Reisverhaal «Curahuasi »

Zuid Amerika 2 | Peru | 0 Reacties 07 December 2020 - Laatste Aanpassing 31 Juli 2022

7 – 15 december 2020     

Traject: Cementerio Chauchilla – Pairaca – Curahuasi    

Opnieuw naar grote hoogte     
Voor het te warm wordt, willen we ’s ochtends vertrekken en de bergen inrijden. Het wordt een lange rit, vol met extremen. Van temperaturen rond 30 °C en felle zon, komen we na enkele uren in de sneeuw terecht. Manga ploetert door een dikke witte laag op het wegdek, wordt ondertussen ook zelf bedekt met een laagje sneeuw.

Een zeer goede, maar vooral rustige en bochtige weg leidt het binnenland in. We hadden niet verwacht dat hier zo weinig vrachtwagens zouden rijden. De route is prachtig, we klimmen al vlug naar 4.000 meter hoogte en genieten van schitterende landschappen, moeten 3 passen over, tot 4.542 meter. De woestijn gaat over naar pampa, lichte begroeiing, mooie bergmeren op hoogvlaktes tot diepgroene landbouwregio’s. Op de hoogvlaktes grazen vicuña’s en alpacas, altijd leuk om zien. We rijden door kleine bergdorpjes.

Na een lange rijdag, vinden we een overnachtingsplaatsje op de parking van een benzinestation. Geen vrachtwagens, dat wordt een rustige nacht. Doch … eenmaal donker, komen de mastodonten toe. De kleine parking wordt gevuld, een man met zaklamp toont hen waar te parkeren. Op zo’n moment zijn we blij dat er nog altijd een avondklok geldt … die zorgt toch voor enkele uren volledige rust.

Dag 2 van onze rit is wat minder bijzonder. We rijden nog over 1 bergpas, door een mooie diepe kloof, doorheen de chaotisch drukke stad Abancay met archi slechte straten. Bij het verlaten van de stad moeten we stoppen, een lange rij met vooral vrachtwagens wachten bij wegenwerken. Ook tegenliggers komen niet door. Na 1 uur mogen we eindelijk verder, in de lange sliert vrachtwagens komen we amper vooruit op het ene vrije baanvak. In de tegemoetkomende file staan 78 voertuigen te wachten. De zeer bochtige weg laat voorbijsteken amper toe, we stoppen in de berm en lunchen, zodat we nadien vlot kunnen rijden.

Kort na de middag komen we aan in Curahuasi. We doen nog een boodschap in het dorp en rijden naar onze bestemming.

Oye lena
Aan de rand van het dorpje Curahuasi bevindt zich het educatieve project Oye Lena. Dit project is opgericht en wordt uitgebaat door de Belgische Stefanie. Op deze locatie wordt les gegeven aan meerdere groepjes inheemse kinderen, al dan niet met beperkingen.

In de tuin van het project bevindt zich eveneens een kleine camping, gericht naar overlanders zoals wij. Na een zeer warm en vriendelijk welkom, installeren we ons en genieten van het schitterende Andes landschap, met in de verte besneeuwde toppen en gletsjers.

Dit is echt een super rustige locatie. De kindjes die passeren, groeten ons allen spontaan. Elke ochtend staat alpaca Alpacino nieuwsgierig te kijken aan ons raam.

Marc beslist voor de kindjes pannenkoeken te bakken. Dat is zeer leuk, maar hij heeft het onderschat … staat van 7.45 u tot 14 u aan het fornuis. Er komen nu een 60-tal kindjes, wat minder is dan normaal door de Corona pandemie. De kinderen krijgen nu beperkt les in kleine groepjes, omwille van Covid-19. Herlinde brengt aan het einde van elke les een stapel pannenkoeken naar het schooltje, die worden besmeerd met confituur en opgerold, handig om uit te delen.

De laatste dag van ons verblijf op deze relaxte locatie, wandelen we naar het dorp. Al vlug komt een meisje van 10 jaar ons vergezellen, ze kent ons nog van de pannenkoeken, zegt ze. Ze vertelt over haar familie, de school, … oefent wat woordjes in het Engels. We vinden het wel grappig wanneer ze vraagt hoe men ‘lerares’ in het Engels zegt … waarna ze onmiddellijk vraagt ‘en hoe zeg je dat voor een man?’
Normaal gezien gaat ze ook naar de dorpsschool, momenteel volgt ze les via het internet omwille van de pandemie. Dat vindt ze goed, al mist ze soms wel een beetje het contact met de leraar. De lessen van Oye Lena vormen een aanvulling en ondersteuning, nu slechts een uur per dag, maar in niet-Covid tijden de ganse namiddag.

OVERNACHTINGEN:OYE LENA – CAMPING
Coördinaten: -13.544496 – 72.687407
Gelegen op 2.687 meter hoogte.
PRIJS: 15 PEN per persoon per nacht, elektriciteit inbegrepen (220V).
Wasmachine: 20 PEN per machine (of 4,5 PEN per kg).
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Gelegen aan de rand van het dorp, op wandelafstand (+/- 1,3 km). Verzorgde tuin, met enkele kampeerplatforms op gras. Shelter met zitplaatsen. Gebouw met gootstenen, water, toiletten en douches met warm water. ’s Avonds verlichting. Zeer rustig. Vriendelijk onthaal, zeer behulpzaam.
Mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen.Minpunten: /
Voor meer informatie:
www.oyelenaperu.com
(English)

www.oyelena.wordpress.com (Nederlands)

https://oyelenaperu.wordpress.com/ (castellano)

GEREDEN TRAJECT:
Cementerio Chauchilla – Poroma – Vista Alegre – ^ 4.145 m.h. – Puquio – ^ 4.542 m.h. – Pampamarca – ^ 4.512 m.h. – Aparaya – Pairaca, 367 km
Zijweg naar Cementerio Chauchilla, goed onderhouden brede zandweg, 7 km lang.
PE-1S, Poroma – Vista Alegre
PE-30A, Vista Alegre – Pairaca, mooie route, bochtig maar vlot te rijden, verrassend rustig.
TOL: 3,9 PEN, tussen Vista Alegre en Puquio.
TOL: 3,9 PER, Pampamarca.

Pairaca – Abancay – ^ 3.984 m.h. – Curahuasi, 188 km
PE-30A, Pairaca – Abancay, zeer bochtige route, grotendeels door een diepe kloof.
TOL: 3,9 PEN.
Straten in Abancay, in slechte staat, chaotisch, inkorten mogelijk via steile rechte betonnen zijstraten.
PE-3S, via Abancay – Curahuasi, zeer bochtig, met haarspeldbochten, langs mooie dorpjes, door landbouwgebied.
Juist voorbij Abancay zijn wegenwerken, men legt nieuwe asfalt. Dit wordt gedaan vak per vak, met steeds wachttijden voor beide rijrichtingen, waarna ze om beurten verder mogen. Aan de staat van de weg te zien, zal het nog een hele tijd duren eer men het ganse traject heeft afgewerkt.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Cementerio Chauchilla»

Curahuasi (14)

07 December 2020 | Zuid Amerika 2 | Peru | Laatste Aanpassing 22 September 2021

  • Curahuasi - Oye Lena project
  • Curahuasi - in het dorp
  • Curahuasi - dorpsplein
  • Curahuasi - dorpskerk
  • Curahuasi - Oye Lena project, uitzicht

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking