Reisverhaal «Kutná Hora - Praag»

Tsjechië | Tsjechië | 0 Reacties 23 Juni 2010 - Laatste Aanpassing 23 April 2011

Op weg naar onze volgende standplaats Kutná Hora, stoppen we in het plaatsje Zd’ár nad Sázavou. Hier bezoeken we het cisterciënzerklooster met zijn boekenmuseum en de bedevaartskerk van de heilige Johannes Nepomuk bovenop de Zelená Hora (groene berg), door Unesco erkend. In het concept van de ronde ommuurde kerk werden een aantal details in 5-voud verwerkt, zoals o.a. de 5 poorten, 55 vensters, en de 5 ruimtes in het koor. Dit herinnert aan de martelaarspriester Johannes Nepomuk die het biechtgeheim niet wou schenden. Hij werd in Praag van de Karelsbrug gegooid, waarna hij verdronk in de Moldau. Op die plaats zouden 5 sterren verschenen zijn. Het verhaal over deze Heilige wordt in het kerkje belicht.

Kutná Hora heeft een prachtig historisch stadscentrum (Unesco erkenning), dat gedomineerd wordt door de monumentale St. Barbara kathedraal. Gebouwd op een heuveltop, torent deze hoog boven de stad uit, al van ver zie je de 3 puntdaken, die als tenten de kerk tooien. Het is een uniek gebouw in Gotische stijl, waaraan meer dan 500 jaar werd gewerkt tot het in 1905 eindelijk voltooid was. Uiteindelijk bevat deze zoveel details dat je er niet op uitgekeken raakt.
Langs het jesuïtencollege wandelen we de heuvel af naar het centrum. Een middeleeuwse zilvermijn kan worden bezocht in dit oude mijnstadje. Verder vinden we er de traditionele pestkolom, enkele kerken, fonteinen, een Italiaanse buurt, …
Aan de rand van het stadje bezoeken we ook het indrukwekkende Ossuary ‘botten’ kerkje (14de eeuw), 50 CZK pp. Dit werd in 1870 artistiek gedecoreerd met de beenderen van 40.000 overledenen, opgegraven toen het omringende kerkhof te klein werd tijdens een pest epidemie.
Met de trein (1 ¼ uren, 135 CZK pp. retour) verplaatsen we ons naar Praag, waar we onze verkenningstocht starten in de restauratiehal van het stationsgebouw in jugendstil.
Een traject van een 6 tal km zal ons langs alle belangrijke plaatsen en gebouwen leiden.
Doorheen de oude stad (Staré Mesto) komen we via o.a. de kruittoren, de oostelijke stadspoort, het representatiehuis, het standentheater, … uit op het centrale plein. Hier is het een drukte van jewelste, de ene groep toeristen verdrukt de andere om toch de beste plaats in te nemen tijdens de uitleg van hun gids. We aanschouwen de werking van het astronomische uurwerk (op het hele uur) en bewonderen de gebouwen rondom het magnifieke plein. Jammer van de grote reclamestellingen met auto’s erbovenop, die het uitzicht op het plein belemmeren.
De Jodenwijk werd heropgebouwd aan het einde van de 19de eeuw, waardoor deze er totaal anders uitziet, vele jugendstil gebouwen vormen hier het straatbeeld. Het hoogtepunt is het joodse staatsmuseum, dat bestaat uit een aantal synagogen (waarvan nog een 2 tal in gebruik), het raadhuis en de oude begraafplaats met zijn lugubere sfeer (tot 1787 in gebruik).
We begeven ons naar de Karelsbrug, de meest bekende brug over de Moldau, een middeleeuwse stenen brug met gotische poortgebouwen en beeldhouwwerken. Gedurende 4 eeuwen vormde ze de enige verbinding tussen de beide rivieroevers, ze staat er nog steeds in zijn 14de eeuwse oorspronkelijke vorm.
Een kasseistraatje brengt ons de burchtheuvel op. Een groot plein dat is omgeven door paleizen leidt ons naar de ingang van de Praagse Burcht. Deze is opgedeeld in 3 burchthoven, door poorten verbonden. Hier vinden we nog paleizen, een klooster, de prachtige St. Vitus kathedraal (de grootste van het land, wat vooral binnen tot uiting komt), het gouden straatje (waar me ooit trachtte lood in goud te veranderen), … om uit te komen bij de fraaie Koninklijke tuinen.
Vanuit de burcht gaan we verder omhoog tot het Strahov klooster om terug te keren via de beboste Petrín heuvel met de uitkijktoren er bovenop (een minder geslaagde poging om de Eiffeltoren te kopiëren).
Zo wandelen we door de Kleine Zijde, een rustige stadswijk in Barok, met ambassades, kerken, restaurantjes, winkeltjes, … tot op het Kampa eiland. Een park langs de Moldau waar een levendige en jeugdige sfeer heerst, groepjes spelen muziek terwijl de jongeren er in het gras omheen zitten. Het nieuwe Kampa museum toont ons mooie voorbeelden van de moderne Tsjechische kunst. Verderop steken we de Moldau terug over om in de Nieuwe wijk uit te komen. Het hoogtepunt hier is een modern glazen gebouw aan de rivier, ook het dansende huis genoemd.
Moe maar voldaan wandelen we over het Wenceslaplein (een brede laan met winkels, terrasjes en een brede grasstrook in het midden) terug naar het station waar we de trein naar Kutná Hora afwachten.
 
Overnachting:
Camping Santa Barbara, 297 CZK per nacht voor 2 personen + tent + auto, douche 25 CZK, uiterst proper, zeer ruime afgebakende plaatsen met voldoende schaduw, kleine camping (14 plaatsen) op 300 meter van het historische stadscentrum gelegen, sanitair volledig nieuw, keuken met kookvuren, koelkast met vriesvak, microgolfoven, gewone oven, wasmachine, café met terras, vriendelijke ontvangst, spreken Engels, Ceská 988, Kutná Hora, tel. +420 327 512 051, [email protected], www.santabarbara.cz

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kutná Hora - Praag»

Kutna Hora - Praag (24)

27 Juni 2010 | Tsjechië | Tsjechië | Laatste Aanpassing 23 April 2011

  • Kutna Hora, 'botten' kerkje (14de eeuw), wandversi
  • Zd'ar nad Sazavou, bedevaartkerk van de heilige Jo
  • Praag, het dansende huis aan de oever van de Molda
  • Praag
  • Praag, Kinskypaleis

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking