Reisverhaal «Tondela»

Frankrijk - Spanje - Portugal | Portugal | 0 Reacties 07 Oktober 2010 - Laatste Aanpassing 26 April 2011

We verlaten Vila Real via Sabrosa om via een smalle bergweg tussen de terrassen met bontgekleurde wijnranken en olijfboomgaarden naar de Douro vallei te rijden. In Vilarinho de São Romão stoppen we even aan het schoolgebouwtje met de aparte ingangsdeuren voor jongens en meisjes. Grappig, … maar ook hier is deze scheiding op school compleet verleden tijd.

In het toeristische stadje Pinhão komen we aan bij de Douro. Dit is het hart van de Porto streek, hier willen we wel eens een Portohuis bezoeken … Overal zien we de al dan niet bekende Portonamen op de terrasmuren geschilderd. We laten de grote namen links liggen en kiezen voor een ambachtelijke kleinschalig Portohuis, Quinta do Tedo, gelegen aan de monding van de Tedo rivier in de Douro. Deze quinta werd in 1997 overgenomen door een Fransman, Vincent Bouchard, die deel uitmaakt van een familie met een bekend wijnhuis in de Bourgognestreek. Hij heeft de bedoeling hier kwalitatieve wijn en Porto te produceren op ambachtelijke wijze met enkel druiven van zijn eigen wijngaard. Hierin is hij duidelijk geslaagd, we zien verschillende flessen met op het etiket een label van de prijzen die ermee werden behaald. Tijdens de rondleiding krijgen we een duidelijke uitleg over het produceren van Porto. Hier worden de druiven nog gefermenteerd in grote betonnen kuipen, waar men op blote voeten in rondstapt. Deze werkwijze kan enkel bij de kleine Portobouwers worden gebruikt, maar geeft een beter resultaat. Na de rondleiding wordt er geproefd … 2 soorten wijn en 4 soorten Porto, Tawny van 10 jaar oud, the finest Ruby, LBV 2003 (late bottled Vintage), Vintage 2007, ... het wordt steeds maar beter ... Porto wordt gekeurd door een officiële instantie die het kwaliteitslabel bepaalt, Vintage Porto is de hoogste kwaliteit, die dan ook niet elk jaar bereikt wordt. www.quintadotedo.com
We genieten verder van onze rit door de prachtige Douro vallei die niet zomaar een Unesco erkenning verkreeg.
Aan Régua verlaten we de Douro vallei om ons naar het stadje Lamego te begeven. Hier bezoeken we de Sé (kathedraal) met zijn mooie beschilderde plafonds. Het bedevaartsoord Nossa Senhora dos Remédios bereiken we via 614 traptreden en passeren daarbij 14 kapelletjes.
Onze volgende stop is Viseu, een stad met 47.250 inwoners. Het centrum van deze stad kan ons niet echt bekoren. Door de smalle geplaveide straatjes wandelen we naar de Sé, de gevel is mooi maar niets nieuws. De er tegenoverliggende Misericórdia kerk staat in de stellingen. Het miezert, misschien zijn we te gehaast om hier echt een goed beeld van te krijgen.
En dan op zoek naar een overnachtingplaats. We stoppen in Tondela,een stadje met 14.000 inwoners. Dit is niet echt een toeristische bestemming, we bezoeken de plaats zelf dan ook niet verder. In het gehucht Couço vinden we na wat zoeken een camping op een boerderij. De boer aarzelde even, maar besliste dat we 1 nachtje konden blijven ... tot onze opluchting. Nadien vertelt hij ons dat de camping enkel open is tijdens het zomerseizoen. Voor we gaan slapen komt de vriendelijke boer ons nog vertellen dat het vannacht hard gaat regenen, indien we problemen zouden hebben, mogen we hem wakker bellen.
 
Overnachting:
Camping rural Santo António, 10 EUR per nacht voor 2 personen + tent + auto, kleine comfortabele camping in de tuin naast het woonhuis, proper sanitair, warme douches, keuken, spreken Frans, vriendelijk, verlichting tot 22.00 u, tel. +351 962 838 924, av. 10de Junho n° 500, Couço – Tondelo, [email protected]

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Tondela»

Tondela (8)

07 Oktober 2010 | Frankrijk - Spanje - Portugal | Portugal | Laatste Aanpassing 26 April 2011

  • Lamego, bedevaartskerk Nossa Senhora dos Remédios
  • portohuis Quinta do Tedo, voorraad vintage porto
  • onderweg naar de Douro vallei
  • portohuis Quinta do Tedo
  • Lamego, plafond van bedevaartskerk Nossa Senhora d

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking