Reisverhaal «Saaremaa – Tehumardi »

Baltische Staten | Estonië | 0 Reacties 03 Augustus 2010 - Laatste Aanpassing 28 April 2011

We nemen de ferry van Sôru op het eiland Hiiumaa naar Triigi op eiland Saaremaa (duurtijd: +/- 1 uur, auto 100 EEK + 35 EEK pp.). Saaremaa is het grootste van de Estse eilanden, in de hoofdstad Kuressaare vindt men banken, winkels en hotels. Er zijn een aantal campings over het eiland verspreid.

Bij het kleine toerismekantoor in Leisi krijgen we reeds wat basisinformatie, zo kunnen we op weg naar de camping reeds de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken. Later gaan we naar het informatiekantoor van Kuressaare om wat meer informatie over het eiland, alsook een folder met natuurwandelingen (die lang niet allemaal terug te vinden zijn).
In Metsküla duikt een mooi kerkje op, midden in het veld. Dit is het kleinste Orthodoxe kerkje van het eiland, stamt uit de 17de eeuw. Het is opgetrokken uit rood hout, op de 2 torentjes prijken groene bolronde koepels. Ook hier zien we weer de typische Orthodoxe kruisen met dubbele horizontale balk + nog een klein schuin balkje eronder. Binnenin het kerkje treffen we één grote open ruimte, rijen banken ontbreken. Deze werd gezellig ingericht, voelt eerder als een woonkamer, treffend is de soberheid. Enkel aan de zijwand staan enkele banken. 2 reuze kachels moeten deze kerk verwarmen in de hier toch wel strenge winters. Vooraan in de ruimte is een dunne houten scheidingswand aangebracht, waarachter een soort altaartafel staat, een dubbele deur in de wand wordt geopend tijdens de dienst. Een oude man leidt ons rond en toont fier ‘zijn’ kerkje. Bij het buitengaan stoppen we hem wat geld toe, uit dankbaarheid moeten we samen met hem de klok 3 maal luiden.
Het kerkje van Karja is mooi door zijn eenvoud, de volledig witgepleisterde rechte buitenmuren zijn enkel versierd met een dubbele deur met sierboog en een beeldhouwwerkje in een nisje op de zijmuur.
De meteorietkrater van Kaali is een indrukwekkend grote ronde kuil, met in het midden een mooie groene vijver, waarop waterlelies drijven. Het meer heeft een diameter van 110 meter, 22 meter diep en minstens 4.000 jaar oud. De meteoriet zelf zou ongeveer 1.000 ton hebben gewogen. In een omtrek van 1 km² zijn nog een 9-tal kleine kraters te vinden.
Kuuroord Kuressaare is vooral bekend om zijn geneeskrachtige modderbaden. We bezoeken er het fort en kijken even in het levendige centrum, met enkele oude gebouwen, rond.
Op het Vätta schiereiland willen we de 2 oud-Zweedse dorpjes, Suuri-Rootsi (groot-Zweeds) en Väike-Rootsi (klein-Zweeds), zien. We verwachten hier wat oude cultuur, maar er is niet veel traditie meer te vinden. In het laatste dorpje maken we een klein aangenaam wandelingetje dat aan de vakantieboerderij ‘Aadu Tourist Farm’ vertrekt, we keren terug wanneer de aanduidingen ophouden na ongeveer 1 km.
Op weg naar de camping stoppen we 2 km voorbij Kuressaare, waar we een leuke wandeling over graspaden maken in het natuurgebied ‘Loode Oak Wood Nature Reserve’ (2,4 km).
Harilaid schiereiland, dat deel uitmaakt van Vilsandi nationaal park, is een must om te bezoeken. Na een heel eind over onverharde wegen komen we op een parking terecht, vanwaar we een prachtige rondwandeling maken langs de buitenrand van het onbewoonde kleine schiereiland, ongeveer 11 km. Op het uiteinde komen we bij een opmerkelijke vuurtoren, die door het opkomende peil van het zeeniveau, nu in zee staat. Soms staat hij volledig scheef, maar dan komt hij vanzelf weer min of meer recht te staan. Wat verderop lopen we over een zeer smalle landtong, die als een sliert in zee uitloopt op een puntje, we kunnen deze nog een eindje volgen onder het zeeniveau. Overal zijn minimosseltjes aangespoeld. De stromingen komen van beide kanten, de kleine golven komen naar elkaar toe. Het is grappig om zien.
Van de Jaagarahu haven blijft enkel de oude pier over, die in 2 stukken is gebroken door de stroming. Hier werd kalksteen geëxporteerd naar Europa, de gedeporteerden van het eiland Saaremaa werden verscheept naar Siberië.
Op weg om het schitterende eiland te verlaten, stoppen we nog een aantal keren onderweg.
De kerk van Valjala is de oudste van het eiland, met Romaanse invloeden. Vóór de ingang van het kerkje zijn een groepje jongeren bezig met opgravingen. Ze hebben reeds een heleboel nietszeggende stenen, maar ook wat beenderen en een schedel blootgelegd.
Om van Saaremaa naar het vasteland te komen, rijden we eerst de dam over naar Muhu eiland.
Daar bezoeken we het oude vissersdorpje Kogura (°1532). Het is een nationaal monument, de 20-tal huizen worden nog bewoond door afstammelingen van de oorspronkelijke bevolking. Zij moeten de huizen in hun originele toestand bewaren. Een rustig dorpje waar de tijd is blijven stilstaan.
Aan het kerkje van Muhu zijn enkele merkwaardige trapeziumvormige originele grafstenen te vinden, die slechts op 2 plaatsen in Estland overblijven. Bij het binnengaan van het oude kerkje verzwikt Herlinde haar ‘rechter’ voet, het ziet er nogal ernstig uit, zwelt op, wordt blauw en ze kan er niet op staan.
In Mäla is een prehistorisch kerkhofje te vinden, het is een verbrandingsplaats van 500 v. Chr., die nog werd gebruikt gedurende verschillende culturele periodes. De oudste verbrandingen gebeurden midden in 2 concentrische cirkels van stenen, de buitenste met een diameter van 8 meter. In het centrum staat een 1,5 meter hoge steen rechtop. Hier werden niet verbrande beenderen en gebruiksvoorwerpen teruggevonden.
In Kuivastu moeten we de ferry nemen naar Virtsu op het vasteland, auto 100 EEK, 35 EEK pp., +/- 30 min. varen met een fonkelnieuwe moderne ferry.
 
Overnachting:
camping Tehumardi Puhkekeskus ****, 120 EEK per nacht voor 2 personen + auto + tent, zeer aangename camping met veel schaduwplaatsjes onder hoge bomen, geen afgebakende plaatsen, ruim en proper modern sanitair, volwaardige keuken met kookvuren, koelkast, diepvries, oven, koffiezet, waterkoker, broodrooster, … zitplaatsen op het terras voor de keuken, zitruimte aan de receptie, gratis WIFI, toeristische informatie beschikbaar, vriendelijk onthaal, Engels gesproken, gelegen langs de hoofdweg in Tehumardi, tel. + 372 457 16 66, [email protected], www.tehumardi.ee. Aanrader !

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Saaremaa – Tehumardi»

Saremaa - Tehumardi (15)

05 September 2010 | Baltische Staten | Estonië | Laatste Aanpassing 28 April 2011

  • Kaali meteorietkrater
  • Kurressaare Fort
  • opgravingen voor het kerkje van Valjala
  • Sudoku speelbord in de Metskäla kirik
  • scheve vuurtoren tijdens wandeling op Harilaid sch

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking