Reisverhaal «Agra»

Azië - deel 3 | Indië | 0 Reacties 01 Augustus 2013 - Laatste Aanpassing 27 Augustus 2013

Agra (1,32 miljoen inwoners) is een drukke, vuile stad met veel armoe, gelegen aan de heilige Yamunarivier. Het is wellicht de meest bezochte toeristische bestemming in India, omwille van de Taj Mahal, ook wel eens het 7de wereldwonder genoemd. Een bezoek aan India is niet volledig zonder deze locatie. Omdat het zo’n drukbezochte toeristische bestemming is, wordt men er geconfronteerd met massa’s opdringerige rickshaw chauffeurs, onofficiële gidsen, straatverkopers, commissiejagers (bedriegers, die o.a. hotels, excursies en vervoer aanbieden tegen artificiële prijzen met het oog op commissie). Vaak komt men hiernaartoe als daguitstap vanuit Delhi.

Wanneer we aankomen in de straten van de stad, merken we op slag dat dit de meest vuile stad is die we totnogtoe bezochten in India. De straten worden omzoomd door echte vuilnisbelten, voor en tussen de huizen. Dit is geen zwerfvuil meer te noemen, zoals we het in de meeste andere locaties hebben ervaren. Ook de armoe valt enorm op, mensen wonen aan de straatkant onder vuile afdaken gemaakt met takken en vieze lappen stof, die hen tegen de zon en regen moeten beschermen. Men zoekt overal in de hopen afval of er nog iets bruikbaars tussen zit. Alles ziet er vies en grauw uit.

Overal in de stad zien we apen, dakrestaurantjes zijn hun favoriete stek … met een alarmpistool worden ze op afstand gehouden.

Gelukkig vinden we een kraakproper hotel, waar onze comfortabele kamer helemaal nieuw oogt. Zo kunnen we even ontsnappen uit deze schrijnende omgeving.

Akbar’s mausoleum is een indrukwekkend gebouw dat is opgetrokken uit rode zandsteen, met kleurrijke ingelegde motieven van marmer. Op de hoeken maken 4 minaretten van 3 verdiepingen het plaatje af. De inkompoort en omringende gebouwen hebben dezelfde stijl.
Binnenin het mausoleum vinden we meerdere kamers, de muren en plafonds versierd met mooie tekeningen waarbij veel goud werd gebruikt. Daarin bevinden zich de eenvoudige witte marmeren graftombes van de Mughal heersers. Akbar was de oorspronkelijke oprichter van de Gouden tempel in Amritsar (zie verhaal Amritsar).
De mooi verzorgde grasvelden rondom, doorsneden met rode stenen lanen, maken er een prachtig geheel van. In de schaduw van het gebouw en de bomen in de tuin, ver weg van bekenden en de cultuur waarin dit niet past, zitten overal jonge koppeltjes dicht bij elkaar, zelfs in innige omhelzing.

Itimad-Ud-Daulah (gebouwd 1622 – 1628) wordt wel eens de baby Taj Mahal genoemd. Het hoofdgebouw is opgetrokken in witte marmer, met mooie ingelegde motieven. Ook dit mausoleum wordt omringd door een goed onderhouden tuin, met rode zandstenen paden en waterbassins, die weliswaar leeg zijn. Aan de 4 zijden staan rode zandstenen gebouwen, eveneens versierd met ingelegde motieven van witte marmer. De wandversieringen in de kamers zijn hier minder goed bewaard. De eenvoudige witte marmeren graftombes zijn van de Perzische edelman Mizra Ghiyas en zijn familie.
Een groepje kinderen vraagt de toeristen een foto van hen te nemen. Hun ouders zitten in het gras en laten ze begaan, waardoor het eerder onschuldig lijkt. Maar, zoals zo vaak het geval is, proberen ze daar nadien geld voor te krijgen, een slechte gewoonte die het gevolg is van te veel toerisme.

Op straat, voor de ingang van dit mausoleum, lopen vele bedelkinderen die beweren honger te hebben. Ze zijn echter niet tevreden met iets te eten, willen enkel geld ’10 rupees’ ! Het is zeer moeilijk hen af te schudden, toch volharden we in onze opinie nooit iets aan bedelende kinderen te geven, ze horen op school en niet op straat. Hoe meer ze krijgen, hoe groter de verleiding wordt om niet meer naar school te gaan. Eentje gebaart dat hij honger heeft, wijst naar een kraampje met ijsjes … (?) iets anders te eten wil hij niet. ’t zal wellicht zo’n grote honger nog niet zijn !

Shah Jahan bouwde de Taj Mahal ter ere van zijn 3de vrouw Mumtaz Mahal, die overleed bij de geboorte van hun 14de kind. Haar graftombe werd in dit prachtige mausoleum aan de oever van de Yamuna rivier ondergebracht.
Nadien wou hij als graf voor zichzelf, aan de overkant van de rivier een identiek monument bouwen in zwarte marmer, het negatief van de Taj Mahal, maar werd door één van zijn zonen gevangen genomen om de bouw ervan te vermijden. Later werd zijn tombe ook ondergebracht in de Taj Mahal.

20.000 mensen werkten gedurende 8 jaren aan het indrukwekkende wit marmeren mausoleum, dat werd afgewerkt in 1653. Het monument moest in 2002 worden ontkleurd, na vervuiling door stadspollutie. Sindsdien worden motorvoertuigen zoveel mogelijk op afstand gehouden.

Het mausoleum werd gebouwd op een volledig marmeren platform en heeft 4 gelijke zijden. Deze zijn mooi versierd met ingelegde bloemen en verzen uit de koran. Grote en kleine koepels sieren het gebouw. De 4 minaretten op de hoeken zijn 40 meter hoog. Ze werden schuin gebouwd, hellend naar de buitenkant. Dit vermijdt dat ze op het gebouw zouden vallen door een eventuele aardbeving.

Bezoekers kunnen de Taj Mahal bereiken via één van de 3 toegangspoorten , Zuid, Oost, West. Deze komen alle 3 uit op een eerste grote binnenplaats. Ten noorden hiervan staat de eigenlijke toegangspoort, een prachtig rode zandstenen gebouw, versierd in de stijl van de Taj Mahal zelf. Pas hier voorbij, komt men in de grote, goed onderhouden binnentuin rondom het mausoleum en heeft men het alom bekende uitzicht hierop.

Aan de linkerkant van de Taj Mahal, op een aangrenzend platform, werd een rode zandkleurige moskee gebouwd, eveneens afgewerkt in dezelfde stijl als het mausoleum zelf. Aan de overkant van de tuin, werd een identiek gebouw geplaatst, kwestie van symmetrie.

Wanneer we aankomen, bekijken we eerst de buitenkant van het mausoleum en zijn omringende gebouwen. Er is nog niet al te veel volk, wat het maken van foto’s vergemakkelijkt. We bewonderen uitgebreid het prachtige inlegwerk van het witmarmeren gebouw, de verzen uit de koran in zwarte lettertekens en de rode bloemen met groene blaadjes, waaronder we de lotusbloem herkennen.

Bij het binnengaan trekken we de handige papieren sokjes (die worden verstrekt bij aankoop van het ticket) over onze schoenen, zo moeten we deze niet uitdoen.
In een mooi versierde ruimte staan copies van de prachtige witmarmeren graftombes, eveneens mooi versierd met ingelegde bloemenmotieven. De originelen zijn ondergebracht in een afgesloten kelder.

De Taj Mahal is India’s trots en wordt jaarlijks door meer dan 3 miljoen toeristen bezocht. Sinds 1983 wordt het monument door Unesco als werelderfgoed erkend.

ACCOMMODATIE:
TOURISTS REST HOUSE
Kutchery road, Baluganj, Agra (tegenover District Board)
PRIJS: 1.100 INR per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 5/5
E-MAIL: [email protected]
WEBSITE: www.dontworrychickencurry.com
TEL: +91 562 236 3961
COMMENTAAR: Ruime en uiterst propere 2 persoonskamer, nieuwe kamers op de 3de verdieping, muggengaas voorzien, A/C, plafondventilator, TV, gratis WIFI, warm water, extra bovenlaken op aanvraag. Zitplaatsen in en voor de kamer, ruimte aan de receptie.
Personeelsleden zijn uiterst vriendelijk, geen fooi jagers zoals in de meeste Indische hotels. Reisadvies en boekingen kunnen worden gemaakt door een zeer bekwaam persoon, per treinticket vraagt hij ons 60 INR extra (daarvoor kunnen we ons niet verplaatsen naar het station).
Centrale ligging tussen busstation en Taj Mahal, eerder oninteressante buurt.
Vegetarisch restaurant met plaatsen in de binnentuin en voor de kamers beneden.
Een korte stroomonderbreking wordt opgevangen door een generator.
Minpunten: WIFI niet toegankelijk op de kamer, enkel in de gezamenlijke ruimte naast de receptie. De kamervensters zijn van matglas, persoonlijk kijken we graag naar buiten.
BOEKING: ter plaatse.

ERNAARTOE:
Overheidsbus Bharatpur – Agra, 72/53 INR pp (M/V), niet aircobus, 1 ¼ uren onderweg, vele bussen stoppen aan het kruispunt in Bharatpur.
Auto rickshaw Agra busstop – hotel, 40 INR, 15 min.

EXCURSIES:
TAJ MAHAL
Unesco !
Iedereen welbekend, prachtig witmarmeren mausoleum, de trots van India !
SCORE: 5/5
INKOM: 750 INR pp., incl. klein flesje water, incl. papieren sokjes voor over de schoenen.
Indiërs betalen slechts 20 INR, moeten in een aparte wacht rij, die normaal gezien veel langer is.
Opening om 6.00 u, beste tijd voor zonsopgang, minder druk dan tijdens de dag, tickets aan de West Gate, de andere poorten openen pas 8.00 u.
Tassen en (rug)zakken zouden niet toegelaten zijn, zelf hebben we geen probleem met onze foto- en heuptasjes, we zien ook mensen met dagrugzakjes. Lockers zijn voorzien.
Avondbezoeken zijn mogelijk gedurende 5 dagen rond volle maan, tickets moeten in dat geval op voorhand worden gekocht. Beperkt tot 400 personen per avond.
Vrijdag gesloten !
ERNAARTOE EN TERUG:
Heen: auto rickshaw hotel – Taj Mahal West Gate, 80 INR, 15 min., iets meer door het vroege uur.
Terug: auto rickshaw Taj Mahal South Gate – hotel, 60 INR, 15 min.

AKBAR’S MAUSOLEUM
Prachtig mausoleum in rode zandsteen, met veel kleurrijke ingelegde details van marmer, binnenin eenvoudige witte marmeren graftombes, omringd door mooi onderhouden grasperken en lanen.
SCORE: 5/5
INKOM: 100 INR pp.
ERNAARTOE:
Te voet hotel – bushalte Sai Ka, 15 min. stappen.
Locale bus Sai Ka bushalte – Bhagwan eindhalte, 10 INR pp., 15 min.
Gedeelde auto rickshaw Bhagwan – Sikandra, 10 INR pp., 15 min., we worden afgezet tegenover de ingang van het mausoleum

ITIMAD-UD-DAULAH
Prachtig mausoleum in witte marmer met mooie ingelegde details, binnenin eenvoudige witte marmeren graftombes, omringd door 4 gebouwen in rode zandsteen, in mooi onderhouden grasperken.
SCORE: 5/5
INKOM: 100 INR pp.
Groepjes kinderen poseren voor foto’s op het terrein en vragen nadien om geld, ook op straat veel bedelkinderen.
ERNAARTOE:
Gedeelde auto rickshaw Sikandra – Bhagwan, 10 INR pp., 15 min.
Elektrische fiets rickshaw Bhagwan – Itimad-Ud-Daulah, 25 INR pp., 20 min.
(terug met auto rickshaw via ‘lege’ shopping mall in de buurt van Taj Mahal)

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Agra»

Agra (26)

01 Augustus 2013 | Azië - deel 3 | Indië | Laatste Aanpassing 03 September 2013

  • Taj Mahal
  • Taj Mahal
  • Akbar mausoleum
  • Taj Mahal
  • straatbeeld

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking