
Vrij pittige wandeling naar 2 kloven, Spooky Canyon en Peek-A-Boo Canyon, die aan het einde met elkaar te verbinden zijn.
Vertrek op een rotsplateau, af te dalen via een soms gladde rotswand, vervolgens door een zanderige wash-out tot bij de canyons. Er is niet echt een pad, steenmannetjes wijzen de weg. In de canyons, zeer smalle doorgangen, klauteren over steile gladde rotsen, hier en daar modderpoelen in Peek-A-Boo Canyon.
Spooky Canyon, ingang, coördinaten: 37.481852 – 111.20865.
Peek-A-Boo Canyon, ingang vooraan, coördinaten: 37.483528 – 111.215812
Peek-A-Boo Canyon, achteringang, coördinaten: 37.485356 – 111.216609
SCORE:4/5
INKOM:Gratis.
INFORMATIE:
Visitor Center te Escalante, met mogelijkheid een permit voor overnachting te verkrijgen.
Informatie over de Hole-in-the-Rock road, al is men hierbij uiterst voorzichtig.
Film over de eigenschappen van het natuurgebied, toont hoe geologen en biologen hier onderzoek verrichten.
Coördinaten: 37.773237 – 111.615812
Zie vorig verhaal, Grand Staircase-Escalante NM.
PARKING:
Een eerste parking in Dry Fork Road is vrij gemakkelijk te bereiken.
Coördinaten: 37.465400 – 111.211431
Een tweede parking ligt aan het einde van Dry Fork Road, bij het begin van de wandeling. Deze is wat moeilijker te bereiken.
Coördinaten: 37.476488 – 111.220155

DEVILS GARDEN – GRAND STAIRCASE-EXCALANTE NM
Zeer mooie locatie met rotsformaties aan het einde van een korte zijweg van de Hole-in-the-Rock Road. Hiertussen kan worden gewandeld, er is niet echt een pad.
SCORE:5/5
INKOM:Gratis.
INFORMATIE:
Visitor Center te Escalante, zie vorige excursie.
PARKING:
Parking bij de rotsformaties, met picknicktafels en –banken en toiletten.
Coördinaten: 37.585710 – 111.414677

CALF CREEK FALLS – GRAND STAIRCASE-EXCALANTE NM
Pittige wandeling naar een mooie waterval, doorheen een prachtige rotskloof langs de Calf Creek. Geen groot hoogteverschil, doch het pad gaat voortdurend op en neer. Vaak los zand en rotsen te overbruggen, wat het wandelen wat vermoeiender maakt.
Lengte: 10 km retour. Aanrader!
Tip:Aan het begin van de wandeling staat een metalen box met een logboek, waarin wandelaars worden verondersteld zich te registreren. Hierin zijn brochures te vinden, met beschrijvingen van 15 punten langs het wandelpad. Hiervan zijn vooral plaatsjes nr. 5, 8 en 9 interessant.
SCORE:5/5
INKOM:Gratis.
Parking te betalen, 5 USD per voertuig.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Passbeschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites.
INFORMATIE:
Visitor Center te Escalante, zie ook hoger.
PARKING:
Parking bij het begin van de wandeling.
Coördinaten: 37.793738 – 111.414960

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Bryce Canyon City»

Utah, Scenice byway 12 (47)

24 Oktober 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 14 Februari 2019

  • Grand Staircase-Escalante NM, Hole in the Rock Rd,
  • Kodachrome Basin SP, Panorama Trail, wandeling
  • Grand Staircase-Escalante NM, Cottonwood Road, Gro
  • Kodachrome Basin SP, Panorama Trail, wandeling
  • Grand Staircase-Escalante NM, Cottonwood Road, onb

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking