Reisverhaal «Kyoto»

Azië - deel 3 | Japan | 0 Reacties 30 April 2014 - Laatste Aanpassing 28 Juli 2014

Kyoto is de 7de grootste stad van Japan, met 1,474 miljoen inwoners. Gedurende meer dan 1.000 jaren was het de Japanse hoofdstad, van 794 tot 1868. Vanaf dan kwam die eer aan Tokyo.

In een ver verleden leed de stad veel schade door branden en oorlogen. Echter dankzij het feit dat deze, als één van de weinige Japanse steden, gespaard bleef door de atoombom en van aanvallen tijdens de tweede wereldoorlog, zijn er vele historische gebouwen bewaard gebleven. Ontelbare paleizen, tempels, heiligdommen en oude panden die er vandaag te bewonderen zijn, werden ooit gebouwd voor koningen, shoguns, monniken, geisha’s, ... De aloude bijnaam van Kyoto is ‘stad van de 10.000 heiligdommen’. Dit is een mooi voorbeeld van een moderne stadsomgeving waarin aloude tradities worden opgenomen.

We komen aan in het moderne glazen stationsgebouw, waar we in de drukte onze weg naar een toeristische informatiestand zoeken. Voorzien van een handig overzichtsplan met alle bus-, metro- en treinlijnen erop vermeld, zijn we klaar om deze schitterende stad te verkennen.

Er zijn zoveel bezienswaardigheden de moeite van een bezoek waard in Kyoto, dat we blij zijn op voorhand een selectie te hebben gemaakt. Hier alle toppers zien is onmogelijk in enkele dagen tijd. Zo zijn er bijvoorbeeld 1.600 boeddhistische tempels en 400 Shinto heiligdommen te bewonderen, tel daarbij nog een aantal villa’s, paleizen en landschapstuinen, geisha buurten, ... kortom te veel om op te noemen.

Onze eerste indruk is er een van ‘moderne uiterst drukke stad’. Maar al vlug merken we dat in Kyoto oud en nieuw prachtig zijn verweven met elkaar. ’t Is boeiend om zien, hoe werk-, woon-, en toeristische zones in elkaar overlopen. En overal is het even druk.

Arashiyama wordt onze eerste locatie om te bezoeken. De bekende Togetsukyo brug brengt ons de rivier over, waar we het wandelpad volgen naar een uitzicht op de kronkelende rivier en de Arashiyama berg.

Hier zien we onze eerste Japanse riksjas. Een attractie die op toeristische locaties in het ganse land wordt aangeboden om de buurt te verkennen. De karren op 2 reusachtige wielen, die maximaal 2 passagiers vervoeren, worden al lopend getrokken door gespierde jonge mannen.

We duiken het bos in en begeven ons naar Okoshi Sanso. Deze villa in zijn minutieus verzorgde tuin, was het woonhuis van de Japanse filmacteur Denjiro Okoshi (1898 – 1962), een pareltje van Japanse stijl. Onze eerste echte Japanse tuin, we zijn echt onder de indruk en weten niet waar eerst gekeken. Zo’n uitgebreide combinatie van speciale planten, struiken en bomen, al dan niet in bloei. Alles zo fijn en goed onderhouden, dit zagen we nog nooit. Op het hoogste punt genieten we van het uitzicht, in een prieeltje. Ook het huis zelf is prachtig, in de Japanse luchtige stijl van eenvoud en tijdloosheid. Aan het einde van de rondwandeling verpozen we in een open tuingebouw, waar we kunnen nagenieten met een typische groene thee en een bijhorend cakeje.

Eenmaal buiten de tuinpoort vallen we opnieuw in bewondering, ditmaal voor het enorme bamboewoud waar we doorheen wandelen. Af en toe passeren er mensen in de bijzondere kledij uit de geisha wereld, zeer passend in deze omgeving. Het zijn (vooral Japanse) toeristen die deze huren voor een dag, meestal in combinatie met een traditionele theeceremonie om de beleving compleet te maken. Zulke pakketten worden aangeboden in toeristenhotels of bij touroperators.

Terwijl we wachten op onze bus naar de volgende bestemming, vliegen er plots een hele zwerm wespen om ons heen. In geen tijd hangt aan een dikke tak boven ons hoofd een enorme wespennest. Die groeit en groeit … zakt uit in een punt. We bewonderen dit natuurfenomeen van een kleine afstand.

Kinkaku-ji (gouden paviljoen) of Rokuon-ji tempel (hertentuin tempel) werd gebouwd in 1397 door Yoshimitsu, de 3de shogun van het Muromachi shogunaat regime. Pas na zijn dood werd de villa omgevormd tot zen boeddhistische tempel. De twee bovenste verdiepingen, alsook de feniks op het dak, zijn gehuld in bladgoud. Schitterend om zien hoe deze geelgouden tempel wordt weerspiegeld in het water van de grote pittoreske vijver met zijn kleine eilandjes. De omringende klassieke Japanse tuin met vele rotsen maakt het tot een oogverblindend geheel.

Dag twee starten we met een bezoek aan Fushimi Inari, een belangrijk Shinto heiligdom. Het Shintoïsme is de oorspronkelijke religie in Japan. Shinto bestaat uit 2 Chinese tekens en betekent ‘de weg der goden’. Deze religie bestaat enerzijds uit een natuurgodsdienst (animisme), anderzijds is het een Japanse ideologie. Het meest opvallende kenmerk hiervan is een grote liefde en eerbied voor de natuur.

De tempel is vooral bekend om zijn duizenden vermiljoenkleurige Torii poorten, die een netwerk van wandelpaden overkoepelen. Ze leiden naar de verschillende tempelgebouwen, tevens naar de top van de 233 meter hoge heilige berg Inari. Fushimi Inari is het belangrijkste van vele heiligdommen die genoemd zijn naar Inari, de Shinto god van de rijst. Vossen worden beschouwd als de boodschappers van Inari, vandaar de vele vossenbeelden op het terrein.

Onze eerste indruk is er eentje van ‘oranje’, de tempelgebouwen en poorten hebben allen deze opvallende kleur. Nadat we op het terrein hebben rondgekeken, volgen we het pad omhoog, onder de vele poorten door. Dit is gewoonweg schitterend. Onderweg op de helling zijn onderbrekingen in de lange oranje tunnels, waar we telkens wat kleine tempelgebouwtjes of beelden vinden. Halfweg keren we terug, het ganse pad is 4 km lang. We hebben nog te veel te zien in Kyoto om het volledig af te wandelen.

Het enorme ommuurde tempelcomplex Daitokuji is een pareltje van zen boeddhisme. De tempel werd gesticht in 1319, maar ernstig beschadigd gedurende de Onin oorlog (1467 – 1477). Na de restauratie werd dit ook een gerenommeerde plaats voor de theeceremonie.
Omringd door zo’n 24-tal bijgebouwen, zijn de belangrijkste tempelgebouwen geplaatst volgens de klassieke lay-out van een zen klooster. Enkele van deze subtempels worden regelmatig opengesteld voor het publiek.

Wanneer we uit de bus stappen, voelen we ons plots omgeven door stilte. Een speciaal gevoel dat ons blijft begeleiden, terwijl we rustig rond kuieren over het grote, wit ommuurde, domein van deze prachtige zen tempel. Achter elke hoek verschijnt een nieuwe verrassing, sobere laantjes, strakke pleintjes en binnentuintjes, eenvoudige tempelgebouwtjes. Dit is voor ons één van de meest serene en allermooiste plekjes in Kyoto, dankzij zijn eenvoud en rust. Een ervaring op zich !

In het omwalde Kyoto Imperial park bevindt zich het, op zijn beurt omwalde, Kyoto Imperial Palace. Dit paleis werd heropgebouwd in 1855, nadat het afbrandde. Tot 1868 was dit de woonst van de Japanse Koninklijke familie, die verhuisde op het moment dat Tokyo tot hoofdstad van Japan werd uitgeroepen. We maken enkel een wandeling in het uitgestrekte park, eerder een bos, in het centrum van deze immense stad. Van het paleis vangen we slechts een glimp op, door de openstaande poorten van de binnenste omwalling.

Onze derde dag in Kyoto concentreert zich rond de rustige wandeling ‘pad der filosofen’. Dit rustige pad langs een stroompje, start in een zeer toeristische buurt, waar zich ook enkele tempels bevinden. Langs het pad zelf nemen we een aantal zijstraatjes naar interessante plaatsjes.

Het pad start in de buurt van de Ginkakuji, de zilveren tempel. Shogun Ashikaga Yoshimasa bouwde deze villa, toen hij met pensioen ging in 1482. Na zijn dood in 1490 werd deze omgebouwd tot zen tempel. In tegenstelling tot wat de naam beweert, is de tempel niet met zilver bekleed. De ooit met zwart lakwerk beklede tempel kreeg een zilveren glans wanneer het volle maanlicht erop scheen. Zo kreeg hij zijn bijnaam, als tegenpool van de gouden tempel.

Voor we de eigenlijke wandeling aanvatten, bezoeken we de kleine oude Honen-in tempel. Vooral de omgeving is mooi. Wat hoger worden we uitgenodigd mee de grote klok te luiden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de tsunami 2011. Net als de andere omstanders, beklimmen we om beurten het podium. We voeren het gebruikelijke ritueel als uiting van respect uit, door achtereenvolgens 2 maal in de handen te klappen, diep te buigen, twee maal in de handen te klappen. En laten de zware ronde balk tegen de klok vallen.

Hierna gaan we langs op het kleine oude kerkhof met zijn bijzonder mooie stenen. Om vervolgens doorheen een rustige woonwijk af te dalen naar het stroompje en het pad der filosofen. Langs het pad staan we regelmatig stil, om leuke en interessante dingen te bekijken. Aan het einde is er nog een mooie tempelplaats. Daar rusten we even uit in de schaduw, vergezeld van de aangename klanken van mondharmonica muziek, ons gebracht door een sympathiek Japans koppel.

We begeven ons naar de Gion geisha buurt. Vele toeristen wandelen door de straten hier, in de hoop een echte geisha te spotten. Maar het zijn vooral jonge meisjes, soms koppeltjes, toeristen die hier in kimono rondlopen. Ze nemen deel aan een theeceremonie, waarna ze een dag de geishakledij dragen. Al te herkenbaar nemen ze gretig foto’s en laten zich fotograferen.
Plots zien we aan de ingang van een steegje een zwarte auto stoppen. Een deur gaat open, een geisha komt naar buiten om vlug in de wagen plaats te nemen, zoveel mogelijk afgeschermd van de toeristen op straat door een dame en de chauffeur. We nemen vlug een foto, zou dit dan toch een echte geisha zijn ?

We keren nog een laatste dag terug naar Kyoto, om er een ‘rustige’ wandeling te maken door een heuvelachtig gebied, langs een aantal mooie plaatsen, de Yamanote course. Het pad vertrekt heuvelopwaarts, langs een uitgestrekt kerkhof. Boven komen we aan een grote tempel, waar mannen met gouden relikwieën op hun schouders aan komen stappen. Verder gaat het door zeer toeristische straatjes, rustig is het hier vandaag echt niet te noemen. We komen langs een pagoda, een enorme tempelpoort, een park, … kortom het wordt een wandeling met voldoende variatie om boeiend te blijven.

Tijdens deze dagen nemen we verschillende vormen van openbaar vervoer. Dit verloopt telkens zeer georganiseerd en helemaal niet chaotisch. Al is Kyoto een uiterst drukke stad te noemen, door de mix van woon-, werk- en toeristische verplaatsingen.

Telkens we op een bus zitten, kijken we naar elkaar en glimlachen. Het is vaak grappig om zien hoe vormelijk deze mensen zich vaak uiten en gedragen, hoe respectvol ze zich gedragen.
Een buschauffeur heeft steeds een microfoontje, waarin hij de ganse tijd praat. Wie opstapt wordt verwelkomd, wie betaalt wordt bedankt, wie afstapt een mooie dag gewenst. En daartussenin krijgen de passagiers nog allerhande richtlijnen toegesproken, haltes worden toegelicht. Zijn witte handschoentjes doet hij slechts uit bij een pauze. De kepie gaat dan van het hoofd, uitzonderlijk ook tijdens het rijden. Een collega of controleur van de busmaatschappij zal telkens een bus aankomt of vertrekt zeer diep buigen naar het voertuig.

Op de trein verloopt het niet anders. Een conducteur groet achtereenvolgens de deur en de passagiers met een diepe buiging, telkens hij een wagon binnenkomt of verlaat. Een seingever op het perron groet diep elke aankomende trein, elke vertrekkende trein.

Wat hebben deze mensen toch een ver doorgedreven vorm om hun respect te uiten, wat blijven ze vasthouden aan hun tradities.

ACCOMMODATIE:
We bezoeken Kyoto vanuit Osaka.

Toen we logies zochten in Kyoto, bleken alle budgetvriendelijke opties volgeboekt te zijn. Dit was te verwachten, omdat we hier verbleven tijdens de Golden week. Een vakantieweek in Japan, alsook in Taiwan, China, Zuid Korea, Hongkong, Maleisië, … Het was dus onmogelijk om deze te omzeilen in het traject van onze langdurige reis.

In plaats van ons blauw te betalen voor een beschikbare kamer, opteerden we om in Osaka te blijven en van daaruit daguitstappen naar Kyoto te maken. Dit is zeer goed haalbaar, maar niet ideaal.

ERNAARTOE:
Dag 1, dag 2, dag 3: Vanuit ons eerste logiesadres, nabij Fuse station:
Trein Fuse station – Yamato-Saidaji station, Kansai Thru pass (niet JR treinen vertrekken in het Fuse station op verdieping F4, geldig op alle treinen behalve een aantal rode express treinen), 25 min.
Trein Yamato-Saidaji station – Kyoto station, Kansai Thru pass, 45 min.

Dag 4: Vanuit ons tweede logiesadres, nabij Shinobugaoke station:
JR trein Osaka Shinobugaoke station – Kyobashi station, 220 JPY pp., 30 min.
Keilan trein Kyobashi station – Kyoto Kiyomizi-gojo (retour vanuit Kyoto Sanjo), 400 JPY pp., 1 u.
Deze trein rijdt nog verder door in Kyoto centrum.

OPENBAAR VERVOER:
Zeer goed netwerk van openbaar vervoer in de stad, met zowel bussen als metro en treinen. In het toerismekantoor van Kyoto station krijgen we, bij aankomst vanuit Osaka, onmiddellijk een echt handige kaart waarop alle bus-, metro- en treinlijnen staan ingekleurd.

We reizen hier in de drukste periode van het jaar, de Golden week. Er staan dan ook enorme wachtrijen bij de bussen die naar de meest populaire bestemmingen in de stad rijden. Op de overzichtskaart zoeken we uit welk metro- of treinstation ons het dichtste bij ons doel brengt, om van daaruit eventueel met een stadsbus verder te rijden. Ondanks het overstappen, blijkt dit tevens een veel snellere manier van verplaatsing in deze drukke stad te zijn dan enkel per stadsbus. Deze zijn niet alleen traag in het drukke stadsverkeer, ze laten ook vaak lang op zich wachten.

Omdat we een Kansai Thru pass hebben, betalen we ook in Kyoto niet extra voor onze vele verplaatsingen. De JR bus- of treinlijnen gebruiken we hier niet, die zijn in Kyoto minder uitgebreid. In Kyoto zijn andere mogelijke vervoerspassen te verkrijgen dan in Osaka, het is belangrijk alle mogelijke combinaties te bekijken, naargelang de plaats van logies.

EXCURSIES:
ARASHIYAMA PARK – OKOCHI SANSO – BAMBOO GROVE
Prachtig groen wandelgebied, waarin de Okochi Sanso tuin voor ons een echte topper is. Het bamboeboes is ook mooi, maar een beetje onnatuurlijk, totaal anders dan een wild bamboewoud.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Okochi Sanso: inkom 1.000 JPY pp., inclusief een kop groene thee + cakeje, de villa is enkel aan de buitenkant te bewonderen.
ERNAARTOE EN TERUG:
Stadsbus n° 28 Kyoto station – Arashiyama, met Kansai Thru pass, 50 min.

KINKAKU-JI / ROKUON-JI TEMPEL
Unesco. De klassieke Japanse tuin met zijn tempel in bladgoud zijn prachtig om zien. Een bezoek neemt niet al te veel tijd in beslag.
SCORE: 5/5
INKOM: 400 JPY pp.
ERNAARTOE:
Stadsbus n° 11 Arashiyama – Yamagoe Nakacho, met Kansai Thru pass, 10 min.
Stadsbus n° 59 Yamagoe Nakacho – Kinkakuji Mae, met Kansai Thru pass, 10 min.
TERUG:
Stadsbus n° 59 Kinkakuji Mae – Yamagoe Nakacho, met Kansai Thru pass, 10 min.
Stadsbus n° 26 Yamagoe Nakacho – Kyoto station, met Kansai Thru pass, 55 min.

FUSHIMI INARI SCHRIJN
Zeer aparte oranjekleurige Shinto tempel, met lange paden die overkoepeld zijn door oranje poorten. Een bijzondere omgeving.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTO:
Stadsbus n° 206 Kyoto station – Gion, met Kansai Thru pass, 15 min.
Trein Keihan line Gion-Shijo – Fushimi Inari, met Kansai Thru pass, 15 min.

DAITOKUJI MAE
Prachtige omgeving, het wandelen op dit domein geeft echt een Zen gevoel. Echt een plek om tot rust te komen. ’t Is nog zeer mooi bovendien.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Enkele tempelgebouwtjes kunnen worden bezocht, waarvoor een vrij hoge inkom wordt gevraagd. We vinden dit niet nodig, de omgeving op zich is gewoonweg schitterend.
ERNAARTOE:
Trein Keihan line Fushimi Inari – Demachi Yanagi, met Kansai Thru pass, 20 min.
Stadsbus n° 206 Hyakumanben – Kitaroji busstation, met Kansai Thru pass, 10 min.
Stadsbus n° 26 Kitaroji busstation – Daitokuji, met Kansai Thru pass, 5 min.

KYOTO IMPERIAL PARK
Groot omwald bospark, in het centrum van de stad. Midden in het park staat het eveneens omwalde koninklijk paleis. Het park is aangenaam rustig om te wandelen, doch er is teveel moois te zien in de stad om hier veel tijd aan te besteden.
SCORE: 3/5 (park)
INKOM: Gratis.
Gratis begeleide rondleidingen binnen de paleisomwalling zelf zijn mogelijk. Om hieraan deel te nemen, dient een aanvraag te worden ingediend bij het parkbureau, mits voorlegging van het paspoort. Het is niet zeker dat er nog plaatsen zijn bij eerstvolgende groep. Tijdens de rondleiding gaat men de gebouwen niet binnen. Dit zou ons teveel tijd vragen, die we nuttiger elders in de stad kunnen besteden.
ERNAARTOE:
Stadsbus n° 26 Daitokuji – Kitaroji busstation, met Kansai Thru pass, 5 min.
Metro Kitaroji – Karasuma Imadegawa, met Kansai Thru pass, 10 min.
TERUG:
Metro Karasuma Marutamachi – Kyoto station, met Kansai Thru pass, 10 min.

GINKAKUJI TEMPEL
Het zilveren paviljoen, enkel in naam, bezoeken we niet. We proberen er een glimp van op te vangen, over de omheining, maar dat lukt ons niet.
SCORE: ?/5
INKOM: 500 JPY pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
Metro Kyoto station – Karasuma Imadegawa, met Kansai Thru pass, 10 min.
Stadsbus n° 203 Karasuma Imadegawa – Ginkakuji-Michi, met Kansai Thru pass, 10 min.

HONENIN TEMPEL
Oude tempel in het groen.
Mooi om langs te gaan, bij het begin van de wandeling ‘pad der filosofen’.
Er ligt ook een kleine oude begraafplaats naast.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van Ginkakuji tempel.

PAD DER FILOSOFEN
Stenen wandelpad langs een stroompje, aangename omgeving om te wandelen. De omgeving is mooi, er zijn wat tempeltjes, een begraafplaats, een woonwijk, … te zien.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van Honenin tempel.

GION GEISHA BUURT
Mooie drukbezochte buurt met oude geisha huizen, waar geisha’s nog steeds voor entertainment zorgen bij exclusieve diners.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE:
Stadsbus n° 5 Eikando-Michi – Sanjo Keihan-mae, met Kansai Thru pass, 5 min.
Stadsbus n° 12 Sanjo Keihan-mae – Gion, met Kansai Thru pass, 5 min.
TERUG:
Trein Keihan line Gion Shijo – Shanjo, met Kansai Thru pass, 5 min.
Metro Shanjo – Kyoto station, met Kansai Thru pass, 20 min.

YAMANOTE COURSE
Aangename wandeling langs een aantal mooie plaatsen, tempels, kerkhoven, parken, … één van de door de toeristische dienst uitgeschreven wandelingen, hiervan is een overzicht te verkrijgen met plannetjes en wat uitleg.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE EN TERUG:
We komen rechtstreeks in deze buurt aan met de JR trein vanuit Osaka (zie hoger).

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kyoto»

Kyoto (80)

30 April 2014 | Azië - deel 3 | Japan | Laatste Aanpassing 26 Juli 2014

  • Kyoto, pad der filosofen
  • Kyoto, Kinkaku Rokuon-ji tempel
  • Kyoto, pad der filosofen
  • Kyoto, Yamanote course wandeling, tempelpoort
  • Kyoto, Daitokuji Mae zen tempel

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking