Reisverhaal «GRENSOVERGANG COLOMBIA / ECUADOR»

Zuid Amerika 2 | Ecuador | 0 Reacties 11 November 2019 - Laatste Aanpassing 29 November 2019

11 november 2019      

GRENSOVERGANG COLOMBIA / ECUADOR      

Traject: Ipiales – Grens Colombia / Ecuador – Tulcan     

Grensovergang Colombia, Ipiales / Ecuador, Tulcan     
Na 3 volledige maanden genieten van één van onze favoriete landen, Colombia, steken we de grens over met Ecuador. Van Las Lajas, onze laatste slaapplaats in het land, is het niet meer ver rijden naar de grens. Daar komen we aan omstreeks 9.45 u, samen met Lyd & Dwayne uit Canada.

Bij aankomst worden we al opgewacht door enkele mannen die ons willen helpen, door te tonen waar te parkeren en waar we moeten zijn voor de verschillende formaliteiten. Anderen willen geld wisselen. We gaan hier niet op in, we zijn goed voorbereid en weten wat ons te doen staat. Geldwisselaars aan de grens zijn meestal duur.

Eerst moeten we aan de Colombiaanse grenspost in onze paspoorten een uitreisstempel laten plaatsen. Hiervoor zijn we net op tijd, het is dag 90, ons visum is niet langer geldig. Tot onze verwondering moeten we niet aanschuiven, het gebouw is leeg, we kunnen we onmiddellijk naar een loket gaan.
Daarna moeten we ook Manga’s tijdelijke invoer in Colombia laten stopzetten. Een douanebeambte neemt ons invoerdocument aan, daarmee is ook dat geregeld. Een bewijs hiervan krijgen we niet, hij stelt voor een foto te nemen van het document. Doch daarop staat enkel de invoerdatum en de geldigheidsduur vermeld, wat geen bewijs is dat de camper het land tijdig verlaten heeft. We nemen aan dat het in orde is. Manga kwam later aan in het land en mocht bijgevolg enkele dagen langer blijven dan wij zelf ….

De grensbrug brengt ons in Ecuador. In het migratiekantoor wordt een visumstempel in ons paspoort geplaatst, voor een verblijf van maximum 90 dagen. Ook hier is het opmerkelijk rustig en is er niemand voor ons. Slechts 1 vraag moeten we beantwoorden, of dit de eerste keer is dat we het land bezoeken. Ons antwoord wordt gecontroleerd in de computer, we zijn geslaagd en welkom in het land.
Daarna gaan we ook Manga weer tijdelijk invoeren. Hier worden iets meer vragen gesteld, voor de registratie van het voertuig. De vrouwelijke douanier overhandigt haar smartphone aan Marc met de opdracht 2 foto’s te maken, met daarop het voertuig met duidelijk zichtbaar de nummerplaat, op de tweede het VIN nummer.
Het invoerdocument wordt opgesteld, we controleren dit vooraleer te ondertekenen. Alles is juist.

Binnen in totaal 30 minuten zijn alle grensformaliteiten geregeld en rijden we Ecuador in. Nergens stonden mensen voor ons, nochtans lazen we dat er vaak enorme lange wachtrijen zijn.
Een succes!

Grensformaliteiten
De grensformaliteiten aan de grenspost Ipiales, Colombia / Tulcan, Ecuador zijn eenvoudig, gratis en verlopen zeer vlot.

Uitreis COLOMBIA met voertuig:
Paspoort, uitstempelen: Bij het kantoor Migracion moet men het paspoort aanbieden voor een uitreis stempel. Hierbij worden geen vragen gesteld, het gaat zeer vlot.

Tijdelijke invoer voertuig, stopzetten: Aan het douanekantoor, dient het DIAN document, met de gegevens van de tijdelijke invoer van het voertuig te worden afgegeven. Een douanier aan de deur neemt het aan. Dit volstaat, hiermee zal de invoer worden stopgezet. Een bewijs wordt niet gegeven. Ook dit gaat enorm vlot.

Inreis Ecuador met voertuig:
Paspoort, visumstempel halen: In het Migracion kantoor moet men zich met het paspoort aanbieden voor de visumstempel. Deze is 90 dagen geldig. Het gaat zeer vlot.
Wij krijgen slechts 1 vraag: is dit je eerste bezoek aan Ecuador. Het antwoord wordt in de computer gecontroleerd.
Let wel: op de stempel dient te worden vermeld 90 d. Dit is vereist om een voertuig te kunnen invoeren.

Voertuig tijdelijk invoeren: Bij het douanekantoor moet men zich aanbieden met volgende documenten: registratie voertuig, eigendomsbewijs voertuig (kan op de registratie staan), paspoort + rijbewijs van 1 eigenaar.
Men stelt een aantal vragen, om het invoerdocument op te stellen: o.a. gegevens over het voertuig (aantal cylinders, aantal zitplaatsen, waarde), waar we het land zullen verlaten (we antwoorden dat we dat nog niet weten, zo behouden we onze vrijheid), ze willen een foto van het voertuig met de nummerplaat duidelijk zichtbaar en een foto van het VIN nummer (daarvoor geeft men Marc een smartphone).
Een invoerdocument ‘Declaracion para ingreso de vehiculo particular de turismo’ wordt opgesteld voor 90 dagen. Dat controleren we op correctheid van de gegevens, vóór ondertekening.

Er is geen controle van het voertuig, we kunnen onmiddellijk Ecuador inrijden.

Valuta
1 EUR = 1,11 USD
1 USD = 0,9 EUR

In de grensstad Tulcan zijn winkels, banken en ATM’s te vinden.

Betalen met credit card kan opmerkelijk minder dan in Colombia. Enkel de grote winkels, duurdere restaurants of moderne benzinestations nemen deze aan. Het is bijgevolg raadzaam voldoende cash voorhanden te hebben. Zorg voldoende kleine coupures bij te hebben, want meestal kan men niet teruggeven op grotere biljetten.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «grensovergang Colombia - Ecuador»

Tulcan en El Angel (21)

11 November 2019 | Zuid Amerika 2 | Ecuador | Laatste Aanpassing 29 November 2019

  • El Angel, dorpsplein
  • Tulcan, Cementerio Municipal José María Azaél Fran
  • Tulcan, Cementerio Municipal José María Azaél Fran
  • El Angel Reserva Ecológica
  • Tulcan, Cementerio Municipal José María Azaél Fran

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking