Reisverhaal «Montevideo »

Uruguay | 0 Reacties 11 November 2022 - Laatste Aanpassing 21 April 2023

11 – 14 november 2022

Traject: Montevideo

Op weg naar Montevideo
Onderweg van Colonia del Sacramento naar Montevideo stoppen we in het dorp Playa Pascual om er te overnachten. Zo stellen we nog een nachtje met de onvermijdelijke stadsgeluiden uit. We parkeren op een rustige plaats langs het strand van de Río de la Plata, waar we opnieuw van een mooie zonsondergang genieten.

Voor een hoofdstad, valt de drukte in Montevideo goed mee. Bij aankomst volgen we een stukje de straat langs de haven, maar dan moeten we dwars door het centrum om de Rambla (kustweg) te bereiken. We zoeken een parkeerplekje op een zandplein aan Punta Carretas, met hier en daar wat dor gras en een palmboom. Dit zullen we als basis gebruiken voor ons stadsbezoek.

Hier komen velen na het werk en tijdens het weekend naartoe voor wat ontspanning. Er is een asfaltplein waar kinderen fietsen, skateboarden, rolschaatsen of gewoon met de bal spelen. Een weggetje over de 720 meter lange smalle landstrook leidt naar de Punta Brava, met een vuurtorentje, een visrestaurant en een jachthaventje.

Montevideo
De hoofdstad en tevens grootste stad van Uruguay, Montevideo, is gelegen op een heuvel aan de noordelijke oever van het estuarium van de Río de la Plata, hier zo’n 200 km breed. Met 1,4 mio inwoners telt de stad bijna de helft van de totale bevolking van Uruguay, 3,53 mio.

Montevideo is opgericht in 1724 door een Spaanse soldaat, als strategische zet tijdens de Spaans-Portugese strijd om deze regio. Initieel was de stad beperkt tot de plaats waar zich nu het historische stadscentrum bevindt. Midden de 19de eeuw begon de stad te groeien, aanvankelijk in oostelijke richting.

In het begin van de 20ste eeuw emigreerden veel Europeanen hiernaartoe, vooral Italianen en Spanjaarden. In 1908 was 30% van de inwoners geboren in het buitenland. De stad kende bloei, maar ook armoe, vooral veroorzaakt door inflatie eind de jaren 1990. Armere inwoners wonen sindsdien in grote huizen, met meerdere families tezamen.

Het is de stad met het hoogste levensniveau in Latijns-Amerika, die bovendien behoort tot de 30 veiligste steden ter wereld. In 2014 erkende men de stad als meest gay vriendelijke hoofdstad van het continent, 5de op wereldniveau.

Montevideo is het economische centrum van het land, gelegen in een baai met een natuurlijk gevormde haven en langs de landroute die Porto Alegre in Brazilië verbindt met Buenos Aires in Argentinië. Hier bevindt zich tevens de zetel en het administratief hoofdkantoor van de Mercosur (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) en de Aladi, de 2 belangrijkste Latijns-Amerikaanse handelsovereenkomsten. Men kan de rol van Montevideo hierin vergelijken met deze van Brussel in Europa.

Montevideo ligt zuidelijker dan de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en is daarmee de meest zuidelijk gelegen hoofdstad van het Amerikaanse continent. De Chileense hoofdstad Santiago ligt op zijn beurt nog ietsje meer noordelijk.

Er heerst een vochtig subtropisch klimaat, met gematigde temperaturen gedurende de 4 seizoenen. Tijdens de winter kent men gemiddelde temperaturen van 10 °C – 18 °C, met ’s nachts doorgaans een daling tot 3 °C, sporadisch bereikt men eens -5 °C. Gedurende dit seizoen is het koel, vochtig, winderig en vaak bewolkt. In de zomer is het vochtig en warm, met een koele zeebries ’s avonds, men bereikt tijdens de dag 24 °C – 32 °C, ’s nachts daalt de temperatuur tot 14 °C. Uitzonderlijk kent men piektemperaturen tot boven de 40 °C.

Het stadscentrum gaan we verkennen per fiets. Langs de Rambla loopt een mooi fietspad, in het centrum bevinden zich een aantal fietsstraten. Het is zaterdag, ook waar geen voorzieningen zijn is het rustig fietsen, we voelen ons geen moment onveilig.

Qua gebouwen vinden we Montevideo niet echt een stad die men moet gezien hebben. Doch op pleintjes en in parken heerst een aangename relaxte sfeer. We komen langs rommel marktjes en door autovrije straten met restaurants en winkels. We passeren oude gebouwen, monumenten en muurschilderingen. Nemen een kijkje in het mausoleum van Artigas en in de kathedraal alsook in de Mercado del Puerto met zijn restaurantjes. Er wordt muziek gemaakt en gedanst op de Plaza de Cagancha, een pleintje langs Avenida 18de Julio, de hoofdstraat.

Aan het einde van ons stadsbezoek, nemen we in het stadhuis de glazen lift naar de 22ste verdieping voor een uitzicht over de stad. Hier komen niet enkel toeristen naartoe, maar ook lokale mensen hangen er relaxed rond, zitten te schrijven en te lezen, drinken hun geliefde maté, … op luide muziek dansen ze de tango.

Op terugweg naar onze Manga brengen we een bezoek aan Paul en Andrea, zoon en schoondochter van onze vriend Martin uit België. Ze heten ons zeer hartelijk welkom, we genieten enorm van deze warme kennismaking met dit sympathieke koppel. Boeiende verhalen en ervaringen worden uitgewisseld, waarbij we wat meer vernemen over het land en zijn bewoners.

Montevideo met verlengingen
We blijven nog een dagje om zondag opnieuw de stad in te gaan. Tijdens de namiddag komen her en der typische tamboers op straat, ze zorgen voor sfeer. Doch het wordt een regendag. Tussen de buien door wandelen we naar de vuurtoren op Punta Brava, maar verder wagen we ons niet. ’s Avonds krijgen we een stortvloed over ons heen, in geen tijd staat de parking blank.

Maandag beslissen we nog een dagje Montevideo toe te voegen, het stormt. Met dergelijk guur weer, kan je niet beter zijn dan ergens binnen. ’s Ochtends wandelen we aldus naar het nabijgelegen Punta Carretas shoppingcenter, dat in een voormalig gevangenisgebouw is gevestigd. Een mooi complex dat veel te bieden heeft, jammer genoeg aan prijzen die de Belgische sterk overstijgen.

OVERNACHTINGEN:
PLAYA PASCUAL – AAN HET STRAND
Coördinaten: -34.751884, -56.462366
Gelegen op 2 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Langs de Rambla Costanera zijn meerdere parkeermogelijkheden, aan het strand.
We parkeren vlakbij het strand op een grasveld. Verschillende plaatsjes zijn beschikbaar, in de zon of onder bomen.
Picknicktafels en banken, BBQ’s, toiletten. Rustig.
Minpunten: /

MONTEVIDEO – PARKING PUNTA BRAVA AAN DE RAMBLA
Coördinaten: -34.929973, -56.160072
Gelegen op 0 meter hoogte
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Zandparking langs de Rambla, aan het begin van de landtong naar de vuurtoren.
Parkeren in de schaduw van een boom is niet evident met een groot voertuig.
Geen voorzieningen. Auto’s komen en gaan regelmatig. Vrij rustig.
Minpunten: Geluid van het verkeer op de Rambla vlakbij.

GEREDEN TRAJECT:
Colonia del Sacramento – Playa Pascual, 151 km
Straten Colonia del Sacramento: Avenida Costanera – Avenida General Artigas – Avenida Doctor Baltasar Brum – Avenida Franklin Delano Roosevelt: goede asfaltstraten, voldoende breed.
Ruta 1: eerste deel ligt heel goed, maar niet steeds even horizontaal. Daarna zeer oneffen betonbaan.
Straten Playa Pascual: Avenida Río de la Plata, asfalt met verkeersdrempels, voldoende breed – Delmira Agustini – Javier de Viana – Rambla Costanera, goede gravelstraten, iets smaller.
TOL: Ruta 1: 122,5 UYU (we moeten een bedrag bijstorten op onze tol-chip, dat gaat vlot).

Playa Pascual – Montevideo, 41 km
Straten Playa Pascual: Rambla Costanera, goede gravelstraat – Avenida Río de la Plata, asfalt met verkeersdrempels, voldoende breed.
Ruta 1: eerste deel ligt heel goed, daarna opnieuw een zeer oneffen betonbaan.
TOL: Ruta 1, Peaje Centenario: 122,5 UYU (met onze chip is het gemakkelijk, we rijden langzaam dichterbij, de slagboom opent en op een schermpje wordt het resterende saldo getoond).

EXCURSIES:
MONTEVIDEO – STADSBEZOEK

Aangename en vrij relaxte stad, met een goede sfeer in de straten van het centrum. De bezienswaardigheden spreken ons wat minder aan.
We bezoeken o.a.: enkele pleinen, met marktjes, muziek en dans. Fietsen door autovrije straten. Plaza Independencia met het mausoleum van Artigas. Cathedral Metropolitana. De Mercado del Puerto, met open restaurantjes binnen en buiten. Monument van de identiteit. Avenida 18 de Julio. Cemeterio Central. Mirador Panorámico Intendencia. Onderweg zien we nog een aantal andere oude gebouwen.
Deze hoofdstad is minder druk dan te verwachten. Het bezoek aan de uitgestrekte stad kan perfect met de fiets, we vinden het een aangename manier om ons hier te verplaatsen. Verder rijden er ook stadsbussen. Het is niet handig om met een voertuig zo’n stad te bezoeken. Een aantal straten in het toeristische centrum zijn autovrij. Wij bezoeken de stad op zaterdag, een aantal straten zijn afgesloten voor voertuigen.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Wij bezoeken de stad op zaterdag, een aantal straten zijn afgesloten voor voertuigen. Parkeren is hier en daar wel mogelijk, maar niet steeds evident.
Wij laten Manga aan de Rambla staan, op onze slaapplek aan het begin van de zijweg naar Punta Brava.
Coördinaten: -34.929973, -56.160072

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Montevideo»

Montevideo (34)

11 November 2022 | Uruguay | Laatste Aanpassing 21 April 2023

  • Catedral Metropolitana
  • dit was het uitzicht in het verleden
  • uitzicht van op Mirador Panorámico Intendencia
  • Punta Carretas winkelcomplex in voormalig gevangen
  • Montevideo

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking