Reisverhaal «Cartagena 11 jaar later»

Zuid Amerika 2 | Colombia | 0 Reacties 14 Augustus 2019 - Laatste Aanpassing 13 September 2019

14 – 20 augustus 2019      

Traject: Cartagena      

Aankomst in Cartagena      
Om 7 u vertrekken we in Veracruz, Mexico. Om ons naar Cartagena te verplaatsen, moeten we achtereenvolgens 3 vluchten nemen (Veracruz à Mexico City à Panama City à Cartagena), telkens met ruime tussenpauzes. Het is bijna middernacht wanneer we ons logementadres bereiken. Zoals afgesproken, wacht gastvrouw Vilma op ons.

Ditmaal boekten we onze accommodatie via AirBnB. We komen terecht in een oud, maar goed onderhouden huis, in de Getsemani wijk. In deze buurt verbleven we ook in 2008, we vonden het een ideale ligging om Cartagena te gaan verkennen.

Een taxi brengt ons ernaartoe. Wanneer we door de omringende straten rijden, valt ons onmiddellijk het nachtleven op, en het is woensdag … rumba, salsa, maar ook moderne muziek klinkt door de straten. Toeristen lopen de bars in en uit. Dit is voor ons niet herkenbaar … in 2008 was het een zeer rustige buurt.

Hier moeten we nog een week wachten op onze Manga, die zondag aankomt, maar pas enkele dagen later kan opgehaald worden in de haven. Jammer genoeg is maandag een feestdag, met vertraging tot gevolg.

Colombia, 11 jaar later
Colombia bezochten we 11 jaren geleden met de rugzak en het openbaar vervoer. Het land beviel ons zo goed, dat we lanzamer reisden en 2 maanden bleven. Toch bezochten we nog lang niet alles wat op onze verlanglijst stond. De terugvlucht naar België was geboekt, we namen ons voor om hier ooit terug te keren. Het werd ons favoriete land!

Ditmaal zal ons verblijf in Colombia een herhaling worden van enkele hoogtepunten die we in 2008 bezochten, maar vooral een aanvulling op die vorige reis, met de nadruk op natuur. Het reizen met een camper biedt andere mogelijkheden dan reizen met de rugzak en het openbaar vervoer. Zelf zijn we benieuwd naar de verschillen, die we pas hier goed zullen merken, omdat we het land al eens met de rugzak hebben bezocht.

Cartagena, het historische stadscentrum
Tijdens onze wachttijd, trekken we er dagelijks op uit. We wandelen door de straten van Getsemani en bewonderen vooral de vele mooie muurschilderingen. Ons hotelletje van de vorige keer herkennen we onmiddellijk.

Ook trekken we enkele keren naar het door Unesco erkende historische stadscentrum, waar we de sfeer in de smalle straatjes gaan opsnuiven en op de stadsmuren gaan wandelen. Wat is dit mooie koloniale stadje veranderd sinds ons vorige bezoek, toen was het hier super rustig, we zagen amper andere westerlingen. Nu heerst er een drukte van jewelste, vooral de grote begeleide groepen maken het verschil. Bij zoveel toeristen horen natuurlijk ook meer winkeltjes, restaurantjes, hotelletjes, … straatverkopers en gidsen die hun diensten aanbieden. Jammer genoeg vinden we hierdoor de gezellige relaxte sfeer niet meer terug. Toch blijft het een leuk en kleurrijk stadje.

Mexico vonden we weinig evolutie tonen tegenover 2007, het was er nog steeds zeer rustig, de relaxte latino sfeer sterk aanwezig. Onze eerste indruk in Colombia laat een grote evolutie zien. Vooral het boomende toerisme in Cartagena, kan hier wel eens aan de basis liggen. Maar ook zien we dat overal aandacht wordt geschonken aan de actuele topic ‘milieu’. In supermarkten moet voor een plastic zakje worden betaald, net als in Europa. Bij koele drankjes worden papieren ‘recycleerbare’ rietjes gegeven. Er bevinden zich zelfs meerdere moderne shopping malls in de stad. We zijn benieuwd wat de rest van het land ons zal brengen!

OVERNACHTINGEN:
CARTAGENA – AIRBNB
Coördinaten: 10.420515 – 75.544488
ADRES:
Benaming AirBnB website: Comfortable Room in the best place, kingsize bed
Calle del Espirítu Santo 29 – 15
Getsemani
Tel. +57 300 409 9331
VERPLAATSINGEN:
Taxi naar/van de luchthaven, 17.000 COP (na 20 u 20.000 COP)
Taxi naar omgeving Porto Castello, 8.000 COP
PRIJS: 23 EUR per nacht (+ reservatiekosten AirBnB/ + poetsen 8 EUR), 10 % korting vanaf 1 week verblijf.
Kamer met groot bed, airco, gemeenschappelijke badkamer, gebruik zitkamer, gebruik eenvoudige keuken (microgolf, oven, kookvuur, koelkast), WiFi.
SCORE: 3/5
Voor deze prijs kan niet veel worden geboden, doch we hadden iets meer comfort verwacht.
COMMENTAAR:
Vilma is een vriendelijke host, steeds klaar voor een babbel.
Sterke WiFi.
Oud huis, doch goed onderhouden en vrij proper.
Op de verdieping zijn 3 kamers, wij hebben de meest ruime en comfortabele. De andere 2 zijn klein en hebben geen raam, ook goedkoper.
Geen gemakkelijke zitplaats in de kamer (1 stoel, geen tafel), wel in de algemene ruimte, doch daar is geen airco.
De kamer wordt niet gepoetst tijdens het verblijf, we krijgen een sleutel om deze af te sluiten, ook de sleutel van de voordeur van het huis.
De gedeelde badkamer wordt dagelijks gepoetst.
Gelegen in Getsemani buurt, op wandelafstand van het historische stadscentrum en fort San Felipe.
Wandelafstand van Mall Plaza El Castillo (coördinaten: 10.424598 – 75.540896), met uitgebreide food court, allerlei winkels, supermarkt.
Minpunten: Smalle spiraaltrap naar de verdieping met de kamers. De verlichting op de kamer zou beter kunnen. Gedeelde badkamer is soms niet heel proper, hangt mede af van de andere gasten. ’s Nachts zeer donker in de gang naar de badkamer. Handdoeken worden niet ververst tijdens ons verblijf van 1 week.

EXCURSIES:
CARTAGENA – HISTORISCH STADSCENTRUM MET OMWALLING + GETSEMANI BUURT
Wandeling in het kleurrijke historische stadscentrum.
Zeer mooi, smalle straatjes, kleurrijke huizen met houten balkonnetjes, mooie grote gebouwen en kerken, gezellige pleintjes. Doch door de vele toeristen (vaak in grote groepen) en de daarbijhorende winkels, restaurants, hotelletjes, … gidsen en straatverkopers, … is de aangename rustige ambiance van 2008 verdwenen. Dat vinden we jammer.
Leuk om een dagje rond te kuieren in de smalle straatjes en over de stadsmuren te wandelen.
Musea bezoeken we ditmaal niet, we waren hier reeds in 2008 (zie verhaal op deze blog).
We verblijven in de Getsemani buurt, die ook de moeite van een bezoek loont. Hier zijn de vele kleurrijke panden niet allemaal even mooi onderhouden, doch de vele muurschilderingen hebben wel iets. ’s Avonds verandert deze omgeving in een uitgaansbuurt … met salsa, rumba, … maar ook moderne muziek.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van Getsemani, 1 km.  

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Cartagena (2)»

Manga in Cartagena (5)

21 Augustus 2019 | Zuid Amerika 2 | Colombia | Laatste Aanpassing 16 September 2019

  • Cartagena, wachten op vrachtwagentje om propaan te
  • Cartagena, Manga's label voor de verscheping
  • Cartagena, uitzicht op nieuw stadsdeel, van op kam
  • Cartagena, Argentijnse buren, familie met 4 kinder
  • Cartagena, uitzicht van kampeerplek aan het strand

Cartagena 11 jaar later (37)

14 Augustus 2019 | Zuid Amerika 2 | Colombia | Laatste Aanpassing 13 September 2019

  • Cartagena, Getsemani kleurrijk stadsdeel
  • Cartagena, historisch stadsdeel
  • Cartagena, historisch stadsdeel, vliegeren
  • Cartagena, historisch stadsdeel
  • Cartagena, Getsemani, kleurrijk stadsdeel

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking