Reisverhaal «het wachten wordt vervolgd in quarantaine light»

Zuid Amerika 2 | Peru | 0 Reacties 03 Oktober 2020 - Laatste Aanpassing 06 September 2021

3 oktober – 22 november 2020     

Traject: Pachachaca – Corcona – Ate – Cieneguilla     

Afdaling van de bergen naar de kustregio     
Een mooie rit brengt ons over de Pachachaca bergpas, op 4.798 meter hoogte. Opnieuw wordt Manga’s record verbroken. We genieten van de mooie uitzichten, al is het onderweg zeer druk, door vele zware vrachtwagens die ertsen vervoeren vanuit de mijnen.

Het idee om enkele dagen over deze route te doen en onderweg ergens op een leuk plaatsje een dag te pauzeren is echter niet te verwezenlijken. Alle dorpjes zijn nog steeds afgesloten. In een onverhard zijweggetje bevindt zich een niet commercieel forellenkwekerijtje, het is bekend dat deze mensen steeds zeer vriendelijk overlanders in hun tuin ontvangen. Hier zouden we graag de zondag doorbrengen, want verplaatsingen met een voertuig mogen niet op zondag. Doch de dame weigert ons met een verontschuldiging een plaatsje te geven, sociale contacten zijn nog steeds verboden, mensen thuis te ontvangen mag niet.

We eindigen dus opnieuw op de parking van een benzinestation. Geen leuke plaats om de nacht door te brengen, laat staan de ganse zondag. Rustig is het wel, aangezien de avondklok nog steeds in voege is en op zondag geen voertuigen mogen rijden.

Reizen is echt nog onmogelijk … De beslissing is dan ook vlug genomen, we rijden op maandag in 1 keer verder naar onze volgende kampeerplek.

Boodschappen
Onderweg willen we boodschappen doen, er zijn maar enkele grote winkels langs dit traject. We stoppen bij elke supermarkt op onze route, doch nergens kunnen we parkeren met Manga. De meeste winkelparkings bevinden zich onder het gebouw en zijn niet geschikt voor een hoog voertuig, langs de straatkant parkeren is niet mogelijk. Bij de 4de en laatste supermarkt hebben we geluk, deze bevindt zich in een gloednieuw winkelcomplex, met ook een beperkte parking bovengronds.

Het voelt zeer onwerkelijk aan, meermaals wordt onze koorts gemeten en moeten we handen en schoenen ontsmetten. Overal staan pijlen en kruisen op de vloer en roltrappen getekend, die tonen waar we mogen gaan en staan. Veiligheidsagenten waken daar streng over. Veel mensen zien we niet, er is dan ook nog maar een beperkt aantal winkels en restaurantjes open. We voelen ons hier super veilig.

Nieuwe kampeerplaats
In Cieneguilla bevindt zich onze nieuwe kampeerplaats, in de tuin van een jong gezin. Hier staan een 14-tal achtergelaten campers van overlanders die in maart zijn gerepatrieerd. Enkelen ervan zijn ons bekend, na ontmoetingen onderweg. Ook deze van onze Deense vrienden is hier aanwezig, identiek aan Manga, zij vertrokken midden augustus pas.

We bevinden ons nu in het achterland van Lima, in een bergachtige woestijnomgeving. De omgeving is uiterst droog, stofferig en saai. In de tuin groeit wat gras, dat wordt dagelijks besproeid. Er is slechts water beschikbaar tussen 11 u en 14 u, omwille van tekorten door de grote droogte. Hier regende het slechts 2 keer een beetje gedurende de laatste 5 jaren.
Nu mogen we ook voor niet essentiele zaken de straat op, dus gaan we dagelijks een wandelingetje maken. Regelmatig fietsen we een eindje, ver geraken we niet door de steile bergwegen rondom. Hier is echt niet veel te zien, alle huizen zijn omringd door hoge muren, de berghellingen zijn grijs en zanderig. Bijgevolg hebben we al vlug heimwee naar de pure berglucht van Huancayo. Daar hadden we toch wel meer uitzicht.

Uiteindelijk zullen we hier 7 weken blijven wachten, waarbij we nog 1 keer naar de supermarkt terugkeren. In een klein buurtwinkeltje kunnen we tussentijds boodschappen doen, onze camphost heeft een bakkerijtje en levert ons 2 keer per week verse broodjes.

Ondertussen dalen de covid-19 cijfers sinds augustus, langzaam maar zeker verder. Stilaan gaan de toeristische locaties beperkt open, mits strenge maatregelen. De zomer komt er aan, met zeer grote hitte in de kustregio vanaf december tot eind februari. Tegen dan willen we ons opnieuw naar de bergen verplaatsen. We wachten nog even af, in de hoop dat we onderweg een aantal locaties zullen kunnen bezoeken.

OVERNACHTINGEN:CORCONA – PARKING BENZINESTATION
Coördinaten: - 11.911052 – 76.585504
Gelegen op 1.185 meter hoogte.
PRIJS: 15 PEN voor 2 nachten.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige parking langs een weg met zeer druk vrachtvervoer. Wellicht is het rustiger dan anders, dankzij de Corona pandemie. Kleine winkeltjes in de buurt met wat basisproducten.
Minpunten: Ongezellige buurt. Vrachtwagens stoppen en rijden verder, overnachten op de parking.

CIENEGUILLA – REFUGIO LIMA
Quillapampa
MS L9, Lima 15593
WhatsApp +51 96 287 1409
Coördinaten: - 12.097258 – 76.780632
Gelegen op 346 meter hoogte.
PRIJS: 25 PEN per nacht, zonder elektriciteit (35 PER per nacht met elektriciteit).
Enkele zeer basis houten hutjes te huren. Mogelijkheid tot ‘vrijwilligerswerk’.
Wasmachine, 15 PEN per beurt.
Vers brood, 10 PEN per kg.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Grote tuin met mogelijkheid om te kamperen, voldoende bomen voor wat schaduw. Zitplaatsen onder een luifel. Douche met warm water, te gebruiken tijdens de periode dat er water beschikbaar is (buiten deze uren kan er een pomp worden aangezet, al vraagt men dat te vermijden). Goede WIFI.
Klein zwembadje, bij aankomst was het niet in gebruik, het water zeer vuil. De dag voor we vertrokken was het water ververst.
Doorgaans vrij rustig, op het geluid van de spelende kinderen na. Tijdens het weekend kwamen er soms bezoekers / mensen die een huisje huurden, 1 keer zat men tot 4 u ’s ochtends in de tuin te praten, slapen was moeilijk die nacht.
Mogelijkheid om een voertuig achter te laten, host Heraldo biedt aan om alle documenten met de douane te regelen.
Minpunten: ongezellige buurt. Stofferige omgeving. Water beperkt van 11 u – 14 u. Men gaat niet steeds even secuur om met de achtergelaten voertuigen.

GEREDEN TRAJECT:
Pachachaca – Pass Pachachaca (4.798 mh) – Caruya – San Mateo – Matucana – Santa Cruz de Cocachacra – Corcona, 115 km
PE-22 – Carretera Central, bochtige weg in goede staat.

Corcona – Chaclacayo – Santa Clara – Santa Ana / Ate – Tambo Viejo – Cieneguilla, 76 km
PE-22 – Carretera Central, Corcona – Ate, tussen bebouwing, vrij druk.

LM-117 – Avenida La Molina, Ate – Cieneguilla, bochtige weg met veel verkeersdrempels en in minder goede staat, verderop minder druk en verbetering van de weg.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Pachachaca»

het wachten wordt vervolgd in quarantaine light (14)

03 Oktober 2020 | Zuid Amerika 2 | Peru | Laatste Aanpassing 06 September 2021

  • Cieneguilla, fietstochtje om fit te blijven
  • Cieneguilla, achtergelaten voertuigen op de campin
  • Cieneguilla, fietstochtje om fit te blijven
  • Ate, winkelcomplex en Plaza Vea
  • Ate, winkelcomplex met Plaza Vea

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking