Reisverhaal «Fray Bentos »

Zuid Amerika 3 | Uruguay | 0 Reacties 31 Oktober 2022 - Laatste Aanpassing 23 November 2022

31 oktober – 1 november 2022     

Traject: Mercedes – Fray Bentos     

Mercedes      
Een rustige route brengt ons van Palmar naar Mercedes. Daar zullen we in een mooi groen park overnachten, langs de oever van de Río Negro. Er is nog steeds zeer veel wind, onze Manga wordt danig gewiegd.

Fray Bentos, Industrial Revolution Museum
Fray Bentos is bekend om zijn geschiedenis van vleesverwerking. Dit gebeurde in een productieplant aan de oever van de Río Uruguay (grensrivier met Argentinië), waarlangs de eindproducten werden verscheept. Het ganse proces van slachten, verwerken tot verzenden van het eindproduct werd hier in deze fabriek uitgevoerd. Er werden zeer veel migranten tewerkgesteld. Naast de fabrieksterreinen, bevonden zich de woningen voor de werknemers, samen met een school, ziekenhuis, winkels, … kortom een volledig dorp.

De fabriek bestaat uit meerdere gebouwen.
Er was een slachterij. Eén van de grootste gebouwen werd gebruikt voor bewaring van gekoeld en ingevroren vlees. In het magazijn gebouw waren ook de kantoren en het archief met belangrijke documenten ondergebracht.

De productiehal was de plaats waar vooral het vlees werd verwerkt en verpakt, van vleesextract tot Corned Beef. Maar ook meer dan 200 andere producten kwamen aan bod, zoals tong, paté, charcuterie, gevogelte, varkensvlees, konijn, bonen, erwten, jam en gelei, … Zelfs de verpakkingsblikken werden ter plaatse vervaardigd. Ook de dierenhuiden mochten niet verloren gaan, die werden bewerkt.
Dit alles werd verzonden naar vele landen in alle continenten, gedurende 116 jaar.

Het huidige museum werd ondergebracht in het voormalige magazijn uit 1872. Initieel werd in dit gebouw organische meststof geproduceerd, een product dat door Liebig was ontwikkeld om gaandeweg guano (gedroogd vogelmest van vogelkolonies op eilanden voor de kust van Peru, vleermuizenmest en vismeel) te vervangen.

In 1868 werd achter de fabrieksgebouwen het luxueuze Casa Grande gebouwd door de eerste manager van de Liebig Company, de ingenieur George Christian Giebert. Dit huis werd door alle opeenvolgende managers en bedrijfsleiders bewoond. Ook deed het een tijd dienst als Duits en als Engels vice-consulaat, belangrijke bezoekers verbleven er.

Tijdslijn:
1863: In april vestigt de ‘Giebert & Compagnie’ zich op de plaats waar reeds een vleespekel faciliteit bestaat, in het dorp Villa Independencia (het huidige Fray Bentos), gesticht op 16 april 1859.
1865: Als gevolg van het commerciële succes van de onderneming, wordt in december Lemco (Liebig’s Extract of Meat Company Ltd.) opgericht, met Anglo-Belgisch kapitaal en de steun van andere belangrijke Europese ondernemers. Als wereldwijde primeur wordt hier gestart met de productie van vleesextracten op industrieel niveau, volgens een formule gecreëerd door de Duitse chemicus Justus von Liebig, beschouwd als de vader van de organische chemie. Een ander belangrijk, door hem uitgewerkt product was organische meststof, gebaseerd op het vermalen van de afval van het vleespekel proces.
1924: Het bedrijf start te werken onder de naam Frigorifico Anglo del Uruguay S.A., als deel van het Vestey familie zakenimperium.
In deze periode start men met vleesverpakking en een groot aantal andere producten en bijproducten. Mede als gevolg van de noden ontstaan tijdens de 2de wereldoorlog, wordt het assortiment aan producten dat reeds was geïntroduceerd in Europa, de US en Azië, uitgebreid.
1967: In december kondigt het bedrijf aan te zullen sluiten. De overheid onderhandelt om een oplossing te vinden voor deze moeilijke situatie, immers de stad Frey Bentos steunt zowat volledig op deze plant, zowel qua veeteelt als qua werkgelegenheid.
1968: Het bedrijf met zijn volledige inrichting en installaties wordt op 8 maart verworven door de staat Uruguay, voor 1 mio USD. Vanaf dan werkt het onder het beheer van en met de naam Frigorífico.
1972: Het management van de operationele activiteiten van de plant in Fray Bentos worden gestopt door Frigorifico Nacional. Frigorifico Fray Bentos wordt opgericht door J.A. Giovio.
1979: Op 22 juni vindt de laatste slachting plaats, 483 koeien in 4 u 15 min. De fabriek sluit definitief op 15 oktober.
1987: 23 juni wordt het industriële complex en de Anglo woonwijk erkend als Nationaal Historische Locatie.
2005: Het museum wordt opgericht.
2015: 5 juli wordt
Fray Bentos Industrial Landscape door Unesco erkend.

Het is niet meer ver rijden van Mercedes naar Fray Bentos. Aan de rand van dit stadje bezoeken we het Industrial Revolution Museum. Daar parkeren we Manga op de krappe parking langs de straatkant, voor de ingang.

De fabrieksgebouwen zijn indrukwekkend groot, alleen al de buitenkant is een bezoek waard. Dergelijke historische gebouwen zijn steeds mooi om zien.

In het museum komen we te weten dat ze hier ooit Corned Beef produceerden, in de rechthoekige blikjes die we kennen uit onze jeugd. Geen idee of dit nog bestaat. Ook werden hier Liebig en Oxo producten gemaakt. Veel hiervan werd uitgevoerd naar de US en meerdere landen in Europa, waaronder België. Een enorme muurschildering met veel details uit een rijk verleden is schitterend, deze werd in 2008 door de lokale artiest Ricardo Ríos aangebracht. In een grote glazen bokaal zit het kalf met 2 koppen dat hier in 1956 in de baarmoeder van een koe werd gevonden.

Een dame toont ons de enorme fabriekshal, gevuld met machines, allen zeer mooi onderhouden. We mogen ook daar vrij rondkijken.

Tussen de verschillende gebouwen hangen grote foto’s uit de tijd van toen, interessant om zien hoe het er ooit aan toe ging. Het valt ons onmiddellijk op dat hier enorm veel mensen actief waren.

We stellen de vraag aan één van de gidsen. Er werkten tot 30.000 mensen op deze site in de drukste periode, afkomstig uit 70 verschillende landen. Men draaide 3 shiften van 1.500 personen in de vleesverwerkingsfabriek, zo waren er dus per dag al 4.500 mensen werkzaam in de productie. Dan was er nog het slachten, verwerking van de huiden, verpakking, verzending, verscheping, onderhoud, administratie, …

In het administratiegebouw zijn we onder de indruk van het meubilair en de vele toestellen die allen goed bewaard bleven. Het kantoorlandschap is opvallend ‘hedendaags’, een grote open ruimte, met daaromheen de kantoren van de directie.
Spontaan komt een gids ons rondleiden, ze vertelt over alle kantoormachines die er staan. Vooral de voorganger van de kopieermachine, de printer, de prikklokken, de telefooncentrale, de wetenschappelijke rekenmachine, … zijn interessant om zien.
Ook wijst ze ons op de diep uitgesleten vloerplanken, onder de bureaustoel van José Elgarte, een kantoormedewerker die hier gedurende 40 jaar werkte. Hij was 2 meter lang, de ganse dag zitten deed zijn benen tintelen. Om dat tegen te gaan bewoog hij zijn voeten de ganse tijd van voren naar achteren ... met de beschadiging tot gevolg. Maar … het hielp!
Daarna toont ze ons ook nog het oude archief, waarvan alles nu gedigitaliseerd op de in het kamertje ernaast staande computers terug te vinden is.

We wandelen omheen de fabriek, naar de Casa Grande, het grote huis van de baas. Jammer genoeg is dat gesloten, enkel open tijdens het weekend en op feestdagen. Het is dinsdag, daar kunnen we hier niet op wachten.

We keren terug naar Manga en beslissen hier te overnachten op ons parkeerplekje met schitterend uitzicht op de Río Uruguay.

OVERNACHTINGEN:
MERCEDES – GROEN PARK AAN RÍO NEGRO
Coördinaten: -33.245858, -58.046115
Gelegen op 2 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Aan de rand van de stad Mercedes bevindt zich een mooi uitgestrekt groen park, langs de oever van de Río Negro. Daar kan worden overnacht op het gras, onder bomen, langs het water, … Picknicktafeltjes met bankjes.
Geen voorzieningen. Rustig.
Minpunten: /

FRAY BENTOS – STRAATKANT AAN RÍO URUGUAY
Coördinaten: -33.116632, -58.331166
Gelegen op 13 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
In het straatje voor de ingang van de historische site Industrial Revolution Museum Fray Bentos. Mooi uitzicht op de brede Río Uruguay.
Geen voorzieningen. Rustig.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Palmar – Mercedes, 77 km
Palmar: goed geasfalteerde straten, voldoende breed. Hier en daar bomen met laaghangende takken.
Ruta 55: asfaltweg in minder goede staat, zeer oneffen wegdek. Zeer rustig.
Ruta 14: goede asfaltweg. Zeer rustig. Ligt slecht bij aankomst in Mercedes.
Mercedes, straten omheen de stad langs Río Negro: breed en in goede staat.

Mercedes – Fray Bentos, 40 km
Mercedes, straten omheen de stad langs Río Negro: idem terugweg, breed en in goede staat.
Ruta 2: goede asfaltweg. Zeer rustig.
Straten Fray Bentos: Vladimir Roslik Bichkov – Rambla Doctor Ángel Cuervo – Andrés Montaño: voldoende breed en meestal in goede staat. Maps.me doet ons afslaan voor een kortere route, maar we kunnen die straat niet door omwille van laaghangende boomtakken, uitwijken kan niet door geparkeerde auto’s.
TOL: Ruta 2: 122,5 UYU (met onze chip is het gemakkelijk, we rijden langzaam dichterbij, de slagboom opent en op een schermpje wordt het resterende saldo getoond).

EXCURSIES:
FRAY BENTOS, INDUSTRIAL REVOLUTION MUSEUM – HISTORISCHE SITE

UNESCO. Zeer grote oude fabriekssite, voor vleesverwerking.
Alles is zeer goed onderhouden, indrukwekkend om zien.
We bezoeken de site zonder gids, en kunnen volgende ruimtes betreden:
1. Museum met informatie over de geschiedenis.
2. Fabriekshal met oude machines.
3. Kantoren.
4. Het oude huis is gesloten, 1 november blijkt geen feestdag in Uruguay.
In het kantoorgebouw komt een enthousiaste gids ons spontaan begeleiden en vertellen over alles wat we er zien.
Ook buiten tussen en omheen de gebouwen is het mooi om wandelen en rondkijken.SCORE: 5/5 Aanrader!
INKOM: 50 UYU pp., gratis op dinsdag. Gesloten op maandag.
Meerdere begeleide bezoeken mogelijk in de fabriekshallen en een rondleiding in Fray Bentos per fiets: 120 UYU pp. per tour.
Het Casa Grande, huis van de baas, is gratis te bezichtigen, enkel open op zaterdag, zondag en feestdagen.
PARKING:
Beperkte parkeergelegenheid voor de ingang van de site, langs de straatkant. Ook vooraan in de site.
Coördinaten: -33.116632, -58.331166

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Fray Bentos»

Fray Bentos (59)

31 Oktober 2022 | Zuid Amerika 3 | Uruguay | Laatste Aanpassing 23 November 2022

  • wetenschappelijke rekenmachine
  • Fray Bentos, Museo de la Revolucion Industrial
  • beelden van toen de fabriek nog operationeel was,
  • telefooncentrale
  • Fray Bentos, Museo de la Revolucion Industrial

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking