Reisverhaal «Utah – Salt Lake City»

Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | 0 Reacties 24 November 2016 - Laatste Aanpassing 27 Februari 2017

24 – 26 november 2016     

Traject: Staatsgrens Idaho / Utah – Brigham City – Salt Lake City – Lehi     

Salt Lake City      
Vanuit Idaho rijden we via Freeway I15 de staat Utah in. We dalen naar 1.300 meter hoogte, misschien daardoor dat het iets minder koud is. We overnachten in Brigham City, een rustige stad genoemd naar één van de peilers van het Mormoonse geloof, Brigham Young.

Salt Lake City is met 191.000 inwoners de – eerder kleine – hoofdstad van de staat Utah, tevens de grootste stad van deze staat. De Olympische winterspelen van 2002 werden hier georganiseerd. In de bergen rondom de stad zijn meerdere skigebieden gelegen, met een reputatie van de beste sneeuw ter wereld.
Met zijn ligging op 1.300 meter hoogte, kent de stad een eerder gematigd droog klimaat. De temperatuur daalt in de winter zelden onder de -20 °C, januari is de koudste periode met een gemiddelde van -2,3 °C. Voor de maand juli is dat 25,5 °C, jaarlijks bereikt men temperaturen van meer dan 37 °C.

De stad werd gesticht op 24 juli 1847, door 143 mannen, 3 vrouwen en 2 kinderen, onder leiding van Brigham Young. Mormonen pioniers die op de vlucht waren voor geloofsvervolging. Bij aankomst op deze plaats, sprak hij de historische woorden ‘dit is de plek’. Er werd een tempel gebouwd, op de plaats waar zich nog steeds het centrum van de stad bevindt.

We komen terecht in een zeer rustige stad, eenmaal we de drukke ringwegen en verkeersaders hebben verlaten. Het is er aangenaam wandelen door het centrum, in de winkelstraten. Her en der zien we daklozen, die met hun bezittingen in winkelkarretjes door de straten trekken. Ze zitten of liggen op de grond, met dekens en slaapzakken om zich warm te houden.

Ook komen we een aantal goed bewaarde oude gebouwen tegen, zoals Devereaux House, dat dateert uit 1855. William Staines, de oorspronkelijke eigenaar, verkocht het na een aantal jaren aan William Jennings. Beiden hoorden tot de Mormonen kerk. De laatste was een zakenman, die zich bezig hield met koophandel, dit later uitbreidde naar de transport- en bankensector. Hij werd de eerste miljonair van Utah. In 1870 liet hij de villa renoveren, alsook nog een gedeelte toevoegen.

Temple Square – onderdompeling in het Mormonen geloof
Op 5 april 1847 startte een groep van 148 Mormonen, onder leiding van Brigham Young, hun zoektocht naar een geschikte locatie om zich te vestigen. Na jaren van geweld en problemen in het middenwesten, zochten ze een geïsoleerde streek om in alle rust hun geloof verder te kunnen praktiseren. Ze trokken, met hebben en houwen op karren gestouwd, over de Rocky Mountains naar de vallei van het grote zoutmeer. En vonden hun ideale plaats waar nu nog steeds hun Tempel staat, het wereldwijde centrum van hun geloof.

De Kerk van Jesus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (beter bekend als Mormonen) werd gesticht op 6 april 1830 in de Amerikaanse staat New York, door Joseph Smith Jr. Hij publiceerde het Boek van Mormon, als aanvulling op de bijbel. In het Mormonengeloof worden zowel het Oude als het Nieuwe Testament bestudeerd.

Deze geloofsstrekking telt momenteel meer dan 15 miljoen leden, verspreid over 176 landen in de ganse wereld. In België hebben ze twee kerkvestigingen, nl. in Brussel en in Merksem, met 6.700 leden. In Nederland zijn 9.000 leden, er bevindt zich sinds 2002 een tempel in Zoetermeer.

In Salt Lake City bezoeken we Temple Square, het hoofdkwartier van het Mormonen geloof. In dit boeiende complex brengen we de ganse namiddag en avond door, dan hebben we het nog niet helemaal gezien …

In één van de bijhorende visitor centers krijgen we een overzichtsplannetje met alle bezienswaardigheden en een woordje uitleg. Een aantal van de gebouwen zijn open voor publiek. Overal lopen ‘sisters’ rond om de bezoekers op te vangen met wat informatie over de gebouwen en het Mormonen geloof. Zij voorzien ook rondleidingen in een aantal van de gebouwen. Dit zijn jonge ongehuwde vrouwen tussen 19 en 26 jaar, uit de ganse wereld, die hier een periode als vrijwilliger komen werken.

Reeds het eerste gebouw dat we binnengaan, het Tabernacle, is indrukwekkend. Niet enkel de ovale vorm van het gebouw, met zijn bolronde dak, maar ook de binnenkant. Het is een soort kerkgebouw, waarin vooral muziek wordt gemaakt. Het enorme orgel staat dan ook centraal, vooraan in de ruimte. Verder is de inrichting sober gehouden.

De Assembly Hall is in een totaal andere stijl gebouwd (anno 1882), eerder klassiek, rechthoekig met een grote toren. Oorspronkelijk was dit een meeting hall, met glas-in-lood ramen. De inrichting en het huidige gebruiksdoel zijn vergelijkbaar met deze van het Tabernacle, doch ietwat minder indrukwekkend.

Salt Lake Temple is zeer indrukwekkend en staat zowat centraal op het tempelplein. Hij werd gebouwd door Mormonenpioniers, tussen 1853 en 1893. Het immense rechthoekige gebouw in witte steen bestaat uit vele ruimtes, verspreid over meerdere verdiepingen. Aan beide uiteinden prijken hoge torens, met bovenop een gouden beeld.

De tempel is niet toegankelijk voor publiek, doch in het ertegenover liggende south visitor center kan men aan de hand van een halfopen maquette en bijhorende beeldschermen een utgebreide visuele rondleiding volgen. De verschillende kamers worden besproken, terwijl beelden ervan worden getoond. Echt de moeite waard.

Via een promenade met waterpartijen wandelen we langs de Church Office Building. Hier hebben we een mooi zicht op de Salt Lake Temple. Overal staan kerststallen met beelden vanuit verschillende landen, wereldwijd. Immers het Mormonen geloof is verspreid over de ganse wereld.

Op een hoek van het complex bevinden zich twee kleine huizen, die in het niet vallen bij de vele immense gebouwen. Ze zijn omringd door tuintjes en mooi versierd voor de kerstperiode. Beehive House kan worden bezocht met een rondleiding. Dit in 1854 gebouwde huis was de woonplaats van Brigham Young. Het is mooi ingericht, grotendeels met meubilair vanuit zijn tijd. Onder andere de eerste typemachine en de kluis zijn pareltjes.

In het Conference Center worden normaal gezien ook rondleidingen gegeven, doch door de grote drukte vandaag is men overgegaan naar plan B. Men kan het gebouw wel bezoeken, zonder gids. Hier worden we ontvangen door oudere mensen, dit zijn (vermoedelijk gepensioneerde) koppels die ook als vrijwilliger in het centrum komen werken.

Dit gebouw herbergt de grootste aula ter wereld, waarin 21.000 mensen kunnen plaatsnemen in een halve cirkel in meerdere verdiepingen. Een zeer indrukwekkende zaal, waar ook vooraan een reusachtig orgel centraal staat. Ze wordt tweemaal per jaar voor een conferentie gebruikt van de leidinggevenden der Mormonen. Verder worden er concerten gegeven.

In dit gebouw is ook een collectie van schilderijen en beelden te bewonderen. Allen behandelen onderwerpen vaan het Mormonen geloof.

’s Avonds keren we terug om de schitterende kerstverlichting te gaan bewonderen. Miljoenen kleine lampjes verlichten alle bomen in meerdere kleuren. Vandaag start men hiermee, dat merken we, het lijkt wel of er evenveel mensen zijn op afgekomen om dit schouwspel te bewonderen.

Capitool
In 1888 schonk de stad Salt Lake City een stuk grond aan de staat Utah, waarop een staatshuis kon gebouwd worden. Doch het duurde tot 1909 voor de overheid de fondsen vond om dit gebouw op te richten. De bouw van dit ambitieuze Capitool werd aangevangen in 1912 en voltooid in 1916. Na beschadiging door een aardbeving, werd het van 2004 tot 2008 gerenoveerd. Hierbij werd niet enkel de oorspronkelijke schoonheid van het gebouw hersteld, doch ook voor versteviging van de basis gezorgd. Zo hoopt men nieuwe schade te voorkomen, mochten er in de toekomst nog aardbevingen plaatsvinden in de nabijheid.

Boven een groene heuvel bevindt zich het Capitool, van waaruit de staat Utah wordt beheerd. Het indrukwekkende gebouw met zijn grote koepel is open voor publiek, dus gaan we naar binnen.

Al is de buitenkant immens, toch verrast de enorme rechthoekige open ruimte ons, met centraal de koepel, met een hoogte van 49,5 meter. Een zeer sober interieur, waarbij de vloeren, muren, zuilen en trappen volledig zijn uitgevoerd in licht grijze marmer. Rond de koepel en aan de uiteinden van de zaal, zijn grote muurschilderingen aangebracht. Daartussen bevinden zich enkele prachtige beelden. De immense luster die onder de koepel hangt weegt 450 kg en hangt aan een ketting van 2.250 kg. Boeiend, mooi door zijn soberheid.

Ook hier komen we de naam Brigham Young tegen. Hij was de eerste staatsgouverneur van Utah, na 16 federaal aangestelde collega’s die tussen 1850 en 1896 de leiding hadden.

Rondom is een gaanderij op meerdere verdiepingen, waarlangs de vergaderruimtes en kantoren liggen van het staatsbestuur. Tevens is er een gerechtshof ondergebracht.

OVERNACHTINGEN:
BRIGHAM CITY – WALMART PARKING
Coördinaten: 41.485558 – 112.030986
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Ruime winkelparking, met aan de randen grasperken, rustig om te overnachten. Toiletten in de winkel. Geen WIFI.
Minpunten: /

SALT LAKE CITY – PARKING
Coördinaten: 40.771282 – 111.897856
PRIJS: we betalen 3 USD voor de parking tijdens de dag.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Enorme parking nabij Temple Square. We bezoeken van hieruit het tempelcomplex, willen ook ’s avonds de kerstverlichting daar gaan bewonderen. De man aan het loket zegt dat we hier zonder probleem mogen overnachten. We moeten hiervoor niet bij betalen. Geen voorzieningen.
Minpunten: Zeer druk ’s avonds, wanneer de kerstverlichting brandt.

LEHI – WALMART PARKING
Coördinaten: 40.386440 – 111.825242
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Ruime winkelparking, in een zeer drukke omgeving. Toiletten en WIFI in de winkel.
Minpunten: Zeer druk en lawaaierig.

GEREDEN TRAJECT:
Staatsgrens Idaho / Utah – Brigham City, 65 km.
Freeway I15 / Highway UT30, Highway UT13
Rustige wegen door de hoogvlakte, met uitzichten op graslanden en gebergte. Wegen in goede staat.

Brigham City – Salt Lake City, 92 km.
Freeway I15
Drukkere tot zeer drukke weg naar Salt Lake City, vooral rond de stad met vele op- en afritten. Grote delen hiervan zijn voorzien van een rijvak (links) voor sneller verkeer, gratis mits men met 2 of meer personen in een voertuig zit, anders moet tol worden betaald.

Salt Lake City – Lehi, 59 km.
Freeway I15
Zeer drukke weg met veel op- en afritten. Het linker ‘express’ baanvak mag gratis worden gebruikt door wagens met 2 of meer personen, wie alleen rijdt betaalt tol.

EXCURSIES:
SALT LAKE CITY – TEMPLE SQUAIRE
Het hoofdkwartier van de Mormonen, met een aantal indrukwekkende gebouwen. De meeste zijn open voor publiek, er worden zelfs rondleidingen gegeven. Boeiend om te bezoeken, ook zeer mooi door zijn eenvoud.
In de eindejaarsperiode (eind november – januari) wordt de omgeving verlicht met miljoenen lampjes, schitterend om zien.
SCORE: 5/5
INKOM: Alles is gratis te bezoeken.
Rondleidingen in meerdere gebouwen zijn gratis.
Concerten zijn gratis, men moet wel een ticket aanvragen om plaats te hebben in de zalen.
PARKING:
We parkeren op een grote parking in de buurt.
Prijs: 3 USD per dag, hiervoor krijgen we zelfs toelating om te overnachten in onze camper.
Coördinaten: 40.771282 – 111.897856
LOCATIE:
Centraal in Salt Lake City.

SALT LAKE CITY – CAPITOOL
Indrukwekkend groot gebouw in een groene omgeving. Typisch Capitool gebouw.
Tijdens de week worden rondleidingen in het gebouw voorzien. In het weekend mag men ook naar binnen, doch in plaats van de rondleidingen is een informatie brochure voorzien.
Mooi, doch sober gebouw. Bij een bezoek aan de stad mag dit niet ontbreken.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
We parkeren aan het visitor center, tegenover het capitool.
Coördinaten: 40.775525 – 111.887233

SALT LAKE CITY – VISITOR CENTER
Toerismekantoor met veel informatiebrochures over de staat Utah. Vriendelijk onthaal. WIFI werkt niet.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Naast het visitor center is een beperkte parking.
Coördinaten: 40.775525 – 111.887233

SALT LAKE CITY – LIBRARY SQUARE / WASHINGTON SQUARE
Mooi bibliotheekgebouw op een groen plein, doch geen must see. We bezoeken de bib enkel voor het internet.
Ernaast is Washington Square, met het stadhuis, een oud gebouw in Engelse kasteelstijl. Niet bijzonder.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
In de straten rondom het plein staan parkeermeters. Een straat verder is parkeren gratis, doch beperkt tot 2 uren.
Coördinaten: 40.759931 – 111.884520

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Brigham City (1)»

Utah – Salt Lake City (34)

24 November 2016 | Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 20 December 2016

  • Salt Lake City - Temple Square, uitzicht op het te
  • Salt Lake City - Temple Square, Beehive House, oud
  • Salt Lake City - Temple Square, koor omringd door
  • Salt Lake City - koepel van het capitool
  • Salt Lake City - in de bibliotheek

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking