Reisverhaal «kennismaking met noord Peru »

Zuid Amerika 2 | Peru | 0 Reacties 08 Februari 2020 - Laatste Aanpassing 24 Februari 2020

7 – 9 februari 2020     

Traject: grens Ecuador / Peru – Vicús – Chiple – Jaén – El Reposo     

Peru, 15 jaar geleden     
In 2005 reisden we samen met enkele vrienden in de zuidelijke helft van Peru. Het werd een boeiende reis, waarbij we onder andere het universiteitsdorpje Ichuña bezochten, gelegen op de Altiplano. Samen met de studenten ‘toerisme’ beklommen we een bergtop van 5.200 meter. Toen beslisten we samen om Machu Pichu niet te bezoeken, wegens ‘te’ toeristisch. Nadien hadden we er wel wat spijt van, deze unieke site niet gezien te hebben.

Ditmaal zullen we gans het land doorkruisen, van noord naar zuid. Een aantal locaties zullen we niet opnieuw bezoeken, zoals de hoofdstad Lima, het eiland Paracas, de drijvende eilanden op het Titicaca meer, ... Enkele plaatsen willen we echter zeker terugzien, waaronder Ichuña.

Of we ditmaal Machu Pichu zullen bezoeken, is nog helemaal niet zeker.
Drukte is er gegarandeerd met een bezoekersaantal van 6.500 personen dagelijks. Bijgevolg verloopt zo’n bezoek zeer georganiseerd, zonder veel bewegingsvrijheid. Bovendien reizen we in het regenseizoen, de noodzakelijke vroege boeking laat niet toe met de weersomstandigheden rekening te houden. Van meerdere mensen zagen we foto’s, waarop de ruïnes in wolken zijn gehuld.
Verloren moeite … tegen een hoge prijs!

Noord Peru – eerste indrukken
Na Ecuador en Colombia, twee zeer verschillende landen, komen we opnieuw in een totaal andere omgeving terecht. Onze eerste rit gaat verrassend vlot, over een quasi perfecte asfaltweg met 1 rijvak per richting. Het is lang geleden dat we zo goed hebben kunnen doorrijden, omwille van de vele putten, de zeer bochtige wegen doorheen Ecuador en de grote drukte in Colombia. Buiten de dorpen kunnen we hier gemakkelijk 90 km/u halen over lange afstanden, wat een luxe.

We rijden voortdurend door een zeer droog landschap, met bomen en dorpjes die ons aan Azië doen denken, we stellen ons ook delen van Afrika zo voor. Verspreid in de vlakte, staan kleine huisjes zonder ruiten, omringd door een zanderig erf, afgebakend met een omheining van boomstammetjes. Geitjes zien we overal. Dorpjes bestaan uit enkele zandstraten, waarlangs iets betere huisjes staan. In dit deel van Peru is alvast de tijd helemaal blijven stilstaan.

Onderweg is het vrij rustig op de baan, behalve in de iets grotere dorpen. Daar rijden massa’s tuktuks chaotisch door elkaar. Overal remmen verkeersdrempels de snelheid van de Peruaanse snelheidsduivels. Dieren lopen vrij rond, steken de straat naar hartenlust over. Vooral op de snellere stukken weg is het opletten geblazen, om ze niet aan te rijden. Zwerfvuil alom. Dit zagen we in de vorige landen vrij beperkt, behalve in de kustregio van Ecuador.

De mensen die we vandaag hebben ontmoet, waren allen zeer vriendelijk en glimlachten vaak. Overal werden we nagekeken, met ons ‘vreemde’ voertuig. Hier en daar werden we toegewuifd. Dit zijn we ondertussen al goed gewend, van de vorige 3 landen (Mexico, Colombia, Ecuador).

Onze eerste nacht brengen we door op de parking van een benzinestation, tussen bussen en kleine vrachtwagens. Toch is het er vrij rustig, niet te vergelijken met de zeer lawaaierige en naar uitlaatgassen ruikende parkings van benzinestations in Colombia en Ecuador.

Net als in de vorige landen, moet in Peru op hoofdwegen tol worden betaald. Wie pech heeft op deze wegen, kan beroep doen op een gratis takeldienst (idem Colombia), die eindigt aan het einde van de tolweg. Onze Manga wordt als pick-up truck ‘met lading’ beschouwd. Omdat we bovendien ‘enkele’ achterwielen hebben, betalen we de prijs van een gewone auto.

Rit door de bergen
Dan volgt een lange rijdag. In deze noordelijke regio van Peru staan nog geen bezienswaardigheden op ons programma. Het eerste deel gaat opnieuw zeer vlot, het is een vervolg van gisteren. Doch de omgeving verandert. Langzaamaan beginnen de huisjes er wat degelijker en verzorgder uit te zien. Het zwerfvuil aan de wegkant vermindert.

Overal zien we kleine openlucht werkplaatsen, waar men een vloeibaar mengsel op basis van de rode kleigrond, in rechthoekige vormen giet. Eenmaal gedroogd, vormen dit de adobe stenen om hun huisjes te bouwen (adobe of zonsteen: mengsel van zand, water, klei en stro of mest, wordt in een vorm gegoten en gedroogd in de zon, soort bouwsteen). Een eind verderop zien we dit nog steeds, enkel de kleur van de klei is nu grijs.

Ook merken we bij elk vrijstaand huisje een identiek gebouwtje. Deze verschillen in vorm en kleur, al naargelang de regio. Wellicht zijn dat door de overheid geschonken toilet- en douchegebouwtjes.

Stilaan krijgen we de bergen in zicht, waar we vandaag doorheen zullen rijden. Het landschap verandert hierbij drastisch. Tussen prachtige rotsbergen, in kleurschakeringen van oker tot rook en bruin, klimt de bochtige bergweg over een pas van 2.133 meter hoog. Tijdens de lunch voelen we onmiddellijk de hoogte, het is aangenaam koel. Daarna dalen we opnieuw tot onder de 100 meter boven zeeniveau, met temperaturen tot 37 °C, net als gisteren.

Lange tijd volgen we snelstromende rivier Rio Huancabamba door het dal, de chocoladekleur duidt op regen in de bergen. De rivierbedding verbreedt, doch ligt grotendeels droog. Eromheen zien we overal felgroene rijstvelden, hier en daar onder water. Verderop mondt de rivier uit in een stuwmeer, ook hier maakt men gebruik van hydro-elektriciteit.

Vandaag rijden we 5 ½ u over een afstand van 264 km, heel wat minder vlot dan gisteren, als gevolg van het zeer bochtige bergtraject. ‘s Middags stoppen we 1 ½ u voor de lunch, wat maakt dat we 7 u onderweg zijn. Mocht de weg er niet zo goed bij liggen, of bij drukker verkeer, zou het nog een stuk langer duren.

We beëindigen deze mooie rit in een klein dorpje, niet meer dan enkele huisjes, een piepklein kerkje, een restaurantje en een benzinestation, omheen een pleintje. Hier parkeren we voor de nacht, de bewoners hebben er geen probleem mee. Na de werkdag zitten ze samen buiten, tot zonsondergang. ’s Avonds wordt in het kerkje muziek gemaakt en gezongen tijdens de dienst.

Winkelen in Jaén
Nabij het stadje Jaén bevindt zich een recent gebouwde shopping mall. Nieuwsgierig rijden we daar naartoe, het is geen grote omweg. Al verwachten we niet teveel, in deze omgeving die op het eerste gezicht niet lijkt geëvolueerd te zijn sinds ons vorige bezoek, in 2005.

We willen er een Claro simkaartje kopen, zodat we opnieuw over een eigen internetverbinding kunnen beschikken. Dit is handig, want sinds we in Zuid Amerika reizen, is nog zelden een gratis WIFI te vinden onderweg.
Net als in België, kan men hier zo’n kaartje enkel kopen mits paspoort registratie, voor de veiligheid. Dit is het eerste land waar men dit eist, terwijl we dit systeem reeds gebruiken vanaf Mexico.
Tijdens het wachten praten we een poosje met de jonge verkopers, die enkel Spaans spreken. Zij vertellen dat ook hier veel Venezuelanen aankomen, die gevlucht zijn uit hun land. Er zijn goede mensen bij, die werken en een eerlijk leven opbouwen, maar … er zijn er ook slechte. We vertellen hen dat dit ook zo is in West Europa, waar volop vluchtelingen naartoe komen uit het Midden Oosten en Afrika.

De moderne supermarkt verrast ons met zijn grote assortiment en de opvallend grote voorraden. Het is een zeer mooie en geordende winkel. We hadden dit niet verwacht in Peru, laat staan in een klein plattelandsstadje. Hopelijk komen we er zo nog meer op ons pad tegen …

Ook lopen we eens rond in de doe-het-zelf zaak. Handig om weten dat men er zowat alle nodige klusspullen kan vinden. Ook daar geraken we aan de praat met een jonge verkoper. Hij vindt onze beperkte kennis van het Spaans grappig … excuseert zich in het Engels, dat hij die taal niet beter beheerst.

We eten een heerlijke verse pizza, waarna we een ijskoffie gaan drinken om wat af te koelen. We bevinden ons hier nog steeds op vrij lage hoogte. Al is het een bewolkte dag met een zware regenbui, we halen temperaturen van 32° C. Blij dat het toch geen 37° C is zoals eergisteren.

Onze eerste contacten met de Peruaanse bevolking verlopen zeer aangenaam. De mensen zijn vriendelijk, goedlachs en meer open dan de eerder gereserveerde Ecuadorianen. Het is zeer boeiend te ervaren dat elk land zo verschillend is, wat we al aanvoelen vanaf het moment dat we over de grens komen.
We krijgen de indruk dat dit land wel degelijk evolueert qua milieu, behalve in de regio waar we de eerste dag doorheen reden. Vandaag viel ons op dat aan de supermarktkassa’s geen plastic zakjes worden gegeven. Voor brood en fruit gebruikt men recycleerbare zakjes. Hier en daar zien we vuilnisbakken waarbij men vraagt te sorteren … verdeeld over 7 soorten.

Aan benzinestations kunnen we niet met onze Mastercard creditkaart betalen, ze nemen enkel VISA. Dat is jammer, want de meeste geldautomaten rekenen een hoog bedrag aan bij geldopname. Bovendien, een aantal aanvaarden ook enkel VISA kaarten. Gelukkig hadden we wat cash gewisseld bij een bankkantoortje in het eerste dorp voorbij de grens, zodat we toch kunnen tanken. Morgen zullen we op zoek gaan naar een ATM van de Banco Nacional, die zouden Mastercard aanvaarden en kostenloos zijn.

Na het winkelen rijden we niet meer ver, op de parking van een benzinestation mogen we overnachten. Het begint te stortregenen … het regenseizoen. ’s Nachts is een nachtwaker paraat.

OVERNACHTINGEN:
VICÚS – PARKING BENZINESTATION
Coördinaten: -05.166564 – 80.198248
Gelegen op 104 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Gravelparking rondom het benzinestation. Bij aankomst staan er al een aantal bussen en vrachtwagentjes. Er is amper nog een plaatsje vrij. Een pompbediende toont ons waar we mogen parkeren. Vrij rustig, omdat er weinig verkeer is op deze weg. Toiletten.
Minpunten: /

CHIPLE – DORPSPLEINTJE
Coördinaten: -06.041726 – 78.919053
Gelegen op 723 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Geasfalteerd dorpspleintje, achter een benzinestation. We vragen aan enkele bewoners of we hier mogen overnachten, men heeft hiermee geen probleem. Toiletten. Douche.
Minpunten: Wanneer we er aankomen staat een lawaaierige machine te draaien in een gebouw achter het benzinestation, dat duurt tot 6.40 u PM.

EL REPOSO – PARKING BENZINESTATION
Coördinaten: -05.715607 – 78.608796
Gelegen op 489 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Ruime keienparking voor en naast het benzinestation. Er staat geen enkel ander voertuig geparkeerd. De vriendelijke pompbediende zegt dat we mogen parkeren waar we wensen. Vrij rustig, omdat er weinig verkeer is op deze weg. Toiletten.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Grenspost Peru – Soyo – Las Lomas – Tambogrande – Vicús, 142 km
We volgen nog een stuk de Panamerican Hwy, die er verrassend goed bij ligt.
PE-1NL: Carretera Macará – Carretera Panamericana
PI-106: Carretera Panamericana
PE-1NJ: Carretera Interoceánica Norte
Een meestal vlotte rit, over wegen met 1 rijvak per richting, door interessant gebied. In de grotere dorpen rijden veel tuk-tuks, een beetje chaotisch. Een groot aantal verkeersdrempels in bewoonde gebieden, vertragen de rit.
TOL: PE-1NJ, Carretera Interoceánica: 6,9 PEN (vlak voor onze overnachtingsplek).

Vicús – Omos – Hualapampa – Pacará – Chiple, 264 km
PE-1NJ: Carretera Interoceánica Norte, blijft nog een stuk in zeer goede toestand en vlot te rijden.
PE-048: bochtige bergweg, klimt over een pass van 2.133 meter.
PE-3N: minder bochtig, volgt een rivier, Rio Huancabamba.
Zeer mooie en gevarieerde rit, weinig verkeer. 1 rijvak per richting. Waar bewoning is, vertragingen door verkeersdrempels.
TOL: PE-048: 6,9 PEN.
TOL: PE-3N: 6,9 PEN.

Chiple – San Eduardo – Mutupe – Jaén – Chamaya – El Reposo, 94 km
PE-3N: vervolg van de weg van gisteren.
PE-04C: bochtige weg door enkele dorpjes, met veel verkeersdrempels.
PE-5N: bochtige weg door dopjes.
Vrij vlotte rit, 1 rijvak per richting. Verkeersdrempels en bochten vertragen het verkeer. Rustige weg.
TOL: PE-5N: 6,9 PEN. Wanneer we stoppen bij het loket, stelt de dame ons een vraag, die we niet begrijpen. Op haar scherm wordt vermeld: 6,9 PEN. Ze vertelt iets en laat ons zonder te betalen vertrekken. Waarom?

EXCURSIES:
JAÉN – MEGA PLAZA SHOPPING MALL

Vrij modern shopping complex, met wat winkeltjes, een grote supermarkt en een doe-het-zelf zaak. Enkele restaurantjes. Aangenaam om boodschappen te doen, groot assortiment aan moderne artikelen.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
De parking is voldoende groot. We mogen op het einde dwars parkeren, want de vakken zijn allemaal te kort.
Coördinaten: -05.728010 – 78.796370

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Vics»

kennismaking met noord Peru (9)

08 Februari 2020 | Zuid Amerika 2 | Peru | Laatste Aanpassing 24 Februari 2020

  • onderweg van Vicús naar Chiple
  • onderweg van Vicús naar Chiple
  • onderweg van Vicús naar Chiple
  • onderweg van Vicús naar Chiple
  • onderweg van Vicús naar Chiple

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking