Reisverhaal «Sierra de Órganos PN»

Noord Amerika 4 | Mexico | 0 Reacties 17 Maart 2019 - Laatste Aanpassing 26 April 2019

17 – 19 maart 2019      

Traject: Durango – El Saltito – Ojo de Agua de los Berros – Nombre de Dios – Sierra de Organos PN      

Langs watervallen en een magisch dorp      
Vanuit Durango rijden we verder zuidwaarts. Onze eerste stopplaats is El Saltito, waar in een diepe rotskom 3 watervallen neerstorten, alhoewel. We reizen in het droge seizoen. Er zijn slechts 2 fijne watervallen te aanschouwen. We dalen de lange trap af tot bij de waterpoel aan hun voet en bewonderen de bijzondere rotsformaties eromheen. Indrukwekkende dikke bomen, met felgroen loof en dikke wortels maken het tot een mooi geheel.

Verderop stoppen we in het dorpje Los Berros. Hier wandelen we tot bij de Ojo de Agua, een heldere waterpoel, gevoed door een warmwaterbron. Het hete water stroomt eerst door een betonnen bad, waarin enkele mensen ervan genieten.
Ernaast bevindt zich een overdekt basketbalterrein. Hier amuseert de jeugd zich in meerdere groepjes, door te trachten een bal door de ring te werpen. Eromheen hangen ouderen rond, volwassenen socializen, kinderen spelen, … zelfs de politie is paraat, de agenten aanschouwen alles van op het dak van hun pick-up truck. Enkele kraampjes bieden voeding en drankjes aan, luide muziek klinkt uit grote boxen. We genieten even van de relaxte dorpssfeer op een typisch Mexicaanse zondag.

Onze volgende bestemming is Nombre de Dios, één van de zogenaamde ‘magische dorpjes’ in Mexico. We rijden door de hoofdstraat, waar een gezellige drukte heerst. Mensen bezoeken op zondag het dorp met zijn vele winkeltjes en restaurantjes.

Wat verder bezoeken we de voormalige Haciena Juana Guerra, met de San Antonio kapel. Dit mooi geel geschilderde gebouw in typische stijl, is gelegen langs de door UNESCO erkende Camino Real de Tierra Adentro, die we nog steeds min of meer volgen. De kapel is binnen eenvoudig, het balkenplafond trekt de aandacht.

Daarna vervolgen we de weg naar ons doel voor vandaag, Sierra de Organos PN. Onderweg rijden we een volgende provincie in, Zacatecas. Daar moeten we even stoppen bij een politiecontrole. De agent vraagt van waar we zijn, waar we vandaan komen en waar de rit naartoe gaat. Hij geeft ons een hand en wenst ons een goede reis!

Sierra de Organos PN
Het Sierra de Organos Parque Nacional is een mooi natuurgebied (1.125 ha groot), gelegen op de grens van de provincies Durango en Zacatecas. Dit park is bekend om zijn ecosysteem en de mooie rotszuilen die boven het landschap uittorenen, beschikt over een vrij gevarieerde fauna en flora. Het park maakt deel uit van het Sierra Madre Occidental gebergte, waarin de Organ Pipe cactussen kenmerkend zijn. Hieraan dankt het park zijn naam. In dit bijzondere gebied werden al meer dan 65 films opgenomen, door Amerikaanse en Mexicaanse regisseurs, voornamelijk Westerns (o.a. La Cucaracha – anno 1959, Geronimo – anno 1962, The Cisco Kid – anno 1994, …).

Bij aankomst in Sierra de Organos PN, vraagt de kassier waar we vandaan komen. ‘Belgica’. Hij overhandigt ons zijn register, we mogen dat zelf invullen. Daarna legt hij uit waar we mogen kamperen in het park. Opnieuw ondervinden we dat hier in Mexico amper informatie beschikbaar is in de parken, laat staan een Visitor Center zoals in de USA en Canada. Zelfs een kaartje of brochure kunnen we niet krijgen. Wel mogen we een foto nemen van een getekend plannetje, om de kampeerplek terug te vinden. Grappig!

Dat we ons hier op een hoogte van 2.309 meter bevinden, merken we onmiddellijk aan de koele temperatuur. Wanneer we de kampeerplek bereiken, zien we dat er al 2 campers staan. Beiden truckcampers, eentje van hetzelfde merk en type als de onze. Eenmaal we goed staan, gaan we even tot bij hen, het blijken beiden Canadezen. Onmiddellijk worden ervaringen en informatie uitgewisseld, de campers onderling bewonderd. Pas wanneer het te donker wordt, keren we terug naar Manga … na een gezellige avond samen.

De volgende ochtend wuiven we hen uit, alvorens aan onze wandeling in het park te beginnen. Een mooi verzorgd pad brengt ons tussen schitterende rotsformaties door. Onze inspanning op grote hoogte laat zich ietwat voelen, we doen het rustig aan en picknicken onderweg op een leuk plekje met banken. We genieten van de uitzichten, de verscheidenheid aan planten, doch de vele dieren laten zich niet zien. Wel bewonderen we hoog op de rotsen een reusachtige Golden Eagle, het wordt pas echt indrukwekkend wanneer hij wegvliegt.

Het verkeer in Mexico
We vervolgen onze weg naar het zuiden en doorkruisen daarbij de provincies Zacatecas en Aguascalientes. Beide gelijknamige hoofdsteden laten we links liggen, ze hebben ons enkel grote drukte te bieden. Opnieuw passeren we een politiecontrole aan de provinciegrens. Ditmaal probeert de agent fier enkele vragen te stellen in het Engels, waar we naartoe rijden, of dit hierboven een huisje is ...

Onderweg aanschouwen we de toch wel bijzondere Mexicaanse wegcode.
Hoofdwegen bestaan doorgaans uit 1 rijvak per richting, waarnaast telkens een soort ‘halve’ pechstrook is gelegen. Het verkeer wordt geacht zoveel mogelijk rechts op deze pechstrook aan te houden, van zodra die afgescheiden is door een stippellijn. Dit omdat andere voertuigen zouden kunnen voorbijsteken, gebruikmakend van beide rijvakken. Bij een doorlopende witte lijn, rijdt men op de ‘echte’ rijvakken, inhalen is in dat geval toch verboden.
Van deze regel wordt maar al te gretig gebruik gemaakt. De doorsnee Mexicaan, met zijn eerder rustige aard, verliest alle geduld eenmaal hij achter het stuur zit. Bochten en hellingen die het uitzicht op tegemoetkomend verkeer belemmeren, houden de meeste chauffeurs niet tegen om in te halen. Zelfs waar een inhaalverbod geldt, wordt aangedrongen om op te schuiven, over de doorlopende witte lijn.

Telkens we een dorp of wat huizen langs de baan passeren, moeten we vooral op onze hoede zijn voor de vele topes. Dit is een vorm van verkeersremmers, door middel van vaak uiterst korte, maar zeer hoge verkeersdrempels. Ze worden lang niet altijd aangeduid, eroverheen rijden kan hard aankomen. Men moet bijna volledig tot stilstand komen, om geen zware schok te krijgen.

Ook de voorrangsregels zijn onvoorspelbaar voor ons buitenlanders. Borden staan er amper, wie op de drukste weg rijdt, heeft voorrang. Eenmaal in een dorp of stad, is het voor ons raden wat de drukste weg is … Bij gelijkwaardige straten, met vergelijkbare drukte, heeft wie van rechts komt voorrang.

OVERNACHTINGEN:
SIERRA DE ORGANOS – PARQUE NACIONAL
Coördinaten: 23.785066 – 103.799053
PRIJS:
Kamperen: 40 MXN per persoon per nacht.
Enkel dagrecreatie: 20 MXN per persoon.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Zeer rustige omgeving, midden in een prachtig natuurgebied.
Aan de kampeerplaats zijn toiletten voorzien. BBQ plaatsen, stenen picknicktafels en -banken. Deze worden ook gebruikt door de locale dagbezoekers, die hier vooral tijdens het weekend aanwezig zijn.
Minpunten: /

PABELLÓN DE ARTEAGA – BP BENZINESTATION
Coördinaten: 22.178512 – 102.296261
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Vrij grote parking aan een benzinestation met bediening, dat 24 u open is. We parkeren achteraan op de parking, de uitbaters zeggen dat het hier veilig is. Ook enkele vrachtwagens vergezellen ons.
Toiletten in het gebouw, vuilnisbakken op de parking. Winkeltje.
We kiezen voor deze locatie, voldoende ver weg van de uiterst drukke provinciehoofdstad Aguascalientes, hopende op een vrij rustige nacht.
Minpunten: Lawaai van aankomende en vertrekkende vrachtwagens die ’s nachts hier een pauze nemen. Geluiden van de doorgaande weg.

GEREDEN TRAJECT:
Durango – El Saltito – Los Berros – Nombre de Dios – provinciegrens Durango / Zacatecas – Sierra de Organos PN, 122 km
Rustige wegen. Telkens er door dorpjes wordt gereden, is het opletten voor de vele topes (een soort korte vluchtheuvels die vrij hoog kunnen zijn). Deze worden lang niet altijd aangeduid.
Poliecontrole vlak voorbij de provinciegrens, niet meer dan de vraag waar we naartoe rijden.

Sierra de Organos PN – Zacatecas – provinciegrens Zacatecas / Aguascalientes – Pabellón de Arteaga, 276 km
Vrij rustige wegen, met een groot aandeel vrachtverkeer. Telkens er door dorpjes wordt gereden, is het opletten voor de vele topes.
Politiecontrole vlak voorbij de provinciegrens: de agent toont fier dat hij wat Engels kent en stelt een paar onbelangrijke vragen.
Tolwegen zijn te vermijden, ten koste van snelheid:
MEX45D, Fresnillo: we vermijden de tol en rijden door het stadje, waardoor we nogal wat vertraging oplopen door de vele topes die we moeten trotseren en de grote drukte.
MEX45D, Victor Rosales – weg omheen de stad: 22 MEX
MEX45D, voorbij Zacatecas: 38 MEX, betere weg, doch wat putten zijn steeds aanwezig.

EXCURSIES:
EL SALTITO – WATERVALLEN
Diepe rotskom, met 3 hoge watervallen. Tijdens het droge seizoen, slechts 2 te zien.
Uitzicht boven aan de parking.
Trappen leiden naar beneden (van de achterste parking), tot bij de poel aan de voet van de watervallen. Hierin wordt gezwommen, alsook in het riviertje, dat eruit verder stroomt. Bosrijke omgeving.
SCORE: 3/5
INKOM: 10 MXN pp.
PARKING:
Aan de watervallen.
Coördinaten: 23.940877 – 104.312369

LOS BERROS, OJO DE AGUA – WARMWATERPOEL
Helder poeltje, gevoed door warmwaterbron, in ingeslapen dorpje. Leuke sfeer op zondag.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Langs de straatkant in het dorp.
Coördinaten: 23.939783 – 104.274678

NOMBRE DE DIOS – MAGISCH DORPJE
Zogenaamd magisch dorpje. Niet meer dan een dorpsstraat met winkeltjes en restaurantjes.
Wat sfeer op zondag.
SCORE: 2/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Langs de straatkant in het dorp.
Coördinaten: 23.848399 – 104.243565

EX HACIENDA JUANA GUERRA EN CHAPEL OF SAN ANTONIO – OUDE TYPISCHE HACIENDA
Mooi oud gebouw, met kleine kapel. Goed voor een stop bij passeren.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Voor het hostel, aan de zijkant van de Haciënda.
Coördinaten: 23.842327 – 104.189162

SIERRA DE ORGANOS – PARQUE NACIONAL
Mooi natuurpark met prachtige rotsformaties. Zeer rustige omgeving. Aangenaam om te wandelen. Gidsen zijn beschikbaar (200 – 400 MXN voor 2 – 4 u wandelen), vooral aangeraden voor de grotwandeling, die moeilijk te vinden is (we zien hiervan nergens aanduidingen).
Wandeling: mooie rondwandeling tussen de rotsformaties, over een verzorgd en duidelijk aangegeven pad. Men kan de lus inkorten indien gewenst. Deze wandeling beschikt over een infobord bij het begin, andere aanwijzingen zien we niet.
De wandeling vertrekt op 1,2 km afstand van onze kampeerplek, we wandelen ernaartoe. Ter plaatse is ook voldoende parking voorzien.
Lengte korte rondwandeling: 1,2 km. Eindigt op dezelfde parking.
Lengte lange rondwandeling: 3,45 km. Hiervoor moet men links afslaan (bij wandelen in wijzerzin) aan een plaats waar een houden bord staat, echter zonder informatie (coördinaten: 23.782300 – 103.806867). Het aanvankelijk minder goed zichtbare pad verandert al vlug in een even verzorgd pad zoals ervoor. Eindigt op de andere parking, vlakbij.
Coördinaten: 23.788233 – 103.806969 (aan deze splitsing naar links afslaan voor de korte wandeling en de lange wandeling in wijzerzin).
SCORE: 5/5
INKOM: 20 MXN per persoon, per dag.
PARKING:
Op meerdere plaatsen in het park. Aan de 3 kampeerplaatsen, meerdere picknick- en BBQ plaatsen, bij het begin van de wandpaden. 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking