Reisverhaal «Klondike highway in Alaska»

Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | 0 Reacties 18 Juni 2015 - Laatste Aanpassing 27 Juni 2015

Traject: 18 –19 juni 2015     

White pass – Skagway – Dyea – Skagway     

We genieten verder van ons Klondike Highway traject over de White pass, tot we in Skagway aankomen. Onderweg passeren we nog de grenspost van de United States, bij aankomst in de staat Alaska.

Skagway, een stadje met 968 inwoners, is het startpunt van de Klondike Highway, voor ons het einde ervan. We bevinden ons aan het uiteinde van de mooie Taiya fjord, de diepste en langste fjord van Noord Amerika.

In dit zeer toeristische oord draait alles om de historische gebeurtenissen rond de Klondike goudkoorts in 1897 – 1898, die een zeer bijzondere stempel op deze regio heeft gedrukt. Hieraan dankt Skagway zijn oorsprong, want deze uiterst moeilijk te bereiken, afgelegen plaats interesseerde voordien niemand. Er woonden slechts enkele families van Tagish, een oude indiaans volk dat bekend is om zijn kleurrijke totempalen en beschilderde houten huisgevels.

Na de periode van de goudkoorts, werd een spoorlijn aangelegd tussen Skagway en Whitehorse, die in 1900 af was. De economie kwam op gang, de stad groeide. Het plaatsje maakt tegenwoordig deel uit van een Nationaal Historisch Park, in de straten ziet men vooral oude panden met houten gevels, daterend uit de beginperiode.

Wij informeren ons in het National Historical Park visitor centre over wat er te bezoeken is in de regio. Een interessant programma wordt voorgesteld.

In het auditorium bekijken we de film Klondike Gold Rush, over de goudkoorts. Deze schetst een zeer boeiend beeld over de reactie van vele Amerikanen op de eerste vondst van een goudklompje in Dawson Creek, Yukon, Canada. Allen daarheen … tienduizenden vertrokken onmiddellijk naar de stad aan de Klondike rivier, via verschillende wegen.

Vanuit het nabije Dyea vertrok een pad door de bergen, de Chilkoot trail, die gebruikt werd door de oorspronkelijke Tagish bevolking. Zo’n 30.000 goudzoekers vertrokken in 1897 via deze weg, de kortste, doch een zeer zware tocht met uiterst steile bergpassen, tot een hoogte van 1.074 meter. Vooral wanneer deze in de winter bedekt is met een dikke laag sneeuw. In april 1898, tijdens de dooiperiode aan het begin van de lente, kwamen velen om bij een lawine.
Een langer, maar iets minder zwaar pad vertrok uit Skagway, via de White pass. Wie hierlangs vertrok, kende evengoed vele ontberingen onderweg.

Degenen die na de lange winterse tocht uiteindelijk Dawson City bereikten, stonden voor een verrassing. Na de ontdekking van het goud, kwamen reeds vele Canadezen hiernaartoe. Er was in snel tempo een ware stad gegroeid, met 30.000 – 40.000 inwoners. Van het goud bleef weinig over.

Er was immers een hele tijd overheen gegaan, vooraleer het nieuws van de goudvondst Amerika bereikte. Waar men geen rekening mee gehouden had. Ook al vertrok men prompt, de weg was lang. De tocht werd vertraagd door de winter in de bergen, verderop de bevroren rivier. Men bereikte Dawson City pas zo’n twee jaar na de eerste goudvondst. De meeste Amerikanen vertrokken terug huiswaarts na hun grote avontuur, blut.

We doen eerst wat boodschappen, immers verse voeding mochten we niet over de grens meenemen. Daarna rijden we naar Dyea, waar we midden in de natuur zullen overnachten aan de delta van de Taiya rivier. Bij aankomst op deze bijzonder mooie plaats, denken we nogmaals aan de film en de mannen die van hieruit vertrokken op hun lange tocht vol ontberingen.

De geschiedenis van de regio boeit ons wel, we keren terug naar Skagway om hierover nog meer te leren. Een ranger vertelt zijn boeiend verhaal, tijdens een wandeling door de historische straten van Skagway. Daarna haasten we ons naar de presentatie van zijn collega over ‘gold city’ Dawson. Hierop volgt een film met zwart wit beelden uit die tijd. Een man vertelt over zijn jeugd in de stad, waar zijn vader met de goudkoorts naartoe trok. We nemen een kijkje op het kleine ‘Gold rush’ kerkhof, van waaruit we een wandeling maken naar de mooie hoge Reid waterval die met grote kracht naar beneden dondert.

Na de middag worden we, weerom door een ranger, rondgeleid in het bos waar ooit de historische stad Dyea floreerde. Behalve wat stukken rottend hout en één enkele goed bewaarde ‘valse voorgevel’, is hiervan niets meer te merken. Men heeft geen enkele moeite gedaan om de oude stad te bewaren. Het is de bewuste keuze van het National Historical Park, men wil bestuderen hoe de natuur langzaamaan zijn terrein terugwint en heropleeft. En of dit geslaagd is, we krijgen niet genoeg van de kleurenpracht in dit gemengde bos, met zijn wilde bloemen en variatie aan mossoorten. Vele perfect gevormde sparren, lijken reusachtige kerstbomen.

Nadien bezoeken we nog het kerkhof waar de slachtoffers van de lawine in 1898 zijn begraven. Van daaruit willen we nog naar een meer, hoog in het bos. Een pittige wandeling, eens we het groen induiken en via de steile rotstrappen beginnen te klimmen. We keren echter halfweg terug, de vele muggen tussen de dichte begroeiing laten ons niet gerust.

Terug aan ons kampeerplekje van de vorige nacht, maken we nog een lange wandeling. De zon is eindelijk terug van de partij, we genieten van de schitterende omgeving met zijn intense kleuren. Het is laag tij, we kunnen een heel eind wandelen op droog liggende zandbanken in de Taiya fjord.

Voor we met de ferry vertrekken uit Skagway, maken we nog een stadswandeling en bewonderen de kleurrijke houten gevels. We letten vooral op de vele ‘valse voorgevels’, grote houten gevels van zakenpanden, vaak druk beschreven met uitnodigende reclame. Het achterliggende gebouw was meestal een stukje kleiner en had een puntdak. Dit typische fenomeen uit de beginjaren van de stad diende om te imponeren en klanten aan te trekken.

OVERNACHTINGEN:
DYEA
Coördinaten: 59.500121 – 135.355721
PRIJS: Gratis
SCORE: 5/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Camping van het nationale park, met toiletten en vuilnisbakken. Schitterende ligging aan de rivierdelta, midden in de natuur. Op het einde van de weg naar Dyea Historical Townsite.
Minpunten: Er kunnen veel muggen zitten, waarschuwt men ons in het toerisme kantoor. Doch het valt zeer goed mee.

GEREDEN TRAJECT:
White Pass – US grenspost – Skagway – Dyea, 44 km.
Klondike Highway
Prachtige route, afdaling tussen meren en watervallen in een schitterende natuur, omringd door besneeuwde bergen, gletsjers.

Dyea – Skagway – Dyea, 41 km.
Dyea road
Zeer mooie gravelweg, rond het uiteinde van de Taiya fjord en de delta van de Taiya River, bij zijn monding.

Dyea – Skagway (ferryterminal), 21 km.
Dyea road
Zeer mooie gravelweg, rond het uiteinde van de Taiya fjord en de delta van de Taiya River, bij zijn monding.

EXCURSIES:
Het toerismekantoor heeft stadsplannetjes ter beschikking, alsook een wandelkaart van de omgeving.
Het Historical Park visitor centre biedt een gans programma aan met informatieve wandelingen en voorstellingen, vaak door een ranger gebracht. De moeite waard !

SKAGWAY – FILM OVER DE KLONDIKE GOLD RUSH
Zeer boeiende film over de periode van de goudkoorts en de weg door de bergen naar de Yukon.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Aangeboden door het National Historical Park visitor centre, elk uur van de dag, behalve om 10 u.
In het auditorium van het visitor centre.
PARKING:
Gratis gravel parking aan de rand van het stadje, hoek Spring street/Congress Way.
ERNAARTOE EN TERUG:
Einde Klondike Highway, hoek Broadway street/Congress way.

SKAGWAY – WANDELING MET RANGER IN HET HISTORISCH CENTRUM
Zeer boeiende rondwandeling die 1 uur duurt. Elke ranger geeft hieraan zijn eigen accent, dus dagelijks varieert de wandeling en de uitleg erbij.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Aangeboden door het National Historical Park visitor centre, elk uur van de dag.
Vertrek in het visitor Centre.
PARKING:
Gratis gravel parking aan de rand van het stadje, hoek Spring street/Congress Way.
ERNAARTOE EN TERUG:
Einde Klondike Highway, hoek Broadway street/Congress way.

SKAGWAY – PRESENTATIE DOOR EEN RANGER
Uiteenzetting gebracht door een ranger, over een onderwerp van zijn/haar keuze.
De vorige dag stond ‘brieven naar het thuisfront tijdens de gold rush’ op het programma, klinkt zeer interessant. We waren hiervoor te laat aangekomen.
De presentatie ‘Gold City’ is kort, maar wordt gevolgd door een film over ‘Dawson City’, aan de Klondike rivier. Deze is samengesteld met oude zwart wit filmfragmenten en foto’s, een man spreekt hierbij over zijn jeugd in Dawson City, waar zijn vader naartoe reisde in de tijd van de goudkoorts.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
Aangeboden door het National Historical Park visitor centre, elke dag om 10 u.
In het auditorium van het visitor centre.
PARKING:
Gratis gravel parking aan de rand van het stadje, hoek Spring street/Congress Way.
ERNAARTOE EN TERUG:
Einde Klondike Highway, hoek Broadway street/Congress way.

SKAGWAY – GOLD RUSH CEMETERY EN LOWER REID FALLS
Klein kerkhof uit de tijd van de goudkoorts.
Achter het kerkhof loopt een wandelpad naar een prachtige waterval (5 min.).
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het kerkhof.
Coördinaten: 59.473037 – 135.289476
ERNAARTOE EN TERUG:
Bij het verlaten van Skagway, net voor de brug rechtsaf een zandweg volgen.

DYEA – RONDLEIDING DOOR EEN RANGER IN DYEA TOWNSITE
Een ranger vertelt over het oude stadje, dat hier ooit ontstond tijdens de gold rush, toont de weinige overblijfselen. Elke ranger brengt deze rondleiding met een eigen verhaal, over wat hij/zij hier zo typisch vindt. Zeer boeiend, prachtige omgeving.
Deze wandeling kan ook individueel worden gemaakt, aan de hand van een brochure die men in het Ranger Visitor Centre kan verkrijgen.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Aangeboden door het National Historical Park Visitor centre, elke dag om 14 u. Start van de wandeling aan een parking langs de Dyea road.
PARKING:
Aan het vertrekpunt van de wandeling ‘Dyea townsite’.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bij het verlaten van Skagway, een smalle straat naar links oprijden. Deze 14 km lange weg wordt na een eindje onverhard.

DYEA – SLIDE CEMETERY EN WANDELING NAAR EEN MEER
Klein kerkhof in het bos, waar vooral slachtoffers zijn begraven van de lawine in april 1898 op de Chilkoot trail.
Verder langs dezelfde weg kan men ook naar een meer wandelen, we vertrekken aan het kerkhof (men kan met de wagen verder tot een volgende parking), volgen het pad het bos in, maar keren terug wegens te veel muggen in het dichte groen. Steile vochtige rotstrappen zonder houvast maken de wandeling pittig.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Parking langs de wegkant, nabij het kerkhof.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bij het verlaten van Skagway, een smalle straat naar links oprijden. Deze 14 km lange weg wordt na een eindje onverhard. Bijna op het einde rechtsaf, waar een aanduiding staat naar het kerkhof.

DYEA – WANDELING OP DE ‘FLATS’
Prachtige wandeling in de rivierdelta, met schitterende uitzichten op de omgeving rondom. Bij lage tij kan men ver op de droog liggende zandbanken wandelen.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Parking op het einde van de Dyea weg, aan een ranger station en camping.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bij het verlaten van Skagway, een smalle straat naar links oprijden. Deze 14 km lange weg wordt na een eindje onverhard.

SKAGWAY – STADSWANDELING
Bij het toerismekantoor krijgen we een stadsplannetje met een wandeling langs alle historische panden, bijhorende uitleg. Zeer toeristisch, toch interessant door de geschiedenis die er bij hoort.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Gratis gravel parking aan de rand van het stadje, hoek Spring street/Congress Way.
ERNAARTOE EN TERUG:
Einde Klondike Highway, hoek Broadway street/Congress way.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Skagway - Dyea»

Klondike highway in Alaska (26)

18 Juni 2015 | Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 27 Juni 2015

  • Dyea historical site
  • Skagway, Gold rush cemetery
  • Skagway, straatbeeld
  • Skagway, straatbeeld
  • Klondike Hwy, White pass grens Canada - US naar Sk

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking