Reisverhaal «Mate Pajarito »

Zuid Amerika 3 | Paraguay | 0 Reacties 01 Juni 2022 - Laatste Aanpassing 16 Juni 2022

01 – 2 juni 2022     

Traject: Tavai – Bella Vista     

Wat verder naar het zuiden     
Na een heerlijk rustige nacht, begint het opnieuw te onweren en te regenen. Gelukkig zijn we gisteren vertrokken uit het PN Caazapá. Tijdens ons ontbijt komen 3 agenten kloppen, ze vragen bezorgd of alles goed gaat. We maken een babbeltje en ze leggen ons uit welke weg we best verder volgen. Ze willen ons graag escorteren, het dorp uit. Vragen stellen we ons hierbij maar niet, wellicht willen ze nog een ‘goede daad’ in hun dagrapport kunnen toevoegen.

De hoofdweg ziet op vele plaatsen rood van de modder, door de vele onverharde zijstraten. En … onze Manga ook al vlug.

In het plaatsje Bella Vista stoppen we bij een Yerba Mate fabriekje. Dit zouden we graag bezoeken. Vandaag is dit niet mogelijk, er is geen gids ter plaatse. Maar we mogen morgen om 8.30 u deelnemen aan een ‘Spaanstalige’ rondleiding met 5 Polen. Of de taal een bezwaar is?

We zoeken dus een overnachtingsplekje in de buurt, dat we vinden in een breed, kort kasseistraatje tussen weilanden, tegenover het politiekantoor. Om hen niet vanavond op bezoek te krijgen, gaan we eerst bij het politiekantoor langs en vragen hen of we hier mogen overnachten. Geen probleem, maar we mogen ook in hun tuin gaan staan tot morgenochtend. Daarbij vermeldt de agent dat we wel om 7 u weg moeten zijn, omdat daar oefeningen plaatsvinden. We verkiezen het straatje. Hij biedt ons water aan en vraagt of we iets anders nodig hebben. Twee dagen op rij hebben we super sympathieke contacten met de politie!

Yerba Mate Pajarito
In Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië wordt Yerba Mate gedronken, een thee-achtige drank. Het woord ‘yerba’ betekent kruidenbladeren, het woord ‘mate’ staat voor de typische drinkbeker. Initieel gebruikte men hiervoor een kalebas, doch ondertussen kan men dergelijke kopjes ook in andere materialen (zoals hout, steen, porselein, …) vinden, de typische vorm werd behouden. Daarin worden de verwerkte Yerba blaadjes overgoten met heet of koud water, zelfs met limonade. Men behoudt dezefde blaadjes in de kop, overgiet ze opnieuw tot deze geen smaak meer hebben. De drank wordt met een soort metalen filterrietje gedronken. Wanneer men deze koud drinkt, wordt de drank Tereré genoemd. Yerba Mate kan ambachtelijk worden geoogst, of machinaal, naargelang de fabriek. Jaarlijks worden er zo’n 300.000 ton van geproduceerd. Mate is een gezonde drank, vol vitaminen, oxidanten, mineralen. De mateïne is een milde variant van cafeïne.

De volgende ochtend gaan we goed op tijd naar het bedrijfje Lauro Raatz, waar men Pajarito Yerba Mate produceert. Onze gids legt uit dat de andere mensen laat zullen zijn, ze stelt voor dat ze ons het museum al toont in afwachting.

Het museum bevindt zich in het oude familiehuis van Lauro Raatz, waar initieel ook de Mate werd vervaardigd en verpakt. Hier bevond zich eveneens één van de eerste ‘supermarktjes’ van Paraguay. Leuk om zien, met zoveel oude meubels en voorwerpen. In de tuin staat een felblauwe Chevrolet pickuptruck, uit 1947. Met behulp van een maquette legt de gids ons uit hoe het verwerkingsproces van Yerba Mate verloopt. Indrukwekkend is dat Yerba Mate blaadjes 2 jaar moeten drogen … vooraleer de blaadjes verkoopsklaar in het magazijn terecht komen, kunnen soms 7 jaren verlopen zijn …

Wanneer we terug bij de fabrieksgebouwen aankomen, zijn de anderen ook aangekomen. Een Pools gezin met 3 jonge kinderen, die in Chili wonen en hier op reis zijn. We gaan eerst naar een film kijken, die ons de geschiedenis van het familiebedrijf toont. Ondertussen mogen we Yerba Mate proeven, die van smaak tussen thee en koffie in zit, zonder cafeïne.

Daarna mogen we de fabriekshal in, de Covid maskers komen hier van pas, die moeten we aan om hygienische redenen. Eigenlijk toont men ons enkel de magazijnen en de werkplaats voor verpakking. We staan versteld dat hier bijna alles nog manueel gebeurt, elk pakje moet door meerdere handen, voordat het gevuld, gesloten en helemaal verzendklaar op paletten staat.

Na deze rondleiding wandelen wij nog naar een plantage in de buurt. We zien boompjes in verschillende stadia, met kleine witte bloempjes, met trosjes dieprode besjes, met enkel groene bladeren, minder groen dan theeblaadjes en iets groter. De Yerba Mate bladeren groeien aan immer groene bomen, die tot 30 meter hoog kunnen groeien. In de plantages van Lauro Raatz worden de boompjes echter laag gehouden, omdat ze manueel worden geplukt. Men zaagt of snijdt met de hand jonge takken af (max. 1 cm diameter), de blaadjes worden pas later in het productieproces verwijderd. Op deze manier kan men sneller aan het droogproces beginnen, belangrijk voor het behoud van de oxidanten en de geneeskrachtige eigenschappen.

OVERNACHTINGEN:
BELLA VISTA – STRAATJE TEGENOVER POLITIEKANTOORCoördinaten: -27.054692, -55.566550
Gelegen op 188 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Weinig gebruikt straatje, tegenover het politiekantoor. Geen straatverlichting. Zeer rustig. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Tavai – Naranjito – Maria Auxiliadora – Bella Vista, 146 km
Tavai straten: hoofdstraat / afslag aan het ronde punt: asfalt, vrij goed, regelmatig diepe dwarsgeulen voor afwatering, hier en daar laag hangende takken.
PY18: Tavai naar PY06: Zeer goed recent aangelegde, brede weg. Uiterst rustig.
PY06: Vanaf PY18 tot Bella Vista: Goede asfaltweg, minder breed. Passeert door dorpen. Vrij rustig.
Bella Vista hoofdstraat: asfaltweg met middenberm. Zijstraten meestal geplaveid met ruwe kasseistenen.

EXCURSIES:
PAJARITO – MATE FABRIEKJE
Mate tour, georganiseerd door het Lauro Raatz mate fabriekje.
Interessant, doch we hadden graag wat meer van de verwerking gezien.
SCORE: 4/5
INKOM:
10.000 PYG pp. voor een kleine tour (ofwel museum, ofwel de fabriek en de film).
15.000 PYG pp. voor de volledige tour (museum, fabriek en film).
Geschenkje inbegrepen.
Reserveren op voorhand, tel.: 0981 259659
PARKING:
Aan de straatkant.
Coördinaten: -27.057954, -55.562139

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Tavai»

Mate Pajarito (19)

01 Juni 2022 | Zuid Amerika 3 | Paraguay | Laatste Aanpassing 16 Juni 2022

  • Lauro Raatz, Pajarito yerba mate, bedrijfsbezoek
  • Verboden voor zware voertuigen bij regen
  • Lauro Raatz, Pajarito yerba mate, bloeiende boom
  • Lauro Raatz, Pajarito yerba mate, museum in het ou
  • Bella Vista, typisch geplaveide straat

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking