Reisverhaal «Colonia del Sacramento »

Zuid Amerika 3 | Uruguay | 0 Reacties 02 November 2022 - Laatste Aanpassing 23 November 2022

2 – 10 november 2022     

Traject: Playa de la Agraciada – Colonia del Sacramento     

Playa de la Agraciada      
Aan de oever van de brede Río Uruguay bevinden zich op meerdere plaatsen zandstranden. Playa de la Agraciada is zo’n plaats, waar kan gekampeerd worden. Lokale mensen komen hier barbecueën, vissen, zonnen, aan en in het water spelen, … Voor ons een goede stop om onderweg een rustige namiddag door te brengen en te overnachten.

Het blijkt niet evident om voor Manga een plaatsje te vinden in het bos, helemaal op het einde zien we een geschikt plekje, met uitzicht op de rivier. Doch over het weggetje ernaartoe hangt een stroomdraad, waar Manga niet onderdoor kan. We rijden dan maar over het sportveldje om deze te omzeilen. In het bos zakt Manga vrij diep weg in het losse zand, maar we geraken niet vast. De temperaturen zijn opnieuw goed op weg naar de 30 °C, gelukkig is er vandaag minder wind dan de voorbije dagen en kunnen we alle ramen openzetten.

Omdat onze volgende te bezoeken locatie een toeristische stad is, beslissen we hier te wachten tot na de weekenddrukte. Ondertussen kunnen we hier wat wandelen, we zien een grote leguaan, een kolibrie komt af en toe even aan ons open raam groeten, ’s ochtends worden we door een vogelconcert gewekt … en de zonsondergang is schitterend!
Enkel op zondag is het echt druk. Naar gewoonte komt men hier de dag doorbrengen met een BBQ. Een groot houtvuur wordt op de voorziene stenen muurtjes aangelegd, wat hoge vlammen en enorm veel rook veroorzaakt. Men wacht tot het vuur gaat smeulen. Houtskool maakt men op deze manier zelf. Daaroverheen wordt een gril geplaatst, waarop het vlees wordt gebakken.

Parque Nacional Anchorena
Onderweg naar Colonia del Sacramento stoppen we bij de zijweg naar het Parque Nacional Anchorena. Dit zou een mooie uitgestrekte tuin zijn, omheen een groot pand van een voormalige boerderij. Momenteel wordt het immense gebouw gebruikt door de president als vakantiehuis.
Omdat we op het internet zagen dat dit park zou gesloten zijn, vragen we informatie aan de dame die vooraan in de zijstraat woont. Een bord vermeldt dat rondleidingen in het park enkel doorgaan van donderdag t.e.m. zondag, hiervoor moet worden gereserveerd via de website (www.parqueanchorena.gub.uy). De dame legt uit dat een vrij bezoek niet kan, maar we moeten hier zeker terugkeren.
Nadien bekijken we de website, de foto’s beloven niet veel speciaals. We zullen dit park overlaten, het is ons de omweg niet waard.

Colonia del Sacramento
Provinciehoofdstad Colonia del Sacramento (26.250 inwoners) wordt door de Uruguayanen vaak kortweg Colonia genoemd. De stad is gelegen aan de grensrivier met Argentinië, Río de la Plata. Aan de overzijde van de rivier bevindt zich de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Colonia is de oudste stad van Uruguay, gesticht in 1680 door de Portugezen. Nadien kwam deze stad regelmatig in handen van de Spanjaarden, die hier om streden vanuit de tegenovergelegen stad Buenos Aires, een Spaanse kolonie. Telkens weer veroverden de Portugezen het gebied terug. Later kwam Brazilië er aan de macht, tot het gebied aan het onafhankelijke Uruguay werd toegewezen. Het historische stadscentrum is door Unesco erkend.

In Colonia del Sacramento vinden we een mooi parkeerplekje langs de brede grensrivier Río de la Plata, waar we rustig kunnen overnachten. Van hieruit kunnen we het historische stadscentrum te voet bezoeken. ’s Avonds genieten we opnieuw van een prachtige felrode zonsondergang.

Het historische stadscentrum is vrij klein, het bevindt zich in een oud fort. Van de muren is nog een gedeelte over. Overal zien we mooie koloniale panden, in oud Portugese stijl, sommige in natuursteen, andere in pasteltinten geschilderd. De basiliek Santísimo Sacramento met zijn 2 koepeltorens, is meermaals gerestaureerd in de authentieke stijl. Binnen is alles zeer sober gehouden, we vinden dat mooi. Aan de waterkant zien we de ferryhaven, waar men kan oversteken naar Buenos Aires, Argentinië. Doch die immense stad aan de overkant zien we niet, de rivier is hier zo’n 53 km breed. Er heerst een gezellige toeristische sfeer.

Real de San Carlos
De volgende dag wandelen we enkele kilometers in de tegenovergestelde richting langs de Río de la Plata, naar de wijk Real de San Carlos. We genieten van mooie uitzichten, op witte zandstranden en beboste eilandjes in de Río de la Plata.

Aan een oude werf, steken de overblijfselen van een houten pier 300 meter ver de rivier in. Hier werden ooit goederen van treinen en stoomboten overgeladen. Er konden tot 6 stoomboten tegelijkertijd aanmeren. De Argentijnse regering legde na een poosje een hoge belasting op van 10.000 Pesos voor elk schip dat havens aandeed waar gokcentra waren. Dit leidde gedeeltelijk tot de ondergang van het complex. Nu zijn er enkel nog de steunpalen over, die boven het water uitsteken. Mooi om zien.

Aan de overkant staat een oud fabrieksgebouw. Dit was het eerste elektriciteitsbedrijf van de wijk Real de San Carlos en Colonia del Sacramento, ontworpen om stroom te leveren aan Real de San Carlos met zijn koninklijke toeristencomplex en aan de stad.

We wandelen van dit punt een stuk landinwaarts, naar de oude arena.
Onderweg passeren we langs Fronton Euskaro, een niet overdekt ommuurd sportterrein voor het uitoefenen van Pelota Vasca. Toen het in 1910 in gebruik werd genomen, was dit het grootste in zijn soort van Zuid-Amerika, met 64 meter lengte en 21 meter breedte. In 1974 werd het complex gerestaureerd, toen Uruguay gastheer was van een wereldkampioenschap Baskische Pelota. Spanje won toen het evenement.Pelota Vasca wordt gespeeld in een fronton, door 2 teams van 2 spelers, met een bal van ongeveer 5 cm doorsnede, die met de blote hand via een muur aan elkaar wordt doorgespeeld en mag maar 1 keer botsen (soms wordt ook een soort racket gebruikt, of een langwerpige handschoenmand met een soort kleine korf eraan). Dit spel is een variant van het kaatsspel.

Reeds van ver zien we Plaza de Toros, een immense arena die als een grote rotonde aan het einde van de straat werd gebouwd in 1909. Er konden 10.000 toeschouwers plaatsnemen op de banken rondom de ring. In deze arena bevond zich ook een racebaan en een hotel.
Ze werd in gebruik genomen in 1910, tot in 1912 de Uruguayaanse overheid stierengevechten verbood bij wet. Daarna bleef het gebouw verlaten achter … stilaan geraakte het in vervallen staat. In januari 2013 werden de muren van de hoofdingang door een storm neergehaald.
In 2019 werd de arena herbouwd, enkel de racebaan werd behouden. Nu wordt het gebruikt als cultureel centrum, waar muziek- en sportevenementen worden georganiseerd. Binnen behield men nog enkele restanten van de oude arena als aandenken.
We vinden dit indrukwekkende gebouw te ‘nieuw’ om mooi te zijn, al is het een indrukwekkende constructie.

OVERNACHTINGEN:
PLAYA DE LA AGRACIADA – CAMPING MUNICIPAL
Coördinaten: -33.810604, -58.426448
Gelegen op 0 meter hoogte.
PRIJS:
Camper: 200 UYU per nacht.
Persoon: 90 UYU per nacht.
Prijzen hangen uit, zouden ingaan vanaf 1 september 2022. In de week is er niemand aanwezig om te ontvangen, op zaterdag komt een dame langs om te incasseren.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Camping aan de Río Uruguay, met zandstranden.
Schaduwplaatsen onder naaldbomen.
Warme douches, toiletten: open van 8 u – 10 u en 18 u tot 22 u. Zeer basis, maar proper.
BBQ’s, picknicktafels en -banken. Water. Elektriciteit.
Restaurant, gesloten tijdens ons verblijf.
Toegang tot de rivier, vissen is mogelijk.
Minpunten: Weinig mogelijkheden om te parkeren voor grote voertuigen, lage stroomdraden, te dicht bos. Dikke laag los zand in het bos.

COLONIA DEL SACRAMENTO – ZIJWEGGETJE LANGS DE RIVIEROEVER
Coördinaten: -34.458122, -57.844693
Gelegen op 9 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Aan de rand van de stad bevindt zich de kustweg, met witte zandstranden langs de Río de la Plata. We parkeren in een zijweggetje, dat toegang biedt tot het strand. Verschillende plaatsjes zijn beschikbaar, in de zon of onder bomen.
Geen voorzieningen. Rustig.
Wandelafstand van het historische stadsdeel en andere bezienswaardigheden in de stad.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Fray Bentos – Mercedes – Dolores – Playa de la Agraciada, 121 km
Straten Fray Bentos: Andrés Montaño – Rambla Doctor Ángel Cuervo – Rincón: voldoende breed en meestal in goede staat. Maps.me stuurde onze via de heenweg, maar daar was een stuk éénrichtingsverkeer en via de omringende straten konden we niet terugkeren naar de hoofdweg, te laag hangende takken.
Ruta 2: goede asfaltweg. Zeer rustig.
Camino de los Argentinos: redelijk goede aan de rand van Mercedes.
Ruta 21: rustige weg in goede staat.
Camino a Playa la Agraciada: asfaltweg in goede staat.
TOL: Ruta 2: 122,5 UYU (met onze chip is het gemakkelijk, we rijden langzaam dichterbij, de slagboom opent en op een schermpje wordt het resterende saldo getoond).

Playa de la Agraciada – zijweg PN Aarón de Anchorena – Colonia del Sacramento, 111 km
Camino a Playa la Agraciada: terug via dezelfde weg, asfaltweg in goede staat.
Ruta 21: rustige weg, met oneffenheden.
Colonia del Sacramento: Avenida Julio César González Moreno – Avenida Costanera: goede asfaltstraten, voldoende breed.

EXCURSIES:
COLONIA DEL SACRAMENTO – HISTORISCH CENTRUM EN REAL DE SAN CARLOS WIJK
Historisch centrum:
Klein historisch centrum, met panden in Portugese stijl. Leuk om rondkuieren. Mooi, maar we hadden iets meer verwacht. Toeristisch. Unesco.
Begeleide wandelingen worden aangeboden, 2 x per dag, 11 u en 15 u, 200 UYU pp.
Real de San Carlos wijk:
Een 5-tal km stroomopwaarts van het historische centrum, bevinden zich een oude werf en elektriciteitsfabriek. Stelt niet heel veel voor, maar mooi om zien.
700 meter landinwaarts van dat punt bevindt zich de oude arena, helemaal heropgebouwd, maar nog steeds indrukwekkend groot om zien.
Tussen beide punten bevindt zich de Fronton Euskara, een ommuurd sportterrein voor de uitoefening van Baskische Pelota. De gevel is mooi om zien.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Mogelijk hier en daar omheen het historisch centrum, ook voor grotere voertuigen. In de smalle straten erdoorheen worden ook auto’s geparkeerd.
Wij laten Manga ongeveer 1 km verderop langs het water staan, waar het rustig slapen is.
Coördinaten: -34.458122, -57.844693

In de wijk Real de San Carlos kan gewoon langs de straatkant worden geparkeerd. Aan de waterkant zijn overal parkeermogelijkheden tussen de bomen in de schaduw, alsook zonnige plekjes. Ook hier wandelen wij naartoe.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Colonia del Sacramento»

Colonia del Sacramento (79)

02 November 2022 | Zuid Amerika 3 | Uruguay | Laatste Aanpassing 23 November 2022

  • Colonia del Sacramento
  • dagelijks gebruikte oldtimer
  • Colonia del Sacramento, historisch stadsdeel, Unes
  • Colonia del Sacramento, historisch stadsdeel, Unes
  • dagelijks gebruikte oldtimer

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking