Reisverhaal «Parque National Natural Los Nevados»

Zuid Amerika 2 | Colombia | 0 Reacties 15 Oktober 2019 - Laatste Aanpassing 25 Oktober 2019

15 – 22 oktober 2019     

Parque National Natural Los Nevados     

Traject: La Pintada –Valle de Cocora – Salento – Cañón del Rio Combeima – Ibagué     

Op weg naar bekend gebied     
Vanuit La Pintada rijden we richting Salento, waar we in 2008 enorm hebben genoten van het bergdorp en zijn omgeving, het Parque Nacional Natural Los Nevados.

Onderweg willen we opnieuw een lege gasfles laten vullen, in de hoop dat het deze keer vlotter zal verlopen. Bij het verlaten van La Pintada stoppen we aan een eerste gasvulstation, we worden door een oudere man ontvangen. Hier kan men onze cilinder wel vullen, doch de persoon die de installatie bedient is op de baan. Of we vanavond kunnen terugkomen. Dat is niet onze bedoeling. De vriendelijke man legt uit waar we een volgende mogelijkheid tegenkomen, langs ons traject vandaag.

In het dorpje Irra vertelt een garagist ons waar we moeten zijn. Doch in het dorpscentrum krijgen we van een gasleverancier te horen dat men ons hier niet kan helpen. Het is geen echt vulstation. Hij verwijst ons door naar Chichiná.

Daar rijden we de drukke stad in, waar we de weg naar de gasplant willen vragen. Om niet vast te rijden in de smalle straatjes, volgen we de iets bredere hoofdstraat, een rondweg met éénrichtingsverkeer. We stoppen bij meerdere gas-camionnetjes aan de straatkant, doch de bestuurders zijn nergens te vinden, lunchpauze. Ten einde raad, stelt Herlinde de vraag aan een man die voorbij wandelt. Hij gaat prompt een restaurantje binnen en roept de chauffeur van zo ’n gaswagentje, die zit te lunchen. De 2 vriendelijke mannen leggen duidelijk uit waar we de gasplant kunnen vinden en hoe we best rijden vanuit het dorp.

We parkeren Manga aan de kant van de oprit, waar de bewaker telefoneert om toestemming te krijgen. Marc mag de lege gasfles naar binnen brengen. Daar wordt overlegd, men neemt al onze adapter stukken mee. Onzeker wachten we af, het is duidelijk de eerste keer dat ze een US gas-cilinder vullen. Een kwartiertje later zijn we opnieuw onderweg, blij met onze volle propaanfles!

Aan een tolstation hebben we een leuke ontmoeting met Julio César & Erika, Colombianen die zelf een leuke camper hebben ontworpen, waarmee ze op weg zijn naar het uiterste zuiden. Wellicht zien we elkaar onderweg nog een keer weer.

We doen nog wat boodschappen in een shopping mall te Pereira en overnachten langs de doorgaande weg, een kort eindje voor Salento. Het is toch te laat om het dorpje nog te bezoeken.

Valle de Cocora
In Valle de Cocora is gelegen op 2.433 meter hoogte, willen we de nationale boom van Colombia gaan bewonderen. De waspalm is de hoogste palmboom ter wereld, die met zijn ranke stam sierlijk boven het landschap uittorent. Deze palmen worden tot 60 meter hoog.

Doorheen het natuurgebied Los Nevados PNN maakten we in 2008 een schitterende rondwandeling. Een smal paadje bracht ons door het nevelwoud naar een finca met vele colibri’s, op terugweg volgden we de vallei van de waspalmen. We herinneren ons tijdens deze uitdagende tocht door diepe modder te hebben gestapt. Toen zagen we tijdens de ganse tocht slechts 2 andere wandelaars en een aantal militairen die het gebied bewaakten. Het idee is om deze 5 tot 6 u durende wandeling opnieuw te doen, doch we beseffen dat alles zal afhangen van de hevige tropische regenbuien die momenteel dagelijks op het programma staan.

In de voormiddag rijden we verder naar Salento, opnieuw een zeer bochtige bergweg, bovendien vrij smal. Twee keer moeten we stoppen, omdat een tegemoetkomende brommer en bestelwagentje te snel de bocht ingaan, die ze bovendien willen afsnijden. Uitwijken kan hier niet …

We passeren het dorpje en rijden onmiddellijk de 14 km lange weg naar Valle de Cocora op, waar de mooie wandeling tussen de hoge, sierlijke waspalmen vertrekt. Het is bijna middag wanneer we daar aankomen, dichte wolken trekken de vallei al in, niet veel later regent het hard. Vandaag moeten we dus niet meer gaan wandelen.

Het openbare vervoer vanuit Salento wordt verzorgd door Willy’s, een soort Jeeps. We zouden overnachten op de parking waar die aankomen, maar een 24-uren tarief wordt niet (meer) geboden. De parkeerwachter raadt aan om een stukje verder te rijden en op het einde langs de zandweg te overnachten. Van daaruit zien we de waspalmen al in de vallei. We parkeren langs de wegkant, dit wordt onze slaapplek. Onmiddellijk valt ons op hoeveel drukker deze locatie is geworden …

Wandeling tussen colibri’s en waspalmen
’s Ochtends vertrekken we al vóór 8 u op rondwandeling. Zo vermijden we de grote drukte van de mensen die uit Salento aankomen met Willy’s. Zij arriveren hier vanaf 8.30 u. De zon schijnt, de wolken zijn al weggetrokken. Het ziet er goed uit.

Al vlug komen we bij een betaalpost, die er niet was in 2008. De vriendelijke man toont op een kaart het wandelpad, op het einde moet er opnieuw betaald worden. Niet getreurd, deze mooie wandeling is het waard.

Tot onze verwondering is het pad veel beter onderhouden dan in 2008. Wellicht dankzij de vele wandelaars, is het pad vrij goed platgelopen, zodat we met onze lichte wandelschoenen gemakkelijk kunnen wandelen en de modder trotseren. Dat was de vorige keer onmogelijk, toen zaten onze zware hoge bergschoenen regelmatig tot 15 cm diep in een dikke brij, waar niet langs te passeren was. Dit tot groot ongenoegen van de 2 andere wandelaars, die laag schoeisel droegen, waarin al vlug hun voeten omringd werden door de modder.

We volgen de rivier, die we regelmatig via wiebelende houten hang- en gladde boomstambruggetjes moeten oversteken. Al vlug herkennen we bepaalde plaatsjes. Onverwacht snel komen we bij de splitsing aan, waar we een omweg kunnen maken naar Acaime Casa de los Colibrís. Om deze finca te bezoeken, moet opnieuw betaald worden, doch ditmaal mogen we hiervoor een drankje naar keuze verbruiken. We kiezen (net als in 2008) voor chocomelk, die nogal waterachtig is, maar het bijhorende zelfgemaakte geitenkaasje is lekker. Hier blijven we nog een poosje genieten van het omringende nevelwoud en de vele colibri’s bewonderen. Zoals we hadden verwacht, komen ondertussen een aantal andere wandelaars aan, een groot verschil met 2008. Militairen zien we hier deze keer echter niet.

Op terugweg kiezen we voor de afslag via de Cocora vallei. Het pad klimt zeer steil naar Finca La Montana, gelegen op 2.860 meter hoogte. Nu pas voelen we de inspanning op grote hoogte aan onze ademhaling, het totale hoogteverschil van deze wandeling bedraagt dan ook 560 meter. Op het grote terras van de mooie finca bewonderen we een kleurenpalet van vele bloemen. Ook hier zoemen de colibris volop, wanneer ze in de lucht blijven hangen met snelfladderende vleugeltjes. We genieten van het panorama.

Vanaf hier daalt een breed pad doorheen de prachtige Cocora vallei, met schitterende uitzichten op de ranke waspalmen. Jammer genoeg kunnen we geen mooie foto’s maken, door de laaghangende wolken die in sneltempo komen opzetten.

Blij dat we de wandeling volledig konden maken, met slechts een weinig regen, komen we net op tijd bij Manga aan. Onmiddellijk worden we getracteerd op een hevige tropische bui met onweer. Onze dagelijkse portie.

Salento
De volgende ochtend wachten we eerst even af. Mochten de wolken optrekken, zouden we nog even terug de Cocora vallei inwandelen, voor mooiere beelden van de waspalmen. Doch dit is ons niet gegund. Tegen de middag rijden we naar Salento, waar we ons vlug op een kleine camping installeren. In dit dorp laat de politie overnachten aan de straatkant niet toe.

Op het centrale plein is niet veel veranderd, het wordt nog steeds omringd door dezelfde kleurrijke gebouwen als 11 jaar geleden. De Willy’s staan net als toen op een rij naast elkaar te wachten. Zij verzorgen personenvervoer in de omgeving, alsook naar Valle de Cocora. Ook de rest van het plein is zeer herkenbaar, er heerst een gezellige drukte. Enkel het aantal toeristen is ook hier sterk gegroeid.

We kiezen een aantrekkelijk restaurantje, waar we een heerlijke ‘trucha’ verorberen. De zalmforel smaakt hier als nergens anders, ook dat herinneren we ons nog.

Daarna wandelen we door het eveneens zeer herkenbare autovrije straatje, omzoomd door souvenirwinkeltjes en voorzien van stenen bankjes. Dit brengt ons aan de voet van een hoge steile trap, die we beklimmen naar de ‘mirador’. Voor we boven aankomen, begint het al te regenen. Van onder onze paraplu’s bewonderen we het uitzicht op het dorp en zijn omgeving, tenminste voor zover de wolken dit toelaten. We blijven niet te lang, vanwege de onweersdreiging.

Op terugweg begint het almaar harder te regenen en te onweren. Het lukt ons om Manga te bereiken, net op het moment dat een zwaar onweer vlak boven ons hangt. De felle regen houdt niet meer op tot de volgende ochtend.

Rit naar Cañón del Rio Combeima
Na een heerlijke warme douche met onbeperkt warm water en het opvullen van onze verswatertank, verlaten we de verzorgde, kleine camping Guadalupe. We nemen afscheid van vriendelijke uitbater Omar. Hier langer blijven zou leuk zijn, mocht het niet zo vaak hard regenen. Volgens hem duurt het regenseizoen tot in januari.

Vandaag rijden we de beruchte bergweg n° 40 tussen Calarcá en Ibagué, waar 90 % van het verkeer vrachtwagens zijn. Zwaarbeladen voertuigen houden op dit bochtige, vaak zeer steile traject, het verkeer danig op. De weg klimt steil over 3.270 meter hoogte, om opnieuw af te dalen tot 1.140 meter.

Nadat we een kort eindje zijn afgedaald, zien we plots geen enkel voertuig meer achter ons aan komen. Dit blijft zo tot we beneden zijn, zelfs tijdens onze lunch aan de wegkant passeert niemand in onze rijrichting. Wellicht is er vlak na ons iets gebeurd op deze gevaarlijke weg, waar ongeduldige chauffeurs trachten in te halen, zelfs in bochten zonder uitzicht. Meermaals zagen we voertuigen, zelfs bussen en vrachtwagens, die moesten remmen en proberen opnieuw tussen te voegen.

Het laatste deel van onze rit gaat door de Cañón del Rio Combeima, via een smalle bochtige weg die ons opnieuw in het Parque Nacional Natural Los Nevados brengt. Regelmatig moeten we aan de kant, om andere voertuigen te kruisen. Onverwacht toeristisch is deze kloof. Ons doel is een wandelparking aan de rand van het dorpje Juntas, waar we zullen overnachten aan de rand van het riviertje La Perla.

Net voor we Juntas bereiken kruisen we een politiewagen. We moeten stoppen, de chauffeur vraagt ons waar we naartoe rijden. Hij bevestigt dat er een parking is, we mogen daar staan met zijn groeten, hij is de politiecommissaris. Grappig hoe agenten telkens een praatje willen maken en daarbij aantonen hoe gedienstig ze wel zijn.

Het valt ons op dat we vandaag een redelijk zonnige dag hadden, met amper enkele regendruppels. Zo mogen er nog volgen …

Cañón del Rio Combeima
Na opnieuw een zeer natte nacht, klaart het ’s ochtends vroeg wat uit. Ideaal om de kloof te gaan bewonderen. Een smal zandbaantje volgt de diepe canyon, op meerdere plaatsen hebben we mooie uitzichten op de loodrechte rotswanden in meerdere kleuren. Helemaal beneden zien we de Rio Combeima rivier stromen.

Bijna aan het einde van de weg bevindt zich Finca Agro-ecotouristica La Rivièra. Dit boerderijhotel ligt aan de overkant, op de rand van de kloof en is enkel bereikbaar met een kabelspoortje. Van daaruit is bij helder weer de 5.215 meter hoge top van de vulkaan Nevado del Tolima te zien, waar bovenop een gletsjer prijkt. Omdat het alweer regent en de omgeving in de wolken zit, beslissen we niet over te steken, er is toch geen uitzicht.

Op terugweg beklimmen we de lange trap naar het uitzicht Mirador de los Sauces. We bevinden ons bovenop een heuveltop midden in de vallei en zien wat verder de rivier de kloof induiken. Veel meer uitzicht is er niet, jammer genoeg.

Onze paraplu’s doen goed dienst. Voor we naar ons Mangahuisje terugkeren, wandelen we in het dorpje Juntas naar een winkeltje. Overal worden we aangesproken en uitgenodigd om in de restaurantjes te komen eten. Dit eenvoudige kleine plaatsje zonder veel comfort (er is zelfs geen telefoon- of internetbereik), trekt vele toeristen door zijn prachtige ligging aan de Cañón del Rio Combeima.

Manga als attractie
Naar gewoonte de laatste tijd, heeft onze Manga veel bekijks. Een camper is geen alledaags voertuig in Colombia en maakt velen nieuwsgierig. Dit is niet anders aan de oever van de Rio La Perla, waar tijdens het weekend velen komen picknicken en baden in de rivier. Bijgevolg wordt onze ‘casa rolante’ ofte ‘huis op wielen’ danig bestudeerd, de meest uiteenlopende vragen worden gesteld. Of we een WC hebben, een douche, een bed, hoe we eten bereiden, anderen vragen of ze een foto mogen nemen, of simpelweg eens naar binnen kunnen kijken. We zagen al mensen gaan voelen aan de buitenkant van de camper-unit, die is van fiberglass.

Wanneer we in de namiddag binnen zijn, worden we telkens opnieuw opgeschrikt door mensen die onze trap opstappen. Ze zijn zich niet bewust dat we aanwezig zijn. Ouders plaatsen hun kindjes erop voor een foto, anderen nemen selfies, er zijn er zelfs die proberen door het matte glas van de deur naar binnen te kijken, … Dit blijft zo duren tot het donker wordt en de meeste mensen vertrekken.

Rio La Perla
Met iets beter weer gaan we het lange wandelpad langs de Rio La Perla verkennen. 4 kilometer en 470 hoogtemeters verderop bevinden zich de warmwaterbronnen Termalitas en een waterval. We hopen daar te geraken, niet wetende wat de toestand is van het pad.

In het begin gaat het over zeer steile gladgesleten rotsen. Gelukkig zijn die niet glad op de al opgedroogde stukjes, na de vele regen van gisteren en vannacht. Verderop is het ploeteren door diepe modder, of opletten om geen voet om te slaan op dikke losliggende rotskeien. Ook moeten we een snelstromend riviertje oversteken, waarvoor 2 dunne boomstammen zijn voorzien. Een houvast is er niet, wat ons geen echt veilig gevoel geeft, zo hoog boven het riviertje. Het lukt ons om via dikke rotskeien over te stappen, doch onze schoenen blijven niet helemaal droog.

We genieten van deze mooie wandeling door de diepgroene omgeving, maar schieten niet heel goed op door de dikke modderbrij. Ook is het voortdurend opletten, want overal liggen uitwerpselen van paarden en koeien op het pad. Hier en daar staat een sober huisje, rondom zijn wat akkers en weilanden met vee. Een man met paard vervoert hout, hij spreekt ons vriendelijk aan. Omdat opnieuw regen begint te dreigen, keren we terug voor we ons doel bereiken.

De dag erna rijden we terug naar Ibagué, waar we boodschappen doen. In de zeer drukke stad verliezen we zeer veel tijd, we zoeken een slaapplaats aan de oostelijke rand ervan.

OVERNACHTINGEN:
CIRCASIA / LAS CRUCES – WEGPARKING
Coördinaten: 04.688915 – 75.607053
PRIJS: Gratis.SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Service parking tussen beide rijrichtingen van weg n° 29 in, met gezellige koffieshop met terrasje (WIFI met paswoord), propere toiletten, dag en nacht bewaking. Politiepost aan de overkant. Vrij rustig, omdat er geen vrachtwagens of bussen op de parking passen. Overnachten beperkt tot 1 nacht.
Minpunten: Geluiden van de weg, doch die vallen bijna volledig stil ‘s nachts.

VALLE DE COCORA – STRAATPARKING
Coördinaten: 04.638651 – 75.485725
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Parkeerplaats langs de wegkant, iets voor het einde van de zandweg die aan het wandelpad van Valle de Cocora eindigt. Druk tijdens de dag, vooral auto’s, wandelaars en paarden die passeren. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

SALENTO –CAMPING GUADALUPE
Coördinaten: 04.636314 – 75.572162
PRIJS: 30.000 COP per nacht, voor 2 personen in een camper.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Zeer rustige kampeerplaats, op een grasveldje aan een groene vallei. Zeer verzorgde camping, waar paarden worden gehouden voor tochten met toeristen. Slechts een 4-tal kampeerplaatsjes. Voorzien van een overdekte zitplaats met tafels en banken, een ingericht keukentje met kookvuur, afwasbak, potten en pannen, schotels en bestek. Proper sanitair, met warme douche (de kraan minder ver openen voor warmer water). Het water in de keuken zou drinkbaar zijn. Geen WIFI.
Het dorpscentrum is vlot bereikbaar via een voetgangersbrug vlakbij, +/- 1 km.
Minpunten: Het baantje naar de camping ligt niet zeer goed, doch door alle voertuigen berijdbaar.

JUNTAS – WANDELPARKING
Coördinaten: 04.560896 – 75.320664
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Parkeerplaats aan het riviertje La Perla, met picknickshelter. Hier vertrekt een lange wandeling langs het riviertje. Het zandbaantje langs de Cañón del Combaima loopt hier nog verder voorbij. Tijdens het weekend komen locale mensen hier picknicken en in de rivier spelen. ’s Nachts uiterst rustig.
Vuilnisbak, BBQ grill. Geen sanitair.
Minpunten: Hobbelig weggetje naar de parking met veel dikke keien, gelukkig niet lang.

IBAGUÉ –SERVICEPARKINGALTO DE GUALANDAY
Coördinaten: 04.301993 – 75.051795
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 1/5
COMMENTAAR:
Parkeerplaats bij een tolstation op weg n° 40, tussen de 2 rijrichtingen. Toiletten.
Een vriendelijke veiligheidsman toont ons waar we best parkeren, we mogen er morgen zo lang blijven als we willen. Tijdens de dag valt het lawaai mee, het is beperkt tot de passage op de weg en aan het tolstation. ’s Nachts worden we omringd door vrachtwagens.
Minpunten: Lawaai van passerende voertuigen, waaronder vrij veel grote vrachtwagens. ’s Nachts komen deze af en aangereden, blijven een poosje staan en maken daarbij zeer veel tumult.

GEREDEN TRAJECT:
La Pintada – Irra – Chinchiná – Pereira – Circasia (Las Cruces), 162 km
Weg n° 25, nadien n° 29 (even gaat die over in n° 50). Vrij goede wegen, doch regelmatig is het beurtelings verkeer aan wegenwerken, meestal over lange afstanden. Dat vertraagt de rit enorm. Op die plaatsen is de doorgang vaak zanderig, met diepe putten. Zoals quasi overal in Colombia is het opletten voor diepe putten in het wegdek. Rondom en door Pereira wat drukker.
TOL: 8.300 COP, weg n° 25, Peaje de Supia
TOL: 10.400 COP, weg n° 29, Autopista del Café, Santagueda
TOL: 11.500 COP, weg n° 29, Autopista del Café, Tarapaca, net voorbij Chinchiná
TOL: 13.800 COP, weg n° 29, Autopista del Café, Circasia, vlak voor onze slaapplaats

Circasia (Las Cruces) – Salento – Valle de Cocora, 23 km
Vervolg weg n° 29, klein stukje.
Zijweg naar Salento: smalle bochtige bergweg, met overal laag overhangende takken.
Weg Salento – Valle de Cocora: 12 km asfalt, smal en bochtig, overhangende takken.
Betaalparking voorzien, 5.000 COP per uur. Daar voorbij is nog een kort laatste stukje beschadigde zandweg, waarlangs men gratis kan parkeren.

Valle de Cocora – Salento, 12 km
Terugweg Valle de Cocora – Salento.
Dorp straten in Salento, smal maar vrij goed te doen.

Salento – Calarcá – Cajamarca – Ibagué – Juntas, 121 km
Terugweg Salento – weg n° 29. Weg n° 29 kort eindje tot Calarcá: vlotte en goede weg.
Weg n° 40 Calarcá – Ibaqué: bergweg met veel vertragingen, door zwaarbeladen vrachtwagens, die 90 % van het verkeer uitmaken. Bochtig traject, vaak zeer steil. In onze rijrichting zijn tijdens het klimmen wat stukken met dubbele rijvakken, waar voorbijsteken vlot lukt. Anders mag inhalen meestal niet, boetes worden geschreven. Klimt steil over 3.270 meter hoogte, om opnieuw vrij steil af te dalen tot 1.140 meter.
Via Cañón del Combeima, Ibagué – Juntas: smalle bochtige weg langs een kloof, die voorbij het dorpje Juntas tot op het einde overgaat in een zeer smalle zandweg. Doodlopend. Vrij druk toeristisch.
Tol: 8.500 COP, weg n° 40, Peaje Cajamarca.

Juntas – Ibagué – Alto de Gualanday tolstation, 49 km
Terugweg Via Cañón del Combeima, Juntas – Ibagué.
Ibagué stad: veel smalle enkel richting straten. Zeer druk verkeer, met overal stoppende bussen en taxi’s. We trachten zo veel mogelijk de hoofdstraten te nemen.
Weg n° 40 Ibaqué – richting zuiden: goede hoofdweg.

EXCURSIES:
VALLE DE COCORA – NATUURGEBIED IN PARQUE NACIONAL NATURAL LOS NEVADOS
Prachtige wandeling door het nevelwoud, naar een colibri finca, Acaime Casa de los Colibrís. Daar wordt een drankje aangeboden (TIP: bij de chocomelk kan je een lekker geitenkaasje vragen). Onderweg moet meermaals de rivier worden overgestoken via hangbruggetjes en boomstammen. De modder op het pad valt beter mee dan we hadden verwacht.
Terugweg via de Cocora Vallei. Het pad tussen de heenweg en Finca La Montana: is steil, klimt 190 meter op een afstand van 630 meter. Deze finca is omringd door bloemen, ook hier zijn colibri’s te bewonderen, vanop het terras een schitterend uitzicht.
Verder breed pad, door de waspalmen vallei. Lage wolken kunnen de mooie uitzichten belemmeren.
Lengte volledige rondwandeling: 10,2 km. (het stukje naar Acaime Casa de los Colibrís kan worden overgelaten, 850 meter enkel, 100 meter klimmen, reken op 1 u retour).
Hoogteverschil: 560 meter.
Wandeltijd volledige wandeling: 5 – 6 u, inclusief pauzes. We schatten de reële wandeltijd op 3 ½ u.
SCORE: 5/5 Aanrader!
INKOM:
Ingang/uitgang via de rivier (coördinaten: 04.635175 – 75.482857): 3.000 COP pp.
Ingang/uitgang via de Cocora vallei (coördinaten: 04.642099 – 75.482379): 4.000 COP pp.
Acaime Casa de los Colibrís (coördinaten: 04.625148 – 75.453296): 5.000 COP pp. (inclusief drankje naar keuze)
Finca La Montana (coördinaten: 04.632683 – 75.459680): gratis.
PARKING:
We vertrekken steeds te voet van onze slaapplaats.
Coördinaten: 04.638651 – 75.485725

SALENTO – KOLONIAAL BERGDORP
Vrij authentiek dorp, er is niet veel veranderd sinds 2008. Dit is niet het allermooiste dorp, doch het ligt in een mooie natuuromgeving. Zeer toeristisch, vooral rugzaktoeristen blijven hier langer hangen. Aangenaam gezellig om toeven, vooral op het centrale plein. Niet al te warm dankzij de hoogte (1.974 m.h.). Uitvalsbasis voor tochten door de natuur in de omgeving.
Een toeristisch autovrij straatje, met vele winkeltjes, restaurantjes en stenen rustbanken, leidt naar een steile trap die naar een Mirador gaat, hoog boven het dorp.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We verkennen het dorp te voet van onze slaapplaats.
Coördinaten: 04.636314 – 75.572162

CAÑÓN DEL COMBEIMA – NATUURGEBIED IN PARQUE NACIONAL NATURAL LOS NEVADOS
Weg doorheen een vallei die leidt naar het dorpje Juntas (1.915 m.h.), verderop wordt de kloof pas echt smal en diep. Mooi om zien.
Voorbij het dorpje Juntas gaat de weg over in een smalle zandweg, die nog een aantal kilometers de kloof volgt.
Let wel: Dit laatste gedeelte kan door gewone auto’s gereden worden, maar is niet echt geschikt voor brede, lange en/of hoge voertuigen, door laaghangende takken en weinig mogelijkheden om te parkeren of te draaien, aan La Rivièra parkeren de auto’s langs de wegkant zodat het te smal kan zijn om te passeren. Er rijdt openbaar vervoer met jeeps vanaf Juntas tot La Rivièra.
La Rivièra Finca Agro-ecotouristica: Boerderij-hotel aan de overkant van de kloof.
Typische planten en dieren te zien, korte wandeling mogelijk.
Een kabelspoor over de diepe kloof heen is de enige manier om La Rivièra te bereiken.
Van daaruit is de top van de Nevado del Tolima vulkaan te zien bij helder weer, normaal gezien enkel ’s ochtends rond 7 u en ’s avonds rond 17 u. Tijdens de dag wordt deze meestal omringd door wolken.
Tentcamping: 70.000 COP per persoon per nacht, inclusief diner en ontbijt.
Kamer: 130.000 COP pp. per nacht, inclusief diner en ontbijt.
Chaletje: 340.000 COP pp. per nacht, inclusief diner en ontbijt.
Kabelspoor: 15.000 COP pp., retour, inclusief drankje en hapje naar keuze. Open van 10 u tot 17 u.
Coördinaten: 04.578846 – 75.326959
Rio La Perla: van een parking net voorbij Juntas (onze overnachtingsplek), loopt een lang wandelpad verder langs het riviertje La Perla, met warmwaterbronnen (Termalitas) en watervallen, om via El Salto tot bij de voet van de vulkaan Nevado del Tolima. De totale wandeling vergt meerdere stapdagen.
Wij wandelen een stuk van het pad, door de mooie omgeving. Hier en daar staat een klein sober huisje, met wat landbouwgrondjes en weides. Het pad klimt regelmatig vrij steil, gaat over gladgesleten rotsen, diepe modder, losliggende ronde keien en kruist af en toe een rivier.
Termalitas: zijpad naar warmwaterbronnen. Afstand: 4 km enkel, 470 meter hoogteverschil.
Coördinaten parking: 04.560896 – 75.320664
Nevado del Tolima vulkaan: een smalle zandweg leidt voorbij het dorpje Juntas nog een aantal kilometers verder langs de kloof. Op het einde kan men te voet verder om via El Silencio en Rancho Hot Spring Bath Pools verder klimmen naar de krater van de Nevado del Tolima vulkaan, op 5.215 meter hoogte, met gletsjer op zijn top. De totale wandeling vergt meerdere stapdagen.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Wandel- en picknickparking net voorbij het dorpje Juntas, waar we tevens overnachten aan de rand van het riviertje. Goede uitvalsbasis om de omgeving en het dorp te verkennen.
Coördinaten: 04.560896 – 75.320664

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «La Pintada (1)»

Parque National Natural Los Nevados (38)

15 Oktober 2019 | Zuid Amerika 2 | Colombia | Laatste Aanpassing 25 Oktober 2019

  • Valle de Cocora, colibri
  • Cañón del Rio Combeima, Los Nevados NP
  • Salento, kerk aan het plein
  • Salento
  • Salento, mirador, uitzicht in de regen

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking