Reisverhaal «Annapurna»

Azië - deel 3 | Nepal | 1 Reacties 07 Mei 2013 - Laatste Aanpassing 10 Juni 2013

De Annapurna Himal is een uitgestrekt bergmassief, gelegen in het centrum van Nepal. De hoogste berg die hiervan deel uitmaakt is de Annapurna I, met zijn 8.091 meter de 10de hoogste ter wereld. Slechts 14 bergen ter wereld reiken hoger dan 8.000 meter.

Onze trektocht in het Annapurna gebergte begint met het Annapurna circuit, een lusvormige tocht langs traditionele dorpjes met als hoogtepunt een pas die over 5.416 meter gaat. Onderweg maken we een ommetje naar het Tilicho meer, met zijn ligging op 4.919 meter boven zeeniveau het hoogst gelegen meer ter wereld. Voor we aan het einde van het circuit komen, nemen we een afslag om de Annapurna Sanctuary route te vervoegen die ons naar het Annapurna Basecamp (ABC) brengt, gelegen op 4.135 meter hoogte midden in het bergmassief. Hier blijven we overnachten, om volop te kunnen genieten van het indrukwekkende uitzicht op de omringende bergpieken, waaronder 1 hoger dan 8.000 meter reikt, zich 13 zevenduizenders en 16 zesduizenders bevinden.

DAG 1:
POKHARA (820 m) – BESISAHAR (820 m) – SYANGE (1.100 m)
Vandaag doen we enkel de verplaatsing vanuit Pokhara naar het startpunt voor onze trekking. Na een lange bustocht met een oude versleten bus, zijn we blij in Besisahar aan te komen. Hier nemen we de tijd om te lunchen in een locaal restaurantje.
Omdat de eerste stapdagen toch de jeeproute volgen over een stoffige weg, waar nog niet echt veel te zien is, beslissen we om samen met een Koreaans koppel een stukje van het trekkingstraject met een jeep te rijden, het locale openbare vervoermiddel. Eenmaal we onze tickets hebben, moeten we wachten tot er genoeg passagiers zijn, met zijn 12 worden we als haringen in een blikje geperst ... Samen met de Koreanen worden we verondersteld op de volledig doorgezeten achterbank te passen. Door elkaar geschud op de hobbelige onverharde weg, samengeperst, stijf en stram van de ongemakkelijke houding komen we aan in Syange, blij uit onze ‘kooi’ te mogen.
Na deze zware lange dag met het oncomfortabele openbare vervoer, voelen we ons echt moe. Eenmaal geïnstalleerd in onze kamer (4 dunne houten muurtjes, 2 bedjes met matras en hoofdkussen, gebruikte lakens), gaan we eerst een verkwikkende douche nemen, waarna we genieten van een koel drankje in de hoteltuin. In Syange is een waterval te zien, we willen even onze benen strekken en volgen een smal paadje omhoog voor een mooi uitzicht hierop.
Reeds vandaag beseffen we dat onze gids Gum kort zal moeten opgevolgd worden wanneer het op geld aankomt. Gelukkig zijn we op onze hoede wanneer hij een te hoog bedrag vraagt om onze jeep tickets te gaan kopen. We informeren ons en vragen hem het wisselgeld terug te geven. Hij zal later nog meermaals proberen ons te overtuigen de betaling van onze hotelrekeningen aan hem over te laten, wat hem niet lukt.

DETAILS:
Ernaartoe:
Taxi hotel Pokhara lakeside – tourist bus park: 350 NPR (haalt eerst de gids op, buurt v/d luchthaven)
Bus Pokhara – Besisahar: 350 NPR pp. (tickets: Amrit trek & expeditions), vertrek 6.30 u, 4 u 10 min. onderweg, oude versleten bus, zeer beschadigde wegen
Jeep Besisahar – Syange: 600 NPR pp./ 300 NPR per Nepalees, 2 u 20 min., jeeps functioneren hier als openbaar vervoersmiddel, vertrekken wanneer ze voldoende passagiers hebben (12 in totaal), zeer beschadigde onverharde weg, totaal versleten voertuig
Staptijd (langere pauzes niet inbegrepen, vb. lunch): 0 uren
Checkpoints onderweg: Besisahar, Bhulbhule.
Overnachting:
New Waterfall Guesthouse & restaurant, 250 NPR per nacht voor 2-persoonskamer met 2 bedjes, lakens niet proper, kamermuren uiterst dun, gezamenlijk sanitair, 24 u warm water + elektriciteit, douche, mooi geschilderd en verzorgd gebouw, aangename zitplaatsen buiten en in het restaurant, vriendelijk, beoordeling: 3/5

DAG 2:
SYANGE (1.100 m) – 1 u 40 min. – JAGAT (1.300 m) – 1 u 20 min. – CHAMCHE (1.385 m) – 2 u 55 min. – TAL (1.700 m)
Aan het begin van onze eerste wandeldag volgen we voornamelijk de jeeproute, niet onaangenaam zolang er niet al te veel jeeps voorbijrijden, die ons telkens met een wolk van opstuivend stof omhullen. We hebben de indruk dat hier geen moeite wordt gedaan om het smalle wandelpad te onderhouden naast deze nieuwe brede weg. Kort na Chamche komt daar echter verandering in, we moeten onze eerste smalle hoge hangbrug trotseren om verder te stappen over een smal rotspad dat op en neer gaat langs de berghelling. Tijdens onze 25 dagen durende trektocht zullen we in het totaal zo’n 25-tal hangbruggen tegenkomen … alvast wennen maar !
Het wordt een mooie wandeldag. Onderweg komen we langs enkele theehuisjes, even voorbij Jagat krijgen we een prachtige waterval te zien. Langs het pad groeit overal marihuana. De jeeproute zien we de ganse tijd akelig smal en hoog tegen de steile rotswand aan de overkant plakken … Het pad loopt onder een welkomstpoort door en komt uit op een brede kiezelvlakte, waardoorheen een grijze rivier kronkelend zijn weg zoekt. Aan de rand hiervan bevindt zich het dorpje Tal, onze bestemming voor vandaag.
En wat Gum, onze drager/gids, betreft … we voelen onmiddellijk dat we nooit moe zullen worden aan zijn tempo. Zijn leuze luidt: ‘traag wandelen voor een goede acclimatisatie’. Daar zit wel iets in … maar overdrijven moet toch ook weer niet. En dan nog de vele rustpauzes die hij neemt … voor ons geen probleem, we hebben de tijd.
Nadat we ons hebben geïnstalleerd in ons aangenaam hotelletje, een heerlijke douche genomen en ons dagelijkse handwasje gedaan, gaan we het rustige dorpje verkennen. Aan het andere uiteinde komen we bij een klein tempeltje en een mooie waterval. ’s Avonds gaan we samen met onze Koreaanse vrienden kijken naar een dansoptreden, gebracht door 2 jonge vrouwen in klederdracht uit een naburige streek. Een hele belevenis voor de dorpsbewoners die massaal aanwezig zijn. Zelf blijven we niet al te lang, morgen willen we vroeg op stap.

DETAILS:
Staptijd: 5 u 55 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Peaceland  Guesthouse & restaurant, 200 NPR per nacht voor 2-persoonskamer met 1 dubbel en 1 enkel bed, propere lakens, eigen sanitair met douche, 24 u warm water, elektriciteit + stopcontact in de kamer, restaurant met goede keuken, vriendelijk, beoordeling: 5/5

DAG 3:
TAL (1.700 m) – 2 u 20 min. – DHARAPANI (1900 m) – 2 u 40 min. – DANAQYU (2.200 m)
Het eerste uurtje wandelen we langs een mooi smal pad, dat we moeten verlaten omdat het verderop is bedolven onder een steenlawine. Via een hangbrug komen we opnieuw op de jeepweg.
Onze trektocht wordt ook het verhaal van Gum, onze zeer inventieve en lepe gids/drager. Vandaag doet hij zijn eerste poging om contact te nemen met een andere trekker, die hij de volgende dagen naast ons zal proberen te gidsen … het lijkt in eerste instantie meer op een bloeiende romance met de Franse jongedame, onderweg wachten beiden steeds op elkaar en proberen ons wandelen te sturen ...

DETAILS:
Staptijd: 5 uren
Checkpoints onderweg: Dharapani
Overnachting:
Hotel Motherland & restaurant, 100 NPR per nacht voor 2-persoonskamer met 2 bedjes, lakens niet proper, gezamenlijk sanitair, warm water + elektriciteit, douche, klein hotelletje met zitplaats buiten en binnen, restaurant minder goed, beoordeling: 3/5

DAG 4:
DANAQYU (2.200 m) – 1 u 15 min. – TEMANG (2.580 m) – 40 min. – THANCHOWK (2.570 m) – 40 min. – KOTO (2.640 m) – 25 min. – CHAME (2.710 m)
We gaan vandaag afwisselend over de jeepweg en een smal rotsachtig bospad dat steil klimt. Onderweg genieten we van de eerste uitzichten zichten op de besneeuwde berg Manaslu (8.156 m). De minder bekende Manaslu trekkingsroute zal ons wat verderop komen vervoegen.
Chame is een iets groter plaatsje, aan het einde van de jeepweg. Vanaf hier moeten alle goederen worden vervoerd met lastdieren, zoals muilezels. De hotelletjes zijn een eindje voor het centrum gelegen, vanwaar het uitzicht mooier is.
Onze zonnecrème blijkt niet te voldoen op deze hoogte, waardoor onze armen en hals rood verbrand zijn. We wandelen naar het typische dorpscentrum iets verderop, met enkele gerichte trekkerswinkeltjes. De zonnecrème die we er zonder probleem vinden, wordt verkocht aan een ‘Europese’ prijs. Wij zijn alvast blij dat we geholpen zijn.
Onze vriendelijke hotelbaas vroeg Gum of we voor hem onderweg een kip willen kopen. Het beestje wordt uitgekozen en ter plaatse geslacht …

DETAILS:
Staptijd: 3 uren
Checkpoints onderweg: Koto
Overnachting:
Hotel Nurpu Ling & restaurant, 150 NPR per nacht, mooi verzorgde en propere 2-persoonskamer met ramen aan 3 kanten (kamer n° 105), beslapen lakens, gezamenlijk sanitair, warm water + elektriciteit, stopcontact in de kamer, douche, restaurant zeer goed, zeer vriendelijk, beoordeling: 4/5

DAG 5:
CHAME (2.710 m) – 2 u – BHRATANG (2.850 m) – 1 u 30 min. – DHUKUR POKHARI (3.240 m) – 1 u – UPPER PISSANG (3.310 m)
Vanaf nu volgen we regelmatig een pad dat eveneens wordt gebruikt door een zeldzame moto, met of zonder ‘luie’ trekkers achterop, regelmatig een groepje lastdieren. Eerst gaat het een uurtje vlak, daarna wordt het weerom wat steiler. We volgen zoveel mogelijk een smal bospad dat snel klimt over de boomwortels van een prachtig naaldwoud met een ondergrond van grastapijt. De uitzichten op besneeuwde bergtoppen en gletsjers volgen elkaar nu meer en meer op. Jammer van de wolken die stilaan de toppen komen omringen … een forse wind zorgt dat het droog blijft.
Wanneer het pad opsplitst, kiezen we om te klimmen naar het dorpje Upper Pissang, waar we zullen overnachten. Van daaruit hebben we een mooi uitzicht op de vallei met de rivier en het dorpje Lower Pissang, dat weliswaar wat meer comfort biedt.
Vandaag heeft Gum voor ons het hoogstgelegen hotel in het dorp uitgekozen, weliswaar niet het meest comfortabele. Eenmaal we onze dagelijkse routine van douchen, handwasje, … achter de rug hebben, wandelen we een klein eindje omhoog naar de kleurrijke Gompa (Boeddhistische tempel). We hebben geluk niet ver terug te moeten, want het begint hard te regenen … later op de avond begeleid door krachtige wind en onweer. Voor het eerst is het ’s avonds echt koud door de hoogte!

DETAILS:
Staptijd: 4 ½ uren
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Annapurna Hotel  & restaurant, 200 NPR per nacht voor 2-persoonskamer met 2 bedjes, doorgelegen matrasjes, lakens niet proper, kamermuren uiterst dun (we horen iemand 3 kamers verder de ganse avond voorlezen), gezamenlijk sanitair, 24 u warm water + elektriciteit, douche, zeer oud en oncomfortabel gebouwtje, hoogstgelegen hotelletje van het dorp, uitzicht op de vallei en omgeving vanuit het restaurant, 3 min. stappen naar de Gompa, goed restaurant, beoordeling: 2/5

DAG 6:
UPPER PISSANG (3.310 m) – 2 u 15 min. – GHYARU (3.730 m) – 1 u 55 min. – NGAWAL (3.680 m) – 1 u 30 min. – BHRAGA (3.540 m) – 30 min. – MANANG (3.540 m)
Wanneer we opstaan om 5.30 u, zien we onmiddellijk de verse sneeuw wat hogerop, gelukkig geen dik pak. Dit zorgt wel voor extra mooie uitzichten. Zoals een locale man bij de Gompa ons gisteren beloofde, het is vandaag terug zonnig en klaar weer. We maken opnieuw het wandelingetje naar de Gompa voor het beste uitzicht op de bergtoppen Manaslu (8.156 m) en Annapurna II (7.937 m).
Het wordt een zeer lange stapdag, omdat we kiezen voor de hoge route, die langs typische dorpjes passeert en ons weidse uitzichten belooft. Na het verlaten van Upper Pissang komen we al vlug voorbij een lange gebedsmuur met kleurrijke herdenkingsstenen, omringd door ontelbare gebedsvlaggetjes.
Een steile klim met 33 haarspeldbochten brengt ons in 1 u 10 min. naar het prachtige dorpje Ghyaru, met bovenaan zijn oude Ghompa, waaraan we een bezoek brengen vooraleer verder te trekken. De uitzichten hier zijn onbeschrijfelijk, Annapurna II (7.937 m) en Annapurna III (7.555 m) komen in zicht. Maar niet voor lang, al vlug worden de bergpieken omringd door wolken, weerom beseffen we het belang van dagelijks vroeg te vertrekken.
De tocht brengt ons langs nog enkele 300 jaren oude dorpjes, omringd door graanveldjes, naar een hoogte van 3.765 m. Vele huisjes liggen er verlaten bij, de jongeren blijven hier niet wonen, maar trekken naar de steden, waar hen een boeiender leven wacht. Tijdens de afdaling worden we omringd door een heerlijk ruikend naaldwoud met grastapijt. Mooie formaties van zandrotsen zijn door weer en wind uitgesleten tot smalle piekjes op een lange rij.
Braga is een aangenaam plaatsje waar vele trekkers overnachten, die de omweg naar Tilicho Lake niet zullen maken. Een aantal verlaten huisjes en een Gompa prijken hoog tegen de steile bergwand, pittoresk om zien. We kijken even rond voor we verder stappen naar Manang, dat we wat verder al zien liggen.
Manang is een iets groter plaatsje, dat wat meer comfort biedt en bekend is om zijn bakkerijtjes. Hier zullen we een rustdag nemen omwille van een goede hoogtegewenning. Zoals vaak tijdens onze trektocht, komen we weer enkele bekenden tegen van onderweg, wat steeds een leuke babbel met zich meebrengt.

DETAILS:
Staptijd: 6 uren 10 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Yeti Hotel & restaurant, 200 NPR per nacht voor een 2-persoonskamer met 1 dubbel en 1 enkel bed, eigen sanitair, ramen aan 3 zijden (kamer n°308), goede matras, lakens niet proper, warm water tussen 12 – 15 u, elektriciteit, redelijk goed restaurant (zelfs lekkere frieten !), beoordeling: 4/5

DAG 7:
MANANG (3.540 m) – 2 u – ANNAPURNA LAKE & CHONGKOR UITZICHTPUNT (3.720 m) – 1 u – MANANG (3.540 m)
Voor de hoogtegewenning maken we vandaag een korte wandeling. Via het prachtige melkblauwe Annapurna meer klimmen we tot aan het Chongkor uitzichtpunt, met zicht op het meer en een hoger gelegen gletsjer. Aan de overkant van de vallei zien we het oude dorp Manang en de grote Gompa hoog op de helling. Verderop in de vallei zien we langs de helling het pad lopen, dat we morgen zullen volgen. Tegen de middag komt een felle wind opzetten, wat we dagelijks zullen ondervinden vanaf deze hoogte.
We doen het rustig aan, na de middag trakteren we onszelf op gebak met cappuccino. Of de Lavazza koffie hier echt is … baart ons geen zorgen, het smaakt !

DETAILS:
Staptijd: 3 uren
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting: idem dag 6

DAG 8:
MANANG (3.540 m) – 3 u 40 min. – SHREE KHARKA (4.076 m)
Vandaag verlaten we de route van het Annapurna circuit, maken een omweg naar het Tilicho meer (4.919 m), dat we normaal gezien morgen kunnen bereiken. Tijdens deze mooie stapdag passeren we het typische dorpje Kangsar, het is schitterend weer, er is voortdurend zicht op de witte bergtoppen rondom.
Om 6 uur staan we op om weerom vroeg op stap te gaan, het is een stralende zonnige dag. Maar dat is buiten Gum gerekend … hij is ½ uur te laat op de afspraak. We ondervonden gisterenavond dat hij gedronken had … vandaag stapt hij zo mogelijk nog langzamer dan anders en pauzeert nog meer, stelt al vlug voor om een tussenstop te maken. En dit na een rustdag ? Zijn excuses: ‘nodig voor de aanpassing aan de hoogte’ en ‘ik moet meer dragen’.
We zijn niet van plan hieraan toe te geven, doch Marc voelt zich niet echt kiplekker als gevolg van de hoogte. Een dagje extra gewenning is dus geen overbodige luxe, willen we binnen enkele dagen probleemloos de Thorung pass van 5.416 m over geraken. Dit wordt bijgevolg een superkorte stapdag. Samen met Patrick, een grappige Canadees die we gisteren ontmoetten en die beslist hier ook hier een tussenstop te maken, brengen we een leuke namiddag door.
Shree Kharka bestaat enkel uit 2 hotelletjes, het is er koud, er waait een fikse wind. Onze was moeten we aan een bronnetje doen, met ijskoud water … hier heeft men niet veel middelen meer. De douche wordt vanaf nu vervangen door een kom met warm water, die we op onze kamer kunnen gebruiken. Ook Herlinde krijgt nu af en toe een beetje hoofdpijn, de wind ? de zon ? de koude ? … maar het gaat over. Met hartkloppingen of ademhalingsproblemen als gevolg van de hoogte, zullen we de ganse tocht niet te maken krijgen.

DETAILS:
Staptijd: 3 uren 40 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Himalayan Guesthouse & restaurant, 200 NPR per nacht voor 2-persoonskamer met ramen aan 3 kanten (kamer n° 205) + WC, iets dikkere matras, de wind waait doorheen de kamer met al zijn kieren tussen de ramen, nieuw hotel, geen stromend water (kom met warm waswater: 100 NPR), beperkte elektriciteit (zonnepanelen), geen douche, aangename zitplaatsen buiten en in het restaurant dat ’s namiddags door een houtkachel verwarmd wordt, restaurant ok, vriendelijk, beoordeling: 2/5

DAG 9:
SHREE KHARKA (4.076 m) – 3 u 5 min. – TILICHO BASECAMP (4.150 m)
Voor het eerst moeten we over een zeer moeilijk, bij momenten gevaarlijk, pad. Omdat we niet het eigenlijke traject volgen van het Annpurna circuit, veronderstellen we dat er minder belang wordt gehecht aan het onderhouden van een goed pad. Hier komen minder trekkers langs. Een lange ‘lawine’ zone bestaat uit een helling van fijn steengruis, dat voortdurend naar beneden schuift. Behoedzaam zetten we onze voeten, telkens ervoor zorgend dat we niet verder schuiven met de eerste voet wanneer we de andere verplaatsen. Daardoor vorderen we een stuk langzamer dan anders, goed dat de afstand voor vandaag niet echt groot is.
Onderweg zien we een groepje gieren eten van het kadaver van een koe, we blijven hier even kijken. Wat verder passeert hoog boven ons een groep berggeiten … de stenen rollen de helling af, hier moeten we wachten tot alles weer rustig wordt.
We drinken sloten water en eten sinds een aantal dagen elke middag looksoep … niet dat we daar zo gek van zijn, … men zegt dat dit helpt tegen hoogteziekte.
Stilaan komen de mensen terug die vanochtend naar het Tilicho meer trokken, de meesten lunchen hier en dalen verder af. Anderen komen na ons naar boven om morgen het meer te bezoeken. We gaan samen gezellig rondom de brandende houtkachel zitten, met zijn 14 zullen we hier overnachten. Iedereen vroeg naar bed, het is koud, er is geen verlichting, …

DETAILS:
Staptijd: 3 uren 5 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Hotel new Tilicho basecamp & restaurant, 200 NPR per nacht voor een 2-persoonskamer met 3 enkele bedjes, goede dikke matrassen, lakens niet proper, ramen aan voor- en achterkant (kamer n° 102), gezamenlijke toiletten buiten, geen stromend water (bronnetje naast het gebouw), geen douche, warm waswater beschikbaar in kom (100 NPR), geen elektriciteit / verlichting in de kamer (in restaurant minimale verlichting op zonnepanelen), mooie lichte en verzorgde zitplaats / restaurant met houtkachel en dakramen, vriendelijk, beoordeling: 2/5
Tip: omdat drinkwater hier enorm duur wordt, bestellen we ’s avonds een grote thermos kokend drinkwater, dat we laten afkoelen om er ’s ochtends onze drinkbussen mee te vullen voor onderweg.

DAG 10:
TILICHO BASECAMP (4.150 m) – 3 u – TILICHO LAKE (4.919 m) – 2 u – TILICHO BASECAMP (4.150 m)
Om 6 u gaan we op weg naar het Tilicho meer, het hoogstgelegen meer ter wereld, daarmee de 2de hoogste plaats die we tijdens onze trektocht zullen bereiken. Het wordt een prachtige zonnige dag, met de ganse tijd schitterende uitzichten. Tot onze opluchting is het pad naar het meer in betere staat dan het traject dat we gisteren hebben afgelegd. Op het einde van een langzame klim langs de helling, moeten we plots steil omhoog via 16 haarspeldbochten, om uit te komen op sneeuwvelden die ons in 30 min. verder omhoog naar het meer leiden. Het is nog vroeg, de sneeuw is nog hard bevroren, wat het stappen vergemakkelijkt.
Aan de rand van het meer bevindt zich een theehuisje, dat momenteel gesloten is, het piekseizoen is immers voorbij. Op het dak van het gebouwtje genieten we meer dan een uur van de prachtige omgeving. Het water van het meer is lichtjes bevroren, we bevinden ons tussen de besneeuwde pieken, met hier en daar een gletsjer. Gebedsvlaggetjes brengen kleur in de omgeving.
Op terugweg naar het Tilicho Basecamp krijgen we last van hoofdpijn, waarschijnlijk te lang in de felle hoogtezon en sterke wind verbleven ... vanaf nu zullen we hier regelmatig last van hebben, al gaat het steeds weer over, wat een geruststelling is, want hoofdpijn door hoogteziekte gaat niet over tot men een heel eind afdaalt.

DETAILS:
Staptijd: 5 uren
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting: idem dag 9

DAG 11:
TILICHO BASECAMP (4.150 m) – 2 u 40 min. – SHREE KHARKA (4.076 m) – 4 u 30 min. – YAK KHARKA (4.050 m)
De terugweg van Tilicho Basecamp naar Shree Kharka verloopt wat vlotter dan de heenweg, misschien omdat de moeilijkste stukken in deze richting lichtjes omhoog gaan.
In Shree Kharka nemen we na de lunch afscheid van Patrick, de sympathieke Canadees waar we al enkele dagen mee optrekken. Hij voelt zich echt niet goed en zal de terugweg inzetten, het zou te riskant zijn om verder te klimmen.
(later vernemen we dat Patrick last had van longoedeem door de hoogte, hij werd 5 dagen opgenomen in een ziekenhuis in Kathmandu, daarna nog 8 dagen in een revalidatiecentrum behandeld – longoedeem is dodelijk als men niet onmiddellijk afdaalt voor behandeling).
Het rechtstreekse traject tussen Shree Kharka en Yak Kharka staat niet op stafkaarten vermeld en wordt minder gebruikt. Vele trekkers kiezen ervoor om terug te keren via Manang en van daaruit de route rond Annapurna verder te zetten naar Yak Kharka. Helemaal tot Manang afdalen vinden we een beetje nutteloos, we zouden dan pas de volgende dag Yak Kharka kunnen bereiken. Wat hoogtegewenning betreft, zou dit ons geen meerwaarde bieden.
Weerom lopen we over een traject dat niet echt goed wordt onderhouden, het smalle pad daalt regelmatig vrij steil, losse steentjes maken het ons extra moeilijk. Toch kunnen we de prachtige groene omgeving met heerlijk geurende wilde bloemen goed waarderen, vooral ook de vervallen ommuurde nederzetting bovenop een hoogvlakte vinden we bijzonder mooi.
Na het avondeten komt Gum niet opdagen om af te spreken voor de volgende dag, wat een dagelijkse gewoonte is. Ook de hotelbazin is niet te spreken, ze wacht op hem met zijn eten, hij is volgens haar ergens verderop in het dorp. Wanneer we het de volgende dag ter verantwoording roepen, beweert hij reeds te hebben geslapen door vermoeidheid en hoofdpijn …
Stilaan beginnen we stress te krijgen … zal Gum over de Thorung pass geraken met onze bagage ? Niet voor het eerst denken we erover na hem te vervangen, anderzijds raken we aan hem gewend … we leren met al zijn fratsen omgaan en beseffen dat een andere gids hoogstwaarschijnlijk ook ‘andere streken’ betekent …

DETAILS:
Staptijd: 7 uren 10 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Hotel Ganga Purna & restaurant, 200 NPR per nacht voor 2-persoonskamer met 2 bedjes + WC, propere lakens, geen douche, emmer warm waswater te verkrijgen (100 NPR), geen stromend water, elektriciteit, aangename zitplaatsen buiten en in het verwarmde restaurant door de ondergelegen keuken, lekkere keuken, heerlijke appeltaart, vriendelijk, beoordeling: 4/5

DAG 12:
YAK KHARKA (4.050 m)
Omdat we ons niet in topvorm voelen na de zware lange tocht van gisteren en we optimaal willen wennen aan de hoogte vooraleer de Thorung pass te trotseren, beslissen we hier een rustdag te nemen. Het is een leuke locatie waar we lekker kunnen eten ... vooral de appeltaart !
Rondom het dorp zijn tentenkampen opgezet, waar vele Nepalezen naar jaarlijkse gewoonte gedurende een maand verblijven. Ze komen hier zoeken naar de befaamde Yarchagumba, een kleine paddenstoel die groeit uit het hoofd van een rups, deze mummificeert en de hersenen overneemt. Men spreekt van een uitzonderlijk fenomeen van kruising tussen plant en dier. Chinezen en Tibetanen betalen hoge bedragen voor de Yarchagumba, die o.a. gebruikt wordt voor medische doeleinden.

DETAILS:
Staptijd: 0 uren
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting: idem dag 11

DAG 13:
YAK KHARKA (4.050 m) – 50 min. – LETDAR (4.200 m) – 2 u 30 min. – THORANG PHEDI (4.450 m)
Vandaag klimmen we naar onze hoogstgelegen slaapplaats tijdens de ganse trekking. Er is nog een mogelijkheid om te overnachten in High Camp, zo’n 400 meter hoger (4.850 m), maar daar is onze Gum niet over te spreken ‘je kan er niet slapen, ik kan de pass dan niet over’. We beslissen hem hierin te volgen, denkende aan het grotere risico op problemen met de hoogte bij een wat langer verblijf.
Onderweg op deze hoogte komen we regelmatig kuddes prachtige langharige yaks tegen.
In Thorang Phedi komen we reeds voor de middag aan, de locatie op zich is mooi, maar de accommodatie valt tegen. Er zijn 2 hotelletjes, waarvan er eentje is gesloten (einde seizoen), keuze hebben we dus niet. We moeten genoegen nemen met een hotel zonder restaurant / zitruimte, omdat deze volledig is afgebrand nadat iemand op zijn kamer een vuurtje maakte.
Een smerig klein kamertje doet dienst als noodrefter … het wordt buiten zitten in de felle hoogtezon en krachtige wind of zich terugtrekken in ons piepkleine slaapkamertje. Om meer hoofdpijn te vermijden, kiezen we voor de laatste optie. Ondanks de zon is het op deze hoogte bitter koud, zelfs in ons kamertje moeten we extra laagjes, muts, handschoenen aantrekken.
Wanneer we naar buiten kijken, zien we Gum naast de tafel staan waarrond alle trekkers samen zitten, volop uitleg aan het geven met grote gebaren … Later vernemen we dat hij probeerde de mensen mee te lokken naar logies op volgende locaties en kaartjes uitdeelde van een hotel in Pokhara, ‘you’re my friend, I make a good price for you’. Dit wordt niet door iedereen gewaardeerd, we worden al vlug verwittigd dat we hem niet mogen vertrouwen ... Wat gaat die man nog allemaal uitvinden … ?

DETAILS:
Staptijd: 3 uren 20 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Hotel Himalaya view & restaurant, 200 NPR per nacht voor 2-persoonskamer met 2 bedjes + WC, goede matrassen, lakens niet proper, geen stromend water, geen douche, wel elektriciteit, enkel buiten zijn zitplaatsen voorzien, restaurant / zitruimte is afgebrand, bij aankomst wordt beloofd dat ’s avonds een tent zal worden opgewarmd met dit doel, dit gebeurt uiteindelijk niet, in een klein vuil kamertje kunnen de maaltijden worden genuttigd (beurtrol) voor wie niet buiten wenst te eten, lekker eten, beoordeling: 2/5

DAG 14:
THORANG PHEDI (4.450 m) – 1 u – HIGH CAMP (4.850 m) – 3 u 15 min. – THORUNG PASS (5.416 m) – 3 u 10 min. – CHARABU (4.230 m) – 1 u 15 min. – MUKTINATH (3.800 m)
We vertrekken om 4.30 u, het is nog donker. Na 30 min. kunnen we onze zaklampen opbergen, de zon komt op. Omdat we zo’n lange en uiterst zware dag voor de boeg hebben (966 meter klimmen, daarna een afdaling van 1.616 meter, en dit op grote hoogte !), beslissen we pas te ontbijten in de volgende locatie, High Camp, tegelijkertijd een aangename rustpauze na de eerste klim van 400 meter.
High Camp View hotel is verrassend mooi gelegen, we treffen er een gezellige zitruimte met vele ramen en uitzicht aan 3 kanten, weliswaar ook niet echt proper te noemen. Het ontbijt is lekker, we zien enkele mensen terug die we de vorige dagen hebben ontmoet. Ze hebben hier overnacht, enkelen konden inderdaad niet slapen.
Vanaf hier wordt het omhoog kronkelende pad regelmatig door sneeuwplekken bedekt, in het begin is alles nog hard bevroren, soms venijnig glad. Het is geen moeilijk parcours, enkel de hoogte maakt het stappen vrij zwaar. Ondanks een drukkende hoofdpijn, kunnen we toch genieten van de indrukwekkende uitzichten !
Eenmaal boven genieten we van het uitzicht rondom, vooral ook van het goede gevoel dat we er geraakt zijn zonder problemen, enkele foto’s … en de afdaling wordt ingezet. De sneeuw wordt wat zachter, het stappen gemakkelijker. Nadien wordt het vrij steile pad bedekt met steenslag, met het risico op schuiven … niet onze favoriete ondergrond voor afdalingen.
Het is opvallend hoe anders deze kant van de bergketen wel is … een droge, kale en rotsachtige omgeving, het lijkt wel een maanlandschap. Ook dit levert prachtige beelden op.
In Charabu, na ongeveer 1.300 meter dalen, kunnen we niet weerstaan aan het restaurantje, we nuttigen er een heerlijke lunch vooraleer we onze laatste 400 meter verder afdalen naar Muktinath,  de volgende slaapplaats.

DETAILS:
Staptijd: 8 uren 40 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Hotel Buddha & Himalayan restaurant, 200 NPR per nacht voor 2-persoonskamer met 1 dubbel en 1 enkel bed, eigen sanitair, warm water d.m.v. zonnepanelen, al raakt het warme water al vlug op en moet Herlinde volledig ingezeept verhuizen naar een gezamenlijke douche met gasboiler op de gang, elektriciteit en stopcontact in de kamer, zitplaatsen op dakterras en in het restaurant, vuil en vochtig hotel, beoordeling: 2/5

DAG 15:
MUKTINATH (3.800 m) – JOMSOM (2.720 m) – GHASA (2.010 m) – TATOPANI (1.200 m)
Voor we vertrekken, genieten we nog even van het rustige plaatsje Muktinath en zijn prachtige omgeving, we zien zelfs de besneeuwde bergtop van de Dhaulagiri (8.167 m). We wandelen door het dorp naar de jeepstandplaats. Vandaag kiezen we voor openbaar vervoer, omdat we anders enkele dagen langs stoffige jeepwegen zullen moeten stappen. Het wordt een lange vermoeiende dag, want echt comfortabel reizen kan je dit niet noemen.
Het is druk aan het kantoortje, de locale passagiers trachten allemaal in een jeep te geraken die de kortste route volgt, om geen tijd te verliezen. Wij krijgen bijgevolg de jeep toegewezen die een omweg maakt door de mooie omgeving, waar we helemaal niet rouwig om zijn. De typische dorpjes waar we doorheen rijden (Jhong, Aclaybati, Kagbeni) zijn een lust voor het oog, de omgeving is adembenemend, de ‘weg’ op zich een avontuur … met diepe groeven en putten, over grote rotskeien, langs steile afgronden, door rivieren, …
In Jomsom gaan we eerst een kijkje nemen in het toerismekantoor en passeren het wrak van een klein vliegtuigje dat enkele dagen geleden de landingsbaan miste en in de droge rivierbedding terecht kwam. Gum wil een tussenstop inlassen te Marpha wat een mooi dorpje zou zijn, we willen ons beter informeren vooraleer te beslissen. Ons vermoeden is immers dat hij vooral wil stoppen voor de locale ciderdistillerij J. Enkele foto’s kunnen ons niet overtuigen … en wanneer we van de gids van Sarah (een Engelse die hetzelfde traject aflegt) vernemen dat de laatste bus hier vertrekt om 12 u, is de beslissing onmiddellijk genomen … we zouden vanuit Marpha niet meer verder geraken vandaag !
Het is 11.45 u, we moeten streng zijn en Gum terugfluiten wanneer hij doodleuk vertelt dat hij eerst gaat lunchen … Tijdens een halte aan een winkeltje onderweg, krijgt hij het uiteindelijk toch voor elkaar vlug een fles cider te kopen door het raam van de bus …
Ook in Ghasa is de laatste bus naar Tatopani reeds lang vertrokken. Geen nood, een man met jeep moet die kant uit en heeft interesse om een centje bij te verdienen door zijn voertuig te vullen met passagiers. Deze jeep is duidelijk beter onderhouden en biedt meer comfort dan het openbaar vervoer, al betreft het hier hetzelfde type.
Tatopani is gelegen in een mooie tropisch warme en groene omgeving, met vele insecten. ’s Avonds vinden we op de muur van onze kamer een griezel van een zwarte reuzenspin met behaarde poten (+/- 12 cm doorsnee). In het dorp zijn warmwaterbronnen, we zullen hier een rustdag nemen om deze te bezoeken en onze kledij te wassen, wat we de 2 vorige dagen hebben overgelaten.
’s Avonds biedt Sarah ons aan haar gids over te nemen, ze heeft hem slechts 2 dagen meer nodig. Weerom iemand die een avond met onze Gum zat opgescheept, tijdens een van zijn ‘klanten wervingsmomenten’ … Omdat we aanvoelen dat de moesson hier reeds huishoudt, willen we deze wissel niet aanvaarden. Als het weer echt te nat wordt, zullen we ervoor kiezen onze tocht af te breken en een kortere weg terug nemen, wat op meerdere plaatsen tijdens het vervolg van ons traject mogelijk is. Het loont niet de moeite om iemand anders mee te nemen als we niet zeker zijn van het aantal resterende dagen.

DETAILS:
Ernaartoe:andere kant van het dorp, via alternatieve ‘zeer moeilijke’ route, adembenemende uitzichten, langs de typische dorpjes Jhong, Aclaybati, Kagbeni, de jeep wordt weerom goed gevuld … wanneer hij vol zit, nemen enkele mannen onderweg plaats op het dak
Bus Jomsom – Ghasa, 3 u, 810 NPR pp. (450 NPR Nepalees), let wel: laatste bus om 12 u !
Jeep Ghasa – Tatopani, 1 ½ u, laatste bus is reeds vertrokken, huren jeep samen met enkele trekkers en locale mensen voor 400 NPR pp. (prijs overeen te komen)
Staptijd: 0 uren
Checkpoints onderweg: Muktinath, Jomsom, Ghasa, Tatopani (permit)
Overnachting:
Hotel Himalaya & restaurant, 300 NPR per nacht voor 2-persoonskamer met 1 dubbel en 1 enkel bed (één van de weinige keren dat we geen korting krijgen op de kamerprijs), goede matrassen, lakens niet proper, eigen sanitair met warm water en douche, 24 u warm water + elektriciteit, stopcontact in de kamer, muggengaas, griezelige spin in de kamer gehad, aangename zitplaatsen op het terras in de tuin en in het restaurant, lekker eten, mogelijkheid de was te laten doen, vriendelijk, beoordeling: 4/5

DAG 16:
TATOPANI (1.200 m)
Vandaag nemen we een rustdag in Tatopani. ’s Ochtends begeven we ons naar de warmwaterbronnen aan de rivier, we blijven er echter niet lang want het water is te ‘heet’. Het dorpje is klein, we hebben het vlug gezien. De rest van de dag brengen we rustig door in de tuin van het hotel.

DETAILS:
Staptijd: 0 uren
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting: idem dag 15
Excursie:
Tatopani Hot Springs, inkom 60 NPR pp., vrij primitief, bestaat uit 2 baden met ‘te’ heet water, beiden dezelfde temperatuur, gelegen aan de rand van de rivier.

DAG 17:
TATOPANI (1.200 m) – 5 u 15 min. – SIKHA (1.935 m)
Het wordt opnieuw een dag van klimmen, ditmaal door een vochtig groene omgeving met hier en daar een rustig dorpje. Onze eerste kennismaking met de steile paden van rotstrappen, die we verder tijdens onze tocht tot vervelens toe zullen moeten trotseren … een marteling voor de knieën !
We komen vandaag ook onze eerste bloedzuigers (leeches) tegen tijdens deze tocht… kleine wormachtige beestjes die enorm behendig zijn om zich aan schoenen of broekspijpen vast te klampen, ze zoeken zich een weg tot ze op de huid geraken en zich kunnen tegoed doen aan het bloed van hun ‘gastheer / -vrouw’, een akelig idee !
Sinds we in Tatopani aankwamen, regent het regelmatig vrij hard, vooral ’s avonds en ’s nachts. Een man die op terugweg is van het Annapurna Basecamp (ons laatste hoogtepunt op de tocht) vertelt dat het onderweg elke namiddag vanaf 15 u heeft geregend … de boodschap is dus om alle dagen vroeg te vertrekken.
We wandelen de ganse tijd onder een dreigend grijs wolkendek … nemen de goeie beslissing om in Sikha te stoppen, ook al zijn we niet moe ... want niet veel later barst de hel los, een stortbui met onweer van jewelste. Blij onder dak te zijn !

DETAILS:
Staptijd: 5 uren 15 min.
Checkpoints onderweg: Tatopani (Tims)
Overnachting:
Hotel Serendipity & restaurant, 100 NPR per nacht voor 2-persoonskamer met 2 bedjes, goede matras, propere lakens, gezamenlijk sanitair, douche met warm water op voorwaarde dat er zon is, gratis emmer warm water te bekomen, elektriciteit, vrij proper, griezelige spin in de kamer gehad, aangename zitplaatsen buiten en in het restaurant dat wordt verwarmt met houtkachel (rook !), eten is goed, rustig gelegen midden in de natuur, een eindje voorbij het dorp, vriendelijk, beoordeling: 2/5

DAG 18:
SIKHA (1.935 m) – 2 u – CHITRE (2.360 m) – 1 u 30 min. – GHOREPANI (2.870 m)
’s Nachts regent het nog de ganse tijd door, het wordt een mistige dag. We vertrekken vroeg, zodat we de tijd hebben te schuilen, mochten we onderweg een bui krijgen. De regen heeft nog meer bloedzuigers op het pad gelokt … Enorme rododendronbossen omringen ons vandaag, jammer genoeg is de bloeiperiode april nu achter de rug, aapjes spelen met hun kleintjes in de hoge bomen rondom ons. Al vroeg komen we aan in Ghorepani, een iets groter plaatsje, waar we na de middag een wandeling doorheen maken, zonder succes op zoek naar een bakkertje ... waar we ons willen trakteren voor onze 18de huwelijksverjaardag. ’t Wordt appelgebak in ’t hotel.
Hier komen mensen vanuit 3 richtingen toe, ook mensen die een uiterst korte trekking maken (vanaf 3 dagen). Allen willen ze de ochtendwandeling naar Poon Hill maken, om van een schitterend uitzicht te genieten op het Annapurna gebergte in de verte. Het is merkbaar drukker dan op onze vorige locaties.

DETAILS:
Staptijd: 3 uren 30 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Sunny Hotel & restaurant, 100 NPR per nacht voor een 2-persoonskamer met zeer breed dubbel bed, propere lakens, dunne kamermuren, gezamenlijk sanitair, 24 u warme douches met gas, elektriciteit (geen stopcontact in de kamer), verzorgd hotel met veel kamers, op elke kamerdeur staat de naam vermeld van een beroemde sportman/vrouw, aangename zitplaatsen (incl. salon rond een houtkachel) in het grote restaurant met mooi uitzicht, lekkere keuken (lekkere chapati’s), geeft aangenaam comfortabel en proper gevoel, vriendelijk, beoordeling: 4/5, AANRADER !

DAG 19:
GHOREPANI (2.870 m) – 4 u 10 min. – TADAPANI (2.630 m) – 45 min. – CHUILE (2.309 m) - 1 u 15 min. – CHURJUNG (2.050 m)
Om 4 u wordt er opgestaan om te bekijken wat het weer biedt, bij helder weer wordt Poon Hill (3.200 m) beklommen, een klim van 330 meter. We hebben niet veel hoop, aangezien het uitzicht de laatste dagen steeds door mist werd beperkt.
Omdat we Gum niet kunnen vertrouwen, heeft Marc met hem om 4 uur afgesproken buiten voor het hotel. Alle gidsen en drager/gidsen staan er al, men beslist in overleg dat de wandeling vandaag de moeite niet loont, jammer. De mannen komen boven op de kamerdeuren van de trekkers kloppen om hen te verwittigen dat ze niet moeten opstaan.
Bij ons is het de omgekeerde wereld, Gum is niet te bespeuren. Marc gaat op zijn kamerdeur kloppen, maar krijgt geen antwoord … we stellen ons de vraag of hij wel in ‘t hotel slaapt.
Wanneer we om 6.30 u aan ’t ontbijt zitten, komt hij rustig en met een brede glimlach binnengewandeld … we moeten hem wat opjutten om zich tijdig klaar te maken … Aan het einde van de trekking, een week later, spreekt hij plots van een ‘grappig’ locaal meisje dat hij hier heeft ontmoet …
Het wordt weerom een dag van stappen in de mist, omringd door rododendronwoud. In het begin klimmen we naar Deurali Hill (3.210 m), ook Happy Hill genoemd. Hier hebben we de kans om alsnog een mooi uitzicht op het bergmassief te krijgen, vergelijkbaar met dat van Poon Hill. De herkansing mislukt, de mist wil niet optrekken.
Het steeds weer klimmende en dalende trappenpad wordt afgelost met modderige wortelpaden. Omdat we zeer vroeg aankomen in Tadapani, onze geplande slaapplaats, beslissen we er enkel te lunchen en nog een stuk verder te trekken. Vanaf Chuile passeren we langs boerderijtjes, omringd door veldjes. Het prachtige hotel daar trekt ons wel aan, maar we willen het vervolg van de tocht niet onnodig rekken en stappen verder.

DETAILS:
Staptijd: 6 uren 10 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Namo Buddha Guesthouse & restaurant, 100 NPR per nacht voor een 2-persoonskamer met dubbel bed en sanitair, goede matras, warm water is niet beschikbaar omdat de zon niet schijnt vandaag, uit de kraan in onze kamer komt ‘zwart’ water, we vragen een emmer warm waswater in de keuken (gratis), elektriciteit na 17 u, matig proper, zeer weinig comfort, buiten mooie zitplaats met uitzicht onder afdak, klein restaurant (eerder de familiale woonkamer), restaurant niet bijzonder, vriendelijk, beoordeling: 2/5

DAG 20:
CHURJUNG (2.050 m) – 2 u 10 min. – CHOMRONG top (2.140 m) – 45 min. – CHOMRONG bottom (1.900 m) – 50 min. – LOWER SINUWA (2.120 m) – 30 min. – UPPER SINUWA (2.340 m) – ^ 2.465 m – 2 u 15 min. – BAMBOO (2.335 m)
Sinds gisterenavond regent het hard, regelmatig vergezeld door wat onweer. In de hoop dat het opklaart, wachten we 1 ½ u voor vertrek. De regen mindert, goed beschermd beginnen we aan onze dagtocht … al vlug stopt de bui, we hebben geluk.
Ook vandaag bestaat ons pad vooral uit rotstrappen, wat zo tijdens de rest van onze trekking zal zijn. Een groot deel van de dag stappen we door een dicht woud, elk uitzicht op de bergen wordt beperkt door de wolken.
Chomrong is een groter plaatsje met comfortabeler logies, waar paden uit 4 richtingen samenkomen. Iedereen die naar Annapurna Basecamp (ABC) wil, moet hier passeren, zowel op heen- als op terugweg. Het dorp strekt zich uit langs een helling en kent zo’n 240 meter hoogteverschil, +/- 2.300 trappen aan beide zijden verbinden de 2 uitersten.
Vooraleer verder te gaan, willen we ons informeren of dit wel de moeite loont, we gaan op zoek naar een toerismekantoor of een ACAP checkpost. Beiden blijken gesloten te zijn, omdat het seizoen ten einde loopt. Dan maar enkele trekkers op terugweg aanspreken … die ons allen aanraden verder te gaan, enkele uren per dag is er nog zicht op de bergen rondom ABC.
Ook Sinuwa is een plaatsje dat gekenmerkt wordt door een groot hoogteverschil, het bestaat uit 2 niveaus met telkens enkele hotelletjes, tussenin vindt men geen bebouwing. Vanaf deze plaats zijn er geen echte woondorpjes meer te vinden, maar beperkt de bebouwing langs de ABC trekroute zich tot logies voor de trekkers. Tijdens de lunch hier krijgen we een eerste zicht op de bergpiek Machapuchre (6.997 m) … dat belooft !
Tussen Sinuwa en Bamboo begint het te miezeren … het dichte gebladerte zorgt ervoor dat we niet echt nat worden.
Bamboo is niet zo’n aantrekkelijke plaats om te overnachten, het is gelegen midden in het groen en zeer vochtig, zelfs in de kamers. Sinds enkele dagen krijgen we ons dagelijks handwasje nog amper droog … we hangen alles ’s namiddags telkens opnieuw uit, ’t duurt nu tot 4 dagen voor iets droog geraakt.

DETAILS:
Staptijd: 6 uren 30 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Buddha Hotel & restaurant, 200 NPR per nacht voor 2-persoonskamer met dubbel bed, goeie matras, zeer proper, gezamenlijk toilet, emmer met warm water 100 NPR, warme douche 150 NPR op gas, elektriciteit (geen stopcontact op de kamer), aangename zitplaatsen buiten, klein restaurant, eerder onvriendelijk, geen lekkere keuken, beoordeling: 2/5

DAG 21:
BAMBOO (2.335 m) – 1 u 10 min. – DOVAN (2.505 m) – 1 u 30 min. – HIMALAYA (2.920 m) – 50 min. – DEURALI (3.230 m) – 2 u – MACHAPUCHRE BASE CAMP / MBC (3.700 m)
Ons pad klimt vandaag over stenen en keien omhoog, gedeeltelijk door een mooi vochtig bos, dat later overgaat in bamboewoud. We komen enkele mooie zilvergrijze aapjes tegen met zwart gezicht. Hogerop volgen we een helling hoog boven een woeste rivier die door de plooi van het dal stroomt en regelmatig gevoed wordt door hoge watervallen of kleine zijriviertjes. Hier en daar moeten we afdalen om via kleine wankele boomstambruggetjes zo’n zijriviertje over te steken. We beginnen plekken sneeuw aan de kant tegen te komen. Het wordt een vermoeiende dag van trekken over een vrij steil pad.
We genieten onderweg van een lekkere lunch in de Deurali Dream lodge.
Gum wil hier stoppen voor vandaag, maar we motiveren hem om verder te stappen, zodat we morgen niet ver meer moeten stappen naar het Annapurna Basecamp en er een rustige dag kunnen doorbrengen.
Blij in MBC te zijn geraakt vandaag, worden we beloond voor de inspanning en krijgen eventjes de Machapuchre (6.997 m) of Fishtail bergpiek te zien. ’t Regent als we om 20.15 u in ons bedje kruipen om ons op te warmen.

DETAILS:
Staptijd: 5 uren 30 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Fishtail Guesthouse & restaurant, 300 NPR per nacht voor een 2-persoonskamer, redelijk proper, gezamenlijk sanitair, warme douche op gas 100 NPR, elektriciteit (geen stopcontact op de kamer), aangename zitplaats buiten, mooie zitruimte binnen met aan 3 kanten uitzicht op de omringende bergen, goed restaurant met lekkere spaghetti, macaroni en pizza, zeer vriendelijk, beoordeling: 3/5

DAG 22:
MACHAPUCHRE BASE CAMP / MBC (3.700 m) – 1 u 30 min. – ANNAPURNA BASE CAMP / ABC (4.130 m)
Een rustige mooie wandeling over een langzaam stijgend zandpad brengt ons al vlug naar het 430 meter hoger gelegen ABC, we wanen ons wel in de Alpen als we om ons heen een gems zien wegrennen in de groene weide met wilde bloempjes, waardoorheen kabbelende riviertjes hun weg zoeken, begeleid door de zang van mooie vogels, ... Onderweg krijgen we alvast de bergtoppen Machapuchre (6.997 m) en Annapurna South (7.273 m) te zien als voorproefje … dit smaakt naar meer !
Van de hoogte hebben wij geen enkele last. Dankzij onze trekking rondom Annapurna, met overbrugging van 5.416 meter zijn we voldoende gewend aan de hoogte (wat een 4-tal weken in het lichaam aanwezig blijft) en konden we de weg hiernaartoe in zeer snel tempo afleggen. Dit in tegenstelling tot andere trekkers die rechtstreeks van beneden komen en duidelijk last hebben van de inspanning op deze hoogte.
Samen met 2 Indiërs, die we al enkele dagen regelmatig op ons pad ontmoeten, kiezen we voor het hoogstgelegen hotelletje, met het mooiste uitzicht. In het restaurantje met uitzicht aan 3 kanten zullen we de dag doorbrengen, ons bezig houdend met kaarten, lezen, … pratend met andere trekkers, wachtende op een opklaring ... die jammer genoeg niet komt … hopelijk morgenochtend beter !

DETAILS:
Staptijd: 1 uur 30 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Paradise Garden Guesthouse & restaurant, 300 NPR per nacht voor 2-persoonskamer met 1 dubbel en 1 enkel bed + tafeltje, ramen aan voor- en achterkant, goede matras, propere lakens, geen douche, kom warm water 100 NPR, gezamenlijke toiletten, elektriciteit (geen stopcontact op de kamer), geen douche, aangename zitplaatsen buiten en in het restaurant met ramen en uitzicht aan 3 kanten, lekkere keuken, vooral de pizza’s  en pasta, beoordeling: 3/5

DAG 23:
ANNAPURNA BASE CAMP / ABC (4.130 m) – 45 min. - MACHAPUCHRE BASE CAMP / MBC (3.700 m) – 1 u 30 min. – DEURALI (3.230 m) – 55 min. – HIMALAYA (2.120 m) – 1 u 5 min. – DOVAN (2.505 m) – 45 min. – BAMBOO (2.335 m) – 1 u 15 min. – UPPER SINUWA (2.340 m) – 15 min. – LOWER SINUWA (2.120 m)
Bezeten door het verlangen naar het uitzicht op de omringende bergtoppen met eeuwige sneeuw, zetten we de wekker om 2.30 u ’s nachts (het is pas volle maan geweest, dus moet het licht genoeg zijn), echter zonder succes, de mist is nog niet opgetrokken. Om 4 u kijken we nog eens door het raam, niets … 
Uiteindelijk staan we op om 5 u, wanneer het begint klaar te worden … worden beloond met prachtige beelden rondom, weliswaar niet wolkenloos, zodat we het geheel niet in een keer zien, maar toch komen alle bergen zich op hun beurt een keer tonen.
Om ons heen zien we volgende bergtoppen v.l.n.r.: Hiunchuli (6.441 m) – Annapurna South (7.273 m) – Bharha Chuli (7.647 m) – Annapurna I (8.091 m) – Khangsar Kang (7.485 m) – Singu Chuli (6.501 m) – Tent Peak (5.695 m) – Glasier Dome (7.069 m) – Ganga purna (7.454 m) – Annapurna III (7.555) – Gandharwy Chuli (6.248 m) – Machapuchre (6.997 m). 
Wanneer de zon opkomt, lichten enkele sneeuwtoppen oranjerood op … ze worden weerspiegeld in kleine meertjes, … magisch gewoonweg !
We wandelen nog wat rond in deze prachtige omgeving en nemen talrijke foto’s, tot wat meer wolken komen opzetten. Vlug inpakken en aan onze afdaling beginnen, … maar daar is onze stoorzender Gum weer: hij heeft geen geld meer en kan de rekening van zijn maaltijden niet betalen … of we hem willen helpen. Willen we vertrekken, dan hebben we geen keuze ! Hij tekent gewillig een briefje, dat we het bedrag mogen inhouden van onze eindbetaling voor zijn diensten.
Onderweg in MBC ontbijten we, wat ons een extra rustpauze levert tijdens de afdaling die zwaar is door de vele trappen. We willen zo ver mogelijk geraken vandaag, om in 3 stapdagen terug te keren naar Pokhara.
De tocht verloopt vlot, tot we in Upper Sinuwa de eerste druppels regen voelen … vlug verder tot Lower Sinuwa, waar we een hotelletje nemen. Het eerste wat we doen is genieten van een overheerlijke warme douche, dat is weerom enkele dagen geleden.
We zien vanuit onze kamer even later nog enkele trekkers passeren voor het 10 min. later begint te stortregenen. Weerom hebben we geluk tijdig beslist te hebben onze dagtocht te beëindigen, het eerstvolgende hotelletje (in Chomrong) is zeker een uurtje van hier verwijderd. Later komen nog 5 trekkers aan van beneden … door en door nat !
We brengen de avond door met Pierre, een 43-jarige straatanimator uit Avignon, weerom een zeer bijzondere persoon. Hij jongleert 3 maanden op pleintjes … om de resterende 9 maanden van het jaar te reizen.
Na de bui klaart alles op en hebben we vanuit het restaurantje een mooi uitzicht op de lichtjes van de dorpjes in de vallei beneden ons.

DETAILS:
Staptijd: 6 uren 30 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
Hotel Himal & restaurant, 200 NPR per nacht voor een 2-persoonskamer met 2 bedjes, goede matrassen, propere lakens, kamermuren uiterst dun, gezamenlijk sanitair, 24 u warm water op gas,  elektriciteit (geen stopcontact op de kamer), gratis douche omdat we de eerste klanten zijn vandaag, restaurant met uitzicht op de vallei en Chomrong, eten niet bijzonder, vriendelijk, beoordeling: 3/5

DAG 24:
LOWER SINUWA (2.120 m) – 1 u 30 min. – CHOMRONG top (2.140 m) – 40 min. – JHINU (1.710 m) – 1 u 5 min. – NEW BRIDGE (1.500 m) – 1 u 25 min. – LANDRUK (1.565 m) – 1 u – TOLKA (1.700 m)
Vandaag is het een zeer klare dag, we hebben vanuit Chomrong dan ook een prachtig zicht op de besneeuwde bergtoppen Annapurna South (7.273 m), Annapurna III (7.555 m) en Machapuchre (6.997 m). Alleen jammer dat we gisteren boven niet zo’n klaar zicht hadden.
Het wordt een mooie maar zware dag, het pad gaat op en neer via ontelbare trappen … en dat met zo’n hitte. Eigenlijk is het nog goed dat er afwisseling is, enkel afdalen zou nog meer vergen van onze knieën. Er was een kortere terugweg mogelijk, maar we zijn blij die niet te hebben genomen, want we komen weerom door een andere omgeving, aan de rand van een bos, langs dorpjes en velden, te mooi om over te laten. De bloedzuigers laten zich vanaf New Bridge weerom zien op ons pad, gelukkig hebben we er niet zoveel last van, zolang we goed opletten en ze tijdig van onze schoenen verwijderen.
Na de middag komen de wolken weer opzetten, gelukkig zijn we op dat moment al in ons hotelletje aangekomen. Niet veel later barst de hel los … het water stroomt als een waterval van de trappen tussen de huisjes, om als een rivier verder het pad te volgen.

DETAILS:
Staptijd: 5 uren 40 min.
Checkpoints onderweg:  geen
Overnachting:
International Guesthouse & restaurant, 100 NPR per nacht voor 2-persoonskamer met 2 bedjes, propere lakens, goede matras, gezamenlijk sanitair met heerlijke warme douche gratis, elektriciteit (geen stopcontact op de kamer), verzorgd hotelletje, mooi uitzicht, aangename zitplaatsen buiten en in het restaurant, eten ok, zeer vriendelijk, beoordeling: 4/5

DAG 25:
TOLKA (1.700 m) – 1 u 5 min. – BHEDI KHARKA (1.770 m) – 45 min. – PITTAM DEURALI (2.100 m) – 35 min. – POTHANA (1.900 m) – 50 min. – DHAMPUS (1.650 m) – 1 u 15 min. – PHEDI (1.100 m) – POKHARA (820 m)
Tijdens onze laatste stapdag worden we voortdurend begeleid door een zachte regen. Al vlug zijn onze plastic poncho’s binnenin even nat als aan de buitenkant van het zweet. De bloedzuigers laten ons niet met rust tot we Dhampus bereiken. Toch genieten we nog van deze mooie wandeldag doorheen het frisse groen van bossen en velden, langs kleine dorpjes, watervallen, … al zien onze knieën af op de vele trappen die ons in totaal 600 meter lager brengen, al gaat het weerom niet steeds enkel naar beneden J.

DETAILS:
Ernaartoe: zie Pokhara (2)
Staptijd: 4 uren 30 min.
Checkpoints onderweg: Pothana, Dhampus (permit), Dhampus (Tims)
Overnachting: zie Pokhara (2)

TREKKING IN DE ANNAPURNA REGIO – ALGEMENE INFORMATIE:
Annapurna circuit
(10 – 15 dagen) en Annapurna Basecamp (7 – 10 dagen) zijn beiden volwaardige trekkings, die via een verbindingsroute aan elkaar kunnen gekoppeld worden tot 1 lange trektocht, we doen er in totaal 25 dagen over, waarbij we 3 rustdagen nemen. Beiden zijn uiterst verschillend op elk vlak:

ANNAPURNA CIRCUIT:
natuur: zeer droog en woest, weilanden, velden, wilde bloemen, naaldbossen, open landschap
omgeving: behalve op de allerhoogste locaties vindt men overal bewoning in oude dorpjes, met omringende weilanden en velden, veel variatie in de uitzichten tijdens de ganse route, grote verandering eenmaal over de pas
route: jeeproute tot Chame met veel stof als gevolg, verder motorverkeer tot Manang, lastdieren over het ganse traject
pad: gemakkelijk stappen, geleidelijk omhoog
voorzieningen: drinkwater is verkrijgbaar in petflessen, hoe hoger hoe duurder deze worden verkocht, verder zijn er speciale ‘veilig drinkwater’ stations waar drinkbussen kunnen opgevuld worden tegen redelijke prijs (aangeduid op het nuttige informatiekaartje dat je bij een permit verkrijgt, let wel: in Dharapani is er geen voorhanden, wel is er eentje in Danaqyu, dat van Thorang Pedi werd verwoest door brand)
weer: drogere omgeving, waar de moesson minder vlug aankomt omdat deze wordt tegengehouden door de bergketen, in mei nog zeer goed te doen met niet al te veel bewolking
verwarming: men gebruikt meestal hout voor het koken en de verwarming van water, in de restaurantjes staat vaak een houtkachel die de avonden warm houdt en gezellig maakt
moeilijkheid: vrij gemakkelijk parcours, de hoogte maakt de inspanning lastiger
acclimatisatie: geleidelijke en grondige acclimatisatie noodzakelijk voor langer verblijf op grotere hoogte

ANNAPURNA BASECAMP(ABC):
natuur: zeer groen en vochtig, veel prachtige bossen, vaak tropische planten, dichte begroeiing
omgeving: behalve in de lagere locaties van de aanlooproutes vind men nergens nog bewoning, enkel guesthouses, alles ten dienste van de trekkers, uitzichten vrij eentonig maar wel indrukwekkend eenmaal boven
route: lastdieren in de aanlooproutes en tot Sinuwa, verder mogen geen dieren worden gebruikt, alles wordt door mensen naar boven gedragen en is bijgevolg merkbaar duurder dan op de Annapurna Circuit route, hier mag geen vlees naartoe worden meegenomen, dit om religieuze redenen
pad: veel op en af, enorm veel rotstrappen, zeer zwaar parcours, vooral ook voor de knieën
voorzieningen: hier wordt het principe gehanteerd: ‘geen petflessen’, men kan in elk hotelletje zijn drinkbus opvullen met gekookt en gefilterd drinkwater tegen een vrij hoge prijs in vergelijking met het Annapurna circuit
weer: vochtige omgeving, waar de moesson het eerste arriveert, in mei reeds veel kans op dichte bewolking en regen
verwarming: hout mag niet gebruikt worden, koken gebeurt op petroleum, verwarming van water met gas, de zitruimtes worden normaal gezien niet verwarmd, tenzij de klant ervoor betaalt
moeilijkheid: zwaar traject met ontelbare rotstrappen, vrij steil, telkens weer op en af
acclimatisatie: minder hoog, minder lang verblijf op grote hoogte, gemakkelijkere  aanpassing

We zijn blij met onze beslissing om de 2 tochten te combineren, omdat ze zo verschillend zijn. Mochten we echter een keuze moeten maken, gaat onze voorkeur uit naar het Annapurna circuit omwille van zijn verscheidenheid, weidsere uitzichten, combinatie met de natuurlijke leefomgeving en aangenamere accomodatie.

PRAKTISCH:
PERIODE: De beste periodes voor een trekking in het Annapurna gebied, zijn oktober-november, maart-april. Hierbij moet men rekening houden met een grote drukte (tot 400 personen per dag betreden het gebied) en overbevolkte lodges. December is bitter koud, maar biedt meer rust en de helderste beelden op het gebergte. Mei is eveneens een ‘stille’ periode (gemiddeld 30 personen per dag betreden het gebied), het is de aanloopperiode van de moesson, wat voor (zware) bewolking en regen kan zorgen. Vooral op de hogere locaties, waar meerdere guesthouses te vinden zijn, blijft er soms maar eentje open. Geen nood, wanneer deze zou vollopen, wordt een tweede geopend.
BEGELEIDING:Een gids is niet echt nodig om in dit gebied een trekking te maken. De paden zijn goed aangeduid, overal komt men voldoende mensen tegen om eventueel de weg te vragen, zelfs buiten het piekseizoen. Een goede kaart kan handig zijn, al zijn de beschikbare kaarten meestal verouderd. Wie zijn bagage zelf draagt, kan op vele plaatsen beroep doen op een locale drager voor één of meerdere dagen.
TOELATING: Om het Annapurna gebied te mogen betreden heeft men een permit en een TIMS kaart nodig. Deze zijn verkrijgbaar in zowel Kathmandu als Pokhara. Voor Pokhara: in het gebouw waar ook het toerismekantoor is gevestigd, in de buurt van de luchthaven en de toerisme busterminal. Wie dit wenst, kan deze ook laten regelen door één van de vele ‘trekking’ bureautjes. Wanneer je een gids of drager inhuurt, worden de documenten automatisch door het bijhorende trekkingkantoor geregeld.
Permit: 2.000 NPR pp. + 1 pasfoto
TIMS kaart: 20 USD pp. + 1 pasfoto (wie een gids of drager meeneemt, betaalt slechts 10 USD pp.)
INFO: Bij het aanschaffen van een permit (of in het toerismekantoor), kan men een overzichtskaartje van de Annapurna trekkingsregio krijgen, alsook per route (circuit, ABC) een klein kaartje met nuttige informatie over de respectievelijke trekking, o.a. de stopplaatsen, accommodatie mogelijkheden, afstanden en hoogtes, gemiddelde staptijden, voorzieningen langs de routes, … ook de symptomen van hoogteziekte zijn toegelicht en wat te doen in geval van …
ACCOMMODATIE EN VOEDING: Overal langs de trekkingsroute zijn guesthouses te vinden, waar men 2- of meer persoonskamers aanbiedt. De kamers zijn uiterst basis, met niet veel meer dan een bedje met matras en hoofdkussen, de lakens zijn in vele gevallen reeds (meermaals) gebruikt. Langs het Annapurna circuit zijn telkens dikke dekens voorzien, terwijl men langs de route naar het Annapurna Base Camp hierom moet vragen. Een lichte slaapzak en lakenzak zijn handig. De kamerprijzen zijn laag, men verwacht hiertegenover dat de maaltijden in het bijhorende restaurant gebruikt worden, sommige hotelletjes maken hier nadrukkelijk melding van en rekenen een vrij hoge kamerprijs aan wanneer dit niet wordt nageleefd.
Niet overal is elektriciteit op de kamer voorzien, een zaklamp is handig. Batterijen kunnen in de meeste restaurantjes geladen worden tegen betaling, enkele hotelletjes aan het Annapurna circuit hebben stopcontacten op de kamer.
De menukaarten in de restaurantjes zijn telkens gelijkaardig, het aanbod is vrij ruim in aanmerking genomen met de middelen die men heeft. De gerechten zijn meestal lekker, het gaat van Dal Bath (de Nepalese traditionele schotel met rijst, groenten en een linzensoepje à volonté), andere rijstschotels, noodles en deegwaren, tot geïmproviseerde pizza’s en zelfs appeltaart. Op de weinige plaatsen waar vlees wordt aangeboden, zijn we toch voorzichtig, kwestie van geen ongemakken te krijgen tijdens de tocht. Wel nemen we vaak tonijn uit blik bij onze maaltijd, wat bijna overal verkrijgbaar is.
ACCLIMATISATIE EN HOOGTEZIEKTE: Om optimaal aan de hoogte te wennen, is het best om niet te snel te klimmen, men spreekt van max. 300 – 500 meter per dag, wat in praktijk niet steeds haalbaar is. Af en toe een eindje afdalen zou ook helpen, zo maken wij tijdens een rustdag in Manang een wandeling die enkele 100den meters klimt. Daarna bezoeken we Tilicho Lake op 4.919 m hoogte, om de dag erna af te dalen naar Yak Kharka op 4.050 m. Geen al te grote inspanningen, veel water drinken en looksoepjes eten zouden hierbij ook kunnen helpen.
Nuttig zijn de grote thermossen met warme dranken (thee, citroendrank, …) die overal verkrijgbaar zijn, voor ons een hulp om voldoende te drinken eenmaal aangekomen in onze hotelletjes.
Let wel: alcohol en cafeïne worden afgeraden op grote hoogte.
Een aantal trekkers nemen Diamox, een medicijn voor nierpatiënten, dat de verschijnselen van hoogteziekte beperkt. We hebben dit bij ons, maar beslissen het toch maar niet te nemen omdat het niet zo gezond is, nevenverschijnselen zijn mogelijk. Bovendien geeft dit medicijn niet de garantie dat je geen hoogteziekte krijgt.
Wanneer we de Thorung pass (5.416 m) over gaan, hebben we last van zware hoofdpijn door de inspanning op grote hoogte, maar geen verdere verschijnselen van hoogteziekte, zoals last met ademhalen, hartkloppingen, evenwichtsstoringen of oriëntatievermogen. Van de mensen die Diamox nemen, horen we dat zij geen enkele last hebben.
BUDGET: We hebben een gemiddeld budget voorzien van 2.000 NPR per persoon per dag voor slapen en eten, wat we niet volledig hebben opgebruikt. Hierin past zelfs regelmatig een frisdrank. Bier en sterke dranken zijn zeer duur, vergen extra budget. De prijzen stijgen met de hoogte van de locatie, aangezien deze ook moeilijker bereikbaar worden en minder mogelijkheden tot comfort bieden.
Een hoofdschotel kost 350 – 500 NPR, op enkele uitzonderingen na.
Een bord soep kost 160 – 250 NPR.
1 liter drinkwater kost 40 NPR (veilig gefilterd water) – 190 (flessen mineraalwater op de hoogste locaties) NPR. We gebruiken enkel Micropur pilletjes om drinkwater te zuiveren op de dag dat we de Thorung pas over trekken, het water is in Thorong Pedi en High Camp echt zeer duur.
Door buiten het piekseizoen te trekken, krijgen we bijna overal korting op de officiële kamerprijzen die in de menukaarten vermeld staan. Deze variëren tussen 100 – 400 NPR per nacht voor een 2 persoonskamer.
Het vervoer per jeep/bus aan het begin van de trekking en van Muktinath naar Tatopani is vrij duur (zie details).
Een aantal mensen brengen thee en/of koffie mee, overal is kokend water verkrijgbaar.
Zelf hebben we mueslirepen meegenomen, als welkom tussendoortje tijdens lange staptrajecten. De hoofdmaaltijden gebruiken we steeds in restaurantjes die overal voldoende beschikbaar zijn, behalve tijdens de dag dat we over Thorung pass trekken.

ONZE ERVARING: Wij maken gebruik van een drager/gids voor de ganse trekking, die tot 15 kg voor ons draagt, gebruik makend van één van onze rugzakken. Behalve het inhuren van deze persoon, wordt niets op voorhand vastgelegd, we lichten hem enkel onze geplande trekkingroute toe (die weliswaar op elk moment kan variëren naargelang we ons voelen en de weersomstandigheden). Onderweg zullen wij zelf beslissen hoe lang we zullen stappen, waar we overnachten, eten, … weliswaar krijgen we graag wat toelichting en advies van de gids.
ORGANISATIE: Amrit Treks & Expeditions, Lakeside, Pokhara, email: [email protected], www.amritnepal.com, tel. +977 61 465549, maken deel uit van de officiële gidsenvereniging TAAN, die een zekerheid en ondersteuning biedt in noodgevallen.
Vooraf vragen we ons een gids voor te stellen, waarmee we uitgebreid kunnen kennis maken, kwestie van ons goed te voelen bij de aangeduide persoon die ons toch voor een lange periode zal vervoegen.
GIDS: Gum is 37 jaar en beweert veel ervaring te hebben als gids/drager, hij woont in de Annapurna regio, spreekt redelijk vlot Engels, het is een vriendelijke goedgemutste man die ons op voorhand zijn gemotiveerd advies geeft.
PRIJS: 18 USD per dag dat we met hem onderweg zijn (dus ook eventuele rustdagen worden betaald), zijn accommodatie en maaltijden zijn inbegrepen, enkel het vervoer tijdens de tocht moeten we voor hem bijbetalen. Van dit bedrag krijgt de gids/drager 14 USD + verzekering + trekkersmateriaal. De klant wordt verondersteld nog een fooi te geven naargelang tevredenheid (10 – 15 %).
BEOORDELING GIDS: 1/5
Al vlug blijkt dat onze gids/drager een vlotte prater is, die zich niet aan de afspraken en/of gebruikelijke regeltjes houdt. Hij is zeer vindingrijk en probeert vanaf de eerste dag reeds op elke mogelijke manier wat ‘extra’ geld te verdienen. Telkens hij ter verantwoording wordt geroepen, heeft hij wel één of andere uitleg. Al vlug beseft hij dat hij ons niet in het ootje kan nemen en probeert hij zijn ‘talent’ op andere trekkers uit, biedt zijn diensten aan als gids en wil hen meenemen naar ‘goedkope’ hotels, dit in combinatie met onze begeleiding. Ook daar moeten we streng paal en perk aan stellen, we laten hem uiteindelijk kiezen: of hij past zijn gedrag aan en dringt zich niet meer op aan andere trekkers, of we nemen onmiddellijk een andere gids voor het vervolg van onze tocht.
Hoger vermelde punten zijn voor ons onaanvaardbaar, we horen of zien dit van geen enkele andere gids/drager.
Bovendien blijkt hij helemaal niet zo ervaren te zijn als hij wel beweert, voor een aantal delen van de trekking is het meer dan 10 jaren geleden dat hij er kwam (werkte gedurende de voorbije 10 jaren in de gassector in het midden oosten, tijdens de trektocht komen we stilaan te weten dat hij momenteel wacht op een nieuw paspoort om weer te vertrekken, probeert ondertussen wat te verdienen met het begeleiden van trektochten). Hij deed nog nooit tevoren zo’n lange trekking. Als gids komt hij veel ‘kennis’ tekort (al boft hij voortdurend met zijn zogenaamde kwaliteiten), kreeg geen enkele opleiding, het spreken van de Engelse taal is zijn enige ‘troef’. Als drager is hij lang niet sterk genoeg, is elke namiddag doodmoe.
Belangrijkste minpunten: hij is uiterst lui, komt regelmatig te laat op de afspraak ’s ochtends zodat we moeten wachten om te vertrekken, komt zelfs één keer helemaal niet opdagen op de afspraak om 4 u ‘s ochtends, af en toe is hij onvindbaar zodat we niet kunnen afspreken voor de volgende dag, stapt uiterst traag en bij voorkeur vlak voor onze voeten, we moeten de ganse tijd aanhoren dat hij normaal gezien enkel als gids werkt (?) en niet moet dragen, is vaak moe en wil dan een tussentijdse overnachting inlassen, tijdens de dagtochten neemt hij te veel pauzes die bovendien niet lang genoeg kunnen duren, …
Pluspunt: brengt ons vaak naar de betere hotelletjes met goeie keuken en onderhandelt meestal met succes over de kamerprijs. We beseffen dat hij ons naar de zaken van familie en vrienden leidt waar hij zelf ook voordelen krijgt, maar zolang we niet ‘meer’ betalen dan op de menukaart staat is dit voor ons aanvaardbaar.
BEOORDELING TREKKINGBUREAU: 2/5
Het gekozen trekkingbureau gaf ons het meeste vertrouwen van een 5-tal kantoortjes die we in Pokhara bezochten. De eigenaar beweert de gids persoonlijk zeer goed te kennen, hij vraagt ons geen enkele feedback na de trekking. Daarom raden we dit kantoor zeker niet aan !

Onderweg hebben we vele contacten met andere trekkers, wanneer deze begeleid zijn door dragers en/of gidsen, valt het op dat die meestal afkomstig zijn uit Kathmandu. Ze zijn over het algemeen iets duurder (20 – 25 NRP per dag), maar kwalitatief niet vergelijkbaar. Het zijn erkende gidsen met correct gedrag, die zowel een theoretische als een praktische opleiding krijgen. Men kan met hen op een redelijk niveau praten. Niettegenstaande men ook met hen duidelijke afspraken moet maken en ze eveneens kort moet opvolgen van bij het begin !
Wij maken de fout onze gids te veel respect te geven in het begin, wat hij probeert te misbruiken door zich op gelijk niveau, zelfs boven ons, trachten te plaatsen. Op het einde van de trekking behandelen we hem zo’n beetje als een klein kind, wat voor hem uiteindelijk perfect blijkt te werken, maar wij persoonlijk niet leuk vinden.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Annapurna gebergte»

Annapurna (90)

07 Mei 2013 | Azië - deel 3 | Nepal | Laatste Aanpassing 09 Juni 2013

  • dag 15, door de rivierbedding naar Jomsom
  • dag 13, Letdar, dorpje tussen Yak Kharka en Thoran
  • dag 5, in de kleurrijke gompa van Upper Pisang
  • dag 15, enkele dagen geleden verongelukt in Jomsom
  • dag 14, Thorung pass 5416m

 

Plaats een Reactie

Diewertje Hallo Herlinde en Marc, Ik heb al regelmatig jullie blog doorsurft en jullie informatie gelezen: wat een schat aan informatie! Jullie reizen zien er fantastisch uit en zijn een bron van inspiratie en voorafkennis :) Mijn vriend en ik vertrekken 8 september voor 18 maanden naar India, Nepal, Zuid-Oost-Azië, Australië en Nieuw-Zeeland en we willen in Nepal ook graag de Annapurna trek doen. De langste trek die we tot nu toe deden was 9 dagen en toen gingen we niet hoger dan een pas van 5000m dus ik moet zeggen dat ik wel wat nerveus ben omtrent de deze :) Bedankt om jullie ervaringen en info te delen! Groetjes, Diewertje Geplaatst op 02 Juli 2013

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking