Reisverhaal «San Gregorio de Polanco »

Zuid Amerika 3 | Uruguay | 0 Reacties 14 Oktober 2022 - Laatste Aanpassing 25 Oktober 2022

14 – 21 oktober 2022     

Traject: Valle Eden – San Gregorio de Polanco     

Een winderige rit     
Bij ons vertrek uit Valle Eden is er nog steeds zeer veel wind, met felle windstoten. Het rijden is niet zeer aangenaam bij deze omstandigheden. Gelukkig zijn de wegen goed, er is zeer weinig verkeer.

Reeds tijdens onze vorige trajecten, werd aan zowat alle bruggen langs hoofdwegen gewerkt. Er is telkens beurtelings verkeer, dat wordt geregeld met verkeerslichten. Dit is niet gebruikelijk in Zuid-Amerika, meestal staan er vlaggenmannen, die het verkeer regelen bij werkzaamheden. Ook vandaag passeren we dergelijke bruggen waaraan wordt gewerkt … het lijkt erop dat alle bruggen in Uruguay worden vernieuwd.

Op onze slaapplaats vinden we geen beschutting tegen de wind. Verbetering wordt niet voorspeld. Het wordt een wiegende nacht.

San Gregorio de Polanco
Muurschilderingen trekken ons steeds aan. In San Gregorio de Polanco zijn een aantal bijzondere exemplaren te vinden. Veel informatie hierover vinden we niet, maar we zullen het afgelegen stadje aan het einde van de weg, langs de oever van de Rio Negro eens gaan verkennen.

Bij aankomst is het nog steeds guur weer, hevige koude wind en donkere wolken lokken ons niet onmiddellijk naar buiten. We rijden naar het smalle schiereiland, dat zo’n 3 km ver uitsteekt in de brede Rio Negro. Daar zoeken we een geschikt kampeerplaatsje aan de rivieroever, met uitzicht op de grasachtige waterkant. Aan de overkant van deze beboste landtong bevinden zich mooie fijne zandstranden. We gaan even uitwaaien tijdens een korte wandeling en genieten van de uitzichten.

Momenteel is het lente, laagseizoen. Het is weekend, toch blijft het hier uiterst rustig, af en toe zien we een wandelaar of auto passeren. Op foto’s zagen we overvolle stranden … wellicht is dat bij warmer weer in de zomer.

Doch, ’s avonds komt een gezelschap opdagen, zij maken een groot vuur op de BBQ plaats en luide typische latino muziek. Dit duurt tot de vroege uurtjes, gelukkig houden ze rekening met ons en wordt omstreeks 23 u de knop van de muziekinstallatie omlaag gedraaid. Wel moeten we al onze ramen sluiten, omwille van de rook van hun vuur.

Uruguay lijkt het meeste op Argentinië, qua gewoontes. Ook daar gaat men tijdens het weekend socializen in de groene parken waar BBQ plaatsen, banken en tafels voorzien zijn. Opvallend is ook het drinken van ‘mate’. Het drankje dat qua smaak ergens tussen thee en koffie in zit en uit een beker met metalen pijpje (soort rietje) wordt gedronken. De ‘mate’ blaadjes in de beker worden telkens opnieuw met heet water overgoten, tot de smaak eruit is. Velen nemen de typische bekers en een thermos warm water mee, waar ze ook gaan. Overal is hiervoor kokend water verkrijgbaar.

Street-art
We laten Manga op de camping achter en fietsen door het stadje. Overal zien we muurschilderingen, in alle mogelijke vormen. Vaak leuk, soms kunstig, kleurrijk, ludiek, 3-D, … op huizen, handelszaken, openbare gebouwen, …

Bij een leuk vissershuisje aan de rand van de Rio Negro, worden we uitgenodigd om binnen een kijkje te nemen. De vriendelijke man heeft zijn woning volledig versierd, zowel binnen, buiten als in de tuin. Hij toont ons fier zijn collectie van stenen, een soort grote ronde keien, die hij doormidden kapt in de hoop een fossiel te vinden. Leuk om zien.

Dergelijke warme ontmoetingen hebben we meer tijdens het fietsen in dit stadje, bij de beenhouwer, de supermarkt, … gewoon passanten op straat. Men vindt het leuk dat hun muurschilderingen worden gewaardeerd. Het is er echt aangenaam toeven.

Hier willen we nog enkele dagen blijven, ondertussen kunnen we onze was laten doen. Die moeten we afgeven bij een gesloten huis, de dame belooft onze lakens dezelfde dag klaar te hebben. Als het druk is, zullen we een dagje langer moeten wachten op de rest.

We fietsen tot op het einde van de smalle landtong, ‘El Punto’ genoemd. Maar dat valt wat tegen, regelmatig moeten we stukken naast de fiets lopen, door de dikke laag fijn wit duinzand. Maar het loont de moeite, paarden grazen er vrij op het grasland, het uitzicht op de spitse punt is schitterend.

Gestopt door de politie
Bij ons vertrek kruisen we in het dorp een politiewagen. De agenten geven al van ver een teken met hun lichten. Marc vertraagt, niet wetende wat ze willen. Een politieman zwaait naar ons door het open raam, hij kijkt verwonderd omdat we vertragen. We veronderstellen dat ze ons gewoon vriendelijk wilden groeten en rijden verder.

In het centrum doen we opnieuw een vruchteloze poging om gas te vinden, we moeten opnieuw een gasfles opvullen. We doen boodschappen in de supermarkt en bij de fruitwinkel.

Eenmaal we het dorp verlaten, zien we al van ver een politiecontrole op de weg. We vertragen, er staat een auto aan de kant, men controleert de papieren. Wij moeten erachter gaan staan en wachten tot de vorige auto is vertrokken. Er passeert nog een auto, maar die mag verder rijden.

Dan is het aan ons, we herkennen de 2 agenten die we eerder kruisten in het dorp.
Ze bedanken ons omdat we hun dorp hebben bezocht en wensen ons een goeie reis. Daarna vragen ze of ze eerst nog een foto met Manga mogen nemen. Marc stapt uit en neemt met hun telefoon een foto, waar ze allebei op staan. Met een brede glimlach wuiven ze ons uit. In de achteruitkijkspiegel zien we dat ze terugkeren om het dorp in te rijden. Het is duidelijk dat ze ons aan de enige uitweg van het dorp kwamen opwachten voor die foto, en ondertussen een voertuig controleerden als excuus. Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt …

OVERNACHTINGEN:
ACHAR – PARKING BENZINESTATION
Coördinaten: -32.398502, -56.182229
Gelegen op 184 meter hoogte.
PRIJS: Gratis.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Zandparking naast een benzinestation, langs een rustige weg. Klein winkeltje.
WC aan de zijkant van het gebouw. Water.
Minpunten: Geen beschutting bij wind.

SAN GREGORIO DE POLANCO – CAMPING MUNICIPAL
Coördinaten: -32.614529, -55.845690
Gelegen op 77 meter hoogte.
PRIJS: Gratis, vermoedelijk omdat we hier buiten het hoogseizoen reizen.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Koude douches, toiletten (niet allemaal open buiten het seizoen). BBQ’s, picknicktafels en -banken. Water. Elektriciteit.
Camping in naaldbos en langs de waterkant, zeer mooie setting. Elke plaats is afgebakend door boomstammen en bevat een afdak en/of BBQ. Tijdens het vakantieseizoen is het hier enorm druk, buiten het seizoen is het uiterst rustig.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Valle Eden – Tucuarembó – Achar, 116 km
Zijweg Valle Eden: zelfde weg terug naar Ruta 26.
Ruta 26: Zeer goede, rustige asfaltweg, tot Tucuarembó.
Ruta 5: zeer goede asfaltweg, rustig rijden, werken aan enkele bruggen.
Ruta 43: zeer goede asfaltweg, uiterst rustig.

Achar – San Gregorio de Polanco, 50 km
Ruta 43: zeer goede, recent vernieuwde asfaltweg, uiterst rustig. Enkele kilometers werden nog niet vernieuwd, men lijkt er niet meer aan verder te werken.
San Gregorio de Polanco: straten zijn ok, verkeersdrempels en dwarsgeulen aan kruisingen, parkeren is mogelijk langs de straatkant.

EXCURSIES:
SAN GREGORIO DE POLANCO – STREET-ART
Stadje met veel muurschilderingen. Hierover is ter plaatse geen informatie te vinden, we verkennen zelf de straten om deze te ontdekken. Ze zijn verspreid over het ganse stadje. Ideaal om te fietsen.
Een wandeling op de smalle landtong, naar de punt is leuk en mooi. Witte zandstranden, naaldbossen, gras langs de waterkant, paarden grazen vrij, …
Zeer warm en welkom stadje, met overal vriendelijke bewoners. Tijdens het vakantieseizoen zal het gegarandeerd zeer druk zijn.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Overal mogelijk aan de straatkant in het stadje.
Wij laten Manga op de camping staan en fietsen door het centrum en langs de waterkant.
Coördinaten: -32.614529, -55.845690

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «San Gregorio de Polanco»

San Gregorio de Polanco (109)

14 Oktober 2022 | Zuid Amerika 3 | Uruguay | Laatste Aanpassing 25 Oktober 2022

  • San Gregorio de Polanco
  • fietsen naar de punt
  • schilder Marc
  • San Gregorio de Polanco, koloniale stijl
  • San Gregorio de Polanco

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking