Reisverhaal «Nazca – cementerio Chauchilla »

Zuid Amerika 2 | Peru | 0 Reacties 07 December 2020 - Laatste Aanpassing 22 September 2021

7 december 2020     

Traject: Huacachina –Palpa – Nazca – Cementerio Chauchilla     

Nazca lijnen     
De door Unesco erkende Nazca lijnen dateren (vermoedelijk) uit de periode tussen 200 voor en 900 na Chr. Deze mysterieuze tekeningen werden door Nazca en Paraca indianen aangebracht in de droge woestijnbodem. Jarenlange studies bieden als resultaat enkel veronderstellingen over het ontstaan en het doel ervan, maar geen zekerheden. Een groot aantal figuren van dieren, geometrische vormen en lijnen werden ontdekt. De breedte van de lijnen varieert van 40 cm tot 110 cm, met diepte tot 30 cm. De meest bekende figuren zijn zeer groot, in de vorm van o.a. verschillende vogelsoorten, een spin, een leguaan, een aap, een lama, een orka, een spiraal, een doolhof, … Een reusachtige hagedis wordt doorsneden door de weg.

Vroeg ’s ochtends vertrekken we in zuidelijke richting, op weg naar Nazca. We vernamen al dat de vluchten boven deze wonderbaarlijke lijnen momenteel nog niet zijn hervat, maar hopen althans de meest bekende figuren te kunnen bewonderen van op een hoge uitkijktoren.

Een langzame en vooral saaie rit brengt ons doorheen woestijngebied. Snel rijden is onmogelijk, dit bochtige en heuvelachtige gedeelte van de Panamericana weg bestaat maar uit 1 vak per rijrichting, voorbijsteken is niet steeds mogelijk. Opnieuw valt het vele zwerfvuil in de berm ons op, dat zagen we nooit in het Peruaanse binnenland.

In de omgeving van het plaatsje Palpa komen we de eerste borden tegen, die de nabijheid van de Nazca lijnen aankondigen. Al vlug rijden we een kort zijweggetje in, om van op een uitkijktoren onze eerste figuren te bewonderen, Geoglyphes Llipata. We zijn hier helemaal alleen en hebben vrije toegang. Deze tekeningen zijn mooi om zien, doch volledig verschillend van stijl, in vergelijking met de meest bekende Nazca figuren.

Verderop passeren we het Maria Reich museum, genoemd naar de Duitse vrouw die de lijnen heeft ontdekt. Haar leven stond in het teken van onderzoek naar deze mysterieuze figuren. Doch, het museum is nog gesloten, men maakt van deze Covid-periode gebruik om er onderhoud te doen. Jammer, het was interessant geweest om iets meer over deze intrigerende lijnen te ontdekken.

Onze volgende stopplaats is bij Torre Maria Reich. Twee zeer hoge uitkijktorens bieden zicht op de meest bekende Nazca figuren, zoals de handen, de schorpioen, de leguaan, de boom. Drie bewakers zitten aan de parking, de torens zijn gesloten. Omdat deze reusachtige figuren zich op de vlakke bodem bevinden, kunnen we er niets van zien. Dat is echt jammer.

Verderop bevindt zich de kat, een 37 meter lange figuur die pas in oktober 2020 werd ontdekt. Daar kunnen we vlakbij komen, omdat deze zich op de helling van een klein heuveltje bevindt is ze perfect te zien.

Brede lijnen vormen de kat. Het lijkt een tekening die pas gemaakt is, door de paarse losse stenen van de bodem weg te nemen, zodat de gele zandlaag eronder bloot komt. Dit is helemaal geen solide ondergrond, we vragen ons af hoe het mogelijk is dat dergelijke lijnen zo lang bewaard kunnen blijven zonder onderhoud. Bovendien krijgen we niet echt het gevoel dat het een authentieke figuur betreft uit dezelfde periode als de andere lijnen, want deze katachtige bestaat uit ronde vormen, terwijl de andere figuren gevormd worden door rechte lijnen. Toch zou ook deze ruim 2.000 jaar oud zijn.

Cementerio Chauchilla
Midden in een woestijngebied ligt een oude pre-Inca begraafplaats (anno 200 ad), Cementerio Chauchilla. Deze locatie werd gebruikt gedurende een periode van 600 – 700 jaar. De graven werden door grafdieven geplunderd, alle overblijfselen van lichamen en aardewerk lagen overal verspreid over de locatie. In 1997 werd alles gerestaureerd en opnieuw in de graven geplaatst. Sindsdien is er een Peruaanse wet die dergelijke locaties beschermt.

Hier verwachten we mummies te zien. Deze bevinden zich in open graven en zouden goed bewaard zijn dankzij het woestijnklimaat.

Een 7 km lange, goed onderhouden zandweg brengt ons naar de archeologische site. Ook deze plaats treffen we verlaten aan. Doch we kunnen vrij rondwandelen tussen de blootgelegde graven, allen beschermd tegen de zon door luifeltjes.

In elk graf zien we de overblijfselen van de begraven personen ‘zitten’. Eigenlijk zien deze er allen uit als niet meer dan ‘hoopjes’ van een of ander, die de lichamen moeten voorstellen. Deze zijn omwikkeld door lompen, die als kledij dienst doen. Daar bovenop zijn telkens menselijke schedels geplaatst, waarop wat restanten van ‘haar’ zijn aangebracht. Rondom liggen beenderen. Mummies zien we er echt niet in. Hoe authentiek dit alles is … vragen we ons sterk af.

Een klein gebouwtje aan de parking is afgesloten, misschien is daar binnen wat meer te zien.
Maar ja, we reizen in tijden van Corona …

Manga hebben we onder een hoge luifel geparkeerd, zodat de zon en grote hitte er minder vat op hebben. Hier zullen we de nacht in alle rust doorbrengen. Het waait de ganse tijd enorm … we worden danig gewiegd in ons bed.

OVERNACHTINGEN:
CEMENTERIO CHAUCHILLA – PARKING
Coördinaten: -14.983231 – 74.927847
Gelegen op 562 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
De parking van deze archeologische site biedt schaduwplaatsjes onder hoge luifels. Zeer mooie omgeving, ver weg van alle drukte. Toiletten. Kraantjes, maar er komt geen water uit, misschien omdat de site niet open is.
Minpunten: Veel wind wanneer wij er zijn.

GEREDEN TRAJECT:
Huacachina – Ica – Palpa – Nazca – Poroma – Cementerio Chauchilla, 177 km
Avenida Huacachina.
PE-1S – Carretera Panamericana Sur, Ica – Poroma, 1 rijvak per richting, bochtig en heuvelachtig, veel vrachtverkeer.
TOL: 7,5 PEN, voor Nazca.
Zijweg naar Cementerio Chauchilla, goed onderhouden brede zandweg, 7 km lang. Maps.me duidt niet de juiste weg aan, we volgen de blauwe borden naar de site.

EXCURSIES:
NAZCA – MYSTERIEUZE LIJNEN IN DE WOESTIJN

Reusachtige figuren op de woestijnbodem. Deze zijn het beste te zien vanuit een vliegertje, doch enkele uitkijktorens geven een goed beeld van enkele ervan. Deze zijn gelegen langs de Panamericana Sur doorgaande route.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
Uitkijktorens: 2 – 4 PEN pp.
Vluchten over de lijnen: te regelen in de luchthaven van Nazca.
PARKING:
Aan de uitkijkplaatsen op de figuren.1. Geoglyphs Llipata:
Coördinaten: -14.534583 – 75.201431
2. Torre Maria Reich:
Coördinaten: -14.693876 – 75.113919
3. Mirador Natural:
Coördinaten: -14.707244 – 75.102415
4. El Gato:
Coördinaten: -14.707154 – 75.102351

CEMENTERIO CHAUCHILLA – ARCHEOLOGISCHE SITE
Kleine rondwandeling tussen een aantal pre-inca graven. Daarin liggen overblijfselen, waaronder schedels die op ‘lichamen’ geplaatst zijn. Of dit allemaal authentiek is … ?
Al vinden we de site niet zo bijzonder, de omgeving is mooi.
Een klein gebouwtje is gesloten (Covid), misschien zijn daar meer authentieke zaken te bewonderen, eventueel de ‘mummies’ waarover sprake is op het internet.
SCORE: 3/5
INKOM: 8 PEN pp.
PARKING:
Aan de site zelf. Toiletten aanwezig.
Coördinaten: -14.983231 – 74.927847

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Huacachina»

Nazca – cementerio Chauchilla (21)

07 December 2020 | Zuid Amerika 2 | Peru | Laatste Aanpassing 22 September 2021

  • Cementerio Chauchilla, mummies in graven
  • Nazca lijnen - El Gato - ontdekt oktober 2020
  • Nazca lijnen - Torre Maria Reich - gesloten door C
  • Nazca lijnen - El Gato - ontdekt oktober 2020
  • Geoglyphs Llipata - in gebied Nazca lijnen

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking