Reisverhaal «New York State, New York City»

Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | 0 Reacties 06 November 2017 - Laatste Aanpassing 11 December 2017

6 – 9 november 2017      

Traject: Chicopee – staatsgrens Massachusetts / Connecticut – New Haven – staatsgrens Connecticut / New York – New York City: The Bronx – Queens – Brooklyn – Manhattan – Staten Island     

New York State     
Vrij noordelijk in de Verengide staten is de New York State gelegen, een vrij uitgestrekte staat (141.000 km²) met als bijnaam Empire State, zijn hoofdstad is Alabama. Deze langzaam groeiende staat heeft een hoog immigratiegehalte, 15,8 % is Afro-Amerikaans, 14,4 % Italiaans, 14,2 % Latijns-Amerikaans, 12,9 % Iers en 11,1 % Engels. Met bijhorend een groot aantal verschillende religieuze strekkingen. In 2016 telde de staat 23,7 miljoen inwoners, zijnde 168 inwoners per km². Daarmee staat New York State op de derde plaats USA qua inwonersaantal, na California en Texas, de grootste staten van de USA.

New York State grenst in het noordwesten aan de Canadese provincies Ontario en Quebec, alsook aan Lake Erie en Lake Ontario, de twee kleinste van de 5 grote meren die op de Amerikaans-Canadese grens gelegen zijn. In het oosten liggen de staten Vermont, Massachusetts en Connecticut. Ten zuiden van New York State bevinden zich Pennsylvania en New Jersey. Een klein stukje Atlantische kust mag natuurlijk niet ontbreken.

Dit is een staat die veel te bieden heeft op toeristisch vlak, met als meest bekende attracties de Niagara Falls, het Adirondacs gebergte en de stad New York met zijn eilanden. Het hoogste punt is Mount Marcy, 1.629 meter boven zeeniveau.

De naam New York State wordt vooral gebruikt om een onderscheid te maken met de bekende stad New York. Deze stad is gelegen op de plaats waar New York State aan de Atlantische kust raakt. Beiden zijn genoemd naar Jacobus Stuart, de 17de eeuwse Hertog van York, nadien gekroond tot Koning Jacobus II van Engeland.

New York State was ooit een koloniale staat, in het begin van de 17de eeuw vestigden zich er Fransen en Nederlanders. Fort Nassau en Fort Oranje werden door Nederlanders opgericht, in de omgeving van de huidige hoofdstad Albany. Nadien annexeerden de Britten het ganse gebied, dat min of meer overeenkomt met de huidige staat New York. Ongeveer 1/3 van de onafhankelijkheidsoorlogen tegen de Britten vonden plaats in deze staat, waarna in 1776 de onafhankelijkheidsverklaring volgde. In 1788 aanvaarde New York State als 11de staat de Grondwet van de Verenigde Staten.

New York City algemeen
De grootste en wellicht meest bekende stad van de Verenigde Staten is New York City, kortweg NYC. Gelegen aan de monding van de Hudson River in de Atlantische Oceaan, op het meest zuidelijke punt van de Staat New York, vormt NYC één van de grootste natuurlijke havens ter wereld. Het klimaat is er vergelijkbaar met dat van België.

NYC is een centrum voor media, cultuur, voeding, mode, kunst, onderzoek, financiën en handel. De stad heeft één van de breedste skylines ter wereld, gedomineerd door de alom bekende Empire State Building.

Het is de dichtstbevolkte stad van de Verenigde Staten, met 8,54 miljoen inwoners verspreid over 784 km², zijnde 10.893 inwoners per km². In totaal zijn hiervan 3,2 inwoners buiten de USA geboren. Met meer dan 170 gesproken talen, is dit het meest etnische diverse deel van de US en één van de meest diverse stedelijke regio’s ter wereld.

Op de plaats waar zich nu Lower Manhattan bevindt, werd in 1624 door Nederlandse kolonisten een handelspost opgericht, met de naam New Amsterdam. In 1664 kwam de regio onder Engelse controle en kreeg de stad zijn huidige naam.

Historisch werd deze bekend als de plaats waar vele immigranten per boot de Verenigde Staten binnenkwamen. Zij moesten allen passeren via Ellis Island. NYC kreeg ook naam door zijn financiële, culturele en industriële status.

NYC bestaat uit 5 stadsdelen(boroughs), Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx en Staten Island. Deze werden in 1898 tot 1 grote stad geconsolideerd. Met hun unieke eigenheid en cultuur, zouden ze elk op zich al een grote stad kunnen vormen. Op hun beurt hebben ze allen hun individuele, duidelijk herkenbare buurten. Aan de hand van de locatie waar je woont en/of werkt in NYC, kunnen andere New Yorkers opmaken wie je bent.

Manhattan
In oppervlakte het kleinste stadsdeel van NYC, maar wel het dichtst bevolkte, met 27.826 inwoners/km². Dit is het culturele, financiële en administratieve centrum van de stad, met een aantal belangrijke universiteiten en de hoofdkwartieren van vele (internationale) bedrijven en de Verenigde Naties. Meest bezochte en bekende deel van de stad, met Central Park, Times Square, Wall Street, Harlem, Greenwich Village, SoHo. In Manhattan bevinden zich de meeste wolkenkrabbers van NYC, waar Empire State Building bovenuit torent.

Brooklyn
Ook Kings County genoemd, bevindt zich op het meest westelijke uiteinde van Long Island. Dit stadsdeel kent het hoogste bevolkingsaantal, met 2,63 miljoen inwoners. Ze wonen verspreid in meerdere zeer herkenbare buurten met uiteenlopende kenmerken. Bekend voor zijn grote diversiteit op cultureel, sociaal en etnisch gebied. Hier vindt men een zeer grote eigenheid op vlak van kunst en architectuur. Brooklyn heeft een uitgestrekte kustlijn, waarvan Coney Island deel uitmaakt.

Queens
Gelegen op het noordelijke deel van Long Island, ten oosten van Brooklyn. Geografisch gezien het grootste stadsdeel, met 280 km². Ontstaan als een geheel van kleine Nederlandse koloniale dorpjes, is Queens uitgegroeid tot een soort commerciële en residentiële buitenwijk van de grote stad NYC. Hier bevindt zich de tweede grootste Chinatown in NY, alsook enkele belangrijke sportcomplexen. The Field is het baseball stadium van de New York Mets. Op Flushing Meadows vindt jaarlijks het U.S. Open tennistornooi plaats. Queens heeft twee grote luchthavens, J.F. Kennedy International Airport en La Guardia Airport.

The Bronx
Het meest noordelijke stadsdeel, als enige met een groot deel op het vasteland van de USA. Hier bevindt zich het Yankee Stadium, het baseball park van de professionele New York Yankees. Coop City is het grootste cohousing project in de USA. Bekend om de New York botanical gardens en de Bronx zoo, de grootste stadsdierentuin ter wereld met meer dan 6.000 dieren op 1,07 km². Geboorteplaats van Rap en Hip Hop cultuur.

Staten Island
Groot eiland in de New York Harbor, ten zuiden van Manhattan. Anders dan de rest van NYC heeft Staten Island een voorstedelijk karakter. Het is verbonden met Brooklyn via de Verrazano-Narrows Bridge en met Manhattan door een ferry. Hier vindt men 45 km wandelpaden in één van de laatste ongeschonden bossen van de stad.

New York City stadsbezoek
Vlak voor we naar de stad willen vertrekken, vindt een aanslag plaats in Manhattan. Mensen worden van een wandel- en fietspad gereden, waarbij een aantal dodelijke en zwaar gewonde slachtoffers te betreuren vallen. We vinden dat dit ons niet mag tegenhouden om de stad te bezoeken, dat is immers wat de terroristen beogen. Tijdens het weekend na de aanslag vindt de jaarlijkse Marathon van New York plaats. Inwoners van NYC raden ons aan pas daarna te komen, er heerst een zenuwachtige drukte na de aanslag. Er zijn veel meer politiemensen aanwezig dan andere jaren ter gelegenheid van deze Marathon.

Met de camper dwars door Brooklyn
Vanuit Chicopee rijden we op een miezerige dag naar New York. Nergens is deze route rustig. We volgen noodgedwongen de Interstate wegen, grote verkeersaders met zeer veel vrachtverkeer. Graag hadden we een mooiere en aangenamere route genomen, over een Parkway, die ietwat meer landinwaarts loopt. Doch deze soort wegen zijn niet voorzien voor grotere (lees: hogere) voertuigen, vanwege vele lage bruggen. Onze GPS houdt daarmee geen rekening, gelukkig zien we het bord net voor we de oprit nemen.

In New York City doet zich hetzelfde probleem voor. Een mooie parkweg langs de rand van Brooklyn, zou de kortste en eenvoudigste route naar onze camping bieden. Doch lage bruggen maken het ons onmogelijk deze te rijden. Bijgevolg moeten we het drukke Brooklyn doorkruisen … een uitdaging.

De enorme Throgsneck Bridge brengt ons met een grote bocht vanuit The Bronx naar Queens. Hier kunnen we nog even een Expressway volgen, die ons naar Downtown Brooklyn brengt. Van daaruit moeten we quasi gans Brooklyn doorkruisen, van noord naar zuid, via Flatbush Avenue, een kilometerslange hoofdstraat. Stadsbussen, bestelwagens, taxi’s en andere voertuigen stoppen doodleuk in dubbele en driedubbele rijen op de weg. Het achteropkomende verkeer begint te claxonneren, omdat ze geblokkeerd worden. Geduld hebben de chauffeurs in New York niet, ze rijden dan maar voorbij op de baanvakken voor het tegemoetkomende verkeer. De voertuigen die daar rijden, storen zich er niet aan, zolang er plaats is wijken ze uit … We wanen ons soms in India. Ook is het opletten geblazen voor voetgangers, die de voorziene oversteekplaatsen niet respecteren en de straat opgaan, zij hebben helemaal geen haast …
Het kost ons 1 uur de tijd om de afstand van 11 km te rijden.

Ons doel is Camp Gateway, een basis camping aan de rand van Brooklyn, op de landingsbanen van de oorspronkelijke JFK Airport. Een rustige plaats met mooi uitzicht op het water, zo midden in de stad. Al maken de vliegtuigen die vertrekken van of landen op de huidige JFK Airport vlakbij, een hels lawaai. Bij aankomst maken we nog een wandeling in dit gebied, blij onze benen te kunnen strekken na deze lange rit.

New York City: dag 1
We staan vroeg op om te vertrekken naar Manhattan, het bruisende centrum van New York City. Doch dit is buiten het grote oude legervliegtuig gerekend, dat hier al 18 jaren staat zonder er thuis te horen. Vandaag wil men een derde poging doen om ermee weg te vliegen, naar zijn eindbestemming in Texas. Vorige keer vloog de motor in brand. Dit wordt de laatste vlucht, die vertrekt op deze oude JFK luchthaven.

Men tracht het grote vliegtuig te verplaatsen naar een geschikte baan om ermee te vertrekken. Doch dit verloopt niet echt vlot. De machine die het vooruit trekt heeft het opgegeven, de motor staat in brand. Bijgevolg is de weg om van de camping te vertrekken volledig geblokkeerd … volgens de ranger voor een aantal uren. Daar gaat ons eerste dagje New York!

Al vlug vinden we een alternatief, we zullen de grote hangaar B bezoeken, waarin een aantal oude vliegtuigen worden tentoongesteld. Het Historic Airport Restauration Project is eerder de hobby van enkele oud-werknemers op deze luchthaven, die geen afscheid kunnen nemen van hun vroegere job, hun passie. Ze restaureren en onderhouden deze vliegtuigen, waartussen ze maar al te graag rond kuieren met bezoekers. Eén van de mannen geeft ons een rondleiding en vertelt bij elk vliegtuig zijn verhaal. Boeiend, de tijd vliegt voorbij.

Wanneer we buiten komen, krijgen we te horen dat het grote vliegtuig er is in geslaagd weg te vliegen. We hebben het net gemist. Niet echt erg, we mochten er toch niet dichtbij komen.

Vlug rijden we naar de parking, van waar we de bus kunnen nemen tot bij de metro naar Manhattan. Op een kaart hebben we alle interessante punten aangeduid, zodat we een overzicht houden. Als eerste zullen we uitgestrekte Central Park en zijn omgeving bezoeken. We wandelen er doorheen van noord naar zuid, langs rotspartijen en rondom meertjes. Hierbij kunnen we nog net genieten van de mooie herfstkleuren. Hoe verder we komen, hoe meer mensen we zien, hoe meer ambiance in het park. Al hadden we ons hierbij toch wel meer sfeer voorgesteld, mogelijks valt dit in de winter wat stil.

Onderweg verlaten we het park bij het Metropolitan Museum of Modern Art. Een mooi gebouw, waar we even binnengaan. De tentoonstelling bezoeken we niet, deze is te uitgebreid, zou ons teveel tijd kosten.

Eenmaal doorheen het park, wandelen we nog tot bij het Lincoln Center for Performing Arts, waar zich tevens het New York Philarmonic en het Metropolitan Opera House bevinden. Op dat moment begint het stilletjes te regenen … doch we willen nog niet terugkeren, er is teveel te zien.

We nemen de metro naar het andere uiteinde van het park, waar we de Trump Tower willen opzoeken. Doch wanneer we bovengronds komen, regent het pijpenstelen. Niet voorspeld, gelukkig hebben we deze ochtend onze regenjassen aangetrokken vanwege de sterke wind. Al vlug houden we het voor bekeken en keren terug.

Het is al donker wanneer we in de buurt van onze camping aankomen. De buschauffeur zet ons doodleuk twee haltes te vroeg af … er is nergens een mogelijkheid om te schuilen. Het wordt dus lopen … passerende auto’s doen het water van diepe plassen tot over onze hoofden spatten. Doornat komen we aan bij Manga.

New York City: dag 2
Deze keer kunnen we vroeg vertrekken, de rit per bus en metro naar Manhattan neemt veel tijd in beslag. Vandaag richten we ons naar het centrum van Manhattan, waar we een aantal bekende gebouwen en straten opzoeken. Om tijd te winnen, maken we hierbij regelmatig gebruik van de metro, waarvoor we ons een onbeperkte 7-dagenkaart aanschaften.

We starten onze dag in het Guggenheim museum, in het bijhorende winkeltje kopen we alvast onze kerstkaartjes.

De Anglicaanse Cathedral of Saint John the Divine is de grootste kathedraal van de USA. Wat we aan deze kerk in Neo-Gotieke stijl missen, is een hoge toren. Het lijkt erop dat men de bouw daarvan halfweg gestaakt heeft. Om deze kerk te mogen bezoeken, vraagt men 10 USD. Dit hebben we er niet voor over en keren terug. Een man roept ons en vraagt naar onze nationaliteit. Wanneer hij hoort dat we Belgen zijn, vraagt hij ons om even mee te komen, hij wil ons iets tonen. We krijgen een klevertje op onze jassen, hij neemt ons mee naar binnen en gidst ons door de kathedraal.
Indrukwekkend groot en hoog gebouw, eenmaal we er binnenin staan. In de immense ruimte staan geen banken of stoelen. De man begeleidt ons doorheen de kerk en toont onderweg een aantal opmerkelijke zaken. Een beeld waarin het hoofd van Nelson Mandela is verwerkt, twee Joodse kandelaars, … aan de muur hangt en een geschenk van Koning Albert I, een witporseleinen Bijbels tafereel, in een houten kader. Nadien mogen we vrij rondkijken … donaties zijn steeds welkom.

In een parkje naast de kathedraal bevindt zich de Peace Fountain by Gregg Wyatt, een merkwaardig bronzen beeld, waar water overheen stroomt. Overal staan kleine beeldjes tussen de struiken rondom, leuk om zien. Een oase van rust in de stad.

Opvallend in deze buurt zijn opnieuw de hoge flatgebouwen met een immense houten watertoren op het dak. Het zijn doorgaans wat oudere gebouwen. In New York heeft men onvoldoende druk op het leidingwater om de appartementen vanaf de 6de verdieping vlot van water te voorzien. Deze watertorens dienden als tussenreservoir om de druk te verhogen.

Gisteren zijn we er niet geraakt door de regen, doch de Trump Tower moeten we gezien hebben. Een zwaar bewaakte vesting, waarin zich ook winkeltjes en restaurants bevinden. Wie hier naar naartoe wil, moet door een scanner passeren … net als in alle andere gebouwen waar we in New York City naar binnen gaan.

Achtereenvolgens nemen we een kijkje bij de Gotische St. Patricks Cathedral met zijn ranke spitse torens, Rockefeller Center, Radio City Music Hall, Time Square, Bryant Park met zijn ijsbaan. Hierna gaan we de New York Public Library binnen. Een prachtig oud gebouw, het interieur is volledig met witte marmer afgewerkt. Daarna volgen nog de 5th Avenue Tower, Chrysler Tower en de Grand Central Terminal. In het oude stationsgebouw heerst een drukte van jewelste, het is niet enkel een prachtig gebouw in Beaux-Arts stijl, maar tevens een knooppunt van trein- en metroverbindingen. Dagelijks brengen zo ‘n 700.000 mensen hier een bezoek.

Al vlug wordt het laat. Het is aangenaam kuieren ’s avonds in het donker, in deze stad met zijn verlichte hoogbouw. Opnieuw missen we wat ambiance.

New York City: dag 3
Vandaag nemen we de bus naar de kust, wat verder op Long Island, van waar we met een ferry naar Wall Street in Manhattan varen. Een aangename manier van verplaatsing, waarbij we mooie uitzichten genieten op het Vrijheidsbeeld en de skyline van New York City.

Eenmaal aangekomen, wandelen we naar de ernaast gelegen Staten Island Ferry, die vertrekt uit een prachtig oud gebouw. Ook een trip met deze ferry staat op ons programma. Bij vertrek genieten we opnieuw van het uitzicht op de skyline. De ferry vaart langs Ellis Island, waar vroeger alle immigranten zich eerst moesten aanmelden alvorens de stad in te mogen. Oude gebouwen sieren het eiland. Daarna komen we vrij dicht bij het Vrijheidsbeeld. Dit beeld verwelkomde jarenlang de vele immigranten die per schip via de haven van New York City en Ellis Island het land binnenkwamen (einde 19de eeuw – begin 20ste eeuw). Het is wereldwijd bekend als symbool voor vrijheid en vrede.

De ganse tijd worden we begeleid door twee boten van de kustwacht, waarop vooraan telkens een agent staat met een machinegeweer in aanslag. Ook vliegt een helikopter boven ons heen en weer. Op Staten Island nemen we de eerstvolgende ferry terug naar Manhattan.

Vandaag bezoeken we het financieel district van de stad, met de stier van Wall Street, het Beursgebouw dat in de stellingen staat, daarna Trinity Church met zijn oude kerkhof, het World Trade Center, het winkelcentrum Oculus met zijn bijzondere vorm als van een vlinder, Flatiron building, One World Observatory, World Financial Center Plaza. We staan een poosje stil bij het monument 9/11. Twee grote vierkante vijvers waarin water stroomt, door lage marmeren wanden afgebakend. Ze geven exact aan waar ooit de Twin Towers stonden. In het zwarte marmer zijn de namen van de slachtoffers aangebracht.

Daarna maken we een wandeling door Houston Street, Greenwich Village, op Broadway. Langs de Empire State Building gaan we naar het United Nations Headquarters. Om het terrein op te mogen en dit gebouw te bezoeken, moeten we ons eerst aanmelden in een kantoortje aan de overkant. Na paspoortcontrole, krijgen we een toegangspasje. Boeiend is het indrukwekkende overzicht van de belangrijkste wereldgebeurtenissen waarbij de United Nations waren betrokken, doorheen de geschiedenis.

Hiermee eindigt ons bezoek aan New York City. Er is nog zeer veel te zien en te beleven. Drie dagen waren voor ons echter voldoende om een beeld van de stad te krijgen. Deze wereldstad heeft ons niet echt in zijn ban gekregen. Misschien door de vele politiemensen die alom aanwezig zijn, het voortdurende lawaai van sirenes, de enorme drukte, overal zijn werven waarbij men werkt aan wegen en gebouwen, sigarettenpeuken en andere afval liggen overal op straat, …
We hadden nog een torengebouw kunnen beklimmen om een ander beeld te krijgen van de stad, museums bezoeken, of gaan winkelen, op restaurant gaan, het nachtleven in duiken. Dat alles trekt ons echter helemaal niet aan … Maar we zijn blij de stad bezocht te hebben, het was de moeite waard.

OVERNACHTINGEN:
CAMP GATEWAY – BROOKLYN JAMAICA BAY
Basis camping die deel uitmaakt van Floyd Bennett Field National Recreation Site.
Coördinaten: 40.596031 – 73.883648
PRIJS: 30 USD per nacht.
Inkom Floyd Bennett Field National Recreation Site: gratis.
Voor het gebruik van de camping wordt gevraagd naar een jaarpas voor de nationale parken ‘Amerika the beautifull’ (80 USD per jaar). Dit vinden we niet logisch, aangezien de inkom op het terrein gratis is.
In principe is een verblijf op deze camping beperkt tot 14 dagen. Doch we ontmoeten een kampeerder die beweert hier al een maand te zijn (vermoedelijk wisselt hij om de twee weken van plaats). Wij verlaten de camping op 10 november en merken dat het ranger kantoor, alsook alle accommodatie is gesloten. De ‘langdurige’ kampeerder beweert hiervan te weten, hij verblijft hier de ganse winter gratis, er is geen controle.
Let wel:
Om deze plaats te bereiken moet men over tolbruggen rijden. Campers mogen niet op de Belt Parkway omheen Brooklyn, waardoor een stuk van de drukke stad moet worden doorkruist.
WEBSITE: www.recreation.gov
TEL.: 1-877-444-6777
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Basis camping op de oorspronkelijke vestiging van JFK Airport. Campers staan ruim verspreid langs de rand van een groot plein, met uitzicht op het water. Tentenplaatsen zijn voorzien in de bosjes rondom, met schaduw. Bij elke plaats hoort een picknicktafel met banken. Vuilnisbakken. Douches en toiletten aan het Ranger Station vlakbij, waar men bij aankomst moet inchecken.
Ranger programma’s worden aangeboden in de zomer.
Informatie over verplaatsingen naar en van het stadscentrum geeft men in het Ranger Station.
Een hangaar waar oude vliegtuigen worden hersteld, aan de rand van het kampeerterrein, kan worden bezocht.

Minpunten: Lawaai van de vliegtuigen die landen en vertrekken in de huidige JFK Airport, niet ver af. Andere kampeerders vertellen dat af en toe auto’s met gierende banden komen rondjes rijden op het grote plein, men belt dan de politie die onmiddellijk ter plaatse komt om dit te stoppen. Tijdens ons verblijf doet dit zich echter niet voor.

GEREDEN TRAJECT:
Chicopee – staatsgrens Massachusetts / Connecticut – New Haven – staatsgrens Connecticut / New York – New York City: The Bronx, Queens, Brooklyn, 270 km
Een zeer druk traject, grotendeels over Interstate wegen I91 en I95. Graag hadden we (een stuk van) de alternatieve route Merritt Parkway, n° 15 gevolgd, doch deze is enkel geschikt voor voertuigen met maximale hoogte van 8 Ft. (2,4 meter).
Eenmaal in de stad New York, doet zich hetzelfde probleem voor. Op de vele Parkways worden grotere voertuigen niet toegelaten, vanwege vele lage bruggen. Hierdoor moeten we een omweg maken, dwars door Brooklyn. Een chaotische omgeving.
We volgen in de stad volgende route: Throgsneck Bridge – Clearview Expressway, n° 295 – Long Island Expressway, n° 495 – Brooklyn Queens Expressway, n° 278 – Tillary Street – Flatbush Avenue. Links aan de laatste lichten voor de Gil Hodges Memorial Bridge bevindt zich Floyd Bennett Field National Recreation Site met de camping.
Tol: I95 voor aankomst in New York, enkel in noordelijke richting.
Tol: Throgsneck Bridge, 8,5 USD.

EXCURSIES:
FLOYD BENNETT FIELD – GATEWAY NATIONAL RECREATION AREA
Onze camping bevindt zich op dit uitgestrekte domein, op een groot plein aan de waterkant. Niet langer gebruikte landingsbanen dienen nu als wegen doorheen een natuurgebied.
In een grote hangaar bevinden zich een aantal oude vliegtuigen. Ze worden gerestaureerd en onderhouden door een aantal gepassioneerde mannen die van hun beroep geen afscheid kunnen nemen. We krijgen hier een zeer boeiende rondleiding, over elk vliegtuig weet de man iets te vertellen, op al onze vragen geeft hij antwoorden.
Coördinaten hangaar met oude vliegtuigen: 40.594873 – 73.882966
SCORE: 4/5
INKOM:
Inkom Floyd Bennett Field National Recreation Site: Gratis.
Hangaar met oude vliegtuigen: donatie 2 USD PP.
Open op dinsdag / donderdag / zaterdag 9 AM – 4 PM, op zondag 2 PM – 4 PM
INFORMATIE:
Website: nyharborparks.org/visit/flbe.html
Achter het gebouwtje van de camping.
PARKING:
Overal is ruim voldoende plaats om te parkeren.

NEW YORK CITY – MANATTAN
NYC is een uitgestrekte en zeer drukke wereldstad, die enorm veel variatie te bieden heeft. Het is niet evident om zich goed voor te bereiden op een bezoek aan deze stad, die een jungle vormt van bezienswaardigheden. We deden vooraf wat research over wat we wilden bezoeken en duidden alle locaties aan op een kaart in onze tablet. Kwestie van een overzicht te hebben qua verplaatsingen.
We wandelden veel, maar namen ook vaak de metro om ons sneller te verplaatsen, zodat we meer van de stad konden zien tijdens de drie dagen die we ervoor hadden uitgetrokken. Op het einde beslisten we ons verblijf niet te verlengen, al bleef er nog zoveel te zien. De stad heeft ons niet voldoende bekoord.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
Bij bezoek aan musea, kerken en andere gebouwen wordt meestal een inkom gevraagd.
Het hoofdkwartier van de Verenigde Naties kan gratis worden bezocht.
Kortingskaarten worden verkocht voor wie meerdere musea of evenementen wil bezoeken. Hiervoor bestaan verschillende formules, naargelang de interesse.
INFORMATIE:
Een echt toerismekantoor zijn we niet tegengekomen in NYC, al zullen deze er wellicht wel zijn.
We vonden aan een kleine kiosk op straat een handig boekje, met zeer beknopte uitleg: Official Visitor Guide – Get to know New York City. Hiervan bestaat eveneens een website met nuttige informatie: www.nycgo.com.
VERPLAATSINGEN IN DE STAD:
Afstanden zijn groot, we wandelden veel, maar de hulp van openbaar vervoer was ons zeer welkom om zoveel mogelijk van de stad te kunnen bezoeken op korte tijd.
Bus en metro:
Er is een uitgebreid bus- en metro netwerk, dat op elkaar aansluit.
Hiervoor gebruikten we een 7-dagen Metrokaart, waarmee we onbeperkt van het bus- en metrosysteem konden gebruik maken. Dat was een goede beslissing, want de afstanden zijn vaak groot. Een rit kost normaal gezien 2,75 USD pp., men kan overstappen binnen de 2 uren.
Ferry:
Een aantal ferry’s verbinden meerdere locaties op de verschillende stadsdelen van NYC. Een aangename manier om zich te verplaatsen.
Staten Island Ferry: vaart langs Ellis Island en het Vrijheidsbeeld, mooi zicht op de skyline. Gratis.
Bij onze verplaatsingen maakten we gebruik van een metro overzichtskaart en een toeristisch stadsplan.
Informatie en uurrooster: www.ferry.nyc
Auto:
Men kan zich met de auto verplaatsen in de stad, doch het is er zeer druk. Het zou een tijdrovende manier van verplaatsen zijn. Betalend parkeren kan overal aan de straatkant, doch het is niet steeds gemakkelijk om een vrij plaatsje te vinden.
ERNAARTOE:
We bezoeken NYC vanuit onze camping aan de rand van Brooklyn, Camp Gateway, Floyd Bennet Field. Aan het Ryan Visitor Center kunnen we parkeren met een pas die we krijgen op de camping. Vlakbij stopt bus Q35 (2,75 USD pp. cash in munten of metrokaart). Er zijn twee mogelijkheden:
1. Bus Q35 tot eindhalte op Flatbush Avenue / Brooklyn College. Aansluitend nemen we de metro, er vertrekken twee lijnen naar Manhattan, rode lijn n° 2 of groene lijn n° 5, we gebruiken beiden, afhankelijk van de locatie waar we naartoe willen.
2. Bus Q35 tot eindhalte Rockaway Park. Van daaruit 600 meter de kust volgen naar de ferry terminal. Vrij nieuwe Ferry dienst naar Wall street op Manhattan. Vertrekt 18 minuten na elk uur (uurschema wijzigt nog regelmatig). Ticket: 2,75 USD pp., werkt (nog) niet met Metro kaart.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Chicopee (1)»

New York State, New York City (83)

06 November 2017 | Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 13 December 2017

  • New York City, Manhattan - Central Park
  • New York City - skyline vanop Staten Island Ferry
  • New York City, Manhattan - Financial District
  • New York City, Manhattan - watertoren op flatgebou
  • New York City, Manhattan - Guggenheim museum

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking