Reisverhaal «Sibu»

Azië - deel 2 | Maleisië | 0 Reacties 04 Augustus 2011 - Laatste Aanpassing 18 Augustus 2011

Sibu heeft de grootste haven en is het commercieel centrum van centraal Sarawak, de grootste provincie van Maleisië en telt 255.000 inwoners. De stad is gelegen aan de brede Batan Rejan rivier, vlak voor de Rajan Basin, een rivierdelta waar doorheen deze 60 km verderop in de Zuid Chinese zee uitmondt. De zwaan is de mascotte van de stad, op meerdere plaatsen in het straatbeeld zijn bijgevolg grote beelden van zwanen te vinden.

Ons eerste idee is om vanuit Bintulu met een 4x4 diep de jungle van het binnenland in te rijden, om de volgende dag in Belaga de boot te nemen naar Kapit. Dit is momenteel echter geen optie, want de lage waterstanden laten het varen op de Batan Rejang rivier tussen Belaga en Kapit niet toe.

Over naar plan B, vanuit Sibu de Batan Rejang rivier opvaren naar het jungledorpje Kapit, bekend van het boek ‘Into the wild of Borneo’ van Redmond O’Hanlon (1984). Daar zouden we een of meerdere longhouses willen bezoeken.
Een longhouse is een traditionele woning van de authentieke stammenbevolking van deze streek, de zogenaamde koppensnellers. In een longhouse wonen soms meer dan 50 families samen, ze hebben er per gezin hun ‘appartement’, met keuken, woon- en slaapkamers. De woningen vormen 1 lange rij en komen uit op een gezamenlijke veranda, alles onder 1 groot lang dak. Op de veranda worden o.a. de traditionele ceremonieën gehouden van de stam, de zelf gebrouwen beruchte ‘rijstwijn’ gedronken, ... Deze gemeenschap wordt als een soort dorp gezien, onder leiding van een hoofdman. Mannelijke bezoekers die vrijgezel zijn, mogen de woningen niet betreden, maar blijven op de veranda, de plaats waar ze ook overnachten.
De busrit van Bintulu naar Sibu, duurt net als onze vorige grote verplaatsing 4 uren. Ditmaal is de weg zo mogelijk nog smaller … maar we zijn opgelucht de ganse tijd te worden omringd door mooie natuurlijke regenwouden, hier en daar onderbroken door een piepklein dorpje.
Andere reizigers vertelden ons reeds over hun teleurstellingen bij hun bezoek aan Kapit. We begeven ons naar het toerismekantoor voor meer informatie. Wat anderen ons vertelden, wordt hier meer dan bevestigd. Tijdens de 3 uren durende boottocht (je moet nadien dezelfde weg terug) kijk je uit op ‘gekapte’ jungle … om aan te komen op een locatie waar de ‘longhouses’ veelal zijn vernieuwd en moderner ingericht dan de woonhuizen hier in Sibu.
Deze kunnen worden bezocht met gids of een touroperator. Soms kan dit ook individueel, mits uitnodiging van een bewoner, maar steeds staat er een fiks bedrag tegenover. Weinig toeristen komen zo ver, men wil de volledige winst maken op de kap van deze mensen.
De man in het toerismekantoor raadt ons aan een longhouse te bezoeken in de buurt van Kuching, waar prijszetting wordt geregeld door de overheid (uit onze ervaringen in de provincie Sabah weten we dat ook zij niet steeds te onderschatten zijn in hun prijszetting !).
De beslissing is vlug genomen … over naar plan C …
In Sibu verblijven we een dag om er onze was te laten doen. Het is te laat om deze nog op te halen in het hotel, dus spreken we af met de man van de wasgelegenheid dat we deze ’s ochtends zullen binnenbrengen zodat we onze gewassen spullen voor sluitingstijd kunnen ophalen. Maar wanneer we daar aankomen is de zaak gesloten … na wat wachten komt daarin geen wijziging ... ook dit is Maleisië !
In dit stadje, dat helemaal niet toeristisch is, is het zeer moeilijk westerse voeding te vinden. De kleine Chinese winkeltjes richten zich volledig naar de locale bevolking … en die eten bijvoorbeeld geen yoghurt (denken we) … Toch leuk om hier eens een dag te verblijven, het leven van alle dagen te beschouwen, zonder toeristische invloeden !
Een wandeling langs de kade brengt ons van de gesloten boten voor personenvervoer naar de kleurrijke pakket- en ‘supermarkt’ rivierboten. Het laden en lossen hiervan is leuk om aan te zien. Verderop bevindt zich de container haven. Het verkeer op de brede Batan Rejang rivier is druk, boten groot en klein varen ongeordend om elkaar heen.
De Chinese Tua Pek Kong Temple & Goddess of Mercy Pagoda langs de waterkant is een bezoekje waard. De oude Chinees, die naast de deur op een bankje zit, geeft ons een sleutel om de 7 verdiepingen hoge toren te kunnen beklimmen. En de omgang op elke verdieping biedt ons telkens weer een mooi uitzicht op de rivier, de haven en de stad.
De Malay Kampungs aan de rand van het centrum zijn mooi om even doorheen te wandelen, een dorp van oude en recente houten paalwoningen die tot in het water staan.
 
Ernaartoe:
taxi hotel – lange afstandsbusterminal, 15 MYR
bus Bintulu – Sibu, 20 MYR, 4 uren onderweg
bus Sibu lange afstandsbusterminal – centrum Sibu, 1,2 MYR pp.
Overnachtingen:
Li Hua hotel, 65 MYR voor een 2 persoonskamer met sanitair (warm water), TV, airco, koelkast, gratis WIFI, welkomstdrankje naar keuze in het restaurantje, we krijgen een kamer op de 8ste verdieping met mooi uitzicht op de Rejang rivier, de haven, de stad en de zonsondergang, Lg. Lanang 1, Sibu, tel. +6084 324000, [email protected], www.lihua.com.my, beoordeling: 5/5
Excursies:
bezoek Tua Pek Kong Temple & Goddess of Mercy Pagoda: gratis, men kan de sleutel van de deur vragen en de toren beklimmen, dit geeft prachtige uitzichten over de haven en de stad van op elk van de 7 verdiepingen

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Sibu»

Sibu (4)

04 Augustus 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

  • passagiersboten voor zee- en riviertochten
  • uitzicht van op de toren van Tua Pek Kong temple &
  • rivierpakketboten of drijvende supermarkten
  • Chinees verkoopt levende kippen verpakt in kranten

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking