Reisverhaal «In de ban van de Tsunami anno 2011»

Azië - deel 3 | Japan | 0 Reacties 30 Juni 2014 - Laatste Aanpassing 30 September 2014

Traject: Goishi coast – Rikuzentakata – Kesennuma – Cape Iwaisaki – Ishinomaki - Matsushima – Motomiya – Iwati – Katori – Narita airport          

Het getroffen kustgebied
Wanneer we iets over Japan in de media lezen, gaat het vaak over Fukushima. Regelmatig zijn er nog berichten over de kernramp en zijn impact, dat radioactieve stralingen nog steeds een risico zijn.

Maar Fukushima is een grote provincie, die veel moois te bieden heeft. We bezochten haar binnenland op onze heenweg naar het noorden. Nu keren we terug langs de kust, het door de Tsunami 2011 getroffen gebied.

En neen, hierbij zullen we geen stralingsgevaar opzoeken, het rampgebied is zeer uitgestrekt. Het domein van de kerncentrale beslaat slechts een zeer klein deel ervan. Hier kan men niet komen, de regio is hermetisch afgesloten voor iedereen. Doorlopende kustwegen, die ook daar zijn vernield, werden er niet opnieuw aangelegd, want men mag er (nog) niet in de buurt komen.

We komen terecht in een prachtige kuststreek, met baaien en rotseilandjes, waar een schitterende natuur te bewonderen is. Doch, voor de rest zien we een grote leegte.

3 jaren na datum, het puin is geruimd … een aantal belangrijke wegen zijn hersteld of omgeleid, de trein werd door een busdienst vervangen. Het leven gaat verder voor wie er nog is. Hier en daar zijn nieuwe kleine begraafplaatsen opgericht, aan de rand van de zee die zoveel genomen heeft.

We rijden door grote open vlaktes, waarop men volop werkt aan het effenen voor wederopbouw. Hier en daar staat een eenzame betonnen geraamte van een gebouw dat overeind bleef … doch evenwel niet meer bruikbaar is. Ze blijven er staan als aandenken, ter nagedachtenis van wie en wat was. Waar de overlevenden zijn … wel, die wonen en werken grotendeels nog in containers, een eindje landinwaarts. Een snelle manier om de draad weer op te nemen … maar die ook dagelijks de triestige herinneringen oproept.

Goishi coast
De grillige rotskust van het schiereiland Goishi is schitterend. We maken een prachtige wandeling tussen de naaldbomen en genieten van de bijzondere uitzichten op de rotspartijen in de diepblauwe zee. Het spel van de krachtige golven is boeiend om zien, vooral wanneer ze met het geluid van donderslagen de lucht samenpersen in de diepe rotsholten en dan hoog opspatten.

Reeds hier merken we de schade, betonnen kademuren die in gruzelementen liggen, nog niet hersteld zijn. Wat we in deze omgeving zien, maar verder naar het zuiden nog niet aanwezig is, zijn nieuwe huizen en bouwwerven, al zijn het er hier ook nog maar enkele … Dit valt ons op, elders in het land zagen we er zelden, want de Japanse bevolking groeit niet, er is weinig behoefte aan extra gebouwen. We bevinden ons aan de rand van het Tsunami gebied, waar de schade waarschijnlijk een beetje minder drastisch was, het herstel wat vlugger op gang komt.

Rikuzentakata
Het wordt stilaan tijd een slaapplaats op te zoeken, we kijken op onze mini-Ipad in de Park & Sleep APP laten deze automatisch programmeren door onze Google GPS. Wat is het handig dat we deze apparaten in het autootje hebben zitten, in het Engels. Echt een meerwaarde bij een huurwagen in Japan.

Maar, wanneer we de locatie naderen, rijden we door een vlakte … alles is hier weg. De Tsunami heeft hier zijn best gedaan. In dit desolate gebied, rijst één groot gebouw op, ooit een hotel. We stoppen en bekijken verwonderd de restanten, een betonnen karkas.

Reeds voor we aankomen, beseffen we dat de P&S hier onmogelijk nog kan zijn. En inderdaad, ook dit betonnen gebouw staat als bij wonder nog overeind. Eén van de weinige uitzonderingen hier in deze regio. Maar het is zwaar beschadigd. Zowel aan de buitengevel als binnenin, zien we nog overblijfselen van de installaties en inrichting.

Op de parking wordt niet meer geslapen, maar de ruïne blijft behouden als aandenken aan de slachtoffers van deze onvoorstelbare natuurramp. Aan de rand van de parking werd een houten gebouwtje geplaatst, met een altaartje erin en wat foto’s van de omgeving, genomen vlak na de ramp. We worden hier stil van !

De Miracle tree, een eenzame hoge pijnboom, staat naast een geel betonnen gebouwtje. Wat hiervan overblijft, is scheef weggezakt. Vroeger bevond zich hier langs de waterkant een prachtige groene strook, gevormd door zo’n 70.000 pijnbomen. Deze werd door de Tsunami volledig weggeveegd, op 1 boom na, als een mirakel. De eenzame, 27 meter hoge boom was toen 200 jaar oud. 18 maanden later stierf hij af. Dit wou men niet laten gebeuren, de boom werd beschouwd als een monument. Hij werd weggenomen en behandeld ter conservering. Nu staat hij opnieuw op zijn oude plaats, versteend. De nagedachtenis aan een mooi verleden dat zo plots werd vernield.

En een slaapplaats … die vinden we wat landinwaarts. Aan een onverhard terreintje werden containers geplaatst met modern, zeer verzorgd sanitair. Alsook een winkeltje. Zo worden reizigers toch aan een overnachtingplaats geholpen.

Kesennuma
Eén van de belangrijkste steden langs de Sanruki kust, met een grote vissershaven. Van zijn 70.000 inwoners lieten er duizenden het leven, of werden vermist, tijdens de Tsunami in 2011. In 2014 wonen hier 66.810 mensen.

We rijden de 239 meer hoge Mt. Anbasan op. Van hieruit hebben we een goed zicht op de stad en de haven. Weerom kijken we neer op grote zandvlaktes. Het is onbegrijpelijk hoe die enorme vloedgolf de hoekige havengeul zo diep is binnengedrongen. Op enkele plaatsen staan nog groepen huizen overeind, ze worden bewoond. Ertussenin, containerwoningen en –winkels. Men begint hier stilaan weer op te bouwen, enkele huizen lijken nieuw of zijn in aanbouw.

We proberen ons een beeld te vormen van de grootte en het geweld dat de Tsunami vloedgolf met zich meebracht. In 6 minuten tijd was alles hier verwoest.

Cape Iwaisaki
Over naar natuurpracht. Langs de kust van het met pijnbomen begroeide schiereiland, bevinden zich prachtige rotsformaties. We rijden tot helemaal op het einde, waar een korte wandeling ons langs mooie uitzichten brengt. Aan het spectaculaire blowhole blijven we lang staan kijken, samen met een klas kleuters op schoolreis. Grappig hoe ze telkens weer moeten poseren voor de foto, als een strijdkreet klinkt hun enthousiaste roep, op het teken van de juf. Het is indrukwekkend om zien hoe krachtige golven het water tot wel 20 meter laten opspuiten door een opening in de rotsen. Een fontein … maar toch anders.

Op terugweg naar het vasteland stoppen we bij enkele overblijfselen van de Tsunami. Een bewaker komt op ons afgelopen, toont hoe we het terrein kunnen oprijden. We krijgen meer en meer het gevoel dat de mensen hier waarderen dat men hun sterk beschadigde streek bezoekt en interesse toont voor het onheil dat hier is geschied.

Drie grote gebouwen te samen, boden elkaar waarschijnlijk beschutting. Toch zijn het enkel betonnen geraamtes die overblijven. Verder op het terrein steekt een betonnen blok wat hoger uit. Wanneer we erbovenop staan, zien we de overblijfselen van een zwembad. De kuip, met op de rand genummerde duikplatformpjes, een kromme ladder … zijn nog herkenbaar. Een aantal autowrakken staan ernaast, samen met allerhande andere gehavende voorwerpen.

Ishinomaki
Het Hiyoriyama park op een heuveltop nabij het stadscentrum, biedt uitzichten op de stad aan de riviermonding, of wat er van overblijft.

Grote foto’s tonen ons beelden van voor de Tsunami. We kunnen perfect vergelijken, de enkele grote betonnen ruïnes die nog overblijven in de lege vlakte, zijn goed herkenbaar. Op de foto’s werden ze wel omringd door ganse woongebieden. Schrijnend gewoonweg. Op beschutte plaatsen zijn nog enkele huizen overeind gebleven.

We proberen ons voor te stellen wat een impact deze natuurramp heeft gehad op het leven in deze regio, hoe immens deze watermassa moet zijn geweest.

Een man komt naast ons staan, wijst ons het Ishinomori Manga museum, in de vorm van een paddenstoel op een eilandje in de rivier. Met aanwijzingen op de foto, toont hij dat de bovenste helft volledig weg was na de Tsunami. Ondertussen werd het museum gerestaureerd, alsook de kunstwerken. Wanneer we later beneden langs de waterkant staan, zien we het kleurverschil tussen de onderkant en de bovenste helft van dit ovaalronde gebouw.

Manga kunst is een bijzondere vorm van tekenen, die we herkennen in sommige stripverhalen. De gezichtjes van de popachtige figuren hebben grote kinderogen. In deze streek zien we overal posters met voorbeelden ervan.

Beneden in de haven, bezoeken we de Machinaka recovery market, waar men in een aantal containerrestaurantjes en -winkels uitbaat. Het leven gaat verder.

Matsushima Bay
In de grote baai liggen vele mooie witte rotseilandjes verspreid, waarop zich groene pijnbomen bevinden. Naar één van de grotere eilandjes kan men wandelen over een lange rode voetgangersbrug.

Bij het verlaten van het stadje aan de baai, in zuidelijke richting, rijden we de Sokanzan heuvel op, voor een zicht op de uitgestrekte baai. Het is mooi hier in deze groene omgeving, maar de bomen belemmeren het open uitzicht.

Omweg
Zoals aan elk mooi liedje, komt ook aan onze reis op wielen in Japan stilaan een einde. We rijden verder langs de kust richting Tokyo (Narita Airport), waar we onze kampeerautootje moeten terugbrengen. Onderweg moeten we een omweg maken, landinwaarts. De regio van de Fukushima kerncentrale, die door de Tsunami in 2011 werd beschadigd, wordt nog steeds onveilig beschouwd en is volledig afgesloten.

GEREDEN TRAJECT:
Tono – Goishi Coast – Rikuzentakata, 103 km.
We gebruiken geen tolwegen. Rustig en mooi traject, grotendeels langs de kust. We stoppen regelmatig voor de uitzichten.

Rikuzentakata – Kesennuma – Cape Iwaisaki – Ishinomaki, 115 km.
We gebruiken geen tolwegen. Rustig en mooi traject, grotendeels langs de kust. We stoppen regelmatig voor de uitzichten.

Ishinomaki – Matsushima – Motomiya, 206 km.
Het eerste deel van het traject gebruiken we geen tolwegen, stoppen op nog enkele mooie plaatsjes. Verder zuidwaarts langs de kust ligt de kerncentrale die door de Tsunami in 2011 werd beschadigd. Dat gebied is nog steeds gesloten. We moeten aldus landinwaarts rijden, een omweg maken. Vanaf hier rijden we zonder stops door richting Tokyo. Het wordt drukker op dit traject, op de tolvrije route zijn vele stoplichten, vooral het gedeelte in en rondom de bebouwde kom. Na ’t avondeten rijden we nog een stukje op de Tohoku Expressway, een tolweg. Kwestie van morgen de dag niet al te zwaar te maken.

Motomiya – Iwati – Katori, 261 km.
Het eerste deel van het traject gebruiken we tolwegen, zodat we goed opschieten. Vanaf Iwati, rijden we op een tolvrije weg, opnieuw langs de kust. Weerom is het druk en hebben we veel stoplichten rond de steden. Gelukkig is er ook een lang stuk zonder bebouwing, waar het vlot gaat. Op dit traject is geen alternatief. We zijn uiteindelijk 5 uren onderweg.

Katori – Narita Airport, 15 km.
We gebruiken geen tolwegen. Rustig traject.

OVERNACHTINGEN:
RIKUZENTAKATA P&S
De oorspronkelijke P&S werd vernield door de Tsunami in 2011. Op een nieuwe locatie, landinwaarts, werd een onverharde parking van containersanitair voorzien. Deze doet nu dienst als overnachtingplaats voor reizigers met eigen vervoer.
Coördinaten: 39.021247, 141.622444
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Parking met winkeltje, ernaast een Familymart. Proper en verzorgd sanitair in container, warm water in gehandicaptentoilet.
Minpunten: Beetje modderig wanneer het regent.

JOBON NO SATO P&S
Gelegen nabij Ishinomaki.
Coördinaten: 38.501094, 141.295214
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Grote parking met zeer verzorgd sanitair. Zitplaats met TV en foto’s over de Tsunami, open tot 22 u. Winkeltjes en Onsen op de parking, voetbad gratis.
Minpunten: Langs drukke weg.

MOTOIYA PARKING OP TOHOKU EXPY
Coördinaten: 37.515972, 140.382399
PRIJS: Gratis.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Zeer drukke grote parking, niet aangenaam. Sanitair is goed voorzien, warm water aan enkele lavabo’s. Winkeltjes.
Minpunten: Drukke parking. Sanitair niet proper.

KURIMOTO P&S
Gelegen in Katori.
Coördinaten: 35.805925, 140.470119
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Aangename parking, omringd door wat groen. Sanitair is zeer proper. Winkeltjes, restaurantje. Zitplaatsen binnen en buiten.
Minpunten: /

EXCURSIES:
GOISHI COAST
Het schiereiland Goishi is omringd door mooie rotspartijen, het is er rustig en mooi om te wandelen. We stoppen op twee plaatsen om te wandelen, omdat de ganse wandeling heen en weer ons te lang zou duren.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Gratis, op meerdere plaatsen. Er is ook een camping voorzien.
Coördinaten: 38.987587, 141.741167
Coördinaten: 39.007535, 141.733014
LIGGING:
Op een schiereiland, aan de oostkust, iets lager dan Tono.

OUDE RIKUZENTAKATA P&S
Park & sleep die door de Tsunami in 2011 onbruikbaar werd beschadigd. Het betonnen karkas van het gebouw staat er nog, maar alles wat aan de gevel hing en de inrichting binnen zijn gans vernield. De ruïne werd behouden als monument ter nagedachtenis van de slachtoffers.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Gratis.
Coördinaten: 39.008231, 141.629456
LIGGING:
Langs de kustweg in Rikuzentkata.

MIRACLE TREE
Gedenkplaats aan de Tsunami 2011. Hier bleef een sterk beschadigd betonnen gebouw over. Daarnaast één pijnboom, waar zich een prachtig kustwoud van pijnbomen bevond.
Coördinaten: 39.003514, 141.625148
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Gratis. Tegenover de parking, op het einde van een kleine parking met snackbar, vertrekt het wandelpad naar het uitzicht.
Coördinaten: 39.008149, 141.625620
LIGGING:
Aan de kust, nabij Rikuzentaka. Tussen grote werven, waar men nog steeds volop werkt aan het effenen van het sterk beschadigde terrein.

KESENNUMA – MT. ANBASAN
Kesennuma is een vissershaven, die door de Tsunami in 2011 werd verwoest. Boten lagen tot 750 meter landinwaarts. Van op de groene Mt. Anbasan, hebben we een mooi uitzichtpunt op het stadje en zijn haven.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Gratis.
Coördinaten: 38.911415, 141.568761
De GPS stuurt ons eerst de uiterst smalle straatjes van een woonwijk in. Deze lopen niet verder de berg op, we moeten terugkeren. Een tweede keer, vinden we een zijstraatje dat uitkomt op de juiste weg die naar de parking leidt (eindigt daar). Deze is aangeduid door witte borden met blauwe rand, zwarte Japanse lettertekens en een rode pijl erop.
LIGGING:
Landinwaarts, te vertrekken aan de haven.

CAPE IWAISAKI
Mooie rotskust, met indrukwekkende blowhole. Korte wandeling langs de mooie rotskust.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Gratis.
Coördinaten: 38.829172, 141.600906
LIGGING:
Aan het einde van het schiereiland.

TSUNAMI 2011 SCHADE: GEBOUWEN, ZWEMBAD, VOERTUIGEN, …
Op weg naar Cape Iwaisaki zien we in de open vlakte deze restanten van wat ooit was. Wanneer we opnieuw passeren, stoppen we langs de wegkant om te voet wat dichterbij te gaan kijken. Een ‘vlaggenman’ die het verkeer aan een werf regelt, komt op ons af gelopen en legt met gebaren uit dat we met de auto het terrein op mogen rijden. Indrukwekkend om zien.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Groot terrein, vlakbij de beschadigde gebouwen, wat er nog overblijft.
Coördinaten: 38.830603, 141.592886
LIGGING:
Onderweg naar Cape Iwaisaki.

ISHINOMAKI – HIYORIYAMA PARK
Uitzicht op het stadje en de haven. Grote foto’s tonen de omgeving voor de Tsunami 2011. We kunnen de enkele resterende betonnen gebouwen in de vlakte gemakkelijk terugvinden in de drukbebouwde omgeving van toen. Interessant, indrukwekkend.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Gratis.
Coördinaten: 38.423543, 141.308128
LIGGING:
Park op een heuvel boven de haven.

ISHINOMAKI – MACHINKA RECOVERY MARKET – ISHINOMORI MANGA MUSEUM
Containergebouwtjes, met winkeltjes en restaurantjes.
Paddenstoelvormig museum op een klein eilandje. De manga kunst is hier zeer geliefd, bestaat uit een soort vereenvoudigde tekeningen van figuurtjes met grote ogen. Dergelijke tekeningen worden ook gebruikt voor stripverhalen.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
Museum, inkom: 800 JPY pp.
PARKING:
Gratis, aan het marktje.
Coördinaten: 38.430280, 141.309459
LIGGING:
Aan de havengeul Ishinomaki.

MATSUSHIMA BAAI
Grote baai, met mooie witte rotseilandjes waarop pijnbomen groeien.
Hierin worden boottochtjes gemaakt tussen de grillig gevormde eilandjes.
Men kan een lange rode voetgangersbrug oversteken, naar een iets groter eiland.
Coördinaten rode brug: 38.370009, 141.062372
SCORE: 3/5
INKOM: Omgeving gratis.
Rode brug: 200 JPY pp.
Boottochtjes: ? JPY pp.
PARKING:
Aan de rode brug is een betalende parking voorzien. We parkeren langs de straatkant, een straatje verder, dat uitkomt aan het water, van daar loopt een voetpad tot aan de brug.
Coördinaten: 38.371148, 141.069879
LIGGING:
In Matsushima, aan de baai.

MATSUSHIMA – SOKANZAN
Uitzichtpunt op de baai, van op een heuveltop. Mooi uitzicht, maar verstoord door de bomen eromheen.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Parking iets onder het uitzicht, van waar een kiezelbaantje verdergaat.
Coördinaten: 38.352603, 141.062372
LIGGING:
Zijbaantje bergop, van de weg die Matsushima verlaat naar het zuiden. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Rikuzentakata»

In de ban van de Tsunami anno 2011 (30)

30 Juni 2014 | Azië - deel 3 | Japan | Laatste Aanpassing 23 September 2014

  • Tsunami gebied, Cape Iwaisaki - restanten op de ho
  • Tsunami gebied, Cape Iwaisaki, klasje op reis
  • Tsunami gebied, Cape Iwaisaki, openbare toiletten
  • Tsunami gebied - Rikuzentakata, foto's tonen de st
  • Tsunami gebied - Rikuzentakata, foto's vergelijken

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking