Reisverhaal «California – Mojave National Preserve»

Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | 0 Reacties 18 Januari 2016 - Laatste Aanpassing 07 Februari 2016

Traject: 18 – 25 januari 2016     

Traject: Cottonwood – Needles – Laughlin – Mojave Natural Preserve: Black Canyon – Hole-In-The-Wall – Kelso Dunes – Rock Spring – Ivanpah road     

We verlaten Joshua Tree National Park langs de zuidkant, om via de oostelijke buitenrand van het natuurgebied in noordelijke richting te rijden. Een lange rit doorheen schitterende woestijnvlaktes, brengt ons naar het dorpje Needles, de eerste bewoonde plaats die we tegenkomen. Hier zullen we ons informeren over het Mojave National Preserve. Doch het BLM informatie kantoor is vandaag gesloten, men herdenkt Martin Luther King. Nadat we wat boodschappen doen, zoeken we een slaapplaats in de buurt.

Bij het BLM kantoor krijgen we de volgende dag uitgebreide informatie over de regio, het Mojave natuurgebied en de vrije kampeermogelijkheden op BLM terreinen. In deze omgeving zijn zeer veel mogelijkheden, de man geeft ons enkele kaarten en raadt aan ergens een zijweg op te rijden. Overal waar een ring van stenen ligt als vuurplaats, mag zonder enig probleem worden gekampeerd.

Omdat we vermoeden weerom enkele dagen in het woestijngebied te zullen vertoeven, gaan we vandaag onze voorraden aanvullen, alsook een wasserette opzoeken. Enkele grote supermarkten liggen een aantal kilometers verderop, net over de staatsgrens van Arizona. Vermoedelijk omdat de verkoopstaksen daar minder hoog zijn. Opmerkelijk zijn de brandstofprijzen, die slechts de helft van deze in California bedragen.

Vandaag komen we in 3 Amerikaanse staten, zonder veel kilometers op de teller. We staan op in California, brengen de dag door in Arizona en slapen in Nevada, op de parking van het Avi Casino.

Mojave Natural Preserve
Dit uitgestrekte natuurgebied (650.000 ha groot 1600 acres) bestaat uit een zeer divers woestijnlandschap met hoge zandduinen, droge meren en een begroeiing van cactussen tot een dicht woud van Joshua bomen. Erdoorheen loopt een bergketen van vulkanische oorsprong, met een aantal mooi gevormde perfecte kegelkraters en verharde lavastromen in rode en zwarte tinten. De hoogte varieert tussen 300 en 2670 meter. Hier leven o.a. steenarenden, uilen, woestijnschildpadden, bergleeuwen, dikhoornschapen, herten, houtratten, kangoeroeratten, uilen, prairiewolf, ratelslangen, tarantula’s, ... Niet veel wegen in dit gebied zijn verhard, het wordt dus opnieuw rijden over zandsporen. Ons hoor je niet klagen …

Black Canyon
We trekken het natuurpark in via de Essex Road en de Black Canyon Road. Doorkruisen hierbij een grote woestijnvlakte, begroeid met droge struikjes, yucca’s en cactussen. Stilaan naderen we het vulkanische gebergte, waarvan de toppen lijken afgesneden, als tafelbergen.

Al vlug vinden we een zandweggetje, waarin we kunnen overnachten. Bij het BLM kantoor leerden we dat hier enkele open plaatsjes zijn, die daartoe dienen. Men vraagt om enkel te kamperen waar reeds een kring van stenen is aangelegd, als vuurplaats. Dit om te vermijden dat meer en meer natuur wordt vernield onder de wielen van kampeervoertuigen.

Het is nog vroeg, zo kunnen we een poosje genieten van het zonnetje, het uitzicht en het alleen zijn met deze prachtige natuur. Tijdens een korte wandeling zien we sporen van wild. Waarschijnlijk zijn deze van een bighorn sheep, een grote soort schapen die hier leven. Zullen ons morgen verderop bij een ranger informeren. ’s Avonds horen we geluiden van de dieren rondom, we menen een uil te herkennen.

Hole-In-The-Wall
Bij het informatiekantoortje Hole-In-The-Wall vertrekken enkele prachtige wandelingen. We kiezen de Barber Peak Loop Trail, rondom de berg die uit het vlakke landschap opsteekt. Een zeer mooie wandeling, de rotsen die we hier zien bestaan uit vulkanisch gesteente van verschillende soorten en kleuren. Onder de roestbruine bovenlaag steken vaak sneeuwwitte rotsen uit. Hier zorgt de erosie voor mooie afgeronde vormen, in een eerder poreus gesteente.

In de vlakte groeien verschillende soorten woestijnplanten, vooral cactussen en Joshua bomen. Enkele enorme stieren met grote horens liggen ons aan te kijken, gelukkig op veilige afstand. Midden in dit natuurgebied bevinden zich enkele ranches, doch hiervan merken we weinig.

Aan het einde van de wandeling vervoegen we de Rings Loop Trail, een kortere maar pittige wandeling. De loodrechte wanden met hun grote gaten liggen waarschijnlijk aan de basis van de naam die de regio hier draagt, Hole-In-The-Wall. Het pad loopt door kloven, we moeten er loodrecht door opklimmen. Grote metalen ringen zijn in de wanden aangebracht als hulpmiddel.

Na deze wandeling bezoeken we het ranger kantoor, om ons te informeren over de toestand van de wegen in het natuurpark. Vooral de breedte is voor ons belangrijk, zeker op lange wegen is het niet aangenaam telkens te moeten uitstappen om behoedzaam tussen de begroeiing te moeten manoeuvreren.

We zoeken opnieuw onze prachtige slaapplaats op, hier zijn we helemaal alleen met de natuur. ’s Nachts bewonderen we de heldere, bijna volle maan, omringd door een schitterende sterrenhemel.

Teutonia Peak
Van onze slaapplaats rijden we opnieuw langs Hole-In-The-Wall, van waar de Black Canyon weg verder onverhard is. Door schitterende landschappen rijden we de verlaten vlakte in, langs de omheiningen van enkele ranches. Hun koeien grazen in de omgeving.

Het doet onnatuurlijk aan wanneer we in de verte een lange trein met twee verdiepingen containers door de vlakte zien kruipen. Nog even moeten we stoppen, om dan het spoor te kruisen en onze weg verder te zetten naar Teutonia Peak. Hier rijden we opnieuw op een asfaltweg, al is het wegdek oud en opgelapt.

Een smal pad brengt ons door de vlakte naar de voet van de rotsheuvel, waar we bovenop klimmen voor het uitzicht. Het is een mooie wandeling, tussen de cactussen en Joshua bomen, met overal mooie uitzichten. Toch worden we ietwat teleurgesteld wanneer we boven aankomen, hier hadden we meer van verwacht.

Kelso Depot
Het hoofdkantoor van het Mojave National Preserve is ondergebracht in Kelso Depot, een mooi bewaard oud pand. Bij de aanleg van de spoorlijn midden door de woestijn, in het begin van de 20ste eeuw, werd hier een onderhoudsplaats gevestigd. Verderop moesten de treinen een zware klim door de bergen maken, hier konden ze stoppen voor een controle en water bevoorraden tijdens hun lange rit. Men kon er tevens de nodige gereedschappen vinden voor herstellingen.

Tijdens WO II groeide de plaats uit tot een klein levendig stadje, strategisch gelegen langs de spoorlijn. In de omgeving werden ijzermijnen uitgebaat, de erts werd per trein van hieruit vervoerd. Ingenieurswoningen, mijnwerkershuizen, winkels, een school en een ziekenhuis werden gebouwd. Zelfs een kleine gevangenis was voorzien, al werd deze slechts gebruikt voor het uitslapen van de roes bij dronkenschap.

We kijken naar een mooie film over het park en bezoeken het museum over het voormalige Kelso Depot. Bij een ranger vragen we nog wat informatie voor het vervolg van ons verblijf in het park.

Kelso Dunes
Het Kelso Dunes gebied bestaat uit 116,55 km² prachtige witte zandduinen, die tot 1.000 meter hoogte reiken. Deze duinen werden gedurende de laatste 25.000 jaren gevormd door zand dat uit droge meren in de vlakte opwaait. Wanneer het zand zeer droog is, kent men hier het effect van ‘zingende’ duinen. Dit wordt veroorzaakt door de wind die grote zandverschuivingen over de steile hellingen veroorzaakt. Het geluid lijkt vaak op korte donderslagen, soms eerder een melodieuze klank. Ook wanneer men van de steile hellingen naar beneden loopt, is het te horen, mits het zand in de stemming is (lees: droog genoeg). Slechts een 30-tal duingebieden ter wereld kennen dit wonderlijke fenomeen.

Bij aankomst in het prachtige gebied van de Kelso Dunes, zoeken we eerst een overnachtingplaats met uitzicht op de zeer hoge duinen. Ook hier vinden we een zeer rustig plekje, waar we alleen zijn in de natuur.

De wandeling naar de top, zo’n 200 meter klimmen over de steile zandhellingen met het losse zand, vraagt een inspanning. Doch eenmaal boven is het uitzicht adembenemend mooi. We blijven er een poosje genieten van de stilte, voor we een steile plaats uitkiezen en recht naar beneden lopen. Onze voeten zakken diep weg en zetten zich bij elke stap zo’n meter lager vast op de steile helling.

Een ranger neemt ons mee voor een natuurwandeling aan de voet van de duinen. Hij toont ons de sporen van dieren en vertelt over de bijzondere plantengroei in dit woestijngebied. We kunnen het ons moeilijk voorstellen, doch in de lente is hier een kleurenpalet van bloemen te zien. Een reden om terug te keren …

Het belangrijkste dier dat hier aan de voet van de duinen in holen leeft, is de kangoeroerat, een klein diertje met een zeer lange staart en grote stevige achterpoten. Dit ratje springt als een kangoeroe, zijn staart sleept er achteraan. Daardoor worden de lijnen getekend, die we gisteren zo vaak zagen in het zand. Een ander spoor, dat ons aan een fietsband deed denken, blijkt van een kever te zijn. Verder leven hier schildpadden, prairiewolf, ratelslangen, salamanders, … Ook enkele vogelsoorten voelen zich goed in deze droge omgeving.

Rock Spring
Via onverharde wegen doorkruisen we het park, om er aan de noordelijke kant uit te rijden. Een prachtige rit, door de woestijnomgeving. Na een poosje worden we omringd door duizenden Joshua bomen, die hier het dichtste op elkaar groeien, al zijn ze wat kleiner dan deze in het Joshua Tree NP.

Aan Rock House, een met rotsstenen gebouwd huis, vertrekt een korte rondwandeling naar de Rock Spring. Het kleine bronnetje tussen de rotsen stelt niet zoveel voor, maar de omgeving is zeer mooi.

We bewonderen het kleine huis, dat zeer mooi is gelegen. Van op het terras heeft men een prachtig uitzicht op ongerepte natuur. Na WO I keerde Bert Smith vanuit Europa terug naar huis, in de US. Door blootstelling aan gifgassen tijdens de oorlog, werden zijn longen beschadigd. Hij bouwde dit huis midden in de Mojave woestijn, waar hij kwam wonen in 1929. In deze gezonde omgeving, hoopte hij nog te kunnen herstellen, ondanks de prognose dat hem slechts korte tijd meer restte. Toch leefde hij hier nog tot 1954, zo’n 25 jaren later.

In 1981 kwam de artiest Carl Faber hier gedurende 5 jaar wonen. Dit was de beginperiode dat 4x4 tochten populair werden onder natuurliefhebbers. Hij bood hen zijn kunstwerken te koop aan.

Rondom Rock Spring werd in 1866 tot 1868 een US legerpost gevestigd. De functie hiervan was het beschermen van de postroute, tijdens de periode dat in de omgeving goud en zilvermijnen werden uitgebaat. In totaal werden hier 73 mannen geplaatst, waarvan 23 deserteerden. Immers, het leven hier was zeer hard, voeding, kledij en andere materialen waren schaars, hun woonbarakken primitief.

Ivanpah road
De onverharde weg wordt ruwer naarmate we klimmen in de New York bergketen. Scherpe rotsen steken door de weg, het is opletten geblazen. Een lekke band zou ons niet welkom zijn.

Onderweg zien we een arend opvliegen, hertjes de weg oversteken. We eindigen onze mooie rit in het bergachtige gebied, waar we opnieuw een mooi slaapplaatsje midden in de natuur vinden, op een hoogte van 1.495 meter. Wanneer we uitstappen, voelen we onmiddellijk de koude, doch zuurstofrijke berglucht.

Ons slaapplaatsje nabij de Ivanpah road, bevindt zich op een bergplateau, in een omgeving waar zich meerdere mijnen bevinden. Hier zijn vele wandelmogelijkheden, al staan deze niet beschreven in de brochures. We bevinden ons op 1,8 km van de oude Trio Mine, die we terugvinden op onze GPS App. Jammer van de gure wind en vrieskoude, al maakt de stralende zon veel goed.

OVERNACHTINGEN:
NEEDLES – CHEVRON PARKING
Coördinaten: 34.826977 – 114.594993
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Parking aan Chevron tankstation, waar men mag overnachten. In het winkeltje stellen we de vraag, worden vriendelijk verwelkomd, mogen vrij parkeren op het asfalt. We plaatsen onze Manga achter het gebouw, om zo ver mogelijk van de vrachtwagens met hun eventuele generatoren te staan.
Minpunten: Geluiden van het verkeer op de weg, voorbijrijdende treinen in de buurt.

LAUGHLIN (NEVADA) – AVI CASINO
Coördinaten: 35.017804 – 114.641938
PRIJS: Gratis (dry camping), ernaast bevindt zich ook een betalende luxe camping.
COMMENTAAR:
Ruime onverharde parking aan de achterkant van het casino, waar campers gratis mogen overnachten gedurende 4 dagen. Geen registratie nodig. Toiletten in het casino. WIFI in het gebouw. De restaurants spreken ons niet aan. Er staan zeer veel campers op deze parking.
Minpunten: Lawaai van generatoren van andere campers.

MOJAVE NATIONAL PRESERVE – BLACK CANYON (BLM TERREIN)
Coördinaten: 35.016068 – 115.385717
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Zeer rustige en mooie plaats, we zijn hier alleen met de natuur. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

MOJAVE NATIONAL PRESERVE – HOLE-IN-THE-WALL CAMPGROUND
Coördinaten: 35.045794 – 115.393647
PRIJS: 12 USD per nacht
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Een zeer rustige en uitgestrekte camping met 35 ruime en mooie plaatsen. Overal heeft men een schitterend uitzicht. Droge toiletten, drinkwater, dump, vuilnisbakken. De wandeling ‘Barber Peak Loop Trail’ passeert hier. We verblijven hier niet, verkiezen een mooi eenzaam plaatsje in de vrije natuur op enkele kilometers hier vandaan (zie Black Canyon, BLM terrein).
Minpunten: /

MOJAVE NATIONAL PRESERVE – KELSO DUNES (BLM TERREIN)
BLM plaats met stenen vuurring, langs een zandweg die verder loopt voorbij de parking, waar de wandeling naar de duinen vertrekt.
Coördinaten: 34.890026 – 115.704855
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Zeer rustige en mooie plaats, met prachtig uitzicht op de hoge zandduinen. We zijn hier alleen met de natuur. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

MOJAVE NATIONAL PRESERVE – IVANPAH ROAD (BLM TERREIN)
Coördinaten: 35.279181 – 115.249048
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Zeer rustige en mooie plaats in de vrije natuur, vooraan in een zijweggetje van de Ivanpah Road. We zijn hier alleen met de natuur. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Mojave National Preserve – Holl-In-The-Wall Campground: Verzorgd dumpstation aan de ingang van de camping, met drinkwatervoorziening en vuilnisbakken.
Prijs: gratis.
Coördinaten: 35.045794 – 115.393647

GEREDEN TRAJECT:
Cottonwood – Chiriaco Summit – Vidal Junction – Needles, 232 km.
Christopher Columbus Transcontinental Highway, I10 – Rice Road – CA62 – Aqueduct Road – Broadway Street, US95
Rustige wegen, prachtige woestijnomgeving.

Needles (California) – Bullhead City (Arizona) – Laughlin (Nevada), 47 km.
Broadway Street, US95 – Needles Highway, AZ95 – Harber Avenue, AZ95 – Topock Davis Dam Road, AZ95 – Aztec Road
Ietwat drukker verkeer, weinig te zien.

Laughlin (Nevada) – Mohave Valley (Arizona) – Mojave National Preserve (California) – Black Canyon, 122 km.
Aztec Road – Topock Davis Dam Road – Harbor Avenue – North K Street ) – Needles Highway – Needles Freeway, I40, US95 – Essex Road – Black Canyon Road
Zeer mooie rustige route door woestijnlandschap met op de achtergrond vulkanisch gebergte.

Mojave National Preserve (California): Black Canyon – Holl-In-The-Wall – Black Canyon, 10 km.
Black Canyon Road
Zeer rustige weg door het natuurpark, geasfalteerd.

Black Canyon – Hole-In-The-Wall – Cima – Teutonia Peak – Kelso Depot – Kelso Dunes, 106 km.
Black Canyon Road – Mojave Road – Kelso Cima Road – Cima Road – Kelso Cima Road – Kelbaker Road – zijweg naar Kelso dunes
Zeer mooie rustige route doorheen het zeer gevarieerde woestijngebied, gedeeltelijk langs onverharde, maar goed onderhouden wegen.

Kelso Dunes – Kelso Depot – Rock Spring – Ivanpah Road, 95 km.
zijweg naar Kelso dunes – Kelbaker Road – Kelso Cima Road – Mojave Road – Cedar Canyon Road – Ivanpah Road
Zeer mooie rustige route doorheen een prachtig gevarieerd woestijngebied. Grotendeels langs onverharde wegen, vanaf Cedar Canyon Road wat minder goed onderhouden.

EXCURSIES:
MOJAVE NATIONAL PRESERVE
Zeer mooi natuurgebied met woestijnlandschap waar bijzonder mooie bergen uit opsteken van vulkanische oorsprong. Slechts een beperkt deel van de wegen in dit gebied zijn verhard. De belangrijkste verbindingswegen zijn geschikt voor gewone voertuigen, andere vereisen 4x4 en hoge ophanging. Kaarten met informatie hierover zijn beschikbaar in het BLM kantoor te Needles en in de visitor centers in het park zelf, die zich langs de verharde wegen bevinden, weliswaar midden in het park. Dit weinig bezochte park vinden we minstens even speciaal als Joshua Tree NP.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Campings beschikbaar, doch men mag op enkele daartoe voorziene plaatsjes ook vrij kamperen gedurende max. 14 dagen.

MOJAVE NATIONAL PRESERVE: HOLE-IN-THE-WALL
We wandelen de Barber Peak Loop Trail, een prachtige gemakkelijke rondwandeling van 10 km, doen er 3 uren over (incl. fotostops). Deze vervoegt op het einde de Rings Loop Trail, een luswandeling van 1,6 km. Het korte stuk hiervan dat rechtstreeks naar de dagparking/picknickplaats loopt, is zeer pittig. Een zeer bijzonder einde van een gemakkelijke wandeling. Wie deze korte loodrechte klim in de kloof liever niet doet, kan de andere richting van de Rings Loop Trail wandelen, rond de berg, langs het visitor center.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan de picknickplaats voorbij het visitor center, het einde van de weg.
Coördinaten: 35.045794 – 115.393647
LOCATIE:
Langs Black Canyon Road, midden in het natuurgebied.

MOJAVE NATIONAL PRESERVE: TEUTONIA PEAK
Mooie wandeling naar de top van deze rotsheuvel in de woestijn. 5 kilometer (retour), heen en terug langs hetzelfde pad. Gemakkelijke wandeling, deels over rotstrappen. Gans de tijd mooie uitzichten. Omringd door vele Joshua Trees. Het eindpunt op de top stelde ons wat teleur, we hadden er meer van verwacht.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan de wegkant.
Coördinaten: 33.314699 – 115.550853
LOCATIE:
Langs Cima Road.

MOJAVE NATIONAL PRESERVE: KELSO DEPOT
Visitor Center in een mooi oud gebouw dat hoorde bij een vestiging van ijzerbewerkers langs de spoorlijn uit het begin van de 20ste eeuw. In het gebouw wordt een film over het park getoond, alsook uitgebreide informatie. Een deel van het gebouw doet dienst als museum over het Kelso depot, met een maquette van de vroegere vestiging, enkele ruimtes zijn nog ingericht zoals toen.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het visitor center.
Coördinaten: 35.012148 – 115.653222
LOCATIE:
Langs de Kelso Cima Road.

MOJAVE NATIONAL PRESERVE: CINDER CONE LAVA BEDS
Lava velden met kraters. We informeren ons bij het visitors center, hier zijn geen wandelpaden, al kan je er wel wat rondwandelen. De vulkaankratertjes zijn in de verte te zien van op de weg. De zijweg ernaartoe wordt afgeraden, omdat de ondergrond hier zeer schadelijk is voor de banden van een voertuig, tenzij men hiervoor speciale banden zou hebben. We bekijken enkele foto’s en beslissen dat dit geen omweg waard is, dus bezoeken de plaats niet.
SCORE: ?/5
INKOM: Gratis.
LOCATIE:
Langs de Kelbaker Road.

MOJAVE NATIONAL PRESERVE: KELSO DUNES
Prachtige duinen, waar in kan gewandeld worden, mooi uitzicht op de top. Een pad loopt ernaartoe, verder dient men zijn weg naar boven zelf te bepalen. Tot op de top: 2,5 km, hoogteverschil: 230 m.
Om 11 u wordt een leerrijke wandeling met een ranger gestart, we vergezellen hem de duinen in.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het begin van de wandeling naar de duinen.
Coördinaten: 34.903387 – 115.718243
LOCATIE:
Zijweg van de Kelbaker Road.

MOJAVE NATIONAL PRESERVE: ROCK SPRING
Korte rondwandeling naar een bronnetje, dat eigenlijk niet veel voorstelt. De omgeving is mooi. Het wandelpad begint aan een rotshuis, waar ooit een artiest woonde.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Een kort eindje van het huis verwijderd, droge toilet voorzien.
Coördinaten: 35.155169 – 115.334805
LOCATIE:
Zijweggetje van de onverharde Mojave Road.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Mojave National Preserve»

Nevada - Lake Mead (16)

26 Januari 2016 | Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 24 Februari 2016

  • Hoover Dam en Lake Mead van op de Mike O’Callaghan
  • Lake Mead, Rogers Spring
  • Lake Mead, Redstone
  • Lake Mead, rondom het stuwmeer
  • Lake Mead, kleurrijke rotsformaties in de omgeving

California – Mojave National Preserve (31)

18 Januari 2016 | Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 07 Februari 2016

  • Kelso Dunes, Mojave National Preserve
  • borstels om los zand te verwijderen op Mojave Road
  • Barber Peak rondwandeling, Mojave National Preserv
  • Barber Peak rondwandeling, Mojave National Preserv
  • Barber Peak rondwandeling, Mojave National Preserv

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking