Reisverhaal «Langs de Uruguayaanse kust – deel 1 »

Uruguay | 0 Reacties 15 November 2022 - Laatste Aanpassing 26 April 2023

15 – 18 november 2022

Traject: Montevideo – Atlantida – Solís – Punta del Este – Manantiales – Rocha

De kustroute van Montevideo naar de Braziliaanse grens
Vanuit Montevideo rijden we langs de kust naar de Braziliaanse grens. Onderweg zullen we hier en daar afslaan en/of stoppen op mooie plaatsen. De kustweg loopt niet steeds even dicht bij de zee. Deze minder drukke route is niet echt mooi te noemen, dit door bebouwing, reclamepanelen, …

El Águila
In de wijk Villa Argentina, horende bij de stad Atlantida, bezoeken we El Águila. Dit bijzondere huis hoog boven het strand is gebouwd in de vorm van een arend. Of het ooit bewoond is geweest en nog steeds wordt gebruikt is ons niet duidelijk, een bezoek binnen is alvast niet voorzien. Via een planken pad met trappen dalen we af tot op het strand, zo kunnen we het huis van meerdere kanten bewonderen.

Mirador del Aves
In het dorpje Solís rijden we naar een vogel uitkijk. Het uitzicht op het meertje met zijn diepgroene omgeving en veel wilde bloemen is mooi, doch er zijn amper vogels te zien. Enkele waterzwijnen zijn van de partij.

Wat verder parkeren we in een eucalyptus bos nabij het strand, waar we op een schaduwplekje kunnen overnachten. Na enkele dagen met storm en wat afkoeling, is het al snel opnieuw zeer warm. Het is duidelijk zomer in Uruguay.

Uitzichten langs de kust
We vervolgen onze route en stoppen bij Mirador Punta Ballena, hoog boven het strand. Hier kijken we neer op een vakantiedorpje met rode huizen en een baai met mooi wit zandstrand.

Verderop stoppen we opnieuw aan een uitzicht, op een strandparking een stukje onder de weg, om te lunchen. Van hier zien we de skyline van Punta del Este, een toeristische buurt in de provincie-hoofdstad Maldonado. We blijven een poos genieten van het uitzicht, het strand en de hoge golven op zee. Stilaan loopt de parking vol, lokale mensen komen hier na hun werk relaxen. Omdat onze volgende stopplaats in het drukkere stadsdeel is, beslissen we hier op de parking de namiddag door te brengen en te overnachten.

Punta del Este
Bij aankomst in Punta del Este, zien we al onmiddellijk de bekende ‘vingers’ boven een duin uitsteken. Het kunstwerk Los Dedos van de Chileense artiest Mario Irarrázabal dateert uit 1982, toen hij hiermee op deze locatie een wedstrijd won. Later plaatste hij vergelijkbare kunstwerken te Madrid (1987), in de Atacama woestijn in Chili (1992) en in Venetië (1995).
Voor het werk Los Dedos werd hij geïnspireerd door de hoge golven hier aan de kust, hij zag het als een waarschuwing voor zwemmers. De vingers stellen de hand voor van een drenkeling, die boven de golven uit steken. Het kunstwerk is vervaardigd uit beton en plastiek, verstevigd met stalen stangen. Eroverheen zit een beschermlaag om beter tegen de elementen bestand te zijn.

Nadat we het kunstwerk hebben bewonderd, met de nodige foto’s … wandelen we langs het strand het schiereilandje af, dat op een punt in zee uitloopt. Tot we bij de vuurtoren komen, die is slechts 1 dag per jaar te bezoeken, tijdens een soort open monumentendag in oktober.

Aan de andere kant van de punt wandelen we door de jachthaven. Vissers bereiden hun netten voor met stukjes vis as aas. Verderop wordt vis verkocht, de prijzen worden per ½ kg vermeld, wat veel zegt over hun niveau. Plezierboten liggen voor anker, een aantal op het droge. Zeeleeuwen spelen in het water, het mannetje is enorm.

Fundación Pablo Atchugarry
Een eindje verder rijden we opnieuw wat landinwaarts, tot bij het 30 hectare grote domein van kunstenaar Pablo Atchugarry (°1954, Montevideo, Uruguay).

Reeds toen hij nog zeer jong was herkenden zijn ouders, zelf gepassioneerde kunstliefhebbers, zijn artistiek talent en moedigden hem aan om hier iets meer mee te doen. Aanvankelijk schilderde hij, doch al snel leerde hij mogelijkheden kennen om te werken met materialen als cement, ijzer en hout.

In de jaren ’70 nam hij deel aan een aantal internationale tentoonstellingen, hij reisde meermaals naar Europa. In Italië organiseerde hij zijn eerste solotentoonstelling, te Lecco in 1978. Niet veel later ontdekte hij de mogelijkheden om een uitzonderlijke elegantie te creëren bij het werken met Carrara marmer, zijn eerste werk in dit materiaal was af in 1982. Kort nadien vestigde hij zich in Lecco, Italië, waar hij lange tijd bleef wonen. Veel indrukwekkende marmeren werken volgden.

Hij kreeg wereldwijde bekendheid, zijn werken zijn wijd verspreid.
Ook België liet hij niet beroerd, in 2006 werden zijn werken gedurende meerdere maanden tentoongesteld in het Groeninge museum in Brugge, in de tuin daarvan is nog steeds één van zijn werken te bewonderen, de stad kocht het aan voor 180.000 EUR. In 2014 werd zijn 8,35 meter hoge Carrara marmeren sculptuur
‘Movement in the World’ geplaatst in Kallo, Beveren.

Het complex Fundación Pablo Atchugarry bestaat uit een enorm internationale sculpturen park, waar het relaxed wandelen is. Hiermee wil de kunstenaar eenheid creëren met een dialoog tussen kunst en natuur. Indrukwekkend is ook het grote museumgebouw zelf, dat pas recent werd in gebruik genomen, men is nog bezig met de finale afwerking. Het heeft de vorm van een schip en is een pareltje van moderne architectuur. Ook binnen werd dit met moderne materialen afgewerkt, waarin een groot aantal internationale kunstwerken mooi tot hun recht komen.

Dit complex kan niet enkel worden bezocht door de kunstliefhebber, het leent zich ook tot het organiseren van een groot aantal kunst events, concerten, filmprojecties, studenten worden ontvangen in het kader van opleidingen, …

Wanneer we aankomen bij het complex, blijkt er een dag geen stroom te zijn. Dit werd aangekondigd op de website, enkel het park is toegankelijk.

De tuin bestaat uit glooiende grasvelden, bomenpartijen, meertjes, … een kapelletje en zelfs een heliport is voorzien. De vele kunstwerken die er verspreid staan, maken het tot een bijzonder geheel. We genieten van het kuieren in het uitgestrekte park en bewonderen de vele sculpturen. Het is echt jammer dat we nergens naar binnen kunnen.

Omdat we met een camper reizen die alle voorzieningen heeft, krijgen we van de manager de toelating om op de parking te overnachten. Zo kunnen we de morgen ook de tentoonstellingen binnen bezoeken. Pas om 11 u gaat het complex open, doch deze blijkt het wachten zeker waard.

“Art is an interior deep expression, where, past and future they fuse, creating a platform for the flight of the new generations.” - Pablo Atchugarry

OVERNACHTINGEN:
SOLÍS – NABIJ HET STRAND EN MIRADOR DEL AVES
Coördinaten: -34.799933, -55.375202
Gelegen op 6 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Eucalyptus bos nabij het strand. Er hangt een bord dat de gemeente deze plek heeft voorzien voor campers. Tenten mogen hier niet kamperen.
Mogelijkheden onder de hoge bomen of in de zon.
Geen voorzieningen. Rustig.
Minpunten: /

MALDONADO – PARKING AAN HET STRAND
Coördinaten: -34.910018, -55.000875
Gelegen op 0 meter hoogte
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Ruime strandparking langs Ruta IB, wat lager dan de weg, bij het aankomen in de stad Maldonado, vanuit het zuiden.
Geen schaduw. Geen voorzieningen. Lokale mensen komen hier naar het strand.
Minpunten: Geluid van de voertuigen op de weg.

MANANTIALES – PARKING FUNDACIÓN PABLO ATCHUGARRY
Coördinaten: -34.867167, -54.820527
Gelegen op 29 meter hoogte.
PRIJS: Gratis.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote gravelparking voor bezoekers van het museum. Vrij schuin, moeilijk een horizontaal plaatsje te vinden. We krijgen toelating van de manager om hier te overnachten. Zeer vriendelijk. Geen voorzieningen. Rustig.
Minpunten: /

ROCHA – PARKING BENZINESTATION
Coördinaten: -34.496719, -54.326615
Gelegen op 27 meter hoogte.
PRIJS: Gratis.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Kleine parking achter een benzinestation, langs een hoofdweg.
Vrij rustig op de parking, vrachtwagens passen er niet. Klein winkeltje. WC. Geen water.
Minpunten: De ganse nacht muziek en stemmen van de discotheek ernaast.

GEREDEN TRAJECT:
Montevideo – Atlántida – Solís, 91 km
Montevideo: Rambla – Avenida Italila – Avenida de las Américas – Ruta 101: brede straten, wat beschadigd. De drukte valt mee.
Ruta IB: Brede hoofdweg, vooral omzoomd door bebouwing.
Villa Argentina, Atlántida: voldoende brede en goede straten, asfalt en gravel.
Ruta IB: Brede hoofdweg, het wordt rustiger, de bebouwing vermindert wat.
Solís: Ruta99 – Artigas – De la Laguna: brede asfaltweg, zeer goede gravelstraten.
TOL: Ruta IB, tussen Montevideo en Atlántida: 122,5 UYU (met onze chip is het gemakkelijk, we rijden langzaam dichterbij, de slagboom opent en op een schermpje wordt het resterende saldo getoond).
TOL: Ruta IB, tussen Atántida en Solís: 122,5 UYU (met onze chip is het gemakkelijk, we rijden langzaam dichterbij, de slagboom opent en op een schermpje wordt het resterende saldo getoond).

Solís – Punta Ballena – Maldonado, 44 km
Solís: Ruta 10 – Ruta99: goede asfaltwegen.
Ruta IB: Goede, brede hoofdweg.
Rambla: Goede, brede kustweg.

Maldonado – Punta del Este – La Barra – Manantiales, 29 km
Rambla: Goede, brede kustweg.
Puente Leonel Vierra, La Barra: bizarre dubbele brug, die op en neer golft. Voertuigen enkel toegelaten met max. gewicht tot 5 ton.
Ruta 10: kustweg door bebouwing.
Ruta 104: goede weg richting binnenland.

Manantiales – Rocha, 74 km
Ruta 104: goede weg richting binnenland.
Ruta 9: Goede, voortdurend glooiende, doorgaande weg met 2 rijvakken en regelmatig een extra rijvak om langzame voertuigen gemakkelijker voorbij te kunnen.
TOL: Ruta 9: 122,5 UYU (we moeten een bedrag bijstorten op onze tol-chip, hier staat een lange wachtrij, het is de eerste TOL poort na de Braziliaanse grens, hier moeten bijbetalen is te vermijden).

EXCURSIES:
URUGUAYAANSE KUST – MONTEVIDEO NAAR ROCHA

Hoofdweg die de ganse Uruguayaanse kust volgt, soms dichtbij, soms op meerdere kilometers afstand, met verbindingsstraten naar de kustdorpen. We stoppen op meerdere plaatsen.
1. El Águila, Villa Argentina:
Huis hoog boven het strand, in de vorm van een arend. Kan enkel aan de buitenkant worden bewonderd.
Kleine parking aan het huis, coördinaten: -34.770631, -55.779072
Score: 4/5
2. Mirador del Aves, Solís:
Uitkijkpunt voor vogels. Mooie groene omgeving met wilde bloemen en een meertje. We zien slechts enkele vogels en een paar capibara’s (waterzwijnen).
Kleine parking aan het uitzicht, coördinaten: -34.797830, -55.375200
Score: 3/5
3. Mirador Punta Ballena, langs Ruta IB:
Uitkijkpunt op een lagergelegen kustdorpje en het strand.
Kleine parking langs Ruta IB, coördinaten: -34.895605, -55.038399
Score: 3/5
4. Punta del Este, populaire strandregio in provinciehoofdstad Maldonado:
Los Dedos: bekend kunstwerk op een duintop, aan het begin van deze ‘punt’ die in zeer uitloopt.
Coördinaten: -34.957891, -54.937291
Parking coördinaten: -34.958432, -938773
Score: 4/5
Wandeling: langs de kust naar de vuurtoren (enkel te bezoeken tijdens de open monumenten dag in oktober) en de jachthaven, waar vissers vertrekken op zee, plezierboten aangemeerd en op het droge liggen, vis wordt verkocht, zeeleeuwen in het water spelen.
Coördinaten vuurtoren: -34.968860, - 54.951644
Score: 3/5
Coördinaten jachthaven: -34.964210, -54.949580
5. Fundación Pablo Atchugarry:
Prachtig 30 ha groot beeldenpark, waar kunstenaar Pablo Atchugarry eenheid wil creëren tussen kunst en natuur. Een aantal museumruimtes in de gebouwen tonen een bijzondere collectie moderne kunst. Het recent gebouwde museumgebouw in de vorm van een schip is immens, eveneens bijzonder om zien, ook binnen.
Inkom: gratis.
Coördinaten: -34.867167, -54.820527
Score: 5/5

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Atlantida»

Langs de Uruguayaanse kust – deel 1 (53)

15 November 2022 | Uruguay | Laatste Aanpassing 21 April 2023

  • Punta del Este, Los Dedos
  • Manantiales, Fundación Pablo Atchugarry, sculpture
  • Manantiales, Fundación Pablo Atchugarry, sculpture
  • Punta del Este, de zee aan Los Dedos
  • Manantiales, Fundación Pablo Atchugarry, sculpture

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking