Reisverhaal «Kuantan»

Azië - deel 2 | Maleisië | 0 Reacties 16 Juni 2011 - Laatste Aanpassing 23 Juni 2011

Kuantan is de hoofdstad van de provincie Pahang, de 2de grootste haven van Maleisië. De stad is gelegen aan de Sungai Kuantan rivier, vlakbij de monding in de Zuid Chinese Zee. Net zoals onze vorige bestemming is dit eerder een woonstad en verblijven toeristen hier meestal slechts als onderbreking van langere busafstanden of op doorreis naar Cherating, voor een verblijf aan het strand.

Kuantan zelf heeft niet veel bezienswaardigheden te bieden, de mooie grote centrale moskee is gelegen aan een groen plein. Zulke steden bieden echter een kennismaking met het echte leven in een land of streek, we leren er beter de cultuur en de mensen aanvoelen dan in toeristische plaatsen, waar alles een beetje om de bezoeker draait. Zoals we reeds overal in Maleisië hebben ervaren, zijn ook hier de inwoners supervriendelijk en behulpzaam. Overal op straat worden we hartelijk verwelkomd en begroet.

Winkeltjes omzomen de straten, jammer genoeg vinden we niet onmiddellijk een restaurantje of drankgelegenheid die iets voor ons kan betekenen. Marc snakt reeds een tijdje naar een echt vers fruitsapje, maar in Maleisië hebben we dat nog niet gevonden. We proberen het museum café, maar ons verse appelsapje bestaat uit een glas water met wat appelschil erin gemixt, geeft amper een smaakje … Toch jammer dat men in een land met zo’n overvloed aan vers fruit, daar niet meer gebruik van maakt.

Voor het avondeten begeven de locale mensen zich naar de avondmarkt met zijn eetkraampjes. Wij trachten dit te vermijden in zulke warme landen, kwestie van hygiëne. Hongerig en met grote verwachtingen wandelen we dan maar naar het moderne winkelcomplex, zo’n 2 kilometer ver … maar we vinden er slechts de bekende ketens zoals KFC, Mc Donald, Pizza Hut, Starbucks, ... waar we echt geen zin in hebben. We kijken nog wat rond in de buurt en vinden uiteindelijk 3 locale restaurantjes die ons meer aantrekken, onze keuze valt op een Indiër … de Halaal keuken hebben we reeds in Suriname (2007) leren waarderen.

Op zaterdagavond lopen we over een zeer drukke markt aan het centrale plein, allerlei lekkernijen worden er vers bereid, het eten staat niet reeds uren in de warmte zoals vaak bij dergelijke kraampjes … jammer dat er geen zitplaatsen zijn, de maaltijden worden verpakt om mee te nemen. We vragen ons af of deze markt doorgaat ter gelegenheid van vadertjesdag, wat ook hier wordt gevierd dit weekend.
In ons reishandboek vinden we wat informatie over een boottocht op de rivier, langs mangroves. Deze tocht staat ook vermeld in plaatselijke brochures. Maar wanneer we ons naar de pier begeven, ligt het er daar zeer verlaten bij … geen boten … geen mens te bespeuren. Een goed initiatief dat waarschijnlijk is afgeschaft bij gebrek aan interesse (lees: toeristen). In het toerismekantoor weet men hier dan ook niets over te vertellen. Later horen we van anderen dat de tocht op zaterdag toch enkele keren zou doorgaan (ze zagen een bord staan met een uurrooster) … maar dan hebben we al andere plannen.
Met de locale bus rijden we naar een nabijgelegen vissersdorpje, Beserah, waar de vangst zou uit het water getrokken worden en naar de locale markt gebracht door buffels. We wandelen door het ingeslapen dorpje naar het strand, waar enkele bootjes en netten liggen te drogen … maar geen vissers te bespeuren en al helemaal geen buffels in de omgeving. Misschien heel vroeg ’s ochtends ?
Cherating is een toeristisch plaatsje, waar zelfs een Club Med strandhotel te vinden is.
Hier bezoeken we het zeeschildpadden onderzoekscentrum, waar men zich bezighoudt met het bestuderen en in kaart brengen van het leven van deze bedreigde diersoort en het opzetten van een beschermingsprogramma. Gewonde schildpadden (die bvb. geraakt werden door een schroef van een boot, in de netten van vissers terecht kwamen, …) worden hier verzorgd. In het bezoekerscentrum vinden we hierover boeiende informatie, er zijn een aantal verzorgde schildpadden te bewonderen in grote baden. In een kleiner bad zien we 2 weken oude groene schildpadjes spelen, zo’n 8 cm groot ... worden zwart geboren maar verbleken nadien. Het is moeilijk je voor te stellen dat dit zulke enorme dieren zullen worden.

Hier in de buurt komen 4 soorten zeeschildpadden ‘s nachts hun nesten maken aan het strand:
1. de Leatherback schildpad (lederen schelp), met haar 2 meter lengte en ongeveer 500 kg, de grootste zeeschildpad,
2. de Groene schildpad, ongeveer 1,2 meter lang, weegt tot 200 kg,
3. de Hawksbill schildpad, met een kop die op deze van een arend lijkt, heeft een lengte van 1 meter en is 90 kg zwaar,
4. de Olive Ridley schildpad (donker of groen olijfkleurig) is de kleinste, met een lengte tot 70 cm en gewicht van ongeveer 40 kg.
Chini is een uitgestrekte plaats die opgedeeld is in genummerde sectoren, gelegen nabij het gelijknamige meer. De ruime en verzorgde huizen worden allemaal omringd door goed onderhouden tuinen. Dankzij de vele omringende palmolieplantages is dit duidelijk een welvarend gebied.
Tasik Chini is het 2de grootste natuurlijk gevormde meer in Maleisië, dat eigenlijk bestaat uit een serie van 12 meertjes die met elkaar verbonden zijn door smalle kanaaltjes tussen zeer dichte begroeiing. Aan de oevers van het meer zijn enkele dorpjes te vinden van de primitieve Jakun en Orang Asli bevolking.
We rijden met de bus tot in het dorpje Chini, waar we zoeken naar iemand met een auto die ons tot aan de oevers van het meer wil brengen, zo’n 12 km verderop, maar veel interesse is er niet. In de supermarkt is men zo vriendelijk iemand te verwittigen die ons een tijdje later komt ophalen. We worden naar een klein Orang Asli dorpje gebracht, waar zich ook het guesthouse van Rajan Jones bevindt. Rajan is een oude man van Indische afkomst, die hier reeds jaren woont, accommodatie biedt aan toeristen en excursies op het meer en in de jungle organiseert voor de geïnteresseerden. Alles hier is zeer primitief en basis, maar Rajan is een vriendelijke en behulpzame man, de jungle is zijn thuis. Dit is ons duidelijk door de verhalen die hij op een zeer enthousiaste manier vertelt.
Hij stelt ons een boottochtje op het meer voor (waarvoor we eigenlijk hiernaartoe kwamen), samen met een Frans en een Nederlands koppel die hier enkele dagen verblijven, om ook nog een tocht in de jungle te maken.
De boottocht is werkelijk magnifiek, we varen tussen het enorme rietachtige groen door naar een smalle bochtige rivier die we een stukje doorheen de jungle volgen. Hier zien we enkele dieren, maar vooral ook een prachtige zeer dichte jungle met reusachtige bomen.
Jammer dat het niet de bloeiperiode van de lotusbloemen is, het meer zou er dan vol van staan … maar we zien er toch enkele in bloei. Op het einde van onze tocht leggen we aan bij een Jakun dorpje, waar we met een reuze blaaspijp pijltjes mogen wegblazen naar een schietschijf. De bevolking hier is vriendelijk, ietwat verlegen.
Eigenlijk zijn wij wel blij dat we slechts voor 1 dag hiernaartoe kwamen. In de open houten kamers liggen enkel zeer dunne matrassen op de grond, wat voor Marcs rug een probleem zou kunnen vormen, dat willen we echt niet gaan zoeken zo vroeg tijdens onze reis. Lakens zijn niet voorzien, het sanitair is buiten in een ander gebouwtje. Behalve de excursies met gids is hier niets te doen dan genieten van de rust en de geluiden van de jungle.
 
Ernaartoe:
airco bus Kuala Terengganu – Kuantan, 18 MYR pp., 4 ¼ uren onderweg
Overnachtingen:
Classic Hotel, 75 MYR per nacht (normale prijs 98 MYR, maar de airco koelt niet zoals het hoort, een ventilator erbij vangt dit probleem op) voor een luchtige 2 persoonskamer met zicht op de rivier, om ook het straatlawaai te vermijden, inclusief ontbijt, sanitair (warm water), TV, n° 7 Bangunan LKNP, Jalan Besar, Tel. 09-516 4599, [email protected], www.classichotelkuantan.com, beoordeling: 4/5
Excursies:
- Beserah:
ernaartoe en terug: locale bus, 1,3 MYR pp.
- Cherating schildpadden onderzoekscentrum:
ernaartoe en terug: locale bus, 4,5 MYR pp., 1 uur onderweg
inkom bezoekerscentrum: gratis (donatie welkom)
een avondbezoek aan het strand waar de zeeschildpadden hun nest komen maken (ganse proces duurt dit 4 uren) is mogelijk met een gids van het onderzoekscentrum: 35 MYR pp.
- Tasik Chini:
ernaartoe en terug:
locale aircobus Kuantan - Chini, 7,8 MYR pp., 1 ½ uren onderweg
(eerste bus heen: 8.00 u, laatste bus terug: 17.00 u)
auto Chini dorp – Chini meer, 20 MYR, 12 km, 20 min. onderweg, je komt terecht in een klein Orang Asli dorpje, aan guesthouse Rajan Jones.
(iemand van de supermarkt op de hoek belde een auto voor ons, het vervoer voor de terugweg werd geregeld door de mensen van guesthouse Rajan Jones)
boottocht op het meer: 120 MYR voor de ganse boot tot 4 personen (voor 6 pers.: 150 MYR), 2 uren
Zéér basis overnachtingsmogelijkheden in guesthouse Rajan Jones, incl. maaltijden. Rajan regelt excursies en is zelf ook jungle gids. Een meer comfortabele lodge aan het meer is te bereiken via een andere invalsweg.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kuantan»

Kuantan (6)

16 Juni 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

  • boottocht op Chini Lake lotusbloemen
  • boottocht op de smalle junglerivier aan Chini Lake
  • Cherating Turtle Sanctuary
  • aanleggen bij een Jakeen nederzetting aan Chini La
  • boottocht op Chini Lake

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking