Reisverhaal «grensovergang USA, Texas / Mexico, Chihuahua»

Noord Amerika 4 | Mexico | 0 Reacties 18 Februari 2019 - Laatste Aanpassing 22 Maart 2019

18 februari 2019       

Traject: Presidio – Ojinaga    

Grensovergang: Presidio / Ojinaga     
Na bijna 6 maanden verlaten we opnieuw de USA, ditmaal voor een onbepaalde periode. We reizen door naar Mexico, een nieuwe bestemming voor Manga.

Voor we Mexico inrijden, vullen we nog vlug onze benzinetank, om van de goedkope prijs te genieten. De grensovergang is gelegen aan de rand van het plaatsje Presidio, waar de Rio Grande de landsgrens vormt.

We geven ons visumstrookje af aan een USA douanier, zodat kan geregistreerd worden dat we tijdig het land hebben verlaten. Daarna rijden we de via de grensbrug Mexico in.

Op de kleine parking voor de grenspoorten, laten we Manga achter, terwijl we in het gebouwtje onze aankomst in het land administratief gaan regelen. Alles verloopt zeer vlot, onze keuze voor een kleine grenspost is opnieuw de juiste.

Een uiterst relaxte beambte vult voor ons een toeristenkaart in. Hij stelt hierbij weinig vragen, het voelt aan of we zijn ‘rust’ verstoord hebben ... Na betaling krijgen we onze paspoorten en inreis documenten overhandigd.

Daarna wordt de truck tijdelijk ingevoerd in Mexico, aan het Banjercito loket. Ook dat gaat zeer vlot, we moeten een waarborg betalen en krijgen onze ‘groene’ kaart, met een sticker voor de voorruit.

In geen tijd staan we opnieuw buiten en mogen we door de poort rijden. Op dat moment worden foto’s van het voertuig genomen en gaat random een groen of rood licht branden. Rood betekent controle van het voertuig. En ja … we hebben prijs.
Een douanier toont ons waar te parkeren, hij zegt de truck en het ‘huis’ te zullen controleren. Marc stapt uit en gaat hem voor, de leefruimte in. De man gaat niet verder dan de deurmat en opent de badkamerdeur. Hij kijkt nog even om zich heen en zegt ‘bonito’. Eenmaal terug buiten, heeft hij niet eens meer aandacht voor de truck. We komen er zeer gemakkelijk vanaf.

Binnen in totaal 45 minuten zijn alle grensformaliteiten geregeld en rijden we Mexico in. Een succes!

Grensformaliteiten
Uitregistreren USA:
Bij het verlaten van de USA moet men normaal gezien niet stoppen aan de grenspost. Doch omdat we als Europeanen een visumstrookje hebben, moet dit bij het verlaten van het land worden afgegeven aan een Amerikaanse douanier. Zo kan worden geregistreerd dat we tijdig het land hebben verlaten.

Inreis Mexico met voertuig:
Het over land reizen met een eigen voertuig naar Mexico, gebeurt aan de grens in 3 stappen.

Eerst wordt de persoonlijke inreis geregeld.
Paspoort moet worden afgegeven.
Toeristenkaart: per persoon wordt een toeristenkaart ingevuld. Hierop wordt een reisbestemming in het land vermeld, een hotel of camping waar men zal overnachten. Het is nuttig een adres bij de hand te hebben. Of men nadien werkelijk op dat adres overnacht, wordt niet gecontroleerd.
Inreistax: 558 MXN per persoon, te betalen aan het Banjercito loket, aan de hand van de ingevulde toeristenkaart. Hierbij vraagt men een foto-identificatie te tonen, vb. rijbewijs.
Eenmaal de betaling afgehandeld, wordt het paspoort afgestempeld en krijgt men dit terug, samen met de toeristenkaart.

Daarna moet het voertuig tijdelijk worden ingevoerd.
Dit gebeurt aan het Banjercito loket.
Men vraagt hiervoor:
1 kopie van de toeristenkaart van de persoon op wiens naam de invoer staat,
1 kopie van de inschrijving van het voertuig,
1 kopie van het paspoort.
We hebben de nodige copies voorbereid (inclusief een foto van de truck, een foto van de technische fiche die in de deurstijl te vinden is met VIN nr. en max. gewichten – deze worden aan sommige grensposten ook gevraagd), de toeristenkaart kunnen we ter plaatse laten kopiëren voor 1 USD.Van elk document moet ook het origineel worden getoond.
Waarborg: 8.953,62 MXN (varieert naargelang de waarde van het voertuig), deze wordt bijna volledig terugbetaald op het moment dat het voertuig Mexico verlaat.
Eenmaal de betaling uitgevoerd, krijgt men de invoerdocumenten, goed voor 6 maanden.
Een sticker moet op de voorruit worden gekleefd.

Nadat alle administratie is afgehandeld, mag men door de douanepoort rijden. Hier worden foto’s van het voertuig genomen. Daarna gaat een rood of groen licht branden, ad random. Rood betekent dat het voertuig (incl. camper) zal gecontroleerd worden.

De grenspost die wij hebben gekozen, is vrij klein en zeer rustig. Het voordeel hier is dat de Banjercito (nodig voor tijdelijke invoer voertuig) in hetzelfde gebouw is gehuisvest, zodat men in één moeite alle administratie kan afhandelen. Bij sommige grensovergangen is dit kantoor tot 70 km verderop gevestigd. Alles verliep vlot, men stelde amper vragen, de controles hielden weinig in.

Valuta
1 EUR = 21,7784 MXN (Mexicaanse Peso)
1 MXN = 0,0459 EUR

In het grensstadje Ojinaga zien we geen bank of ATM.
Eenmaal in Chihuahua zijn er meerdere mogelijkheden.

Betalen in winkels, restaurants of benzinestations kan meestal met credit kaart. Doch het is raadzaam voldoende cash voorhanden te hebben. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Chihuahua»

Basaseachi Cascadas NP (3)

18 Februari 2019 | Noord Amerika 4 | Mexico | Laatste Aanpassing 22 Maart 2019

  • Basaseachi Cascadas PN
  • Basaseachi Cascadas PN
  • Basaseachi Cascadas Parque Nacional

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking