Reisverhaal «Tambo Colorado »

Zuid Amerika 2 | Peru | 0 Reacties 23 November 2020 - Laatste Aanpassing 15 September 2021

23 – 25 november 2020     

Traject: Cieneguilla – Lima – Totoritas – Laguna de Marón – Tambo Colorado – Humay      

Poging om te reizen 
Maandag 23 november, dag 252 van de noodtoestand in Peru. Vandaag zullen we onze 2de kampeerplaats verlaten, waar we ondertussen alweer 7 weken hebben gewacht. Nog steeds duurt de noodtoestand verder, toch kregen we ondertussen kleine vrijheden.

Het komt erop neer dat de sociale isolatie wordt behouden (men mag niemand thuis ontvangen, groepsactiviteiten zijn nog steeds verboden, thuiswerk verplicht indien mogelijk), doch ‘niet’ essentiële verplaatsingen zijn nu toegelaten in het ganse land. De avondklok geldt nog steeds, maar op zondag mogen we nu toch al naar buiten, doch zonder voertuig. Mensen vanaf 65 jaar mogen nog steeds het huis niet uit, kinderen tot 12 jaar slechts ½ u per dag op een rustige plaats nabij hun woonplaats.

Veel zaken zijn nog steeds gesloten, alsook de meeste restaurants. Deze moeten hiervoor nog altijd hun individueel Covid-plan laten goedkeuren. Peruanen zijn goed gewend aan het dragen van een mondmasker, het maakt ondertussen deel uit van het straatbeeld. Met mondjesmaat openen de toeristische plaatsen, eveneens mits strenge Covid-maatregelen en beperkingen, sommige zijn slechts voor een deel toegankelijk.

De zomer is in aantocht. We bevinden ons nu in de kustregio, het wordt zeer warm. Het idee is om ons te verplaatsen naar de bergen en wat verkoeling te zoeken. Onderweg zullen we trachten enkele toeristische locaties te bezoeken, veel informatie hebben we nog niet, het is afwachten wat open zal zijn. We kijken er echt naar uit om na meer dan 8 maanden ononderbroken ‘wachten’ een stukje te gaan reizen.

Eigenlijk zouden we een week eerder vertrekken, maar door politieke onrust in het land werden we genoodzaakt dat even uit te stellen.

Boodschappen doen in Lima
Op weg naar de kust rijden we door de drukke hoofdstad Lima, waar we stoppen voor wat boodschappen. Plaza Vea is een supermarktketen die ons alles biedt wat we nodig hebben. Bij doe-het-zelf zaak Promart kopen we wat materiaal om te klussen. In de Claro telefoonwinkel laten we data op ons herlaadkaartje plaatsen, het is gedaan met de luxe van het onbeperkte internet op de camping.

Al vlug komen we op de Carretera Panamericana Sur, de doorgaande weg die gans Latijns Amerika doorkruist. We volgen de kust in zuidelijke richting, waarbij we regelmatig uitzicht op zee hebben. Onze overnachtingsplek wordt een benzinestation, waar we een plaatsje vinden tussen de vrachtwagens. Dat is momenteel de beste optie. Door de Corona pandemie moeten we wat beter opletten met vrije slaapplaatsjes, vooral in de buurt van grote steden en langs de kust.

Laguna de Marón
We vervolgen onze rit in zuidelijke richting, de kustweg wordt stilaan wat rustiger. Het wordt een saaie rit door een droog duinengebied met weinig variatie, in een mistige omgeving.

In San Clemente verlaten we de hoofdweg en rijden landinwaarts, naar Laguna de Marón, nabij het dorpje Bernales. Aan deze kleine groene oase tussen de hoge zandduinen, zullen we overnachten. Tijdens de dag komen enkele locale mensen hier zwemmen en in de duinen wandelen, met crossmoto’s geraakt men hoog op de duintoppen. Ook wij maken een mooie duinenwandeling. Het is hier zalig rustig, zo hebben we het graag.

Maar, rond middernacht stopt een auto, waaruit 3 in het zwart geklede mannen komen. Onverwacht, want vanaf 23 u geldt nog steeds de nachtklok. Ze wandelen met zaklampen de duinen in … pas 3 u later keren ze terug. Dat geeft ons niet echt een goed gevoel … gelukkig hebben ze voor ons geen aandacht.

Tambo Colorado
Een stukje verder landinwaarts bevindt zich de Inca / Chincha site Tambo Colorado. Bij aankomst vinden we een lege parking, maar al vlug komt een man aangelopen om de deuren te openen. Deze locatie kan alvast worden bezocht. Eerst nemen we een kijkje in het kleine museum aan de ingang. Daarna maken we een wandeling tussen de ruïnes van deze historische site uit 1440 ad.

Rondom een trapeziumvormig plein bevinden zich de belangrijkste gebouwen. Het paleis met zijn vele kamers is een echt doolhof, waarin we enkele verdiepingen hoog opklimmen. Op de bepleisterde wanden en in de vele trapeziumvormige nissen zijn duidelijk nog de rode, gele en witte kleuren te zien waarmee deze ooit beschilderd waren, doch van de figuren blijft niets meer over. Dit paleis werd gebruikt door de uitverkoren vrouwen van de locale Inca vertegenwoordiger en andere elitaire heersers. Leger oversten en rechters op doorreis kregen hier accommodatie aangeboden.

Tambo Colorado hoort niet tot de mooiste archeologische sites, maar het is toch boeiend om er een kijkje te nemen. Wanneer we alle kamers hebben verkend, wandelen via een paadje bovenlangs de gebouwen terug.
Het is al vlug middag, we zien de bewaker zwaaien naar ons, zijn enige bezoekers deze voormiddag. We ronden ons bezoek af, hij vertelt ons dat hij wil sluiten. Op onze vraag of we op de parking mogen overnachten, antwoordt hij negatief, maar net buiten de poort mogen we op het toegangsweggetje staan of aan de overkant van de straat op een terrein langs de droge rivier. Tegenover de ingang staat een politiecontrolepost. De agenten raden ons af om hier in de buurt te overnachten, het is te gevaarlijk ’s nachts. Ze bieden ons aan om voor hun commissariaat te overnachten, in het volgende dorp. Daar worden we vriendelijk ontvangen, al is de slaapplaats niet echt onze meest favoriete … zo langs een doorgaande weg. Gelukkig valt het verkeer stil ’s nachts, door de avondklok.

OVERNACHTINGEN:TOTORITAS – PETRO PERU SERVICE STATION MET RESTAURANT
Coördinaten: -12.683137 – 76.649985
Gelegen op 0 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Vrij klein benzinestation, met parking voor een 10-tal kleine vrachtwagens naast elkaar. Vriendelijke ontvangst. Rustig tijdens de dag. Vrij laat komen de vrachtwagens aan, ze vertrekken vroeg. ’s Nachts dempen ze het geluid van de weg.
Betalen met Mastercard is hier mogelijk, de meeste benzinestations in Peru aanvaarden enkel VISA.
Minpunten: Geluid van de vrachtwagens die aankomen en vertrekken.

LAGUNA DE MARÓN
Coördinaten: -13.760457 – 75.982037
Gelegen op 249 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Mooi en uiterst rustig plaatsje op een kleine kiezelparking tussen de duinen, aan de rand van een groene oase met meer. Geen voorzieningen. Met elk voertuig te bereiken.
Mogelijkheid om nog een stukje verder de duinen in te rijden, doch niet elk voertuig geraakt veel verder.
Minpunten: ’s Nachts komt een auto aangereden, mannen gaan gedurende 3 u de duinen in. Dat geeft niet echt een goed gevoel.

HUMAY – STRAATKANT VOOR POLITIEKANTOOR
Coördinaten: -13.723563 – 75.889075
Gelegen op 371 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Brede parkeerstrook langs de straatkant, voor het politiekantoor, tegenover de school (gesloten vanwege de Covid-19 maatregelen). Geen voorzieningen.
Minpunten: Vrij drukke weg, met veel vrachtverkeer. Alle vrachtwagens stoppen naast ons, voor controle.

GEREDEN TRAJECT:
Cieneguilla – Lima – Totoritas, 114 km
Vanuit Cieneguilla kunnen we niet rechtstreeks naar de kust, omwille van wegenwerken. We moeten dus een eindje in noordelijke richting, om door de drukke stad Lima te rijden.
LM-117, Cieneguilla – Lima. Bij het naderen van de stad wordt het steeds drukker.
Avenida Javier Prado Este, Lima.
PE-1S – Avenida / Carretera Panamericana Sur, Lima – Totoritas, drukke kustweg naar het zuiden.
TOL: 5,5 PEN.
TOL: 5,5 PEN, bij het opnieuw oprijden van de weg, na te gaan winkelen.
TOL: 14,8 PEN.

Totoritas – San Martin – San Clemente – Santa Isabel – Bernales – Laguna de Marón, 167 km
PE-1S – Carretera Panamericana Sur, Totoritas – San Martin, goede asfaltweg, steeds op en neer, bochtig, de weg wordt rustiger, saaie omgeving.
PE-28A – Via de los Libertadores, San Clemente – Santa Isabel, goede asfaltweg.
Zijweg, Santa Isabel – Bernales – Laguna de Marón, tot Bernales asfalt, daarna goede gravelweg.

Laguna de Marón – Bernales – Dos Palmes – Tambo Colorado – Humay, 33 km
Zijweg, Laguna de Marón – Bernales – Dos Palmes, goede gravelweg tot Bernales, daarna asfalt.
PE-28A – Via de los Libertadores, Dos Palmes – Humay – Tambo Colorado – Humay, goede asfaltweg.

EXCURSIES:
TAMBO COLORADO – ARCHEOLOGISCHE SITE

Historische site, met klein museum. Leuk om zien, maar er zijn interessantere sites.
Bezoek museum + rondwandeling doorheen en omheen de ganse site, duurt max. 2 u.
SCORE: 3/5
INKOM: 5 PEN pp.
Gratis op de eerste zondag van elke maand.
gids: 20 PEN
PARKING:
Aan de site zelf.
Coördinaten: -13.706041 – 75.830902

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Cieneguilla»

Tambo Colorado (16)

23 November 2020 | Zuid Amerika 2 | Peru | Laatste Aanpassing 15 September 2021

  • Tambo Colorado
  • Tambo Colorado
  • Tambo Colorado
  • Laguna de Marón
  • Tambo Colorado

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking