Reisverhaal «archeologische site Kuélap»

Zuid Amerika 2 | Peru | 0 Reacties 14 Februari 2020 - Laatste Aanpassing 08 Maart 2020

14 – 15 februari 2020     

Traject: Nuevo Tingo – Kuélap     

Regenpauze    
Vrijdagochtend staan we vroeg op, om voor de grote drukte de archeologische site Kuélap te gaan bezoeken. Doch, tijdens het ontbijt begint het hard te regenen, de omgeving is mistig. We vinden het geen goed idee om vandaag op stap te gaan en veranderen onze plannen. Dit wordt een ‘uitstel’ dagje. De ruïnes liggen op een bergtop van 3.000 meter hoogte, als die in de wolken zit, is er niets aan. Blijkt dat we de juiste beslissing namen, de regen houdt de ganse dag aan.

Kuélap – archeologische site
In 1843 werd Kuélap ontdekt, bovenop de top van de La Barreta, een berg die wordt omringd door uniek Amazone landschap met hoge bergtoppen, nevelwoud, diepe kloven en rivieren. Sindsdien beschouwt men dit als één van de belangrijkste en meest representatieve archeologische sites van de Chachapoya beschaving, waarvan de afstammellingen nog steeds hier in het Amazonegebied leven.

Dit geheimzinnige ommuurde centrum van de oude Chachapoya bevolking bestaat al meer dan 1.000 jaren. De Chachapoya beschaving situeert zich in de periode 500 – 1470 a.d. De huisjes hier werden echter nog gebruikt tot het einde van de 16de eeuw, het moment van de overheersing door de Inca’s. Het geheel vormde een soort elitair centrum waar politieke en religieuze personen van hoog niveau leefden.

Deze nederzetting moet goed gepland en georganiseerd zijn geweest. Daarvan getuigen de administratieve en religieuze kamers, ceremoniele pleinen en residentiele gebouwen waar elitaire personen en gespecialiseerde werkmensen woonden. De naar schatting 3.000 bewoners van de site hielden zich bezig met uiteenlopende activiteiten, zoals o.a. landbouw, veeteelt, metaalverwerking, …

Alle ronde woonhuizen hadden een puntdak van stro, bovenop dikke muren met een hoogte van 4,5 meter, hun wanden bestonden uit kalkstenen met klei als hechtingsmiddel. Op een bepaalde hoogte werden ze omringd door een smal platform, daaronder werd bij een aantal ter versiering een band van ruitvormige patronen aangebracht. Binnenin is telkens aan één kant een soort verhoog te vinden, wellicht de zit- en slaapplaats. In de wand ertegenover bevonden zich nissen, waarin voorwerpen lagen. Sommige muren waren ooit bepleisterd en beschilderd met geometrische tekeningen. Ook vond men sporen dat in de huizen cavia’s werden gekweekt, nog steeds een lekkernij op het menu in de regio.

Een zeer uniek gebouw is de grote hoofdtempel. De 5 meter hoge buitenmuren van het ronde gebouw leunen naar buiten, zodat het bovenaan een grotere diameter heeft dan de 13,5 meter bij zijn basis. Er is een vermoeden dat zich ooit bovenop deze tempel nog een dak bevond. Bijzonere voorwerpen die er gevonden zijn, wijzen aan dat de tempel werd gebruikt voor rituele offer en begrafenis ceremonieën. Midden in het massieve gebouw is een flesvormige opening over de ganse hoogte, die was gevuld met menselijke beenderen, een soort knekelhuis.

Men gaat ervan uit dat dit enorme omwalde complex niet werd opgericht als fort, al ziet het er misschien wel zo uit. De 1900 meter lange muren zijn 3 meter tot 20 meter hoog en steken niet uit boven de grond waarop werd gebouwd. Ze werden eerder gebouwd als beschermmuur, voor de versteviging en om de oppervlakte ertussen vlak te maken en zo te behouden, als basis voor de vele gebouwen. Er is geen ruimte om de site te verdedigen, immers die is bovenop volgebouwd met huizen. Uitzicht had men niet.

Kuélap wordt beschouwd als het belangrijkste monument van de Chachapoya beschaving, gebouwd door samenwerking van vele gemeenschappen uit de regio, waarvan het de eigendom bleef. Zij leverden niet enkel werk, doch ook offers en beenderen van hun overleden familieleden, die werden verzameld in de hoofdtempel, in torens, binnen- en buitenmuren en onder de huizen. Om deze collectieve inspanningen vlot te laten verlopen moet een soort reglement in de vorm van een politiek-administratief systeem hebben bestaan. Pelgrims uit vele dorpen bleven massaal hiernaartoe komen met offers en beenderen. Ze werden door de elitaire bewoners verwelkomd in hun ronde huizen. Dit maakte Kuélap tot een heilige stad.

Deze plaats was zo prestigieus, dat ze ook door de Inca bevolking werd gerespecteerd na hun verovering ervan. Ze brachten er dezelfde offers als in de allerbelangrijkste heiligdommen uit het Inca imperium.

De archeologische site Kuélap is bereikbaar op 2 manieren. Via een zeer smalle, 31 km lange weg langs een diepe afgrond, of met een kabelbaan. Omdat de weg ons geen enkel voordeel biedt, geven we Manga vandaag een dagje vrij en kiezen voor het comfort van de moderne kabelbaan, die is geopend in 2017, als eerste in Peru.

Al vroeg rijden we ernaartoe, zo hebben we alle plaats op de kleine parking. We blijken er als eersten aan te komen, op het moment van de opening om 8 u. Eenmaal onze tickets voor de kabelbaan gekocht, worden we er met een minibus naartoe gebracht. In een gondel voor 8 personen bereiken we de bijna 3.000 meter hoogte. We genieten onderweg van het uitzicht op de diepgroene Amazone bergomgeving, met diepe vallei waarin een rivier stroomt. Hier en daar zien we kleine dorpjes tussen het groen. Fluogroene parkieten vliegen druk kwetterend in groepjes om ons heen.

Eenmaal boven moeten we ons inschrijven in een register. We kunnen het niet laten te tellen hoeveel mensen gisteren deze plaats bezochten … een 500-tal. Blij dat wij hier nu alleen zijn, vertrekken we naar de site via een geplaveid pad met vele trappen. Tijdens ons bezoek aan de site zien we slechts 4 andere mensen, een succes. Op terugweg zien we dat het veel drukker wordt, we hebben er goed aan gedaan vroeg te komen.

De site is bijzonder, anders dan dergelijke plaatsen die we al eerder hebben bezocht. Dit betreft een reusachtig bouwwerk van hoge muren, die een plateau op een bergkam omringen. Moeilijk te omschrijven, misschien best te vergelijken met een taart, de muren vormen de slagroom rondom. De ronde huisjes, toren en tempel zijn de versiering bovenop.
Een smalle opening in de muur, brengt ons via een trap naar boven. Daar wandelen we langs de overblijfselen van een 7 meter hoge, massieve toren, ontelbare ronde huizen, enkele vierkante gebouwen, om op het einde bij de reusachtige, hoofdtempel te komen. Die is rond, maar de hoge muur wordt breder naar boven toe. Aan de kant waar de buitenmuur is verdwenen, zien we dat de binnenkant is opgevuld met grote keien. In het centrum van dit massieve gebouw zien we de grote flesvormige opening, waarin ooit beenderen van mensen werden bewaard, het knekelhuis. Nu is deze leeg. Het pad daalt af en brengt ons via een andere smalle doorgang terug aan de buitenkant van de site.

Eenmaal terug aan de kabelbaan, zien we dat er nog voldoende tijd over is om het Visitor Center te bezoeken en wat meer te leren over deze merkwaardige site. Op dat moment ontmoeten we opnieuw Mehdi & Nina, met hun kindjes Leyla en Yonas. Zij moeten nog aan het bezoek beginnen. Nadien komen ze ons vervoegen op onze slaapplaats in Nuevo Tingo. In de namiddag begint het opnieuw lang te stortregenen, we zijn blij dat we de site op het perfecte moment hebben bezocht.

OVERNACHTINGEN:
NUEVO TINGO – GEMEENTEPARKING
Coördinaten: -06.373266 – 77.910658
Gelegen op 1.974 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Gemeenteparking midden in het dorp, aan het centrale pleintje. We krijgen toestemming om daar te overnachten. Zeer rustig. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

EXCURSIES:
KUÉLAP – ARCHEOLOGISCHE SITE

Indrukwekkende archeologische site bovenop een bergtop, op 3.000 meter hoogte.
Men kan hiernaartoe via een vrij goede, maar zeer smalle zandweg (31 km enkele rit), die een eindje langs de rand van een hoge steile afgrond loopt. Ofwel kan het met een recente kabelbaan.
Wij nemen de kabelbaan (+/- 30 min.), via de weg kost het veel tijd.
Om 8 u komen we aan op de parking, zo hebben we alle plaats. We zijn tevens de eerste bezoekers, alleen in de minibus, alleen in de gondel naar boven. Tijdens ons bezoek aan de site zien we slechts 4 andere mensen. Op terugweg komen velen ons tegemoet en het wordt zeer druk. In het register zagen we dat er gisteren (vrijdag) +/- 500 mensen de site hebben bezocht.
Boven bevindt zich een Visitor Center met informatie over de site.
Een geplaveid wandelpad met vele trappen leidt naar de site. Het loopt eerst onderlangs de hoge muur, bijna aan het einde is de ingang. Via een trap in een smalle doorgang komt men boven op de site. Daar leidt een paadje overheen, langs een groot aantal ruïnes. Op het einde daalt het opnieuw af, via trappen door een andere smalle doorgang. Het komt opnieuw uit op het pad naar de parking.
Bijzondere site, anders dan de historische sites die we voorheen al bezochten.
Lengte wandeling: 3,4 km retour. Hoogteverschil: 110 m.
SCORE: 5/5
INKOM:
Archeologische site Kuélap: 30 PEN pp. (kinderen: 2 PEN pp.).
Open: 8 u – 16 u
Tickets te kopen boven aan de parking, waar ook de kabelbaan toekomt.
Kabelbaan: 21 PEN pp., incl. minibus (van het ticketkantoor net buiten het dorp rijden minibussen naar de bodem van de kabelbaan, waar geen parking is). Open vanaf 8 u.
PARKING:
Kleine parking aan het ticketkantoor van de kabelbaan.
Coördinaten: -06.376066 – 77.912133
Parking boven aan de ingang van de site.
Coördinaten: -06.426949 – 77.926770

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Nuevo Tingo»

Revash mausoleums (15)

16 Februari 2020 | Zuid Amerika 2 | Peru | Laatste Aanpassing 08 Maart 2020

  • San Bartalo, wandeling door het dorp naar Revash
  • onderweg van San Miguel de Luvin naar Revash, San
  • San Bartalo, Mausoleums van Revash
  • San Bartalo, Mausoleums van Revash
  • San Bartalo, Mausoleums van Revash

archeologische site Kuélap (32)

14 Februari 2020 | Zuid Amerika 2 | Peru | Laatste Aanpassing 08 Maart 2020

  • Kuélap archeologische site
  • Kuélap archeologische site, huisjes dicht naast el
  • Kuélap archeologische site, hoge buitenmuur rondom
  • Kuélap archeologische site
  • Kuélap archeologische site, doorgang naar lager ni

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking