Reisverhaal «Pulau Satang Besar»

Azië - deel 2 | Maleisië | 0 Reacties 08 Augustus 2011 - Laatste Aanpassing 19 Augustus 2011

Pulau Satang Besar is een eiland in de Oost Chinese zee, dat deel uitmaakt van het Talang Satang national park (19.414 ha groot). Dit nationale park werd opgericht in 1999, met als doel de studie en bescherming van de zeeschildpadden in dit gebied. Het is een ‘zee’-gebied, waarin zich 4 kleine eilanden bevinden. De eilanden zijn omringd door koraalriffen, die rust- en schuilplaatsen bieden aan de zeeschildpadden die op het strand hun eieren komen leggen.

Volwassen vrouwtjes komen steeds naar hun geboorte eiland terug om hun eigen eieren te leggen. Hiervoor moeten ze vaak duizenden kilometers reizen. De groene zeeschildpad wordt het meest geregistreerd in dit gebied (90%). Zeeschildpadden worden bedreigd door mens en natuur: vastraken in vissersnetten, aanvaringen door schepen, watervervuiling door pollutie of afval, het vangen van grote dieren voor hun schild en ‘schildpaddensoep’, vernieling van het geboortestrand, plundering van de nesten met eieren, vernietiging / eten van de eieren en de pas uitgekomen diertjes door vogels, hagedissen, wilde katten, ...
Het beschermingsprogramma op deze eilanden heeft de bedoeling zoveel mogelijk van deze factoren tegen te gaan, opdat de prachtige zeeschildpadden niet langer met uitsterven zouden bedreigd zijn. De eieren worden geteld en van de nesten naar een veilige plaats overgebracht, waar ze op natuurlijke manier kunnen uitkomen na 40 tot 60 dagen. Daarna worden de pasgeboren schildpadjes naar zee begeleid, in alle veiligheid. De schildpadden worden gelabeld zodat men ze kan volgen.
In het authentieke vissersdorpje Buntang vertrekken we met onze bootsman en 2 andere toeristen naar het kleine eiland Pulau Satang Besar, waar slechts een 2-tal mensen van het park permanent wonen. Onderweg op de brede mangrove rivier genieten we van het uitzicht. Vissers gooien hun netten uit van op hun kleine houten bootjes. We kopen aan zo’n bootje wat vis voor het avondeten. En dan zien we ze … een groepje Irrawaddy dolfijnen dansen om ons heen.
Na een tocht van 2 uren op zee, komen we aan bij het kleine eiland, een met jungle begroeide berg reist op uit zee … aan de rand zien we een klein geel zandstrandje … met achteraan 4 kleine hutjes (2-persoons) voor bezoekers en het huis van de park rangers. Hier zullen we 2 dagen doorbrengen in alle rust, als enige bezoekers. We installeren ons vlug om verder te kunnen genieten van de omgeving. Zwemmen, snorkelen, een boottochtje rondom het eiland, relaxen, …
Pas ’s avonds wordt het spannend. Wanneer het donker wordt, begint de ranger aan zijn nachtelijke taak. Hij wandelt heen en weer over het strand, in afwachting van aankomende schildpadden. Ondertussen houdt hij een oogje op de omheining met de ‘nesten’ om de uitkomende schildpadjes zo vlug mogelijk de vrijheid te geven en veilig naar zee te begeleiden. En dit gebeuren mogen wij vannacht van dichtbij meemaken.
Na middernacht zien we een groene schildpad (98 cm) aan land komen om haar 102 eitjes te leggen. De schildpad wordt door de ranger onderzocht en gelabeld, we staan er naast en mogen haar aanraken, terwijl ze de put met haar eitjes aan het dichtgooien is. Het zand vliegt soms rondom onze oren … af en toe zien we het uitgeputte dier een traantje wegpinken.
Wanneer ze eindelijk weer naar zee is vertrokken, wordt de put geopend, we mogen helpen de eitjes – die nog warm aanvoelen – eruit te halen. Heel voorzichtig, want het zijn precies witte pingpongballetjes, maar dan wel zacht en fragiel … Deze worden opnieuw – op dezelfde diepte – onder het zand gestopt, maar dan op een veilige plaats binnen een omheining, die voortdurend wordt bewaakt …
Tot de eitjes 40 à 60 dagen later uitkomen … en ook dat mogen we meemaken, we hebben enorm veel geluk. 17 kleine schildpadjes komen uit, er zijn 2 soorten: groene en hawksbill zeeschildpadjes. Deze mogen we voorzichtig opnemen (hun schild is nog niet hard) en op het strand nabij de zee plaatsen om hen te begeleiden opdat ze veilig in zee zouden geraken. Daar is het aan hen en de natuur …
We moeten er zeker niet bij vertellen dat dit een unieke ervaring is !
Om 02.00 u ’s nachts gaan we naar bed, met de belofte van de ranger dat hij ons zal komen wekken, mochten er nog schildpadden aan land komen.
De volgende dag genieten we verder van de rust en de prachtige omgeving. Het is moeilijk dit paradijs te verlaten om terug te keren naar de stad … gelukkig mogen we wat langer blijven en vertrekken pas in de namiddag.
 
Excursie:
Het eiland waar wij naartoe gingen, Pulau Satang Besar, kan enkel met een organisatie worden bezocht. Vaak zijn de hutjes reeds geboekt door Maleisische studenten die hier regelmatig komen in het kader van hun studie.
Zelf werden we meegevraagd door 2 mensen die graag de prijs wilden beperken door de kosten (vervoer, gids) met ons te delen. Ze zijn bevriend met de eigenaar van de organisatie die ook deze trip commercialiseert en verkregen daardoor een zeer scherpe prijs.
Kostprijs: 300 MYR pp. alles inbegrepen van/tot Kuching
We hoorden prijzen van 1.200 MYR pp. voor het totaalpakket, maar met terugkeer ’s ochtends de tweede dag, wij mochten tot na de middag blijven.
Touroperator: Borneo Transverse Tours & Travel Sdn Bhd, n° 15 Ground floor, Green Hill, Kuching, tel. 257882, [email protected]
Bootsmaatschappij: Buntal Boat Cruise, Ehwan Ibrahim, house n° 211, Kampung Buntal, tel. 082-846 977 (deze verzorgde de ganse tour van/tot Kuching, werkt voor Borneo Transverse Tours & Travel, maar kan misschien ook direct worden gecontacteerd)

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Pulau Satang Besar»

Pulau Satang Besar (12)

08 Augustus 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 19 Augustus 2011

  • Marc bij de groene zeeschildpad, die uitgeput is n
  • Irrawaddy dolfijnen spelen op zee, onderweg naar h
  • Herlinde graaft de nog warme eieren uit om ze in v
  • Marc helpt pas uitgekomen hawksbill schildpadje na
  • hier worden de schildpadden eitjes veilig ondergeb

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking