Reisverhaal «Creel»

Noord Amerika 4 | Mexico | 0 Reacties 21 Februari 2019 - Laatste Aanpassing 22 Maart 2019

21 – 22 februari 2019      

Traject: Creel – Lago Arareko – Valle de los Monjes     

Creel     
Het meest bekende plaatsje waar de trein doorheen de Barranca Del Cobre (Copper Canyon) aankomt en vertrekt, is Creel. Toeristisch, maar tijdens deze winterperiode ingeslapen. We rijden door de smalle straten en gaan op zoek naar informatie over de wegen doorheen de bekende kloof. Veel is hier niet te vinden, we zullen onderweg zelf moeten ervaren in hoeverre deze wegen geschikt zijn voor onze Manga, vooral qua breedte.

Ook een internetverbinding is hier amper te vinden. We gaan op zoek naar een datakaartje om zelf over internet te beschikken. Hier is dat niet te koop. Uiteindelijk krijgen we de Wifi code van een telefoonwinkeltje. Goed om onze mails te verzenden … het gaat zo traag dat de tekst van de binnenkomende berichten niet doorkomt.

We overnachten in een natuurpark aan de rand van Creel, bij Lago Arareko. Men kan hier bootjes huren om op het meertje te varen. Nu het winter is, ligt de omgeving er verlaten bij.
Drie politievoertuigen komen in het park, met 6 toerisme politieagenten, gekleed in kogelvrije vesten. Ze komen controleren of er geen problemen zijn. Aan hen stellen we de vraag over de staat van de wegen doorheen de Barranca Del Cobre. Eén van de mannen spreekt vloeiend Engels en geeft ons wat uitleg. Of deze correct is ??? De agenten lijken ons niet echt vertrouwd te zijn met die routes.

Valle de los Monjes
In het Arareko natuurgebied bezoeken we Valle de los Monjes, vallei van de monniken. Dit is een mooie site op het einde van een kloof, met een groot aantal verticale rotspilaren. De oorspronkelijke naam Bisabírachi werd gegeven door de inheemse Tarahumare bevolking, die nog steeds in het gebied wonen. Zij hadden hierbij lichtelijk andere inspiratie, het betekent: vallei van de penissen in erectie.

Een zeer smalle bosweg leidt van Lago Arareko naar Valle de los Monjes. Manga past maar juist op de zeer ruwe weg, met dikke bomen en rotsblokken aan de rand. Vooral de vele laaghangende takken maken ons de doorgang moeilijk. Hier en daar moeten we door het water, maar nooit diep.

Vlak voor we ons doel bereiken, komen we langs een Tarahumare dorpje. Een zeug loopt met pasgeboren biggetjes langs de wegkant, de kleintjes zien er nog zeer naakt uit. We nemen de korte zijweg de vallei in en worden onderweg door een locale bewoner gestopt. Hij rekent een soort recht op doorgang. Omdat we geen gepast geld hebben, stelt hij zich tevreden met wat minder. Of we op de parking mogen overnachten, … geen probleem.

Eerst gaan we de rotszuilen bewonderen. Al vlug verlaten we het pad om de ronde rotsheuvels op te klauteren, dichterbij de rotsformaties te komen. We zijn al vlug een tijdje onderweg, achter elke rij pilaren, duikt een ander uitzicht op dat uitnodigt om verder te gaan.

We brengen de rest van de dag door in Manga, het weer is te guur. Opnieuw komen de 3 toerisme politievoertuigen aangereden, met dezelfde 6 agenten. Ze blijven even op de parking staan en rijden weer weg. De stormwind blijft aanhouden, de voorspelde sneeuw zien we niet. Wel vriest het ’s nachts, dat is lang geleden.

OVERNACHTINGEN:
LAGO ARAREKO – NATUURPARK MET MEERTJE
Coördinaten: 27.710361 – 107.596589
We rijden het park in vlakbij het meertje, aan Piedra Elefante, zo komen we vlak bij de camping uit. Onze GPS stuurt ons via de andere kant.
PRIJS:15 MXN per nacht.
Inkom voor het Arareko park dient eveneens betaald te worden: 40 MXN pp.
De man aan het loket rekent ons enkel de inkom voor het park aan.
SCORE:4/5
COMMENTAAR:
Zeer rustig, het is ons niet duidelijk waar we al dan niet mogen kamperen. We zoeken een zonnig plaatsje uit, op een grasveldje. Toiletten (gesloten in de winter), vuilnisbakken.
’s Nachts wordt de toegangspoort gesloten.
Minpunten: /

VALLE DE LOS MONJES – PARKING
Coördinaten: 27.732350 – 107.558717
Gelegen in het Arareko natuurpark.
We rijden van Lago Arareko rechtstreeks hiernaartoe, via een smalle, ruwe bosweg. Laaghangende takken maken het moeilijk om met een camper te passeren.
PRIJS:Gratis.
Inkom voor het park dient betaald te worden: 40 MXN pp.
Aangezien we van op de camping vertrekken, komen we niet opnieuw voorbij een tolgate. Dus betalen we vandaag geen inkom.
Wel wordt in het wegje van Valle de los Monjes een soort recht op doorgang gevraagd door de locale bevolking: 15 MXN pp. Van deze persoon krijgen we de toelating om op de parking te overnachten.
SCORE:4/5
COMMENTAAR:
Zeer rustig, mooie locatie. Tijdens de dag komen een aantal voertuigen de site bezoeken, steeds toeristen met chauffeur / gids. Wandelmogelijkheden tussen de mooie rotspartijen. Vuilnisbakken.
Minpunten: /

EXCURSIES:
VALLE DE LOS MONJES – TURISMOS ARAREKO
Arareko is een mooi natuurpark, waarin meerdere plaatsjes kunnen bezocht worden. In dit gebied bevinden zich verspreid huisjes van indiaanse bevolking. Valle de los Monjes is een mooie site met hoge vertikale rotspilaren, waartussen kan gewandeld worden naar hartelust. Geen wandelpad!
SCORE:4/5
INKOM:
Inkom Arareko park: 40 MXN pp.
In het weggetje naar Valle de los Monjes, wordt door de locale bevolking een soort recht op doorgang gevraagd: 15 MXN pp.
VERPLAATSINGEN IN HET PARK:
Bereikbaar via een weg rechtstreeks uit Creel (CHIH25), brede gravelweg in goede staat.
Bereikbaar via een smalle, ruwe bosweg die vertrekt aan Lago Arareko. Voor hogere voertuigen niet gemakkelijk, door de vele laaghangende takken (3,4 km). Komt uit op CHIH25 (0,9 km).
Zijweg naar Valle de los Monjes: smalle glooiende weg, vrij oneffen (1 km).
PARKING:
Aan het einde van de weg, bij de rotsformaties.
Coördinaten: 27.732350 – 107.558717

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Creel»

Creel (9)

21 Februari 2019 | Noord Amerika 4 | Mexico | Laatste Aanpassing 22 Maart 2019

  • Valle de los Monjes
  • Valle de los Monjes, op terugweg naar Creel
  • Valle de los Monjes
  • Valle de los Monjes
  • Valle de los Monjes

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking