Reisverhaal «Florida, Cape Canaveral»

Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | 0 Reacties 18 Januari 2018 - Laatste Aanpassing 27 Februari 2018

18 – 24 januari    

Traject: Sanford – Titusville – Cape Canaveral – Cocoa – Okeechobee – Canal Point – Florida City     

Florida – The Sunshine State …     
Vanuit het merengebied, rijden we opnieuw richting Atlantische kust, richting Cape Canaveral. In Florida bevinden zich veel tolwegen. Meestal zijn dat ook de drukkere wegen, die vermijden we. Dat loont zich, we komen door een mooie omgeving met vele meren.

Omdat we vroeg in het Kennedy Space Center willen aankomen, zoeken we een overnachtingsplek zo dicht mogelijk. Die vinden we opnieuw op de parking van een Cracker Barrel restaurant. Sinds 4 dagen schijnt volop de zon, doch het blijft abnormaal koud, met vriestemperaturen ’s nachts en 10°C tot 15°C tijdens de dag.

Cape Canaveral
Aan de oostkust van de staat Florida bevindt zich Cape Canaveral. Op deze kaap is het Cape Canaveral Air Force Station gelegen, van waar sinds 1957 raketten worden gelanceerd. Kennedy Space Center, de lanceerbasis van de NASA, bevindt zich er vlakbij, op Merritt Island. Het werd genoemd naar president John F. Kennedy, die het doel uitte, om voor het einde van de eeuw mensen naar de maan te sturen en veilig weer terug te brengen. Beide raketbasissen worden soms met elkaar verward, ze kennen elk zeer belangrijke historische lanceringen. Het Kennedy Space Center is vooral bekend door de bouw van de Apollo raketten en het lanceren van spaceshuttles.

Deze locatie in het uiterste zuiden van de USA is bewust gekozen. Immers hoe dichter bij de evenaar, hoe gemakkelijker de raketten in een baan rondom de aarde terechtkomen. Dit dankzij de grotere rotatiesnelheid van onze planeet, die daar de grootste omtrek heeft. Bovendien is de nabijgelegen oceaan ideaal, waar minder schade wordt aangericht, moest er iets mislopen.

Cape Canaveral – Kennedy Space Center
Zeer vroeg komen we aan op de parking van het Kennedy Space Center. Van vrienden weten we dat zij er meerdere dagen over deden. Doch wanneer we op het internet bekijken wat er te zien is, concluderen we dat dit voor ons in 1 lange dag moet kunnen.

Nadat we onze tickets kopen, gaan we door de controlepoortjes. Op dat moment hijst men de Amerikaanse vlag, het volkslied wordt hierbij gespeeld. Iedereen rondom ons blijft staan en kijkt vol respect naar die vlag, met rechterhand op het hart. Een mooi begin van de dag, we gaan dan ook maar even niet verder door …

Onmiddellijk komen we in de Rocket Garden, een plein waarop een aantal raketten rechtop staan. Indrukwekkend om zien, overal staan bordjes met een woordje uitleg.

Een indrukwekkende verzameling foto’s van astronauten zien we in The US Astronaut Hall of Fame. Hierbij wordt een 3D film getoond, over de geschiedenis van de ruimtevaart in dit centrum. Ook wordt een ode gebracht aan de 14 ruimtevaarders die tijdens hun verongelukte missies zijn overleden.

Wanneer we bij het Imax Theater passeren, zien we dat er net een film zal starten. Er zijn twee verschillende 3D films, beiden worden om de twee uren gespeeld. Dus gaan we ervoor.

Imax film 1, Journey to Space is echt boeiend. Hierbij leren we meer over de verschillende ruimtestations en -toestellen die worden gebruikt. Indrukwekkend is het nieuwe project, waarbij men de Orion Raket ontwerpt voor een bezoek aan Mars. Deze is groter dan de Apolo, ooit gebruikt voor de Maan, ditmaal wordt ook een opblaasbare leefruimte voorzien voor de bemanning, eenmaal ter plaatse. Het Mars project houdt in dat ruimtevaarders gedurende minstens 1,5 jaar op de planeet zullen verblijven, om er allerhande studies te doen. De heenreis en de terugreis zullen elk 6 maanden in beslag nemen. Veel aandacht wordt besteed aan details, de levensomstandigheden van de bemanning. Zo krijgen we een idee over het ontwerpen van een nieuw ruimtepak, dat meer bewegingsvrijheid geeft dan de vorige. Hierdoor zullen de astronauten zich op Mars gemakkelijker kunnen verplaatsen, eenmaal buiten hun cabine.

Onze volgende attractie is de Kennedy Space Center Bus Tour. Met een bus worden we naar het echte ruimtecentrum gebracht. De chauffeur vertelt wat we zien, afgewisseld met enkele filmpjes. Hiervan zijn we minder onder de indruk. We rijden langs de indrukwekkende Vehicle Assembly building. Het immense gebouw waar de raketten worden gebouwd is 160 meter hoog, 218 meter lang, 158 meter breed. In volume (3.653.000 m³) is dit het grootste gebouw ter wereld. In de verte zien we een aantal lanceerplatforms. Bij eentje staat de raket die deze ochtend vroeg zou vertrekken, wat voor de 6de keer is uitgesteld.

De bus zet ons af bij het Apollo Saturn V Center, de grootste raket ooit gebouwd. Saturn V is het lanceringtoestel van het Apollo ruimteschip. Met 2.812.000 kg weegt deze raket bij vertrek even zwaar als 7 Boeing 747 Jumbo Jets. Een groot aandeel hierin is brandstof, bij vertrek 91 % van het gewicht.
Zijn 5 motoren hebben meer kracht dan 213 F-18 straaljagers samen, men spreekt van 160.000.000 pk. Om onmiddellijk na vertrek een snelheid te bereiken van 8.047 km/u, wordt 15 ton brandstof per seconde verbruikt. Het toestel bestaat uit 3 delen, 2,5 minuten na de lancering, komt het eerste deel los en valt in de oceaan.
Na een enorm gewichtsverlies, door het opbranden van een grote hoeveelheid brandstof, bereikt de raket een snelheid van 38.600 km/u, waarmee ze de zwaartekracht van de aarde kan verlaten.
Hier krijgen we de echte toestellen te zien, die niet langer in gebruik zijn. Indrukwekkend groot. Alsook een 3D film over de geschiedenis van de Apollo raket, van idee tot realisatie, voet op de maan.
Het vereiste profiel van de astronauten voor de Apollo vluchten was: leeftijd 35 jaar of jonger, niet meer dan 1,8 meter groot, maximaal gewicht 86 kg, wetenschappelijke of ingenieursopleiding, US staatsburger, optimale fysieke en mentale conditie.
Dit leverde een gemiddeld profiel op als volgt: 32,5 jaar oud, 74 kg, 1,75 meter groot, gehuwd, 2 kinderen, 1 hond, 1 Chevrolette Corvette (het favoriete voertuig van de toenmalige astronauten).

In het Space Shuttle Atlantis gebouw brengen we veel tijd door. Ook hier is een echte, niet langer gebruikte raket te bewonderen, met op de teller: 33 missies, 202.777.000 km afgelegd. Waarnaast een SpaceWagon staat, het voertuig dat op de maan werd gebruikt om zich te verplaatsen. Via 3D voorstellingen in meerdere ruimtes, worden we doorheen de opzet van een lancering geloodst. Hier staan tevens verschillende simulators, o.a. het besturen van een SpaceWagon, zich voortbewegen in de ruimte bij gewichtloosheid, …
We nemen deel aan de Shuttle Launch Experience. Met een kleine groep mogen we in een zaaltje op stevige zetels met veiligheidsgordel plaatsnemen. Tijdens een film over de lancering, met bijhorende klank (lawaai), beweegt de ruimte waarin we zitten, we worden helemaal achterover gedrukt bij het opstijgen. Op het einde voelen we ons vooruit vliegen. Dit zou het gevoel in een raket weergeven, we hadden meer verwacht. Mooi zou geweest zijn, mochten we hier ook het gevoel van de gewichtloosheid eens hebben kunnen ervaren.

Tijd voor Imax film2, A Beautifull Planet. Hierbij krijgen we te zien hoe de bemanning in een internationaal ruimtestation leeft, wat ze eten, hoe de aflossing verloopt. Een crew verblijft hier doorgaans 6 maanden en bestaat uit gemiddeld een 6-tal mensen. Prachtig zijn de beelden, vanuit dit station gefilmd. Hierbij krijgen we vele plaatsen op aarde te zien, zeer herkenbaar van vorm. Het meest opmerkelijke is het contrast tussen Zuid en Noord Korea ’s avonds. Zuid Korea is verlicht, Noord Korea donker. Nochtans leven er evenveel mensen, alleen op een verschillende manier. Ook zien we de vele groene lichtjes van vissers in Thailand ’s nachts. De laarsvorm van Italie, het Spaanse hoofd met de straat van Gibraltar, het puntje van Zuid Afrika met Kaapstad, …

Bij Eyes On The Universe, NASA’s Space Telescopes 3D, krijgen we beelden te zien vanuit de Hubble Space telescoop. Hier wordt de nadruk gelegd op de sterren en planeten, ver weg in de ruimte. Hoe men bouwt aan een nieuwe, veel krachtigere telescoop, waarmee men beelden zal kunnen waarnemen van wat zich vele lichtjaren verderaf bevindt, dan wat nu mogelijk is. Hiermee hoopt men ergens zeer ver weg een planeet met leven te kunnen waarnemen.

Omdat we nog tijd over hebben, bezoeken we ook het gebouw Journey to Mars, Explorers wanted. Hier krijgen we wat meer praktische details te zien over het nieuwe project, een vlucht naar Mars, met verblijf ter plaatse. Wie wenst kan zich kandidaat stellen om deel te nemen, men is op zoek naar de toekomstige generatie ruimtevaarders. Al denken we dit wel met een korreltje zou te moeten nemen, …

In 2008 bezochten we in Frans Guyana de raketbasis Kourou. Hiervoor werd dagelijks een klein groepje geïnteresseerden uitgenodigd, na sollicitatie via het internet. We kregen een uitgebreide uitleg en een rondleiding in de gebouwen. We zagen een raket in aanbouw, het lanceercentrum met alle meetinstrumenten en schermen, mensen aan het werk. Ook kregen we de raket te zien, die klaarstond voor lancering twee dagen nadien. Wat we van op afstand hebben kunnen bewonderen. De opzet daar was helemaal niet toeristisch, helemaal geen themapark toestand zoals hier.
We vinden ons bezoek hier echt zeer aanvullend, vooral informatief qua historiek en toekomst van de ruimtevaart, de verschillende toestellen, het leven van een ruimtevaarder tijdens zijn missie, ...

Canal Point
Op een mooie natuurcamping in Canal Point nemen we 2 dagen pauze. Eigenlijk is dit een paardenkamp, waar iedereen welkom is. Tijdens het weekend is dit een veelbezocht gebied, door locale paardenliefhebbers. De camping is dan ook volgeboekt op vrijdag en zaterdag. Wanneer we op zondag aankomen, zien we nog enkele paardentrailers wegrijden, nadien wordt het rustig.

Onderweg kochten we producten voor wat onderhoud op het dak van de camper. We maken een wandeling in de buurt en relaxen. Stilaan wordt het echt warm, met temperaturen van om en bij de 28 °C en zeer hoge luchtvochtigheid.

OVERNACHTINGEN:
TITUSVILLE – CRACKER BARREL PARKING
Coördinaten: 28.552461 – 80.853211
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Naast het restaurant-/winkelgebouw zijn enkele plaatsen voorzien voor campers. Vrij rustig, al is de grote weg vlakbij. In het gebouw zijn toiletten. Cracker Barrel heeft geen WIFI, we vangen het signaal op van het ernaast gelegen hotel.
Minpunten: Geluiden op de parking.

OKEECHOBEE – WALMART PARKING
Coördinaten: 27.222938 – 80.826974
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige winkelparking. We parkeren in de uithoek, zo ver mogelijk van de winkel, aan een meertje. Overnachten in een camper wordt toegestaan, doch beperkt tot 1 nacht. Bovendien vraagt men om tijdens daglicht niet te lang op deze parking te parkeren met een camper. WIFI en toiletten in de winkel.
Minpunten: ’s Avonds komen er heel wat campers aan, sommige met luide generators.

CANAL POINT – DUPUIS WMA CAMPGROUND
Coördinaten: 27.004349 – 80.559223
PRIJS: Gratis.
Permit nodig, waarop een code voor de poort (Gate 3) wordt meegegeven.
Warme douches, toiletten, dumpstation en drinkwater beschikbaar.
RESERVATIE: www.sfwmd.gov/recreation-site/dupuis-management-area
Wandel- en fietskaart te vinden op de website.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Rustig paardenkamp, waar iedereen welkom is. Zowel zonnige als schaduwplaatsjes beschikbaar. Campers / tentjes mogen zich verspreid opstellen, op voldoende afstand van elkaar. Zeer goed georganiseerd, de host geeft richtlijnen bij aankomst. Voor de tentjes is het bos aan het einde van de camping voorbehouden. Campers met zonnepanelen plaatsen zich verspreid op de grote centrale weide, de anderen kiezen voor de schaduw van het bos. Daar horen we af en toe een generator draaien, ver genoeg om er geen hinder van te hebben.
Vuurtjes toegelaten, mits respect voor anderen. Warme douches. Het water is drinkbaar, maar heeft een gele kleur, we gebruiken voor de zekerheid onze filter.
Stille periode: 11 PM – 7 AM, wordt strikt toegepast.
Minpunten: Veel muggen in het zomerseizoen, zeker tot oktober / november, in januari hebben we er geen last van.

FLORIDA CITY – CRACKER BARREL PARKING
Coördinaten: 25.449943 – 80.476433
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 1/5
COMMENTAAR:
Naast het restaurant-/winkelgebouw zijn enkele plaatsen voorzien voor campers. In het gebouw zijn toiletten. Cracker Barrel heeft geen WIFI.
Minpunten: Zeer veel lawaai van verkeer en de drukke omgeving, we slapen amper.

GEREDEN TRAJECT:
Sanford – Titusville, 70 km
Vrij mooi traject. Rustige wegen, omringd door meren.
Tip: In Florida bevinden zich een aantal tolwegen, vooral aan de drukkere centra en de verbindingswegen ertussen. We willen tolwegen vermijden, dat zijn meestal ook de drukkere wegen. Daarvoor kregen we een zeer nuttige kaart, bij een Welcome Center van de staat Florida. Hierop staan alle tolwegen in het groen gekleurd.

Titusville – Cape Canaveral – Titusville, 42 km
Mooi rustig traject.

Titusville – Cocoa – Okeechobee, 209 km
Rustige autoweg, daarna locale weg.

Okeechobee – Canal Point, 46 km
Mooie rustige wegen langs een groot meer.

Canal Point – Miami – Florida City, 192 km
Rustige locale wegen tot aan het Miccosukee Resort Casino, ter hoogte van Miami. Van daar rijden we de ganse tijd in files, vele stoplichten. We vermijden de ganse tijd de drukke kustwegen en centra, alsook de drukke tolwegen.

EXCURSIES:
CAPE CANAVERAL – KENNEDY SPACE CENTER
Zeer uitgebreid informatiecentrum over de raketbasis, opgevat als een themapark. Een aantal echte raketten en toebehoren zijn te zien in de verschillende tentoonstellingsruimtes, doch enkel die niet meer in gebruik zijn. Met 3D films wordt de geschiedenis en de toekomst van de ruimtevaart toegelicht, vooral gericht naar deze raketbasis. Met een bus rijdt men naar de echte basis, doch daar krijgt men weinig van te zien, in de verte zien we een raket klaarstaan voor lancering. Ook hier is een tentoonstellingsruimte te bezichtigen.
Het is belangrijk om bij aankomst het uurschema van de activiteiten goed te bekijken, om dit bezoek optimaal te kunnen invullen. We plannen onze dag dan ook onmiddellijk, zodat we niet onnodig veel tijd verliezen door wachten op een attractie / film. Dit is vooral belangrijk omdat we alles in 1 dag willen zien, wat ons perfect lukt.
Persoonlijk zijn wij niet echt zeer technisch geïnteresseerd, doch we genieten van een zeer boeiende dag, waarbij we veel opsteken over de geschiedenis en projecten in de ruimtevaart. Iemand die in de techniek is geïnteresseerd zal hier wellicht een dagje meer besteden, misschien ook een gesprek met een astronaut voeren. Een aanrader!
SCORE: 5/5
INKOM: 50 USD pp. voor 1 dag, korting 4 USD pp. voor senioren (vanaf 55 jaar).
Wie het centrum meer dan 1 dag wil bezoeken, koopt best een jaarpas, 75 USD pp.
INFORMATIE:
Aan de ingang zijn folders beschikbaar, met een overzichtsplannetje, waarop alle attracties staan vermeld met korte omschrijving.
Op het blaadje Daily Schedule, staan de uren van de attracties vermeld.
Let wel: enkele attracties gaan slechts 1 of 2 keer / dag door.
Website: www.KennedySpaceCenter.com
PARKING:
Grote parking aan het Space Centrum.
Prijs: 10 USD voor een auto, 15 USD voor een camper.
Wij komen aan rond 8 uur, de loketten zijn nog niet bemand. Iemand van het park die ernaast staat, gebaart dat we verder mogen zonder betalen.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Sanford»

Florida, Cape Canaveral (44)

18 Januari 2018 | Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 27 Februari 2018

  • Cape Canaveral, Kennedy Space Center
  • Canal Point - wandelen aan Dupuis WMA Campground
  • Cape Canaveral, Kennedy Space Center, Space Shuttl
  • Cape Canaveral, Kennedy Space Center, Apollo - Sat
  • Space Shuttle Atlantis, op rust na 33 missies, 126

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking