Reisverhaal «Utah – Canyonlands NP: The Needles»

Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | 0 Reacties 11 December 2016 - Laatste Aanpassing 27 Februari 2017

11 – 17 december 2016     

Traject: Willow Springs – Moab – Hamburger Rock – Canyonlands NP: The Needles    

Moab naar Canyonlands NP, the Needles       
Voor we Moab verlaten zorgen we dat alles aan boord is voor een aantal dagen. Tussen dit stadje en Canyonlands NP bevinden zich geen voorzieningen.

De weg van Moab naar The Needles, het tweede deel van het Nationale Park dat we gaan bezoeken, is bijzonder mooi. Eerst volgen we de doorgaande weg richting Monticello, een rustige weg met wat vrachtvervoer. Aan de mooie grote rotsboog Wilson Arch stoppen we even.

Eenmaal op de zijweg die naar Canyonlands NP leidt, rijden we alleen. Stilaan wordt de omgeving nog specialer, hoge rotskliffen steken overal boven de vlakte uit. Onderweg komen we langs Newspaper Rock, een rotswand vol oude muurschilderingen. Deze werden aangebracht door verschillende volkeren en dateren uit een periode van 2.000 jaren, die eindigt in het jaar 1300 ad. Over de betekenis van deze tekeningen of de verhalen die ze brengen, is weinig bekend.

Aan Hamburger Rock zoeken we een slaapplaatsje in de natuur, met uitzicht ! Wat is het hier stil.
We bevinden ons vlakbij de parkingang, een ideale uitvalsbasis om dit deel van Canyonlands NP te bezoeken.

Canyonlands Nationaal Park – The Needles
Aan de oostkant van het Canyonlands NP bevindt zich het gebied The Needles. Opnieuw gaat een mooie weg het park in, die zich hier en daar vertakt. En weerom zijn er een aantal mooie wandelingen voorzien, die we zeker willen maken.

Dag 1 – verkennen van het park
Van het mooie weer dat werd voorspeld, is niet veel te merken. Het wordt een grijze dag, niet geschikt voor een dagwandeling. Over naar plan B. We zullen vandaag het park gaan verkennen, met aandacht voor uitzichtpunten en enkele kortere wandelingen.

Aan de parkingang hangt de melding dat tijdens de wintermaanden geen inkom wordt gevraagd. Dat maakt voor ons geen verschil, immers we hebben een jaarpas aangeschaft, een soort abonnement dat geldt voor alle Nationale Parken.

Ook het bezoekerscentrum is gesloten. Op de informatieborden zien we dat een permit nodig is voor de onverharde weg naar één van de wandelingen die we willen maken. Deze kunnen we hier zelf invullen … voor wat dit dan ook waard is. We schrijven er eentje op datum van morgen, in de hoop dat de zon zal paraat zijn.

Roadside Ruin
Een kort paadje brengt ons naar een overhangende rots, waaronder zich een oud,eenvoudig stenen gebouwtje bevindt, dat ooit dienst deed als maïs-, noten- en graanopslagplaats voor de locale bewoners. Zulke huisjes zagen we reeds eerder, in het andere deel van het park. Dit hier heeft een opening bovenaan, wat het minder mooi maakt dan de vorige. Deze hadden een deuropening vooraan, die met platte stenen werd afgesloten. Ze bevinden zich telkens op goed verstopte plaatsen, die moeilijk bereikbaar zijn.

Cave Spring
Een onverharde zijweg brengt ons naar een korte rondwandeling, Cave Spring. Dit is één van de weinige plaatsen in de regio, waar het ganse jaar door waterbronnetjes beschikbaar zijn. Al vlug komen we langs een oud cowboy kamp, gebruikt van eind de jaren 1800 tot 1975. Onder een grote overhangende rots staan nog steeds de meubels van een open huis. Ernaast, onder diezelfde luifel staat een voederbak, ook de dieren zochten hier beschutting.

Deze vestiging maakte deel uit van de Scorup-Sommerville Cattle Company, in die tijd het grootste veebedrijf in Utah. Men werkte hier telkens voor een periode van meerdere weken of maanden. Water en voeding voor de dieren waren schaars, waardoor men zich regelmatig diende te verplaatsen.

Verderop bevinden zich Puebloan Indiaanse rotstekeningen, zoals we er reeds in Arches NP zagen. Deze dateren van 700 to 1.000 jaren geleden. Net als de cowboys, leefden ook zij hier niet continue, maar verplaatsten zich met de seizoenen.

De wandeling klimt tot boven op het rotsplateau, via twee houten ladders. Daar hebben we prachtige uitzichten op de omgeving.

Wooden Shoe Arch
Van de weg hebben we uitzicht op enkele mooie rotsformaties, boven op een hoge kam. Wooden Shoe Arch is opnieuw een rotsboog, die de vorm heeft van een grote ‘schoen’. Een kleine opening is te zien onderaan de zool, juist voor het hieltje.

Pothole Point
Een volgende korte rondwandeling gaat over een groot rotsplateau. De oppervlakte van Pothole Point bestaat uit niets dan ronde putten, groot en klein. Ze zijn ontstaan door de afzetting van zandkorrels bij regen en wind. Eenmaal zo’n rotsgat ontstaat, wordt deze steeds groter door erosie. In de zomer zijn deze holen gevuld met water, waarin massa’s minuscule diertjes leven, zoals meerdere soorten garnaaltjes, muggenlarven, slakjes, keverlarven, … Nu staan ze droog en is er weinig te zien. Dan maar genieten van het uitzicht.

Big Spring Canyon
Aan het einde van de parkweg, bewonderen we het uitzicht op de bijzondere rotsformaties in de Big Spring Canyon. Deze bestaan uit laagjes in verschillende kleuren, ooit afgesleten door rivierwater in een verschillend tempo, naargelang de hardheid van het gesteente. Dit resulteert in zeer grillig gevormde rotswanden en –torens in de nu droge kloof.

Slickrock
We eindigen onze dagtrip met de Slickrock rondwandeling. Een iets langer pad met veel variatie. Het gaat de ganse tijd over hobbelige rotsplateaus, met onderweg schitterende uitzichten op de vlakte met zijn canyons, kliffen, grillige rotsformaties en besneeuwde bergtoppen in de verte. Onderweg hebben we een mooi zicht op The Needles, een brede strook rotspiekjes die als naalden hoog boven de vlakte uitsteken. Jammer genoeg zijn we er nogal ver vandaan.

Dag 2 – Chesler Park
Vandaag gaan we vroeg op pad, we willen een dagwandeling maken in Chesler Park, waarbij we prachtige uitzichten zullen hebben op The Needles van meerdere kanten. Dit is de rotsformatie waarnaar dit gedeelte van Canyonlands NP is genoemd, ontelbare rotspieken staan als naalden naast elkaar in de woestijnvlakte.

Via een onverharde weg bereiken we Elephant Hill, hiervoor hebben we de permit nodig. Aan het begin van de weg staat vermeld dat deze niet toegelaten is voor voertuigen langer dan 6,4 meter. Dit wisten we niet, het is niet druk nu het winter is, dus we rijden verder. De weg is smal, met een aantal scherpe bochten, bordjes ‘blind curve’ verwittigen wanneer er geen uitzicht is. Ondanks onze 7,5 meter lengte een probleemloze rit.

Vanaf de parking op het einde, kan men op een 4x4 route verder rijden mits een speciale vergunning. Doch deze weg is volgens de parkrangers niet geschikt om met onze Manga te rijden. Ze is technisch te moeilijk, te vermijden met Manga’s lengte. Een aantal hoge rotstrappen en zeer schuine zijwaartse hellingen, kunnen een kantelprobleem vormen voor onze hoogte en gewicht. We zien helemaal niemand op deze wegen rijden.

Hier starten een aantal wandelpaden, we twijfelen even, wandelen we naar Druid Arch of Chesler Park met Joint Trail, beiden 18 km lang. Omdat we al zoveel mooie rotsbogen hebben gezien, is de keuze vlug gemaakt.

De Chesler Park Loop brengt ons over en tussen rotsen, door zeer lange schoudersmalle kloven, over een zandweg door een woestijnvlakte. Het is werkelijk genieten, achter elke rots komt een nieuw verrassend uitzicht tevoorschijn. Een zeer gevarieerde wandeling, die geen minuut verveelt.

Aan het uiteinde van de wandeling, volgen we even een 4x4 route, om de lus te vormen en via een ander pad terug te keren. Hier zien we de technische moeilijkheden van deze weg, enkele rotstrappen van zo’n 50 cm hoogte, een schuine weg die zo’n 35° opzij helt …

’s Avonds rijden we niet meer terug naar Hamburger Rock, maar blijven op de parkcamping Squaw Flat overnachten. Tot onze verrassing is deze niet gesloten tijdens de winterperiode.

Dag 3 – Confluence Overlook
Na twee dagen noodgedwongen pauze, door storm en onweer, gaan we terug op stap. De zon is van de partij, maar er waait een ijskoude wind en de temperaturen zijn opnieuw gekelderd, ze bereiken niet veel meer dan het vriespunt. Gelukkig hebben we daarvoor de gepaste kledij.

Aan Big Spring Canyon vertrekken we voor een dagwandeling, Confluence Overlook. Weerom een pittige tocht, die klimt en daalt over rotskammen. Om te eindigen op de rand van een klif, die uitkijkt over de diepe canyon waar de melkgroene Green River uitmondt in de diepgroene Colorado River. Vooraleer het water zich vermengt, zien we mooi afgelijnd de kleuren van beide rivieren.

Hier komen de drie parkdelen samen, de rivieren vormen de grenzen. Wij bevinden ons nog steeds in het The Needles gedeelte, aan de overkant zien we de sector The Maze, tussen beide rivieren bevindt zich Island in the Sky.

OVERNACHTINGEN:
CANYONLANDS NP – HAMBURGER ROCK (BLM TERREIN)
Coördinaten: 38.187132 – 109.669434
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Rustig kampeerplekje (er zijn meerdere mogelijkheden) langs de onverharde weg die naar Hamburger Rock leidt. Gelegen langs de parkweg, voor aankomst in het NP. Geen voorzieningen.
Schitterend uitzicht.
Dit is een ideale uitvalsbasis om Canyonlands NP, The Needles section, te bezoeken. De afstand naar de inkompoort bedraagt 8,5 km.
Minpunten: /

CANYONLANDS NP – SQUAW FLAT CAMPGROUND
Coördinaten: 38.143731 – 109.804432
PRIJS: 20 USD per nacht.
Wie eerst aankomt heeft plaats.
Tijdens de winterperiode (november – februari) is deze gratis, enkel de droge toiletten zijn open, water moet worden gehaald aan het Visitor Center.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Rustige camping (tenminste tijdens de winterperiode), met 26 mooie plaatsen. Picknicktafels en –banken, vuurplaatsen, sanitaire voorzieningen. Mooi uitzicht op de parkomgeving.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Willow Springs – Moab – Canyonlands, Hamburger Rock, 138 km.
US191 – CR1291 – onverharde zijweg naar Hamburger Rock
Rustige route in een woestijn omgeving met prachtige rotsen. Wegen zijn zeer goed, op en neer, vanaf CR1291 wat meer bochtig parcours. De onverharde weg naar Hamburger Rock is voldoende breed en ligt zeer goed, met kiezels bedekt.

Canyonlands, Hamburger Rock – Canyonlands NP, The Needles, Big Spring Canyon Overlook – Canyonlands, Hamburger Rock, 45 km.
Onverharde zijweg naar Hamburger Rock – CR1291 – onverharde zijweg naar Hamburger Rock
Rustige route in een woestijn omgeving met prachtige rotsen. Wegen zijn zeer goed, het gaat op en neer, hier en daar een bochtig parcours. De onverharde weg naar Cave Spring ligt zeer goed, met kiezels bedekt.

Canyonlands, Hamburger Rock – Canyonlands NP, The Needles, Elephant Hill, Squaw Flat, 26 km.
Onverharde zijweg naar Hamburger Rock – CR1291 – onverharde weg naar Elephant Hill
Rustige route in een woestijn omgeving met prachtige rotsen. Wegen zijn zeer goed, het gaat op en neer, hier en daar een bochtig parcours. De 8 km lange (enkel) smalle zandweg naar Elephant Hill is goed te rijden, met hier en daar putten en grote rotsstenen, korte bochten, kruist de droge geul van een stroompje.

EXCURSIES:
CANYONLANDS NP – ROADSIDE RUIN
Een kort paadje (500 meter retour) leidt naar een klein ruïnetje. Niet zo bijzonder, deze in het andere parkdeel ‘Island in the Sky – Aztec Butte Trail’ waren interessanter.
SCORE: 3/5
INKOM: Inbegrepen in de prijs van het nationale park.
PARKING:
Aan het begin van de wandeling.
Coördinaten: 38.163046 – 109.762658
LOCATIE:
Langs de parkweg, niet ver voorbij het Visitor Center.

CANYONLANDS NP – CAVE SPRING
Rondwandeling (1km) langs een oud cowboykamp, Indiaanse rotstekeningen en uitzichten op de omgeving. Gevarieerd en boeiend. Tweemaal moeten rotsen worden opgeklommen via een houten ladder.
SCORE: 4/5
INKOM: Inbegrepen in de prijs van het nationale park.
PARKING:
Aan het begin van de wandeling.
Coördinaten: 38.157276 – 109.751497
LOCATIE:
Aan het einde van een onverharde weg, die afslaat van een zijroute van de parkweg.

CANYONLANDS NP – WOODEN SHOE ARCH OVERLOOK
Uitzicht op mooie rotsformaties op een rotskam in de verte. Eentje lijkt een schoen.
SCORE: 4/5
INKOM: Inbegrepen in de prijs van het nationale park.
PARKING:
Langs de wegkant, aan het uitzicht.
Coördinaten: 38.150504 – 109.781476
LOCATIE:
Langs de parkweg.

CANYONLANDS NP – POTHOLE POINT
Rondwandeling (1 km) over een rotsplateau met vele potholes, waarin tijdens de zomer water staat en minuscule diertjes leven. Tijdens de wintermaanden staan deze droog en is er geen leven te zien.
SCORE: 3/5
INKOM: Inbegrepen in de prijs van het nationale park.
PARKING:
Aan het begin van de wandeling.
Coördinaten: 38.170440 – 109.806182
LOCATIE:
Langs de parkweg.

CANYONLANDS NP – BIG SPRING CANYON OVERLOOK
Mooi uitzicht op bijzondere rotsformaties in een canyon.
SCORE: 4/5
INKOM: Inbegrepen in de prijs van het nationale park.
PARKING:
Aan het uitzicht.
Coördinaten: 38.177949 – 109.816266
LOCATIE:
Aan het einde van de parkweg.

CANYONLANDS NP – SLICKROCK
Mooie rondwandeling (4 km) over rotsplateaus. Vrij vermoeiend door de zeer hobbelige rotsondergrond, het is steeds op en neer wandelen. Mooie uitzichten op de vlakte rondom, met zijn vele rotsformaties en bergen op de achtergrond.
Tegenover de parking bevindt zich nog een mooi uitzicht op een diepe kloof.
SCORE: 5/5
INKOM: Inbegrepen in de prijs van het nationale park.
PARKING:
Aan het begin van de wandeling.
Coördinaten: 38.176973 – 109.814613
LOCATIE:
Net voor het einde van de parkweg.

CANYONLANDS NP – CHESLER PARK LOOP / JOINT TRAIL
Schitterende wandeling, door een adembenemend mooie omgeving, 18 km lang, met nog enkele zijpaadjes naar uitzichtpunten. Geen groot hoogteverschil, doch voortdurend op en neer over rotspartijen. De oneffen ondergrond met de vele rotstrappen, maakt de wandeling vrij vermoeiend. Eenmaal een boomstam die als trap dienst doet. We doen hierover 6 ½ u, inclusief pauzes, picknick, massa’s fotostops (beschreven: 6-7 u). Aanrader !
SCORE: 5/5
INKOM: Inbegrepen in de prijs van het nationale park.
PARKING:
Aan het begin van de wandeling.
Coördinaten: 38.141785 – 109.826956
LOCATIE:
Elephant Hill, aan het einde van een zandweg, zijweg van de parkweg.

CANYONLANDS NP – CONFLUENCE OVERLOOK
Mooi wandeling over en tussen rotsformaties. Vrij pittig, met hoge rotstrappen en steile rotswanden te overbruggen, eenmaal is een ladder voorzien. Tussendoor langere stukken zandpad. Lengte: 18 km, we doen hierover 4 u 50 min. inclusief picknick en fotostops.
We vinden het landschap minder uniek, omdat we elders reeds gelijkaardige rotsformaties zagen. Het uizicht op het einde, waar beide rivieren samenvloeien, omringd door hoge verticale rotswanden, is zeer mooi.
SCORE: 5/5
INKOM: Inbegrepen in de prijs van het nationale park.
PARKING:
Aan Big Spring Canyon Overlook.
Coördinaten: 38.177949 – 109.816266
LOCATIE:
Aan het einde van de parkweg.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Canyonlands National Park (2)»

Utah – Canyonlands NP: The Needles (38)

11 December 2016 | Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 28 December 2016

  • Canyonlands NP, The Needles, Elephant Hill, Chesle
  • Canyonlands NP, The Needles, pothole point
  • Canyonlands NP, The Needles, Elephant Hill, Chesle
  • Canyonlands NP, The Needles, Slickrock trrail
  • Canyonlands NP, The Needles, Slickrock trrail

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking