Reisverhaal «Florida, Everglades NP»

Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | 0 Reacties 27 Januari 2018 - Laatste Aanpassing 31 Maart 2018

27 – 30 januari 2018     

Traject: Florida City – Everglades NP – Miami – Big Cypress NPr – Immokalee     

Everglades NP      
In het zuiden van Florida is Everglades National Park gelegen. Het maakt deel uit van de Everglades, een immens tropisch moeras dat door Unesco is erkend.

Dit natuurgebied is gelegen in het zuidelijke deel van een groot drainagegebied of rivierbekken, dat begint bij Orlando. Onderweg mondt het uit in het Okeechobee Lake, om opnieuw zuidelijk verder te stromen. In het regenseizoen vormt het water dat uit het meer stroomt, een rivier van 97 km breed en 160 km lang.

De omgeving bestaat uit graslanden, bosjes met een variatie aan tropische harde houtsoorten, naaldbossen, cypressen en aan de kust mangrovewoud. Het landschap verandert voortdurend, door overstromingen, wijzigingen in de waterniveaus, erosie van het kalksteenplateau, natuurbranden.

Ongeveer 50 % van het oorspronkelijke moerasgebied werd drooggelegd en omgevormd tot landbouwgronden, waarop vooral suikerriet wordt verbouwd.

Het gebied ligt op de grens van een vochtige subtropisch en een tropisch klimaat. Bijgevolg kent het een droog seizoen in de winter (november tot april), met gemiddelde dagtemperaturen tussen 21 °C en 26 °C. Een vochtig seizoen heerst in de zomer (mei tot oktober), met temperaturen die stijgen boven de 32 °C. Zeewind zorgt voor afkoeling. In het regenseizoen heeft men te kampen met natuurbranden, de meeste ontstaan door blikseminslagen tijdens de vele onweersbuien.

Hier leeft de Amerikaanse krokodil, een tropisch reptiel dat slechts voorkomt in het uiterste zuiden van de staat Florida. Amerikaanse alligators zijn minder schaars en in grote aantallen verspreid in de regio. Zuid Florida is de enige plaats ter wereld waar zowel krokodillen als alligators leven. Zo ’n 20 jaar geleden waren krokodillen zeldzaam, vandaag leven er naar schatting 1.500 tot 2.000 in Florida. Ze zijn het gemakkelijkst te spotten in Flamingo, in het zuiden van Everglades NP. Ze komen minder agressief over dan hun soortgenoten in de rest van de wereld. In december 2008 heeft men hier een krokodil gemeten met de recordgrootte van 4,2 meter lang. Bij geboorte in 1986 was deze krokodil 30 cm lang.

Een alligator legt 35 eitjes per keer, pasgeboren alligators zijn 24 cm lang en wegen 57 gram. Ondanks het feit dat volwassen alligators niet te vrezen hebben voor roofdieren, vallen zo ’n 80 % van de eitjes en de borelingen ten prooi van wasbeertjes (raccoon), watervogels, grotere alligators en vissen, zoals de baars.

See ya later alligator! After a while crocodile!
Leeft in zoetwater.
In moerassen, meren en vijvers.
Grotere exemplaren kunnen wel eens voorkomen in brakwater of zoutwater langs de kust, vooral in de zomer.
Leeft in tropisch kustwater. Ook wel eens te vinden in zoetwater.
Kleur: zwart. Kleur: groen tot grijs.
Stomp afgeronde, brede snuit. Snuit: smalle snuit die op een punt uitloopt.
Enkele de bovenste tanden zichtbaar bij gesloten muil. Zowel bovenste als onderste tanden zichtbaar bij gesloten muil. De vierde tand van de onderkaak is langer en steekt opvallend uit.
Voeding: vis, slangen, schilpadden, vogels en kleine zoogdieren. Voeding: krab, vis, slangen, schilpadden, vogels en kleine zoogdieren.
Paren en voortplanten van april tot juli Paren en voortplanten van februari tot mei
Begraven hun eitjes in een soort nesten van grassen en modder aan de waterkant.
De moeder blijft 3 maanden in de buurt, om de eitjes te beschermen.

Begraven hun eitjes in kuilen in het zand, aan de waterkant of bij moerassen.
De moeder blijft 3 maanden in de buurt, om de eitjes te beschermen.


Everglades NP: dag 1
Vroeg ’s ochtends rijden we het Everglades Nationale Park in, vanuit Florida City. Een lange weg brengt ons van de parkingang helemaal tot bij de zee. Vlak voor we het park inrijden, stoppen we aan het Ernest F. Coe Visitor Center voor informatie. Dit is wellicht het belangrijkste Visitor Center van dit park. We krijgen een brochure met overzichtskaart, een ranger toont de wandelmogelijkheden en geeft ons hierbij een woordje uitleg. Hij vraagt of we meerdere dagen ter beschikking hebben, er is dagelijks om 8 u ’s ochtends een kanotocht te maken, samen met een ranger. Dit interesseert ons enorm.

Omdat het bijna laagtij is, rijden we eerst helemaal tot het einde van de parkweg, waar we bij de zee uitkomen. We hopen op het strand krabben en vogels te vinden. Doch eenmaal daar, blijkt er niet veel leven te bespeuren. Misschien zijn we al wat laat.
Een onderhoudsman toont ons de schade die orkaan Irma hier in het najaar van 2017 heeft aangericht. Het gebied hier was volledig overdekt met een dikke smurrie, men werkt nog steeds om alles op te ruimen. Het zal minstens 1 tot 2 jaren duren eer het mooie grastapijt terug te zien is, de natuur herstelt zich maar langzaam. Hij vertelt dat er vaak dolfijnen voorbij zwemmen in de voormiddag, maar ook die laten zich vandaag niet zien. We maken een korte wandeling en keren terug naar Manga.

Eerst nemen we een kijkje op de Flamingo Camping, helemaal aan het einde van de parkweg. Hier zullen we misschien overnachten. Alles hangt af van hoe snel we dit park kunnen bezoeken. Er is nog veel plaats vrij, al is nog maar een klein deel van de camping geopend, na orkaan Irma. Ook hier is veel schade te verwerken.

We keren een klein stukje terug en wandelen rond Eco Pond, een prachtig zoutwatermeertje tussen mangroves. In het troebele water zwemmen krabbetjes, een grote vogel zit op zijn nest.

Een volgende halte is het Flamingo Visitor Center, een betonnen gebouwtje dat duidelijk ook te lijden heeft gehad bij de doortocht van Irma. We informeren ons over de kanotocht die van hieruit door de rangers wordt georganiseerd. Deze blijkt een 4-tal uren te duren. Te lang voor onze zwakke ruggen, om in dezelfde houding te zitten in een kano. We moeten dus jammer genoeg afhaken.

Vlakbij bevindt zich een plezierhaventje, waar men per boot het park komt bezoeken. Hier bewonderen we 3 krokodillen, 2 manatees (zeekoeien) en pelikanen. Veel bootjes zien we in het haventje niet, wat ons verwondert aangezien het nu piekseizoen is hier.

Het plankenpad rond West Lake is door orkaan Irma vernield, we wandelen aan beide kanten zo ver we kunnen. De mangroves hier zijn prachtig. Tussen de vele takken boven het water zien we een heus spinnenwebbenhotel, waar we ook kijken, het krioelt van de spinnetjes. Een felgroen salamandertje steelt de show, zijn bruine vriendjes krijgen minder aandacht.

Al zullen we de kanotocht met de ranger niet doen, we nemen toch een kijkje bij de vertrekplaats, aan Nine Mile Pond. Een mooie alligator wacht ons op aan de waterkant.

Onze volgende stopplaats is Paurotis Pond, bekend om zijn grote variatie aan vogels. Ontelbare vogels zitten tussen de takken aan de overkant, ze vliegen af en aan. We zien hier een aantal prachtige felroze leperaars (roseate spoonbill). Vissen springen tot wel 80 cm boven het wateroppervlak uit, ze riskeren daarbij dat de vele vogels hen zullen opmerken … een heerlijk maal.

Mahogany Hammock is onze volgende wandeling. Deze uitgestrekte omgeving van graslanden noemt men ‘rivier van gras’ of ‘zee van gras’, naar de golfbeweging die de lange grassen maken in de wind. Daartussen verspreid bevinden zich grote diepe kuilen, uitgehold in het kalkplateau door erosie. Zij vormen vruchtbare poelen, met water op de bodem, waardoor vegetatie tegen de extreme hitte wordt beschermd. Hierin groeien zeer gevarieerde hardhout bossen, die met hun diepgroene kleur boven het landschap uitsteken, een natuurverschijnsel dat hammock wordt genoemd.
We wandelen naar zo ’n hammock, waar het pad ons dwars doorheen brengt. Onderweg bewonderen we mooie vogels in het grasland. Het kleine bos is prachtig, met zijn ontelbare soorten bomen en planten, die met hun wortels in het water staan.

Aan het einde van het korte wandelpad Pa-Hay-Okee bevindt zich een uitzichtplatform. Hier hebben we een mooi overzicht op de ‘zee van gras’ en een aantal Hammocks.

Onze laatste stopplaats voor vandaag is Royal Palm. Hier bevinden zich twee mooie wandelpaden, totaal verschillend van elkaar.
Als eerste wandelen we de Anhinga Trail, veruit de mooiste wandeling in het park. We komen langs meertjes, met de bladeren van waterlelies bedekt en omzoomd door mangroves. Een paradijs voor watervogels. Maar, hier zien we ook een aantal alligators, relaxed in het zonnetje op de oevers. We komen er zeer dichtbij, ze bewegen niet. Pas wanneer ze hun ogen openen, zijn we overtuigd dat ze echt zijn.
Dit maakt ons dag compleet … in totaal tellen we vandaag 3 krokodillen, 2 zeekoeien, 6 alligators, enkele krabben, springende vissen en ontelbare watervogels.
De tweede wandeling in dit gebied, Gumbo Limbo Trail, gaat door een mooi bos. Vooral de rode stam van de Gumbo Limbo boom is opvallend mooi in de diepgroene omgeving.

Het harde rode Gumbo Limbo hout is zeer goed bestand tegen vocht en werd door de oude bevolking gebruikt voor vele doeleinden. Jonge boompjes werden naast elkaar aangeplant als omheiningen, figuren werden eruit gesneden, de wortels werden verwerkt in zalfjes tegen allergische reacties op beten, als beschermlaag op kano’s, het binnenste deel van de bast werd gebruikt om de originele kippen-Gumbosoep te koken.

We stoppen opnieuw bij het Ernest F. Coe Visitor Center, om de parkfilm te zien. Doch daarvoor zijn we te laat, de deuren zijn al gesloten. Het was een lange dag, maar we hebben deze kant van het park volledig kunnen bezoeken en moeten aldus hier niet overnachten of terugkeren. Daarom beslissen we nog tot de rand van Miami verder te rijden, waar we op een casino parking zullen overnachten. Van hieruit is het morgenochtend niet ver rijden, naar de parkingang van het tweede deel van Everglades NP.

Everglades NP: dag 2
Opnieuw vertrekken we vroeg naar Everglades NP. Het doel vandaag is de regio Shark Valley, waar zich eveneens een Visitor Center bevindt. We informeren ons over de Tram Trail, een geasfalteerd pad dat een lange smalle lus van 24 km vormt door het gebied. Open treintjes rijden hier rond met toeristen, maar dat spreekt ons niet aan. Als alternatief is er de fiets om deze route te rijden, of men kan een stukje wandelen. Daarvoor hebben wij onze fietsjes mee … perfect! De ranger geeft ons het advies in de tegengestelde richting van het treintje te rijden, voor de veiligheid. Het weggetje is smal, wanneer een treintje aankomt, moeten fietsers stoppen en aan de kant. Ze verwittigt ons ook dat er vandaag een felle wind waait, het terugkeren zal niet gemakkelijk zijn.

Vlug halen we onze fietsjes uit de truck en plooien ze open. In het begin fietsen we tussen de wandelaars, doch al vlug laten we die achter ons. Af en toe ontmoeten we andere fietsers. De rit volgt een mooi smal kanaaltje, waarlangs we vele watervogels spotten, een keer zien we een waterschildpad zwemmen. En wij die dachten dat gisteren een succes was, omdat we 6 alligators hadden gezien … Wanneer we halfweg onze fietstocht bij de uitkijktoren aankomen, hebben we er al 60 geteld. Meestal zien we ze liggen in de graskant, tussen het weggetje en het water, enkele bevinden zich aan de rand van het moerasgebied aan de overkant of zwemmen.
We beklimmen de toren voor een uitzicht op het gebied, met uitgestrekte moerassen en graslanden, waardoorheen ons weggetje loopt. Dit is de enige plaats waar we de treintjes zien stoppen, de mensen krijgen de tijd om de toren op te gaan. Zelf stopten we vaak, om een alligator, vogel, … of gewoon een mooi plekje, wat langer te bewonderen.
Het vervolg van onze rondrit is wat eentoniger, we rijden nu volledig tussen de moerassen en graslanden. Nog steeds vinden we de omgeving zeer mooi, zien we prachtige vogels en alligators. Al zijn het er merkelijk minder dan op heenweg. En de wind … de ranger heeft niet overdreven, het wordt een helse rit. Halfweg pauzeren we even op een bankje, samen met een andere fietser.

In het westen van het park bevindt zich nog een ingang van Everglades NP, bij het Gulf Coast Visitor Center. Dit gebied richt zich enkel naar het water, met zijn vele eilandjes. Het is te verkennen met kano of kajak, motorboot of georganiseerde boottochtjes. Het Visitor Center ter plaatse is vernield door orkaan Irma, er staat nu enkel een container, waarin men zich kan informeren bij een ranger. We beslissen dat parkdeel over te laten.

Big Cypress National Preserve
Van Shark Valley volgen we de weg verder westwaarts. Hierbij rijden we doorheen Big Cypress National Preserve, eveneens een prachtig natuurgebied. Om wat meer van dit gebied te zien, nemen we de Scenic Loop road, een weg van 38 km die grotendeels onverhard is en verder terug uitkomt op de hoofdweg. Dit is een aangename, mooie rit. Dichte begroeiing aan de rand van de weg, verhindert het uitzicht op moerassen en mangroves. We stoppen dan ook vaak om van de omgeving te genieten, op bruggetjes en waar de begroeiing van in de berm is onderbroken. En ook hier zijn de vele vogels en alligators volop aanwezig …

Voorbij dit park, slaan we af in noordelijke richting en komen stilaan in een landbouwomgeving terecht. Nog steeds rijden we langs moerassen en stroompjes, nog steeds genieten we van de natuurpracht, nog steeds tellen we … om onze dag te eindigen met 165 alligators op de teller.

De nacht brengen we door op een Seminole Indianen Casino in Immokalee. Ze bieden een beperkt aantal plaatsjes voor campers, gelukkig is er nog eentje vrij voor Manga.

OVERNACHTINGEN:
MIAMI – MICCOSUKEE RESORT & GAMING CENTER PARKING
Coördinaten: 25.765325 – 80.485814
PRIJS: Gratis.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Grote parking van een casino, waar een gedeelte mag worden gebruikt door campers en vrachtwagens. Permit te vragen aan de security desk in het casino. Restaurants en toiletten in het casino. Geen internet.
Minpunten: Zeer lawaaierig door vrachtwagens en campers met luide generatoren.

IMMOKALEE – SEMINOLE CASINO PARKING
Coördinaten: 26.410299 – 81.413466
PRIJS: Gratis.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Parking van een casino, waar achteraan een beperkt aantal plaatsen met elektriciteit zijn voorzien voor campers. Permit te vragen aan de security desk in het casino, max. 3 dagen. Normaal gezien zijn de camperplaatsen voorzien voor leden, doch wanneer we uitleggen dat we hier stoppen bij het voorbij reizen, krijgen we toch een permit. Restaurants en toiletten in het casino. Zeer rustig.
Minpunten: Aantal plaatsen is beperkt.

SANI DUMP:
Everglades NP – Flamingo Campground: Dumpstation op de camping, drinkwater ook beschikbaar. Deze camping kunnen we vrij oprijden, het loket aan de ingang is niet bemand. We weten nog niet of we hier zullen overnachten, maar dumpen alvast. Misschien is dat niet de bedoeling, maar er zijn weinig alternatieven in Florida.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 25.138565 – 80.941324

GEREDEN TRAJECT:
Florida City – Everglades National Park, Flamingo – Florida City – Miami, 209 km
Mooie parkweg door het Everglades gebied.

Miami – Everglades National Park: Shark Valley – Big Cypress National Preserve – Carnestown – Immokalee, 164 km
Mooie rustige route door Everglades en Big Cypress gebied. We volgen de Scenic Loop Road door Big Cypress National Preserve, een mooie rustige weg, grotendeels onverhard, maar in goede staat.

Immokalee – Labelle, 58 km
Rustige landelijke route.

EXCURSIES:
EVERGLADES – NATIONAL PARK
Prachtig natuurpark, gelegen in een oude rivierdelta / moerassengebied in het uiterste zuiden van het grote Florida schiereiland. In dit park zijn 4 Visitor Centers, elk aan een uiteinde. Mooie natuur, met vele watervogels, krokodillen, alligators, manatees (zeekoeien), waterschildpadden, …
De eerste dag bezoeken we het gebied van Ernest F. Coe Visitor Center tot Flamingo Visitor Center. Tussen beiden loopt een 61 km lange weg, vertrekkende in Florida City, deze eindigt aan Flamingo bij zee, van waar we het ganse traject moeten terugkeren. Langs deze weg maken we een aantal mooie wandelingen, geen van allen een lange afstand.
De tweede dag rijden we naar Shark Valley Visitor Center, gelegen aan de rand van Everglades NP, langs de Tamiami Trail, een weg die Miami verbindt met Carnestown. Daar bevindt zich de Tram Trail, een 24 km lang smal asfaltbaantje dat een loop maakt. Hier rijden toeristentreintjes, maar kan ook worden gefietst of gedeeltelijk gewandeld. We fietsen dit parcours, voor ons de ideale manier om te genieten van deze mooie natuur met vele alligators en vogels. Aanrader!
Kanotocht met ranger: Als meest speciale ranger activiteit, willen we de kanotocht vermelden. Deze gaat dagelijks door om 8 u, duurt 3 tot 4 uren. Vertrekt op een meer langs de weg, in de regio van Flamingo Visitor Center. Op voorhand te reserveren bij Flamingo Visitor Center, telefonisch of ter plaatse. Persoonlijk nemen we niet deel, al hebben we er we zin in, doch onze ruggen laten niet toe om zo lang in een kano in dezelfde houding te zitten. Jammer.
SCORE: 5/5
INKOM: 25 USD per voertuig, 7 dagen geldig.
Gratis voor wie een jaarpas heeft voor de nationale parken ‘Amerika the beautifull’ (80 USD per jaar).
INFORMATIE:
Visitor Centers per parkregio:
We krijgen een mooie parkfolder met een overzichtskaart en informatie over activiteiten in het park.
In geen enkel Visitor Center is WIFI beschikbaar.
1. Ernest F. Coe Visitor Center:
Dit is het grootste Visitor Center, waar ook een parkfilm wordt getoond. Het bevindt zich vlak voor de tolpoort, langs de parkweg.
Open: dagelijks, gans het jaar. Sluit om 17 u.
Coördinaten: 25.395130 – 80.584311
Tel.: 305-242-7700
2. Flamingo Visitor Center:
Klein Visitor Center, met beperkte informatie, verouderd en beschadigd door orkaan Irma (najaar 2017). Ranger activiteiten worden georganiseerd in de winter. Hier kan men deelname aan de dagelijkse gratis kanotocht met ranger reserveren.
Open: dagelijks in de winter en het tussenseizoen, andere periodes niet steeds open.
Coördinaten: 25.141430 – 80.923729
Tel.: 239-695-2945
Marina: Vlakbij Florida Visitor Center is een plezierhaventje met winkel gelegen, waar men per boot kan aanmeren (elektriciteit beschikbaar). Boottochtjes worden dagelijks georganiseerd, kano’s verhuurd.
Tel.: 239-695-3101
3. Shark Valley Visitor Center:
Eerder klein Visitor Center. Geen elektriciteit wanneer we daar zijn.
Tram Trail: Hier vertrekt een 24 km lange rondweg, over een smal asfaltweggetje. Ideaal om te fietsen, zodat kan gestopt worden bij de vele mooie uitzichten en dieren die in de natuur te bewonderen zijn.
Tramtours worden georganiseerd.
Fietsen te huur: 9 USD per uur. Fietsen met vrij brede banden, zonder versnellingen.
Open: dagelijks.
Coördinaten: 25.745857 – 80.765872
Tel.: 305-221-8776
4. Gulf Coast Visitor Center:
Dit Visitor Center is vernield door orkaan Irma (najaar 2017). Wanneer we het park bezoeken, staat hier enkel een container, waar men informatie kan bekomen.
Hier zijn alle activiteiten op het water gericht. We rijden er niet naartoe, omdat het Visitor Center, om eventueel eens rond te kijken, gesloten is.
Ranger activiteiten in de winter.
Boottochten worden meermaals per dag georganiseerd (37,1 USD pp.), tel. 239-695-2591.
Kano en kajak verhuur.
Marina: Haventje en steiger om boten te water te laten.
Coördinaten: 25.845512 – 81.386766
Tel.: 239-695-3311
Algemene informatie over het park:
Website: www.nps.gov/ever
Tel.: 305-242-7700
WANNEER TE BEZOEKEN:
Dit park is het ganse jaar door open.
De meeste bezoekers verkiezen het droge winterseizoen (december - april), omdat het minder tropisch heet en vochtig is en er zijn ook geen of minder muggen. Wij zijn hier eind januari, er zijn geen muggen op dit moment. Volgens de rangers is dit het gevolg van een extreem koude periode die hieraan vooraf ging, met zelfs sneeuw.
Het vochtige seizoen (maart – november) is tropisch heet, met vele muggen.
Tijdens het orkanenseizoen (juni – november) passeren regelmatig orkanen. Dit is dan ook het minst geschikte seizoen voor een bezoek aan Everglades NP.
ACCOMMODATIE:
In het park bevinden zich 2 campings. Er zijn ook mogelijkheden om in de natuur te kamperen op zogenaamde backcountry plaatsjes. Hiervoor moet een permit worden aangevraagd.
1. Flamingo Campground:
Gelegen nabij Flamingo Visitor Center, aan het einde van de weg.
Prijs: 30 USD per nacht voor een camper, incl. elektriciteit / 20 USD per nacht voor een tentje op het gras, voertuig moet op de parking blijven staan.
Dumpstation en drinkwater beschikbaar.
2. Long Pine Tree Campground:
Gelegen langs de weg tussen Ernest F. Coe Visitor Center en Flamingo Visitor Center.
PARKING:
Voldoende parkeergelegenheid onderweg, bij de Visitor Centers, uitzichten en wandelpaden.

BIG CYPRESS – NATIONAL PRESERVE
Groot natuurgebied dat zich bevindt naast Everglades NP. De natuur is vergelijkbaar.
We rijden dwars doorheen dit park de Scenic Loop Road, een onverharde weg. Vooral de uitzichten op de vele bruggetjes zijn bijzonder mooi. Aanrader!
Gator Hook Trail: Tijdens het rijden van deze weg komen we langs een wandelpad, 2,4 mijl lang (enkel). Dit pad gaat door het moeras, met water tot boven de knieën. We maken deze wandeling niet, omdat we daarvoor geen tijd over hebben.
Coördinaten: 25.831424 – 81.100438
Kirby Storter Trail: Plankenpad, 1,6 km retour. Mooie korte wandeling. We zien veel vogels, grasland en moerasgebied.
Coördinaten: 25.868299 – 81.154231
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
INFORMATIE:
We vragen informatie bij het Shark Valley Visitor Center van Everglades NP.
Er is ook een Big Cypress Welcome Center, langs Tamiami Trail (road 41).
Coördinaten: 25.857422 – 81.033499
ACCOMMODATIE:
Meerdere campings, langs de Scenic Loop Road en langs Tamiami Trail (road 41).
WANNEER TE BEZOEKEN:
Idem Everglades NP.
PARKING:
Hier en daar langs de Loop Road, eerder beperkt.
Aan wandelpaden.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Florida City (2)»

Florida, Everglades NP (62)

27 Januari 2018 | Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 11 Maart 2018

  • Big Cypress National Preserve, Kirby Storter Trail
  • Everglades NP, Royal Palm, Anhinga Trail
  • Everglades NP, Royal Palm, Anhinga Trail
  • Everglades NP, Shark Valley, Tram Trail
  • Big Cypress National Preserve, Kirby Storter Trail

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking