Reisverhaal «Ollantaytambo »

Zuid Amerika 2 | Peru | 0 Reacties 16 December 2020 - Laatste Aanpassing 28 September 2021

16 – 17 december 2020     

Traject: Curahuasi – Ollantaytambo     

Ollantaytambo archeologische site     
De archeologische Inca site Ollantaytambo (2.792 m.h.) is gelegen in de Heilige Vallei van de Inca’s, 72 km ten noordwesten van Cusco. Het gelijknamige plaatsje bevindt zich langs de oever van de Patakancha rivier, vlakbij waar deze samenvloeit met de Willkanuta rivier.

Midden de 15de eeuw veroverde Inca-keizer Pachacuti Ollantaytambo en zijn omgeving, om het op te nemen in zijn persoonlijke landgoed. Hij herbouwde de stad, om te worden bewoond door Inca edelen. Er werd een ceremonieel centrum opgericht. Ook verbeterde hij de irrigatiekanalen in de Urubamba vallei.

Tijdens de Spaanse overheersing diende Ollantaytambo als bolwerk voor Manco Inca Yupanqui, de leider van het inca verzet tegen de conquistadores. Hij versterkte de bescherming van de stad, alsook de toegangsweg naar Cusco, die in Spaanse handen was. Na een overwinning tegen een Spaanse expeditie in 1536, werd zijn positie stilaan onhoudbaar. Hij vertrok naar Vilcabamba en richtte er een Neo Inca staat op.

Vanuit Ollantaytambo kan men een 4-daagse trektocht naar Machu Picchu maken, de Inca Trail.

Het plaatsje Ollantantaymbo mogen we met onze Manga niet in rijden, de straten zijn te smal. We rijden er omheen via een zwaar beschadigde zandweg tussen de velden langs de Patakancha rivier. Vanaf het andere uiteinde van het dorp is de grote gemeenteparking bereikbaar. Ook van hieruit mogen we niet verder het centrum inrijden, gelukkig kan alles te voet worden bezocht.

Na een rustige nacht op de parking, wandelen we naar de bekende Ollantantaymbo site. Het is nog vrij vroeg en zeer rustig in het dorp en aan de site. We moeten zoals overal aan de ingang de Covid maatregelen volgen, eerst de schoenen ontsmetten, een man komt onze handen ontsmetten en meet onze koorts. We worden goedgekeurd, mogen onze paspoorten afgeven voor registratie en worden uitgenodigd de site te betreden. Een lus-vormige route in 1 richting is uitgezet doorheen de site, zodat de mensen elkaar nergens moeten kruisen tijdens het bezoek.

De site is vrij groot. Langs een steile helling beklimmen we eerst de Tempel Heuvel via oneffen traptreden tussen groene terrassen, naar de top van de site. Daar bevindt zich het ceremoniele centrum en komen we door een aantal gebouwen, langs indrukwekkende muren en de zonnetempel. Hier kan men duidelijk zien dat nog niet alle gebouwen waren afgewerkt op het moment dat de site werd verlaten. Wat de reden hiervoor was, heeft men niet kunnen achterhalen.

Een horizontaal pad leidt ons naar de andere kant, waar we via trappen afdalen, opnieuw tussen oude landbouwterrassen. Onderaan de steile heuvel komen we bij een aantal boeiende ruïnes, waar een labyrinth van waterkanaaltjes doorheen loopt, gevoed door waterstroompjes die langs de steile rotshelling naar beneden lopen. We herkennen hier meerdere wasplaatsen en baden, onder andere het bad van de prinses. We ronden onze wandeling verder af, doorheen de watertempel.

Grappig is de man die Marc vraagt om met zijn telefoon een foto van hem te nemen. Wanneer Marc het toestel teruggeeft, worden zijn handen prompt ontsmet met een alcoholspray. Het doet ons plezier te merken dat mensen de gewoonte hebben aangenomen om voorzichtig te blijven, ook al herpakt het gewone leven zich een klein beetje. Zo zien we ook nergens iemand zonder mondmasker, sommigen hebben zelfs een plexi gelaatsscherm er overheen.

Quellorajay archeologische site
We wandelen even door het toeristische dorpje, maar dat kan ons niet echt bekoren. We kunnen ons voorstellen dat het hier een sfeervolle plaats is in andere tijden, maar Covid maakt dat het er eerder verlaten bij ligt.

In het toerismekantoor raadt men ons aan om ook naar de Quellorajay site te wandelen. Deze bevindt zich aan de rand van het dorp, men veronderstelt dat dit ooit het paleis van Inca-keizer Pachacuti was. De korte wandeling ernaartoe is aangenaam, tussen het groen en bloemen … we zien zelfs een kolibrie.

De site is niet groot, maar toch leuk om te bezoeken. Ook hier lopen waterkanaaltjes langsheen. De stijl is vergelijkbaar met deze van Ollantaytambo.

OVERNACHTINGEN:
OLLANTAYTAMBO – GEMEENTEPARKING
Coördinaten: -13.258725 – 72.266070
Gelegen op 2.840 meter hoogte.
PRIJS: 10 PEN per voertuig per nacht / + idem per dag.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote gravelparking van de gemeente. Deze wordt bewaakt maar sluit voor de nacht, vanaf 17 u tot 7.30 u. Op wandelafstand van de archeologische site en het dorp. Toiletten en (koude) douches tegen betaling. Zeer rustig, mogelijks onder invloed van de Covid-pandemie.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Curahuasi – Casacancha – Yanama – Izcuchaca – Pachar – Ollantaytambo, 138 km
PE-3S, Curahuasi – Izcuchaca, bochtige bergweg, door een mooie bergstreek met grillige toppen. Vrij rustig. Goede weg, over een pas van 3.730 m.h.
TOL: 3,9 PEN.
Izcuchaca, straten liggen er niet goed bij, vrij druk.
CU-110, Izcuchaca – Pachar, eerste deel met veel putten in de weg, daarna mooie recente asfaltweg, doch deze is ‘gesloten’ wegens steenlawines. We volgen andere voertuigen die toch verder rijden. Overal liggen stenen op het wegdek. Op meerdere plaatsen zijn dat echte steenlawines die het ganse wegdek versperren, dan moeten we een eindje door de berm omrijden.
PE-288, Pachar – Ollantaytambo, weg in redelijke goede staat, tot aan het dorp. Daar mogen we niet

EXCURSIES:
OLLANTAYTAMBO – ARCHEOLOGISCHE SITE

Incasite langs een steile berghelling. Via trappen klim je naar de top van de site, langs terrassen. Langs de andere kant daal je af, om langs een aantal ruïnes van gebouwtjes met waterkanaaltjes en een watertempel terug te keren naar de uitgang. Mooie uitgestrekte site.
Minpuntje: nergens staan borden met uitleg, noch is een brochure beschikbaar.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis (Covid).
Normaal maakt deze deel uit van een combinatieticket voor 7 dagen en meerdere tempels in de regio Cusco: 70 PEN pp.
PARKING:
Gemeenteparking, zie overnachting. Toiletten aanwezig.
Coördinaten: -13.258725 – 72.266070

OLLANTAYTAMBO – DORP
Niet zo bijzonder, vrij toeristisch. Leuk om wandelen, wanneer je de site bezoekt.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Gemeenteparking, zie overnachting. Toiletten aanwezig.
Coördinaten: -13.258725 – 72.266070

OLLANTAYTAMBO – QUELLORAJAY ARCHEOLOGISCHE SITE
Leuk om te bezoeken, wanneer je in het dorp bent voor de Ollantaytambo site.
Mooie kleine site, maar geen must, zelfde stijl als Ollantaytambo. Korte wandeling ernaartoe, omringd door groen en bloemen, we zien zelfs een kolibrie.
Coördinaten: -13.263877 – 72.265413
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Gemeenteparking, zie overnachting. Toiletten aanwezig.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Curahuasi»

Ollantaytambo (33)

16 December 2020 | Zuid Amerika 2 | Peru | Laatste Aanpassing 27 September 2021

  • Ollantaytambo - archeologische site
  • Ollantaytambo - Quellorakay site
  • Ollantaytambo - archeologische site
  • Ollantaytambo - waterkamers met overal kanaaltjes
  • Ollantaytambo - archeologische site

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking