Reisverhaal «Missie Trinidad del Paraná »

Zuid Amerika 3 | Paraguay | 0 Reacties 02 Juni 2022 - Laatste Aanpassing 18 Juni 2022

2 – 3 juni 2022     

Traject: Bella Vista – Hohenau – Trinidad del Paraná     

Hohenau
Na het bezoek aan de Yerba Mate fabriek, rijden we verder naar het zuiden. In het dorp Hohenau zoeken we een supermarkt op, tijd om boodschappen te doen.
Dat veel Duitsers naar Paraguay zijn uitgeweken was ons bekend. Sinds het begin van de Covid19 pandemie migreerden er zo’n 2.000.000 hier naartoe, vooral omwille van hun ongeloof in de vaccinaties en de Europese houding tegenover de pandemie.

Deze levendige plaats is zonder twijfel ‘Duits’. De naam spreekt voor zich, de witte toegangsboog met zijn houten dwarsbalken in Zwarte Woud stijl, de produkten in de winkels … de taal die overal klinkt.

Trinidad del Paraná
In Paraguay werden ten tijde van de kolonisatie een aantal missieposten opgericht door missionarissen, in de vorm van autonome, complete dorpen voor de inheemse bevolking. Hun doel was niet enkel religieus, maar ook om de bevolking te helpen op elk vlak. Hen de regels van samenleving, publieke orde en structuur, cultuur en onderwijs bij te brengen. Deze missies behoren tot de meest indrukwekkende verwezenlijkingen van de Jesuïten. Vanuit hun kleine ‘nomaden’ nederzettingen in de wouden, kwamen deze inheemse mensen terecht in dorpen met meer dan 2.000 inwoners. Het doel was 50, maar er werden slechts een 30-tal missies opgericht in een gebied dat nu hoort tot Paraguay, Argentinië, Brazilië en Bolivië.
Eén van de grootste missies in deze regio is
Trinidad del Paraná, gebouwd in 1706 als 29ste en daarmee één van de laatste. Op het moment van zijn hoogtepunt woonden er meer dan 4.000 inwoners. Hier bevindt zich de grootste basiliek, met een altaar dat uit 1 enorm stuk steen bestaat. Deze missie werd verlaten toen de Jesuïeten in 1768 als gevolg van het verdrag van Madrid (1950) uit de Spaanse kolonies werden verdreven.
De missies Trinidad del Paraná, Jesús de Tavarangue en San Cosme y San Damián zijn gelegen in dezelfde regio en werden in 1993 door Unesco erkend.

Niet veel verder langs de hoofdweg, bereiken we ons doel, het dorpje Trinidad del Paraná. Een geplaveide straat brengt ons naar de grote parking van de oude missie. Hier ontmoeten we Vincent, een Belg die al meer dan een maand op de parking verblijft in zijn camper. Een interessante ontmoeting, we wisselen ervaringen uit, maken samen grapjes. Meermaals per dag krijgen we pianomuziek te horen, wanneer Vincent speelt op 1 van de 2 piano’s die hij bij zich heeft.

Ook wij worden al snel verleid om hier wat langer te blijven, op deze aangenaam rustige parking midden in het groen en met uitzicht op de ruïnes van de missie. Het aantal bezoekers aan de site is zeer beperkt, omdat het hier nu winter is. De dorpsbewoners groeten ons vriendelijk wanneer ze passeren. Van hieruit kunnen we enkele andere locaties bezoeken, voor we een eindje terugkeren in noordelijke richting.

De volgende dag is de zon van de partij, een ideaal moment om de missie Trinidad del Paraná te bezoeken. We zijn verrast door de uitgestrektheid van de site, met zijn centrale plein, waaromheen rijhuisjes voor de bewoners staan, 2 kerken, een klokkentoren, een klooster, een school, werkplaatsen, begraafplaatsen, … Niet meer dan ruïnes, maar nog voldoende bewaard om ons een idee te geven van wat hier ooit is geweest. In de grote kerk worden we opnieuw verrast, door goed bewaarde beelden en sculpturen.

Eigenlijk zijn we nog het meeste onder de indruk over wat de Jesuïeten hier hebben verwezenlijkt. Ze waren slechts met enkelen, die met behulp van inheemse bewoners zonder enige ervaring zo’n imposante kerken hebben gebouwd.

Na ons bezoek aan de site, nemen we een kijkje in het museum, waar we wat meer leren over de boeiende geschiedenis van deze site.

Lichtshow
’s Avonds keren we nog eens terug naar de site voor de lichtshow. We zijn met ons tweetjes, een gids en op afstand een bewaker. De gids vertelt ons over de historie van deze plaats en schets hoe het eens is geweest. Ondertussen worden lichtjes aangestoken tussen de ruïnes, telkens we een nieuwe plek bereiken. Zachte muziek, dieren- en andere geluiden uit vroegere tijden begeleiden ons.

Dit is echt een zeer indrukwekkende ervaring. Langzaam rond te wandelen in stilte, op het dikke grastapijt in het pikdonker, tussen de schaars verlichte ruïnes, met op de achtergrond zachte muziek, boven ons een heldere hemel, miljoenen sterren en de maan.

OVERNACHTINGEN:
TRINIDAD DEL PARANÁ – PARKING MISSIECoördinaten: -27.129574, -55.701933
Gelegen op 155 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Ruime rustige parking van de site van de missie, omringd door groen. Vriendelijke dorpsbewoners.
Wifi, toiletten en water aan het informatiekantoor. Indien nodig, kan elektriciteit worden bekomen bij het hotel langs het plein, tegen betaling.

GEREDEN TRAJECT:
Bella Vista – Hohenau – Trinidad, 24 km
Bella Vista hoofdstraat: asfaltweg met middenberm. Zijstraten meestal geplaveid met ruwe kasseistenen.
PY06: Vanaf PY18 tot Bella Vista: Goede asfaltweg, minder breed. Vrij rustig. Passeert door Hohenau, waar het ietwat drukker is.
Hohenau: ietwat drukker in het stadje, bomen met laaghangende takken hier en daar.
Trinidad: straat geplaveid met ruwe kasseistenen.

EXCURSIES:
TRINIDAD DEL PARANÁ – MISSIE
Ruïnes van oude missiepost. Boeiend en interessant om te bezoeken. Prachtig op een zonnige dag.
Avondlichtshow is indrukwekkend, we waren alleen met de gids en er was een heldere sterrenhemel.
SCORE: 5/5
INKOM: 25.000 PYG pp.
Dit ticket is geldig voor een bezoek aan 3 missieposten, Trinidad del Paraná + lichtshow ‘s avonds, Jesús de Tavarangue + 3D projectie ‘s avonds, San Cosme y San Damián + planetarium ‘s avonds.
PARKING:
Grote parking aan de missie.
Coördinaten: -27.129574, -55.701933.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Bella Vista»

Missie Trinidad del Paraná (29)

02 Juni 2022 | Zuid Amerika 3 | Paraguay | Laatste Aanpassing 18 Juni 2022

  • Missie Trinidad del Paraná, originele muur
  • Missie Trinidad del Paraná
  • Missie Trinidad del Paraná, preekstoel
  • Missie Trinidad del Paraná
  • Trinidad del Paraná, pianist Vincent uit België me

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking