Reisverhaal «Idaho – Craters of the Moon»

Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | 0 Reacties 21 November 2016 - Laatste Aanpassing 27 Februari 2017

21 – 24 november 2016     

Traject: Dubois – Arco – Craters of the Moon – Arco – Blackfoot – Chubbuck – staatsgrens Idaho / Utah     

Dubois      
Het eerste plaatsje dat we in de staat Idaho tegenkomen heet Dubois, hier stoppen we om te overnachten. Dit is een typisch plaatsje dat de nodige service biedt aan het doorgaande lange afstandsverkeer. Hier verlaten we Highway I15, die we sinds enkele dagen hebben gevolgd van noord naar zuid doorheen de staat Montana.

Craters of the Moon
Via de wegen n° 22, ID33 en US20 rijden we naar de Craters of the Moon. Deze Scenic Route belooft mooie uitzichten onderweg. Doch een dikke mist beneemt ons alle zicht, we zien enkel de witbevroren grassen langs de weg. De ganse tijd blijven de temperaturen schommelen rond – 5 °C.

Arco is een ingeslapen dorp langs deze weg, waar we even de bibliotheek binnengaan om van het internet gebruik te maken. Meer heeft dit plaatsje ons niet te bieden. Wanneer we weer verder rijden, breekt de zon door de mist en zien we om ons heen een schitterend landschap.

Craters of the Moon is een vulkanisch gebied, met kleine kraters, versteende lavastromen, basaltgrotten, … Dit natuurfenomeen is ontstaan toen miljoenen jaren geleden een reeks opeenvolgende vulkaanuitbarstingen plaatsvonden. Tussenin verliep veel tijd, doch ze bleven mooi een rechte lijn volgen. Uiteindelijk vormden ze een soort keten, min of meer langs een breuklijn, om te eindigen in het huidige Yellowstone NP. Craters of the Moon bevindt zich zowat halfweg op de vulkanenreeks. Wetenschappers voorspellen dat de keten nog zal worden verlengd. Doch opnieuw zullen er duizenden jaren van inactiviteit tussen verlopen.

We stoppen eerst bij het visitor center, waar we een film over dit gebied bekijken en wat informatie krijgen van een ranger. In het natuurpark werd een weg aangelegd, met 7 stopplaatsen aan wandelpaden. Elke wandeling toont een ander aspect van dit oude vulkanische gebied. We genieten ervan, al is het ijzig koud.

Het beklimmen van enkele kraters beloont ons met uitzichten over de vlakte met zijn grillige lavakegels rondom. Een rondwandeling brengt ons tussen de typische begroeiing op een basaltbodem, met bomen, struiken, bloemen (die er nu verdroogd bij staan) en mossen. De laagstaande zon maakt de kleuren bijzonder intens. We zien grotten, afdrukken van versteende bomen en grillige gestolde lavastromen.

Omdat we niet meer alle wandelingen kunnen doen voor het donker wordt, blijven we overnachten op de camping van het park.

De volgende ochtend belooft opnieuw een vrij mooie dag te worden, wanneer ’s ochtends het zonnetje door de wolken breekt. Vlug op stap, om de laatste 3 wandelingen te maken. Aan het einde van onze eerste, begint het plots te sneeuwen. We hebben nooit gelet op de wolken die zeer snel zijn komen opdagen. Maar ook dit heeft zijn charme, de dikke vlokken kleuren het pad al vlug wit. We keren terug naar de parking.

Het is koud, maar toch willen we de resterende wandelpaden niet overlaten. Gelukkig hebben we gisteren de uitzichten op deze omgeving volop kunnen bewonderen. Vandaag beperkt het zich tot besneeuwde lavavelden, lavastromen, restanten van afdrukken van versteende bomen, lavagrotten, … Het dunne laagje sneeuw geeft er een extra dimensie aan.

Vooral de laatste plaats, Indian Tunnel, is indrukwekkend. Stenencirkels in zijn omgeving bleven over van oude indianenstammen. We wandelen door de grote tunnel, onder dikke lavalagen door. Hier en daar hangen druipstenen, net als in de kalksteengrotten die we elders bezochten.

Deze tunnels en -grotten zijn gevormd door dikke afgekoelde en gestolde lavalagen, waar onderdoor gloeiende lava bleef stromen. Eenmaal dit ophield, bleven open ruimtes over, de lavagrotten.

We keren terug naar Arco, om er te overnachten. ’s Avonds komt een zeer felle wind opzetten, de wolken maken plaats voor een schitterende rode zonsondergang. Tijdens de nacht hebben we buiten temperaturen van – 12 °C, gelukkig voelen we daarvan niets, binnen in onze Manga.

OVERNACHTINGEN:
DUBOIS – IKES 66 TANKSTATION
Coördinaten: 44.177399 – 112.236987
PRIJS: Gratis.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Groot plein achter een benzinestation / restaurant. Overnachten mag hier, doch men vraagt om te tanken. WIFI aan het gebouw, toiletten binnen.
Minpunten: Lawaai van de generatoren van vrachtwagens die hier overnachten.

CRATERS OF THE MOON – CAMPGROUND
Coördinaten: 43.460875 – 113.559669
PRIJS: 8 USD per nacht
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Mooie basis natuurcamping aan de ingang van het park. Plaatsjes met mooie uitzichten. Banken en tafels, vuurplaatsen (geen houtvuren toegestaan, gebruik houtskool), vuilnisbakken, droge toiletten. Het is winter, de toiletten en waterpompen zijn afgesloten.
Minpunten: /

ARCO – CONOCO POMPSTATION
Coördinaten: 43.647821 – 113.312737
PRIJS: Gratis.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Groot onverhard terrein rondom een benzinestation / restaurantje. We vragen of we hier mogen overnachten en worden vriendelijk verwelkomd. Er is ook een gratis dumpstation aanwezig.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Arco – Conoco benzinestation: dumpstation aan de zijkant van het benzinestation.
Prijs: Gratis.
Ligging: Langs Highway US20, aan de rand van het dorp.

GEREDEN TRAJECT:
Dubois – Arco – Craters of the Moon, 173 km.
State Highway n° 22 – Highway ID33 – Highway US20
Zeer mooie route over de hoogvlakte, omringd door graslanden, met in de verte uitzicht op (besneeuwde) bergpieken. Wegen in zeer goede staat.

Craters of the Moon – Arco, 50 km.
Highway US20
Zeer mooie rustige route over de hoogvlakte, omringd door graslanden, met in de verte uitzicht op (besneeuwde) bergpieken. Weg in zeer goede staat.

Arco – Blackfoot – Chubbuck – staatsgrens Idaho / Utah, 246 km.
Highway US20 – Highway US26 – Freeway I15
Zeer mooie rustige route over de hoogvlakte, omringd door graslanden. Weg in zeer goede staat.

EXCURSIES:
CRATERS OF THE MOON NATIONAL MONUMENT AND PRESERVE
Craters of the Moon is gelegen op een uitgestrekte hoogvlakte, in een oud vulkanisch gebied.
Een geasfalteerde weg loopt doorheen het park, met meerdere stopplaatsen waar wandelingen kunnen gemaakt worden.
WAT IS ER TE ZIEN:
Lavavelden met kleine kraters, versteende lavastromen, basaltgrotten, typische begroeiing voor een vulkanische ondergrond, waaronder bomen, bloemen en mossen.
Een plannetje brengt ons naar 7 stopplaatsen in het park:
1. Visitor center, met boeiende film over het ontstaan van deze vulkanische regio.
2. North Crater Flow, rondwandeling van 0,5 km tussen versteende lavastromen en –torens.
3. Devils Orchard, rondwandeling van 0,8 km tussen de typische begroeiing op een lavaveld, dit tussen grillige lavatorens.
4. Inferno Cone, steile wandeling van 650 m (enkel) naar de top van een lavakegel, waarboven 1 boom groeit. Zeer bijzonder, met prachtige uitzichten rondom.
5. Spatter Cones and Big Craters area, kort pad naar boven op de rand van een kleine krater, kort pad naar uitzicht over de omgeving met meerdere kleine vulkaankraters. Tevens het einde van een langer pad (5,5 km) dat de North Crater Flow met deze plaats verbindt, we wandelen 500 meter op dit pad, tot op een hoogte met een schitterend uitzicht op de Big Crater area.
6. Tree Molds en Broken Top. Tree Molds is een pad van 3 km (enkel) tot bij een plaats waar duidelijk de afdrukken van versteende bomen in de lava te zien zijn. Broken Top is een rondwandeling rond een vulkaankegel, 2,8 km, met 8 aandachtspunten op een foldertje vermeld (beschikbaar aan het begin van de wandeling).
7. Cave area, wandelpad dat naar lavagrotten leidt, Dewdrop, Boy Scout, Beauty en Indian Tunnel, 2,5 km. Om de grotten te verkennen heeft men een permit nodig die men in het visitor center kan krijgen. Door de tunnel loopt een pad, wat het gemakkelijk maakt om er (een stuk) doorheen te lopen. Zaklamp meenemen. Informatiefolder beschikbaar aan het begin van de wandeling.
SCORE: 5/5
INKOM: 10 USD per dag, per voertuig.
Gratis voor wie een jaarpas heeft voor de nationale parken ‘Amerika the beautifull’ (80 USD per jaar).
ACCOMMODATIE: Een basis natuurcamping bevindt zich aan de ingang van het park, niet ver van het vvisitor Information center. Wie eerst komt heeft plaats, reserveren is niet mogelijk (in de winter staan we er alleen). Drinkwater en toiletten zijn voorzien, doch niet open tijdens de winter.
INFORMATIE: Bij het visitor information center aan de ingang van het park is informatie te bekomen, alsook een informatiebrochure met plannetje. Een film toont hoe het park ontstond, interessant om zien voor het bezoek aan het park zelf. Ranger programma’s worden aangeboden in het park, steeds boeiend, doch beperkt tot het zomerseizoen.
ROUTE:
Een smalle weg (met enkele zijweggetjes naar parkings) loopt door het gebied, ongeveer 16 km in totaal. Deze weg wordt in de winter afgesloten, vanaf het moment dat er sneeuw blijft liggen (kan zijn vanaf november tot april – wij komen hier eind november, er ligt nog totaal geen sneeuw), dan is het leuk om er te wandelen met sneeuwraketten of langlaufski’s.
WANNEER TE BEZOEKEN: Het ganse jaar door mogelijk. In de winter kan het zeer koud zijn, maar uiterst rustig.
WEBSITE: www.nps.gov/crmo
TEL: +1 208-527-1300

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Dubois»

Idaho – Craters of the Moon (17)

21 November 2016 | Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 20 December 2016

  • Craters of the Moon National Monument, lavatunnel
  • Craters of the Moon National Monumen, wandeling in
  • Craters of the Moon National Monument, lavagrot in
  • Craters of the Moon National Monument
  • Craters of the Moon National Monument, hier zat oo

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking