Reisverhaal «Cañon del Pato »

Zuid Amerika 2 | Peru | 0 Reacties 01 Maart 2020 - Laatste Aanpassing 14 November 2020

1 – 2 maart 2020

Traject: Chao – Santa – Chuquicara – Cañon del Pato

Vallei van de Rio Santa
Vanuit Chao volgen we nog een eindje de Panamerican Highway, langs de kust. We genieten van het mooie droge landschap, met overal kegelvormige bergen in bijzondere kleurschakeringen van grijze rotsen en geel duinenzand.

In het dorpje Santa nemen we de afslag naar het binnenland. Vanaf hier volgen we de vallei van de Rio Santa. Regelmatig rijden we door kleine dorpjes, waar we overal moeten opletten voor ongemarkeerde verkeersdrempels. De weg ligt er niet zo goed bij, doch langzaam rijden is geen straf, want de omgeving wordt alsmaar mooier. Stilaan rijden we tussen hoge rotswanden door, in vele schakeringen van okertinten.

Cañon del Pato
Een schitterende route is de Cañon del Pato (of eendenkloof). Deze gaat door een diepe canyon die door de Rio Santa is uitgesleten, tussen de Cordillera Negra (in het westen) en de Cordillera Blanca (in het oosten) bergketens. Die lopen op deze plaats gedurende 140 km parallel naast elkaar. Op de smalste plaats is de kloof slechts 6 meter breed, de wanden reiken tot 6.000 meter boven zeeniveau, terwijl de weg in de kloof op 1.800 meter is gelegen. De 104 km lange éénvaksweg erdoorheen, verbindt Chuquicara met Caraz en gaat door een groot aantal krappe rotstunnels, uitgehouwen in de steile rotswanden.

In Chuquicara lunchen we, voor we de Cañon del Pato inrijden. De weg volgt verder de loop van de Rio Santa, de rotswanden worden hoger, de bochtige weg smaller … de uitzichten adembenemend mooi. Hier en daar moeten we claxonneren aan blinde hoeken en bochten, omdat tegemoetkomend verkeer elkaar niet kan zien aankomen. Eénmaal moeten we door een krappe rotstunnel, doch er is voldoende ruimte voor Manga, het is vooral opletten dat er geen tegenliggers komen. In dat geval is het zoeken naar een wat breder uitwijkplaatsje vóór de tunnel en wachten tot de andere voorbij is. Ook elders is de weg zeer smal en moet er worden gewacht op geschikte plaatsjes.

Al vlug gaan we op zoek naar een overnachtingsplek aan de oever van de rivier. Morgen rijden we verder, zo hebben we alle tijd om van deze schitterende route te genieten.

Nadat het een ganse nacht zachtjes regent, staan we op onder een stralend blauwe hemel. Perfect voor de schitterende rit door de Cañon del Pato. We nemen onze tijd en stoppen regelmatig om van de prachtige uitzichten te genieten, onder de indruk van het zeer gevarieerde kleurenpalet van de hoge rotswanden. Ondertussen tellen we de tunnels waar we doorheen moeten, we komen aan een totaal van 47. Sommige zijn echt zeer smal, voor Manga maar net gepast.

De weg is vrij smal, aan de vele blinde bochten en voor elke tunnel staan bordjes, hier moet men claxonneren om anderen te waarschuwen. Er is meer verkeer dan we hebben verwacht. Regelmatig is het dan ook achteruit rijden geblazen, gelukkig nooit ver. 2 keer rijdt een ongeduldige chauffeur toch zijn voertuig een tunnel in, terwijl wij er al toeterend doorheen komen. Wellicht hoort hij ons niet, al hebben we een zeer luide claxon. Jammer, dan moet hij maar achteruit.

Overal op de weg liggen dikke keien, die naar beneden zijn gevallen. 4 keer moeten we een eindje over een dikke laag modder en stenen, die de baan bedekt, dit wijst op recente lawines. Het is nu regenseizoen, mogelijks is dat daarvan een gevolg.

Aan het einde van de smalle kloof zoeken we opnieuw een overnachtingsplekje bij de rivier. Dit is mooier en rustiger dan in de stad Caraz, waar we nu vlakbij zijn.

OVERNACHTINGEN:CANON DEL PATO (1) – LANGS DE RIO SANTA
Coördinaten: -08.693712 – 78.169555
Gelegen op 587 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Mooi vlak zandpleintje aan de rand van de rivier. Een zandweggetje leidt ernaartoe. Vlak bij de weg, doch deze is zeer rustig, vooral ’s avonds en ’s nachts. Schitterend uitzicht op de meerkleurige hoge rotswanden en de snelstromende rivier. Geen voorzieningen.
Minpunten: Zichtbaar van een stukje van de weg.

CANON DEL PATO (2) – LANGS DE RIO SANTA
Coördinaten: -08.943763 – 77.838655
Gelegen op 1990 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Op het einde van een kiezelweggetje, aan de rand van de rivier. Hier was vroeger een brug, doch deze is afgebroken, het weggetje stopt gewoon boven de rivier. Omdat het weggetje te steil daalt om te parkeren voor een overnachting, plaatsen we Manga op het enige vlakkere stukje, aan het einde, waar ooit de brug begon. Zeer rustig, een eindje van de weg, enkel het geluid van de snelstromende rivier, vogels in de bomen rondom. Mooi uitzicht op de snelstromende rivier. Geen voorzieningen.
Minpunten: Weinig mogelijkheden om vlak te parkeren.

GEREDEN TRAJECT:
Chao – Santa – Chuquicara – Cañon del Pato, 134 km
PE-1N – Panamerican Hwy, Chao  Santa: grotendeels vlot te rijden, door een mooie omgeving.
PE-12, Santa  Chuquicara: mooie route langs de Rio Santa, de smalle weg ligt niet overal even goed, vrij vaak putten en beschadigingen. Waar bewoning is, overal verkeersdrempels, soms zeer hoog.
PE-3N, Chuquicara  Cañon del Pato: deze schitterende, bochtige weg onderaan een hoge rotswand, volgt verder de Rio Santa. Smalle eenvaksweg, op dit gedeelte is al 1 kleine rotstunnel. Passeren is geen probleem, er zijn voldoende mogelijkheden om aan de kant te rijden, op stukken die te smal zijn.

Cañon del Pato, 78 km
PE-3N, Cañon del Pato: deze schitterende, bochtige weg onderaan een hoge rotswand, volgt de Rio Santa. Smalle eenvaksweg, veel kleine rotstunnels. Passeren is geen probleem, er zijn voldoende mogelijkheden om aan de kant te rijden, op stukken die te smal zijn.

EXCURSIES:
CANON DEL PATO – ADEMBENEMENDE ROUTE

Adembenemende route door de diepe, smalle kloof van de Rio Santa. Grotendeels éénvaksweg, met een 47-tal krappe rotstunnels. Vrij rustig, doch we hadden nog minder verkeer verwacht. Deze route kan door zowat alle voertuigen worden gereden, want lokale bussen en vrachtwagens gebruiken de weg. We hebben geen probleem met onze Manga (2,52 meter breed, 3,4 meter hoog, 7,5 meter lang), al is het vaak wel krap. Aanrader!
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Overal langs de wegkant zijn mogelijkheden te vinden om even te parkeren, grotere plaatsen komen wat minder frequent voor.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Chao»

Cañon del Pato (60)

01 Maart 2020 | Zuid Amerika 2 | Peru | Laatste Aanpassing 14 November 2020

  • Cañon del Pato
  • Cañon del Pato, hoge waterval in meerdere verdiepi
  • Cañon del Pato
  • Cañon del Pato
  • Cañon del Pato

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking