Reisverhaal «Kuala Selangor»

Azië - deel 2 | Maleisië | 0 Reacties 24 Juni 2011 - Laatste Aanpassing 10 Juli 2011

Kuala Selangor is een zeer klein plaatsje, een oude Koninklijke stad, gelegen nabij de monding van de Selangor rivier in zee. Er heerst een echte dorpssfeer. Westerlingen komen zelden hiernaartoe, omdat de toeristische routes hier niet in de buurt passeren. Nochtans is er toch wel wat te zien rondom. Tijdens het weekend komen bussen Maleisiërs hier naartoe uit Kuala Lumpur om met het toeristentreintje de oude fortheuvel te bezoeken, waarna ze een wandeling maken in het natuurgebied en ’s avonds de vuurvliegjes gaan bewonderen, …

We komen aan in de namiddag. Het amper enkele straten tellende dorpje oogt fris en ordelijk door zijn in pasteltinten getooide lage betonnen gebouwen. Weerom zijn de benedenverdiepingen overal ingenomen door winkeltjes en enkele restaurantjes. Dit keer echter geen fastfoodrestaurantjes. Er zijn zelfs 2 bakkertjes, met vitrinekasten vol taarten … Een hotelletje vinden is niet zo eenvoudig, we kiezen voor het ‘propere’ van de 2 beschikbare.
Een korte wandeling brengt ons bij het Selangor natuurpark. Hier worden we verwelkomd door een heleboel gretige aapjes, die – ondanks het nadrukkelijke verbod, het is niet gezond voor de diertjes – gewend zijn gevoederd te worden. Ze worden zelfs wat agressief wanneer ze niets krijgen. Verder is het zeer rustig in het park, toeristen komen hier blijkbaar niet. We maken een prachtige wandeling langs riviertjes, een meer en door een mangrovewoud over een lange loopbrug.
Hier nemen we onze tijd om te genieten van de mooie natuur, in de hoop zoveel mogelijk dieren te kunnen zien. En we worden beloond, we zien zelfs 3 soorten dieren die we niet tevoren in de volle natuur waren tegengekomen. : de mudskipper (slijkspringer), de mudcreeper (slijkkruiper) en een grote zwemmende varaan.
Een reuze varaan zwemt onder het bruggetje waarop we staan door. Hier zouden otters moeten leven, maar we zien al vlug dat dit iets anders is. Maar voor een krokodil of kaaiman staan de ogen te laag, … het blijkt een soort varaan te zijn, die we nooit zo groot hebben gezien, hij meet minstens 1,5 meter, heeft zwemvliezen en een lange gespleten tong als die van een slang. We zien nog enkele exemplaren in het meer verderop zwemmen.
De mudskipper is een monsterachtig diertje van zo’n 30 cm lang, dat in het slijk speelt, springt naar insecten als prooi, vandaar zijn naam ‘slijkspringer’. We zien deze vooral in modderpoeltjes en aan het mangrovegebied. Eigenlijk is het een soort vis.
Mudcreepers zijn grote schelpen (+/- 15 cm) in de vorm van een (ijs)hoorntje, met 3 ogen (eentje bovenop), die zich langzaam kruipend in het slijk voortbewegen. Ook zij leven in de modder van het mangrovegebied.
Daar zien we ook massa’s felblauwe en –rode krabbetjes, die uit kleine gaatjes uit de modder komen. Aan het meer zijn verschillende soorten grote watervogels volop vertegenwoordigd. In het bosgebied klinken de melodietjes van meerdere soorten vogels … moeilijk ze te zien door het dikke gebladerte.
Niet ver hiervandaan leeft een enorme kolonie vuurvliegjes ,te bezoeken vanuit Kampung Kuantan en Kampung Bukit Belimbing. Een zeldzaam natuurfenomeen dat slechts op enkele plaatsen ter wereld te vinden is. Vuurvliegjes zijn familie van het lieveheersbeestje, 6 mm lang, ze leven 2 tot 3 maanden. Ze voeden zich met de sappen uit de bladeren van de Berembang bomen (sonnelutia caesealaris), die zich hier in het mangrovegebied bevinden. Wanneer het begint te schemeren en ze actief worden, gaat hun staart telkens kort flitsend oplichten (3 x per seconde). Het mannetje geeft meer licht dan het vrouwtje, wat hem goed uitkomt als lokmiddel tijdens de paarperiode.
Het is reeds stikdonker wanneer we eindelijk aan de beurt zijn, zaterdag is een drukke dag. Met een bootje varen we het mangrovegebied een kort eindje in, waar we worden verrast door het schitterende schouwspel. Een aantal bomen glitteren en schitteren in het donker, net kerstverlichting … de vuurvliegjes. Dit geeft een zeer bijzondere sfeer.
Niettegenstaande we veel meer vliegjes – zowat overal rondom – hadden verwacht, is dit natuurfenomeen toch zeer speciaal.
 
Ernaartoe:
airco bus Jerantut – Kuala Lumpur (Titiwagsa), 16,80 MYR pp., 3 uren onderweg
metro KL Titiwagsa – KL Masjia Jamek, 1,20 MYR pp.
metro KL Masjia Jamek – KL Pasar Seni, 1 MYR pp.
locale airco bus KL Pasar Seni – Klang, 2,5 MYR pp., 1 uur onderweg
locale airco bus Klang – Kuala Segalor, 5 MYR pp., 1 ¼ uren onderweg
Overnachtingen:
Malawati Ria Hotel, 70 MYR per nacht voor een propere kleine ‘superior’ 2 persoonskamer met sanitair (warm water), TV, airco, gratis WIFI, standaard kamers hebben geen ramen, tel. 03-3289 1268, n° 15 Jalan Raja Jalil, beoordeling 2/5
Excursies:
- natuurpark Selangor: inkom: 4 MYR pp.
- vuurvliegjes Kampung Kuantan:
bootje: 40 MYR, max. 4 personen, incl. flesje drinkwater. Tijdens het aanschuiven aan de kassa vinden we gemakkelijk een ander koppel om het bootje te delen.
ernaartoe en terug: vervoer door het hotel geregeld, 40 MYR

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kuala Selangor»

Kuala Selangor (4)

24 Juni 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

  • Kuala Selangor Nature Park, krabbetjelangs het man
  • Kuala Selangor Nature Park, slijkspringer langs he
  • Kuala Selangor Nature Park, reusachtige watervaraa
  • Kuala Selangor Nature Park, uitzicht op het meer

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking