Reisverhaal «Door het binnenland naar Santa Cruz de Mompós»

Zuid Amerika 2 | Colombia | 0 Reacties 05 September 2019 - Laatste Aanpassing 23 September 2019

5 – 9 september 2019      

Traject: Fonseca – Campo Alegre – Valledupar – Santa Cruz de Mompós – Floresta     

Campo Alegre     
Vanuit Fonseca rijden we naar Campo Alegre, waar we op een rustig terreintje langs een mooie rivier een dagje pauzeren. ’s Nachts grazen koeien rondom Manga.

Winkelen in Valledupar
In het stadje Valledupar bevindt zich een supermarkt, tijd om onze voorraden wat aan te vullen. Opnieuw staan we versteld hier in zo ’n modern winkelcentrum terecht te komen. Parkeren is weerom niet voorzien voor grote voertuigen, maar een inventieve bewaker helpt ons een plekje te vinden.

Binnen in het complex, zien we moderne winkels, een Food Court en een grote moderne supermarkt. Meer moet dat niet zijn. Ook merken we op dat vele panden leeg staan, net als in ons eigen land. Zou het internet winkelen ook hier zo ’n grote invloed hebben op het bestaan van kleine boetieks?

Opnieuw is het even zoeken naar een geschikte overnachtingsplek. Om langs de straatkant te parkeren, is Manga wat breed. Bij een politiepost mogen we staan, vanaf 22 u tot 7 u, niet echt optimaal. Uiteindelijk mogen we achter een klein primitief winkeltje parkeren, boven aan een steile helling. Wanneer het zoeken moeilijk wordt, vinden we gelukkig steeds wel een vriendelijke persoon, die ons wil helpen een plaatsje te vinden.

Santa Cruz de Mompós
Aan de oever van de Magdalena rivier ligt het door Unesco erkende koloniale stadje Santa Cruz de Mompós (kortweg: Mompós). Gedurende de koloniale periode was dit een bruisend stadje, de enige rustplaats voor vrachtschepen, die hun goederen via de rivier vervoerden tussen Cartagena en Honda. Een opmerkelijk historisch feit is, dat deze plaats als eerste in Latijns Amerika stemde voor de onafhankelijkheid, tijdens de Spaanse kolonisatieperiode.

Ons volgende doel is dit ver afgelegen koloniale stadje, aan de Magdalena rivier. Tot voor kort kon men vanuit het zuiden hier enkel geraken via een ferry over de brede, maar ondiepe rivier. Dit kan op meerdere plaatsen, doch de overzetboten zijn slechts voorzien op het meenemen van 1 voertuig met beperkt gewicht. Manga is daarvoor waarschijnlijk te groot en te zwaar, al kennen we de details niet. Gelukkig is er sinds kort een brug gebouwd in Santa Ana, wat ons probleem oplost. Anders zou het een grote omweg worden om via El Burro in het noorden naartoe te rijden.

Op weg naar Santa Cruz de Mompós
Verrassend vlot rijden we naar Mompós. In plaats van de verwachte aardewegen, rijden we op een mooie recente asfaltbaan. Samen met de Santa Ana brug maakte deze deel uit van een infrastructuur project, om het toerisme in Mompós te bevorderen. Slechts een beperkt aantal stukjes zijn beschadigd. Wel moeten we meer en meer rekening houden met verkeersdrempels bij bewoning. We wanen ons soms in Mexico, met zijn ontelbare ‘topes’.

Eenmaal over de brug, moeten we door een dorpje, over een zandweg met enorm grote en diepe putten, onmogelijk te vermijden … we komen maar zeer langzaam vooruit. Verderop is het opnieuw asfalt. Omheen het dorpje Mompós rijden we opnieuw over zo ’n zandweg, door enorme putten. Onze overnachtingsplek is enkel te bereiken via dorpsstraatjes, die allen zeer nauw zijn, met laaghangende elektriciteitsdraden. Eentje raken we door onze hoogte, gelukkig breekt hij niet …

Alweer krijgen we onderweg overal veel aandacht, mensen bekijken ons, lachen en wuiven ons toe. Ook bij aankomst worden we onmiddellijk omringd door enkele nieuwsgierige mannen. Telkens krijgen we vele vragen, zoals, ‘wat is dit?’, ‘welk voertuig is dit?’, ‘waarom staat op de nummerplaten Columbia?’, ‘de vlag van Duitsland?’, ‘hoe is dit voertuig hier geraakt vanuit Canada (of soms vanuit België)?’… Het went.

‘s Zondags wordt gans de dag gevoetbald, we staan geparkeerd naast het sportterrein. Tot het donker wordt is het er druk, mensen verkopen snacks en drankjes, supporters passeren, luide muziek klinkt om ons heen.

Santa Cruz de Mompós
Om 4 u ’s ochtends zien we een man zijn hond uitlaten. Kort nadien begint het stadje tot leven te komen. Wat vroeg naar onze normen, doch zo blijft men de grote warmte wat voor. Dit is één van de plaatsen waar we echt het meeste last hebben van de vochtige warmte, de ganse tijd loopt het zweet over ons lichaam.

Ook wij gaan dus vroeg op stap en genieten van een mooie wandeling door het kleurrijke stadje. De gebouwen aan de waterkant vinden we het mooiste. Met hun lange muren, waarin zich naast elkaar hoge dubbele deuren bevinden. Het lijken de poorten van voormalige opslagruimtes. Dat ze bijna allen een verschillende kleur hebben, duidt erop dat zich erachter afzonderlijke ruimtes bevinden. Nu worden deze panden gebruikt als hotel, restaurant, winkeltje, …

Aan de waterkant blijven we even staan bij een groepje leguanen, ze kruipen hoog in bomen of verschuilen zich in het gras.

We keren terug via de straat die 1 blok inwaarts ligt. Hier komen we in een hele andere wereld terecht, deze gezellige drukte hadden we niet verwacht na de ingeslapen sfeer aan het water.

Wanneer we Manga weer naderen, worden we aangesproken door 4 Canadese toeristen die met een huurauto een maandje Colombia verkennen. Ze komen uit Britisch Columbia en zagen onze camper. We leggen uit dat we Belgen zijn, praten een poosje. Door hen wordt bevestigd dat de weg verder zeer slecht te rijden is. Dit zijn de enige toeristen die we hier zien tijdens ons verblijf.

Weg uit Mompós via de noordelijke route
Ditmaal worden we niet verrast door een vlotte route, althans niet gedurende de eerste 40 km. We komen zeer langzaam vooruit, de wegconditie is een voortzetting van het laatste eindje van de heenweg. Maar, mits wat geduld en langzaam te rijden, de juiste putten uit te kiezen, is het best te doen. We rijden 2 u op dit ‘niet’ onderhouden stuk weg. Ook hier is een brug beschikbaar, zodat we zonder problemen de rivier weer over geraken.

In Floresta stoppen we op een zandparking, tussen open wegrestaurantjes. Hier zullen we overnachten, het is vrij rustig. Maar dat blijkt een vergissing … ’s Avonds stoppen veel vrachtwagens, aan weerszijden langs de wegkant, ze sluiten de parking af en laten hun luide motoren draaien. Wanneer eentje vertrekt, wordt de plaats onmiddellijk weer ingenomen door de volgende. We worden omgeven door stinkende uitlaatgassen. Dat duurt zo de ganse nacht. Een alternatief zoeken in het donker, langs deze drukke weg, is geen optie. Wanneer we willen vertrekken ’s ochtends, rijdt er gelukkig eentje weg, zodat wij de ruimte hebben om van de parking weg te rijden.

OVERNACHTINGEN:
CAMPO ALEGRE – BALNEARIO RIO BADILLO
Coördinaten: 10.663288 – 73.206510
PRIJS: 10.000 COP tip
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Vrij groot terrein binnen een omheining, met zowel zon- als schaduwplaatsjes. De bewaker woont in het huisje ter plaatse. Enkel open in het weekend, maar hij opent de poort in de week, voor een tip. Zwemmen in de rivier is mogelijk. Af en toe komen enkele koeien grazen rond de camper. Zeer rustig.Minpunten: /

VALLEDUPAR – WINKELTUINTJE
Coördinaten: 10.500462 – 73.270352
PRIJS: 10.000 COP tip
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Kleine plaats achter / boven het winkeltje naast de universiteitsingang, privé. Onder een dikke hoge boom. De vriendelijke dame laat ons er parkeren, voor een tip. Vrij rustig.
Minpunten: Steile stenige zandhelling, kan wat glad zijn tijdens hevige regen.

SANTA CRUZ DE MOMPÓS – PARKING AAN HET VOETBALPLEIN
Coördinaten: 09.235887 – 74.419089
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Kleine zandparkeerplaats aan de rivier, tussen bomen die schaduw bieden. Aan de overkant van restaurant Fuerte. Het is zondag en druk omheen het voetbalplein, waar de ganse dag wedstrijden worden gespeeld, met luide muziek. Waterkraantje aan de gevel van het restaurant.
Minpunten: Druk en lawaaierig op zondag.

FLORESTA – PARKING TUSSEN WEGRESTAURANTJES
Coördinaten: 08.843818 – 72.674548
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 1/5
COMMENTAAR:
Vrij diep parkeerterrein tussen 2 open wegrestaurantjes. We vragen of we hier mogen overnachten, geen probleem. Regelmatig stopt een vrachtwagen langs de straatkant.
Minpunten: Geluid van druk passerend verkeer op de weg, vooral de vrachtwagens. Parkerende vrachtwagens, met draaiende motor.

GEREDEN TRAJECT:
Fonseca – San Juan del Cesar – Campo Alegre, 54 km
Vrij rustig traject, eerst nog slechte weg met veel putten, eenmaal de afslag genomen wordt het veel beter. Hier en daar verkeersdrempels en controleposten. 1 keer moeten we stoppen voor politiecontrole van de voertuigdocumenten, geen probleem. Enkele tolhokjes, gratis voor auto’s (waartoe wij horen met de truckcamper).

Campo Alegre – Valledupar, 42 km
Vrij rustig traject over goede weg. Hier en daar verkeersdrempels en controleposten. We moeten nergens stoppen.
De straten van Valledupar zijn omzoomd door bomen, vaak met laaghangend takken die ver over de weg uitsteken. Hoge en brede voertuigen kunnen hierdoor meestal niet op één vak rijden.

Valledupar – Bostonians – Santa Ana – Santa Cruz de Mompós, 246 km
Vrij rustig traject met overwegend goede wegen. Vanaf de brug in Santa Ana wordt het minder goed, doch grotendeels asfalt, afgewisseld met enkele echt slechte stukken zandwegen.
TOL: 8.100 COP, Peaje Valencia Contrato
TOL: 9.200 COP, Peaje El Dificil Contrato

Santa Cruz de Mompós – El Burro – Floresta, 121 km
Rustig traject.
Vanuit Mompós vervolgen we de zeer slechte weg n°78, die ooit geasfalteerd is geweest. Eenmaal over de rivier gaat deze over in een echte zandweg, ietwat beter te rijden, maar eveneens niet onderhouden. In totaal gaat het hier over een 40-tal km zeer slechte wegen, waarover we 2 uur rijden.
Vanaf dan zijn het asfaltwegen in goede staat, op een enkele beschadiging na. Enkel bij het doorkruisen van dorpjes, houdt deze op, en moet opnieuw een eindje door straten in zeer slechte toestand gereden worden.
In El Burro komt de weg uit op hoofdweg 45. Het is onmiddellijk wat drukker, met vrachtverkeer.
TOL: 9.400 COP, peaje Pailitas (op weg 45)

EXCURSIES:
SANTA CRUZ DE MOMPÓS – HISTORISCH STADJE
Wandeling door het eerder kleine, doch kleurrijke historische stadscentrum.
Zeer mooi, oude handelspanden langs de rivier, smalle straatjes, kleurrijke huizen met houten balkonnetjes, grote gebouwen en kerken, gezellige pleintjes. Amper toeristen.
Leuk om enkele uren rond te kuieren.
Dit plaatsje is ook bekend om zijn Jazzfestival.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het voetbalplein, tevens overnachtingsplek. Schaduw van hoge bomen.
Coördinaten: 09.235887 – 74.419089

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Fonseca»

Door het binnenland naar Santa Cruz de Mompós (47)

05 September 2019 | Zuid Amerika 2 | Colombia | Laatste Aanpassing 23 September 2019

  • Santa Cruz de Mompós
  • Santa Cruz de Mompós
  • Santa Cruz de Mompós
  • Santa Cruz de Mompós
  • zwaar geladen, onderweg naar Valledupar

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking