Reisverhaal «Kalaw»

Azië - deel 1 | Myanmar | 1 Reacties 10 November 2009 - Laatste Aanpassing 28 April 2011

Kalaw is een iets koelere plaats in de bergen, gelegen op 1.400 meter, met 300.000 inwoners. Een deel van de bevolking bestaat uit Nepalezen en Indiërs die hier naartoe verhuisden om aan de wegen en de Birmaanse spoorweg te bouwen tijdens de Britse heerschappij. Het stadje heeft een 135-tal kleine gehuchtjes op het platteland, waar verschillende stammen wonen, o.a. Palaung, Taungyo, Danu, Pa O. Enkel tijdens speciale gelegenheden dragen zij nog hun traditionele klederdracht. In Kalaw worden ambachtelijk bakstenen geproduceerd, van rode of grijze zand. Deze worden in de zon gedroogd.

Om niet opnieuw de ongemakken van een lange bustocht te moeten doorstaan, kiezen we ervoor om de verplaatsing van Mandalay naar Kalaw te doen met een gedeelde taxi. Ook hier zijn de wegen in zulke slechte staat, dat onze chauffeur de putten niet weet te ontwijken. Zijn taxi is overjarig en we worden weerom danig door elkaar geschud. De uitzichten onderweg zijn schitterend, we genieten ervan tijdens de 6 uren durende rit.
In Kalaw maken we 2 dagwandeltochten, de eerste dag 16 km, de dag nadien gaan we voor 28 km. We bezoeken dorpen van 4 verschillende locale volkeren : Palaung, Taungyo, Danu, Pa O. Voor we de eerste dag vertrekken gaan we naar de zogenaamde 5-daagse markt. Deze wordt beurtelings gehouden op 5 verschillende plaatsen, dus geen vaste dag in de week. Het is een kleurrijk schouwspel, de mensen uit de bergen komen hun waren verkopen. Dit zijn vooral groenten, fruit, thee, maar ook gebak, gedroogde vis, bladeren om sigaren te rollen (een specialiteit van de streek). Op terugweg van onze tocht komen we de mensen tegen die terugkeren van de markt naar hun dorpen, de vrouwen te voet, de mannen op hun ossenkarren, meestal dronken.
De tweede tocht is ongebruikelijk, maar we kunnen onze gids ervan overtuigen dat we dit aankunnen, enkel omdat we afgelegen dorpen van 4 verschillende volkeren willen bezoeken. Het is inderdaad zwaar, tijdens de middag is de hitte enorm, nergens is er schaduw. Daarom vertrekken we zeer vroeg, kwestie van de hitte voor te zijn. We komen op plaatsen waar de mensen zeer verlegen zijn, ze zien hier nooit toeristen. En dit blijkt uit het feit dat onze gids zelf regelmatig de weg moet vragen om van het ene naar het andere dorp te stappen. Alles via zandbaantjes tussen de velden in het heuvelachtige gebied.
Tijdens deze trektochten worden we regelmatig uitgenodigd om in de huisjes van de plaatselijke bewoners thee te komen drinken, met telkens nog iets erbij (pindanootjes met sesamzaadjes en gedroogde bonen in een sausje, zoete rijstebrij, …). Ook in de kloosters staat telkens de thee klaar om bezoekers te ontvangen. Op zulke gastvrijheid kunnen we enkel reageren door ervan te drinken en te eten, ook al zijn we er niet helemaal gerust in. Hebben deze mensen, ver weg van alle vormen van comfort, wel de mogelijkheden voor hygiëne ? Het is een zeer speciale ervaring samen met deze mensen in een kring op de grond te zitten en elkaar met gebaren iets proberen duidelijk te maken. Gelukkig hebben we San Lin, onze gids, die een en ander vertaalt.
Onderweg bezoeken we ook een  3-tal kleine schooltjes, waar de meeste kinderen verlegen reageren op onze aanwezigheid.
Met een Duits koppel delen we een taxi om de Shwe Oo Min Natural Cave Pagoda, in Pindaya te gaan bezoeken.
Op heenweg stopt onze chauffeur aan een winkeltje om ons te trakteren met lokaal gebak. We weten niet wat het is, filterdunne in olie gebakken grijze pannenkoeken, het smaakt naar niet veel, maar we eten ze op.
In Pindaya gaan we eerst een ambachtelijke papiermakerij bekijken, waar men ook parapluutjes maakt. Het ganse proces wordt ons getoond, het is ongelooflijk hoe vaardig deze mensen met hun materialen omgaan.
Shwe Oo Min Natural Cave Pagoda is een grottempel, hoog op een heuvelwand gebouwd. De tempel bestaat uit een aantal ‘kamers’ van natuurlijke grotten, waarin meer dan 8.070 Boeddhabeelden staan. Je weet gewoon niet waar eerst te kijken, ertussen zijn smalle gangetjes uitgespaard. Nog steeds worden er beelden gedoneerd door boeddhisten uit gans de wereld (schenker + datum staan telkens onderaan op een bordje vermeld). Aan het einde van een trap op en af, gaan we op onze knieën door een tunneltje om in een zeer lage kleine meditatiegrot uit te komen. We kunnen er enkel zitten met ons vieren.
Op terugweg slaat onze chauffeur opeens af in een graspad, nog eens om de hoek, stopt, zet de motor uit en sluit de auto. Engels spreekt hij niet, maar hij gebaart dat we hem moeten volgen. In een huis (later vernemen we dat het van zijn broer is) krijgen we stoelen aangeboden, een tafeltje wordt tussen ons in geplaatst. En dan begint het, één per één worden schalen met locale zoetigheden binnengebracht, vers gemaakt en warm. We krijgen ook elk een glas verse warme melk. Na een 10-tal schaaltjes stopt men eindelijk met opdienen. We doen ons best en proeven van alle gerechten. Wat we eten is voor ons een raadsel, maar het is allemaal zeer lekker.
Voor het vertrek krijgen we nog een rondleiding in de ruime, zeer primitieve keuken. Weerom ervaren we hier een gastvrijheid die we nog nergens eerder hebben meegemaakt, eigen aan de bevolking van Myanmar. We willen de mensen iets geven om hen te bedanken voor alle moeite en de aangeboden lekkernijen, maar dat willen ze niet accepteren.
 
Ernaartoe :
gedeelde taxi hotel Mandalay – centrum Kalaw, 25.000 MMK voor een plaats achterin, 27.000 MMK voor een plaats achterin de auto, ongemakkelijke, maar zeer mooie rit van 6 uren door de bergen, we hebben hiervoor niet de beste chauffeur getroffen, hij wil te vlug rijden en kan de putten niet ontwijken
Hotel :
Winner Hotel Kalaw, 15 USD per nacht voor een ruime 2persoons kamer met badkamer, warm water, zeer proper, alle dagen worden lakens en handdoeken ververst, beperkte boekenruil, zeer vriendelijke ontvangst door Ruby, die haar gasten allemaal in hun eigen taal begroet, lekker ontbijt met vers fruitsap van avocado en limoen, TV, airco is hier niet nodig, toeristische informatie, boeking en organisatie van tochten en transport, Pyi Taung Su Road, tel. 95 081 50025, [email protected], Aanrader !
Excursies :
5-daagse markt Kalaw :
ernaartoe : te voet
trektocht 1 :
16 km, Kalaw – Ywathit – Taryaw – Viewpoint restaurant – Kalaw, bezoek 2 Palaung dorpen
trektocht 2 :
28 km, Kalaw – Lutpyin – Sharpin – Taunglar – Thithla – treinstation – Kalaw, bezoek achtereenvolgens 1 Taungyo, 2 Danu, 1 Pa O dorpen, lunch in het klooster van het laatste dorp
beide tochten deden we met gids San Lin, Example Trekking Centre, Merchant Street, Kalaw, tel. 95 081 50640 (ook te bereiken via het Winner Hotel), 5 USD per persoon per dag (geen groepstochten, wanneer teveel mensen samen willen wandelen werkt San Lin met een extra gids om de verschillen in wandeltempo op te vangen), inclusief typische lunch, geeft veel uitleg tijdens de tocht, antwoordt op alle vragen, begeleidt ook meerdaagse tochten, o.a. de tocht naar het Inle meer (let wel : overnachtingen zijn niet comfortabel, in kloosters en bij de locale mensen, op de grond op matten, soms zeer dunne matrasjes), Aanrader !
Shwe Oo Min Natural Cave Pagoda :
ernaartoe en terug : gedeelde taxi, 9.000 KKM pp., we kregen een verrassend extraatje (het bezoek aan zijn broer) wat niet gebruikelijk is, we boekten deze tocht via het Winner Hotel
inkom :
3 USD pp.,
300 KKM om foto’s te mogen nemen (gemakkelijk te omzeilen)

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kalaw»

Kalaw (27)

10 November 2009 | Azië - deel 1 | Myanmar | Laatste Aanpassing 27 April 2011

  • trektocht 2
  • trektocht 2 : in het dorp Sharpin (Danu bevolking)
  • trektocht 1 : in het dorp Taryaw (Palaung bevolkin
  • op terugweg van Pindaya naar Kalaw, op bezoek bij
  • trektocht 2 : in het dorp Sharpin (Danu bevolking)

 

Plaats een Reactie

René Peetermans

Dag Marc en Hermine,

Zeer blij met uw uitleg. Einde 2010 zullen wij zeker nog samen komen in België.Het was voor mij een eer om U in Kalaw te ontmoeten.Ik wens U nog veel geluk in uw volgende reizen.

 

Geplaatst op 12 December 2009

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking