Reisverhaal «Nevada, Great Basin NP»

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 28 September 2018 - Laatste Aanpassing 23 November 2018

28 – 30 september 2018     

Traject: Silver Island Mountains – staatsgrens Utah / Nevada – Sacramento Pass – Great Basin NP     

Nevada      
In het Westenn van de USA ligt de staat Nevada (afk. NV), zijn naam werd afgeleid van het Spaans voor ‘besneeuwd’. Deze staat heeft een oppervlakte: 286.393 km² en 2.998.000 inwoners. Als 36ste staat trad Nevada in 1864 toe tot de USA, het is de 7de grootste staat qua oppervlakte. Hij wordt omringd door de staten Oregon, Idaho, Utah, Arizona, California. De hoofdstad is Carson City.

Oorspronkelijk werd de regio bewoond door een indianenbevolking. Na de Europese kolonisatie, kwam het gebied in handen van Mexico. Aan het einde van de Mexicaans-Amerikaanse oorlog werd het in 1848 aan de USA overgedragen. Nadat een zilverader werd ontdekt in 1859, groeide het bevolkingsaantal plots sterk. Vandaar de bijnaam Silver State.

Nevada bestaat grotendeels uit woestijngebied, met Great Basin en Mojave Desert. De staat heeft ook enkele bergachtige regio’s, waarvan Sierra Nevada de meest bekende is, met als hoogste punt de 4.005 meter hoge Boundary Peak. Bergmeer Lake Tahoe is tevens een bekend skigebied.

Er heerst een mild klimaat, heet in de zomer en koud in de winter. In juni 1994 werd als record temperatuur 52°C opgetekend, terwijl men in de winter van 1972 een kouderecord van -47°C registreerde. Nevada is de droogste regio in de USA, met de minste neerslag.

Toerisme is de grootste economische factor, vóór mijnbouw.
Nevada staat bekend om zijn vele casino’s, verspreid in de staat. Las Vegas is de gokstad bij uitstek, ook Reno is daarvoor bekend. Op 17 maart 1931 werd het gokken gelegaliseerd, om de economie te ondersteunen. Prostitutie is wettelijk toegestaan, op enkele locaties na, geen enkele andere staat in de USA laat dit toe. Om te kunnen huwen, moet men er slechts 1 dag verblijven. Ook echtscheidingen zijn relatief eenvoudig te verkrijgen, dit vergt voor inwoners van de ganse USA een verblijf van 6 weken ter plaatse.

Great Basin
Bijna de ganse oppervlakte van de staat Nevada wordt ingenomen door het Great Basin gebied, dat zich uitstrekt tot over de grenzen van de omringende staten. Een uitgestrekte woestijnachtige vlakte, met als begroeiing dorre grassen en licht grijsgroene struikjes. Eentonig, ware het niet dat een aantal smalle lange (hoge) bergketens de vlakte doorsnijden, van noord naar zuid. Dankzij hun koelere lucht, bieden ze een gans andere natuur. Rivieren vinden er geen uitweg naar zee en monden uit in meertjes, moerassen en moddervlaktes. Die op hun beurt verdampen in de droge hete woestijnlucht. Hier bevinden zich een rijke variatie aan planten en dieren, die niet kunnen overleven in de droge vlakte beneden.

Via de Great Basin Highway doorkruisen we de staat, daarmee ook dit desolate landschap. Mooi door eenvoud, afgewisseld met meerdere bergpassen. Aan Sacramento Pass zoeken we een plekje om te overnachten, midden in de natuur. Zalig stil, gewiegd door de wind!

Great Basin NP
Midden in het Great Basin gebied, ligt het Great Basin National Park. Dit natuurgebied bevat één van de vele bergketens, South Snake Range, een perfect voorbeeld van een bergeiland in de woestijn. Centraal ligt Wheeler Peak, die 3.982 meter hoogte bereikt en kan worden beklommen. In het Nationale Park bevinden zich ook de Lehman Caves, met uniek gevormde formaties van kalksteen. Ze kunnen met een gids worden bezocht.

De centrale parkweg, Wheeler Peak Scenic Drive, eindigt aan een wandelgebied. Hier vertrekt een pad naar de top van Wheeler Peak, maar ook enkele andere mooie wandelingen. Er is zeer veel wind, we vrezen dat de steile klim over de helling hierdoor sterk zal worden bemoeilijkt. Daarom combineren we enkele andere wandelingen. Alpine Lakes Loop brengt ons langs 2 meertjes, met uitzichten op de bergpiek. Onderweg nemen we de afslag Brisltecone Trail, naar een gebied met zeer oude bomen. De zeer typische Bristlecone Pines die we hier zien zijn tot meer dan 5.000 jaren oud, dit dankzij hun uitzonderlijke aanpassingsvermogen aan de omgeving. Ze komen vooral op hooggelegen plaatsen in het Zuidwesten van de USA voor, in barre omstandigheden, waar andere bomen of planten niet kunnen overleven. Het zijn zeer langzaam groeiende bomen, met een uiterst harde houtsoort. Na het afsterven, kan zo ’n boom nog duizenden jaren rechtop blijven staan. Ondertussen wordt de stam mooi glad gepolierd door de weersomstandigheden. We volgen nog een eindje de Glacier Trail, die een kloof inklimt over een morene helling.

Great Basin NP – Snake Creek
Een lange onverharde weg brengt ons langs de Snake Creek. Het gedeelte van deze weg dat door het park loopt, is smal en bochtig, met nogal wat stenen. Bomen hangen wat laag over, hun takken zijn moeilijk te vermijden. Enkele keren moeten we een stuk afbreken om krassen op Manga te vermijden. Het laatste gedeelte is zanderig, met diepe droge geulen die door water zijn uitgesleten.

Voor we het park bereiken, nemen we een kijkje bij het Spring Creek Rearing Station. Hier worden regenboogforellen gekweekt, die in het voorjaar worden uitgezet in rivieren en meren, verspreid over de ganse staat Nevada. In grote betonnen kuipen zwemmen dicht op elkaar de forellen. We zien ze in twee verschillende groottes. Het water van de kreek wordt doorheen deze bakken geleid, zodat de vissen in natuurlijk stromend water leven.

De Serviceberry Trail is een zeer mooie rondwandeling, met veel variatie en prachtige uitzichten op de vallei en Granite Basin. Dit is een hoge witgranieten wand, met blauwe schijn. Opnieuw genieten we van de felgele herfsttinten, tussen immer groene bomen.

Op terugweg kiezen we een mooi kampeerplekje, waar we opnieuw genieten van de rust in de natuur. Wat dicht bij de stoffige weg, maar er is amper iemand die deze kant van het park bezoekt, dus dat valt mee. Nog steeds is de wind paraat, met hevige stoten die ons uit de slaap halen.

OVERNACHTINGEN:
SACRAMENTO PASS – BLM CAMPING
Coördinaten: 39.114414 – 114.302994
PRIJS: Gratis.
BLM gebieden in de USA zijn – vaak uitgestrekte – natuurgebieden, in nationaal beheer. Ze staan ter beschikking van het volk, voor allerlei gebruik. Zo mag men er meestal vrij kamperen.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Zeer rustige kleine basis camping aan de rand van het Great Basin NP. We kamperen op het tweede deel van de camping, een eindje van de weg af. Een prima gravelweg leidt ernaartoe. Men mag hier kamperen gedurende maximum 14 dagen. Droge toiletten, picknicktafels en –banken. Wandelpaden.
Minpunten: /

GREAT BASIN – NATIONAL PARK CAMPING
Coördinaten: 38.912740 – 114.172870
PRIJS: Gratis.
Meerdere basis kampeerplaatsjes door het National Park aangeboden, gelegen langs de Snake Creek road, een gravelweg. Ze zijn aangeduid met bordjes. Enkele zijn voorzien van droge toiletten, picknicktafels en –banken.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Klein plaatsje. Uiterst rustig, midden in de natuur. Droge toilet, picknicktafel en –banken.
Minpunten: Wat dicht bij de weg, zodat het stof van passerende voertuigen tot bij het kampeerplekje komt. Gelukkig zeer weinig passage.

SANI DUMP:
Great Basin NP – Lehman Visitor Center: Dumpstation gesloten op het moment dat wij er passeren.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 39.006136 – 114.219043

GEREDEN TRAJECT:
Silver Island Mountains – staatsgrens Utah / Nevada – Wendover – Ely – Sacramento Pass, 300 km
Great Basin Hwy is een mooie kaarsrechte route door een desolate omgeving. Eén vak per rijrichting, grote hoogteverschillen. Slechts sporadisch wat bewoning.

Sacramento Pass – Baker – Great Basin NP – Baker – Sacramento Pass, 100 km
Mooie weg door de droge vlakte. De bochtige parkweg klimt van 1.830 meter naar 3.049 meter hoogte, met volop mooie uitzichten.

Sacramento Pass – Baker – Great Basin NP, Snake Creek, 57 km
Mooie weg door de droge vlakte. De smalle bochtige gravel / zandweg klimt langzaam omhoog. Het gedeelte van de doorgaande weg tot bij de parkgrens ligt zeer goed en is vrij breed. Daarna wordt het smal en bochtig, meer stenen, nadien zand met diepe droge geulen door water uitgesleten. Bomen maken het extra smal voor hogere voertuigen, om krassen te vermijden.

Let wel: In deze regio zijn zeer weinig benzinestations te vinden, de prijzen zeer duur. Rond het Great Basin NP is een onbemand benzinestation in Baker, waar onze Europese credit card niet werkt. Verder is er nog een mogelijkheid in Border, op de staatsgrens van Nevada met Utah, niet ver van Baker. Iets minder duur, maar nog teveel …

EXCURSIES:
GREAT BASIN – NATIONAL PARK
Mooi natuurgebied rondom een bergketen, met naaldbossen, rotsformaties, meertjes en stroompjes. Leuk wandelgebied, dat mooie uitzichten biedt op de bergen en de vlakte rondom. Veel grote rotsblokken liggen langs de wandelpaden, opvallend zijn de mooi gekleurde aders die erdoorheen lopen, met tinten van roze tot dieppaars.
Vrij hoog gelegen, waardoor men moet opletten voor hoogteziekte bij zware inspanningen.
‘Wheeler Peak Scenic Drive’ parkweg is niet toegelaten voor voertuigen langer dan 24 Ft.
Wandelingen die wij doen:
1. Alpine Lakes Loop: lengte 4,4 km rondwandeling, hoogteverschil 183 m.
Langs 2 meertjes. Uitzichten op Wheeler Peak.
Vooral het gedeelte tot het eerste meertje is mooi, wanneer men in tegen wijzerzin wandelt.
Het hoogteverschil lijkt ons veel minder dan vermeld.
Coördinaten parking: 39.010360 – 114.306922
2. Bristlecone Trail: lengte 4,5 km (retour), hoogteverschil 183 m.
Pad klimt naar een bos van zeer oude bomen, boeiende informatieborden.
Onderweg mooie uitzichten op de vallei en Wheeler Peak.
Het hoogteverschil lijkt ons minder dan vermeld.
Coördinaten parking: 39.010360 – 114.306922
3. Glacier Trail: lengte 7,4 km (retour), hoogteverschil 335 m.
Vervolg van Brislecone Trail, klimt verder langs morene helling, tot bij oude stenengletsjer.
We wandelen hiervan slechts een stukje, biedt te weinig variatie.
Coördinaten parking: 39.010360 – 114.306922
4. Serviceberry Trail: lengte 5,2 km rondwandeling, hoogteverschil 200 meter.
Voor ons de mooiste wandeling, met voortdurend prachtige uitzichten op de vallei en de Granit Basin (een blauwwitte granieten rotswand). Veel afwisseling. We wandelen in tegen wijzerzin, wat een goed idee is, omdat we daardoor afdalen over een harder zandpad door het bos. De klim gaat over los zand, soms wat schuiverig. Aanrader!
Te bereiken via de onverharde Snake Creek parkweg, smal en bochtig, maar amper verkeer.
Coördinaten parking: 38.925000 – 114.246447
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
Lehman grotten: tours worden georganiseerd.
Grand Palace Tour, duurtijd 1 ½ u: 11 USD pp.
Lodge Room Tour, duurtijd 1 u: 9 USD pp.
Reservaties: www.recreation.gov of tel. (877) 444-6777
INFORMATIE:
Informatie krantje met algemene info en wandelkaartjes, alsook mooie folder over het park, te verkrijgen in de Visitor Information Centers in het park.
1. Great Basin Visitor Center, gelegen aan de rand van het dorpje Baker.
Coördinaten: 39.015161 – 114.126620
2. Lehman Caves Visitor Center, gelegen in het park, aan de grotten.
Coördinaten: 39.006136 – 114.219043
In beide Visitor Centers wordt dezelfde parkfilm getoond. Geeft wat informatie over het leven in het park en zijn omgeving, toont mooie beelden over de omgeving. Doch niet zeer boeiend.
Website: www.nps.gov/grba
Tel.: (775) 234-7331
ACCOMMODATIE:
Verspreid in het park bevinden zich een aantal basis campings. Meer info hierover is te vinden op de website en in het park krantje.
Campings in het centrale parkdeel, prijs: 15 USD per nacht.
Campings langs de gravelwegen buiten het centrale parkdeel: gratis, doch geen water beschikbaar.
Grey Cliffs Campground is de enige camping waarvoor kan worden gereserveerd.
Reservaties: www.recreation.gov of tel. (877) 444-6777
PARKING:
Langs de wegkant zijn hier en daar kleine parkings, bij uitzichten en wandelpaden. Grotere parkings aan Visitor Centers en bij de start van de meest populaire wandelingen.

GREAT BASIN NP – SPRING CREEK REARING STATION
Viskwekerij waar men in grote betonnen bakken de gekweekte regenboogforellen ziet zwemmen. Veel meer is hier niet te zien. Leuk om even rond te kijken op weg naar Great Basin NP, Snake Creek region.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Bij het gebouw van de viskwekerij, gelegen langs de weg naar Snake Creek, een stukje voor de parkingang.
Coördinaten: 38.922007 – 114.130126

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Sacramento Pass»

Nevada, Great Basin NP (20)

28 September 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 23 November 2018

  • Great Basin NP, Glacier Trail
  • Great Basin NP, Bristlecone Pine Trail
  • Great Basin NP, Alpine Lakes Loop
  • Great Basin NP, herfstkleuren langs Alpine Lakes L
  • Great Basin NP, Bristlecone Pine Trail

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking