Reisverhaal «Alaska highway - deel 4, in Alaska»

Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | 0 Reacties 30 Juni 2015 - Laatste Aanpassing 05 Juli 2015

Traject: 30 juni 2015     

Grens Canada-US – Tetlin National Wildlife Refuge     

Opnieuw bevinden we ons in Alaska. Eenmaal de grens gepasseerd, rijden we door een heel andere omgeving. We zeggen steeds ‘een ander land, een ander gevoel’ … zelfs in de natuur geldt deze regel. Maar daarom is het hier niet minder mooi, eindeloze bossen en vlaktes golven rondom ons. Hier en daar piept een meertje door het groen. Opvallend zijn de grote oppervlaktes met zwartgeblakerde boomstammen, of wat ervan rest. In Alaska brandt het ’s zomers zeer veel, momenteel zouden zo’n 300 brandhaarden zijn, niet allemaal even groot.

Het Tetlin National Wildlife Refuge is een natuurgebied waar zo’n 180 verschillende vogelsoorten worden geteld. De meeste hiervan komen in de lente nesten, maar trekken in augustus, wanneer de dagen korter worden en de temperaturen dalen, naar het zuiden. Ook 42 verschillende soorten zoogdieren brengen hier jaarlijks geruime tijd door, ze kweken en voeden hun jongen op. Het is geen wonder dat de meeste dieren ’s winters wegtrekken, men spreekt van temperaturen tot -60 °C. Toch zijn er anderen die hier overwinteren, zoals kariboes, elanden en beren, elk op hun manier. Verder biedt het park een groot aantal visrijke meren, waarin bevers hun burchten bouwen.

Hoe te overleven in zo’n extreme koude ? Dit is het onderwerp dat ’s avonds door een ranger wordt gebracht op de camping van het park, waar we overnachten. Ze vertelt ook hoe zij zelf deze periode doorbrengt, wanneer het niet alleen koud is, maar ook slechts een 4 ½ tal uren per dag licht. Bijna niet te geloven, de bewoners missen deze periode in de zomer, kijken ernaar uit opnieuw de mooie sterrenhemels te zien, met de Aurora Borealis, het noorderlicht.
Verder heeft ze het over de effecten van de opwarming van de aarde voor dit natuurgebied. Hoe de permafrost langzaam wegsmelt, hoe de extreme koude minder lang heerst dan voorheen. Dit heeft een grote invloed op de plantengroei en het leven van de dieren, waarbij op lange termijn winnaars en verliezers zullen zijn. De evolutie wordt goed opgevolgd, maar men kan er niets aan veranderen. Enkele voorbeelden: sommige migrerende dieren komen hier in mindere aantallen, andere kweken vlugger en meer, winterdieren trekken verder naar het noorden. Hiervan getuigen tevens de droge meertjes die we onderweg tegenkwamen. Door ontdooiing van de onderlaag, vloeit het water diep de bodem in.

In het Visitor’s Centre kijken we naar een interessante film over de omgeving, de evolutie van de natuur en het leven van mens en dier. Hierbij wordt ons vriendelijk een tas koffie aangeboden. De rangers geven ons nog enkele tips voor natuurwandelingen in het park.

De wandelpaden aan het Seaton Roadhouse brengen ons door een prachtige bosrijke omgeving naar een meer, waarop eenden met kleintjes zwemmen. Onbedoeld doen we een eendenfamilie schrikken, de kleintjes vliegen het riet in. Onmiddellijk gaat moeder eend op zoek naar haar kroost, maakt hierbij angstige geluiden.
Wat verder volgen we het lange pad naar het Hidden Lake. Pas op het einde wordt het meer zichtbaar door het dichte bos. Het pad is met planken bedekt, om de voeten droog te houden. Aan het meer zijn 2 roeibootjes en zwemvesten voorzien, men kan deze lenen. Vissers mogen hier hun lijn uitgooien.

Nog steeds in dit natuurgebied, ligt het Deadman Lake, waar we zullen kamperen. Ook hier is een wandelpad voorzien met informatieborden. ’s Ochtends is de beste tijd om op zoek te gaan naar beverburchten, of liever de dieren zelf, die op dat moment vaak in het water rondzwemmen … We leren Nicole en Claude kennen, Zwitsers die in hun camper leven en hier momenteel vrijwilligerswerk doen. Gegevens worden uitgewisseld, we zullen elkaar wellicht nog tegenkomen tijdens deze reis.

Het regent wanneer we opstaan. Onder onze paraplu’s maken we de Taiga Trail wandeling, in de hoop een bever te zien in het meer. Misschien zijn we te laat, of is het door de regen, we zien er geen. Wel genieten we van de mooie bosomgeving, met zijn uitgebreid scala aan planten. Op de informatieborden wordt hierover uitgebreid ingegaan, ze zijn typisch voor een permafrost bodem. De harde bevroren ondergrond houdt het bodemwater tegen, zodat er veel vocht aanwezig is in de bovenlaag voor de planten. De vele bomen blijven hierdoor dan weer klein, de koude onderlaag beperkt hun groei.

OVERNACHTINGEN:
DEADMAN LAKE CAMPGROUND
Coördinaten: 62.888323 – 141.542229
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Kleine camping van de Tetlin Wildlife Refuge, in het bos aan een meer. Propere toiletten.
’s Avonds komt een ranger spreken.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Grens Canada-US – Tetlin National Wildlife Refuge Visitor’s Centre – Seaton Roadhouse – Hidden Lake – Deadman Lake Campground, 43 km.
Alaska Highway, N° 1
Rustige route door bosrijke omgeving, met meren en grote vlaktes.

EXCURSIES:
TETLIN NATIONAL WILDLIFE REFUGE – VISITOR’S CENTRE
Mooi uitzicht, informatieborden. Vriendelijke ontvangst, veel info over het natuurgebied. Mooie film over de evolutie en het leven in het natuurpark.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het Visitor’s Centre, aangeduid langs de weg met bruine borden.
ERNAARTOE:
Langs de Alaska Highway.

TETLIN NATIONAL WILDLIFE REFUGE – SEATON ROADHOUSE
Wandelpaden door het bos, naar een meertje.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het begin van de wandelpaden, een eindje van de grote weg via een zandweg te bereiken. Toiletten en picknicktafels voorzien. Aanduiding langs de weg.
ERNAARTOE:
Langs de Alaska Highway.

TETLIN NATIONAL WILDLIFE REFUGE – HIDDEN LAKE
Wandelpad van 1,6 km (enkel) door een bos, naar een mooi meer. Twee bootjes en zwembesten zijn voorzien om te lenen. De liefhebbers kunnen hier vissen.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het begin van het wandelpad, aangeduid langs de weg.
ERNAARTOE:
Langs de Alaska Highway.

TETLIN NATIONAL WILDLIFE REFUGE – DEADMAN LAKE – TAIGA TRAIL
Meer, waar naartoe een boswandelpad met informatieborden is aangelegd.
Om 19 u geeft een ranger een spreekbeurt over een onderwerp dat aanleunt bij de omgeving.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Op de camping, aangeduid langs de weg.
Coördinaten: 62.888323 – 141.542229
ERNAARTOE:
Langs de Alaska Hwy.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Deadman lake (1)»

Alaska Highway - deel 4: Alaska (10)

30 Juni 2015 | Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 05 Juli 2015

  • Alaska Highway, aan Grens Canada - US
  • verbrande bossen langs de Alaska Highway
  • Tetlin Nature Wildlife Refuge, Hidden Lake wandeli
  • Tetlin Nature Wildlife Refuge, Hidden Lake wandeli
  • Tetlin Nature Wildlife Refuge, uitzicht aan Visito

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking